Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Un radio de colectie sau cum ii mai spunem noi, o bijuterie de radio este si Philips Nicolette.

Pentru inceput am sa postez cateva poze cu aparatul apoi o sa incerc sa-l descriu mai amanuntit.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Philips Nicolette

Germany 1962 - In Germany the use of the FM band caught up earlier than in The Netherlands. This is because the Allied forced occupying Germany after the second World War didn't allow MW broadcasts.

Philips portable designs of those days were unbelievably crowded: the components are partitioned over three circuit boards (one shielded and serving as FM tuner) in this little radio! The Intermediate Frequency

(IF) for the FM band is 6.75MHz, while virtually all other radios use 10.7MHz here. This German type is similar to the Dutch L2X22T,except on this radio you can see the German Kanäle, and the Dutch radios didn't have the exotic girls' names.

Data for Philips L2D22T Nicolette

Production Germany 1962

Bands LW (150-262 kHz), MW (517-1612 kHz), FM (87.5-104 MHz)

Semi-conductors AF114 (FM RF stage), AF115 (RF conv.), AF116 (AM conv. and FM IF stage), 2x AF116 (IF stage), OC75 (AF amp), 2xOC74 (output), OA90 (FM mixer), OA79 (AM det.), 2xOA79 (FM det.).

Cabinet Plastic. Size is 17.5x10.5x4.5 cm

Weight is 650 gr

Power Battery 4xAA, draw 25mA.

Link spre comentariu

Tot din colectia personala va prezint inca o bijuterie de radio de data asta fabricat in Japonia anilor '60 este vorba de radio AM/FM Marvel.

Are o particularitate si anume scala este impartita in doua sectiuni cu doua indicatoare aurite, AM respectiv FM.

Cateva poze cu radio Marvel:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Marvel was better known for classy shirt pocket radios. This radio was also marketed under the Deville name, even with the same model number.

Un pic de documentatie:

Posted Image

Land: Japan

Hersteller / Marke: Marvel (brand name), Japan

Jahr: 1960 Typ: Rundfunkempfänger (Radio oder Nachkriegs-Tuner)

Halbleiter (Zählung nur für Transistoren) Halbleiter vorhanden.

Prinzip Superhet allgemein; ZF/IF 455/10700 kHz

Wellenbereiche Mittelwelle und UKW (FM).

Spezialitäten

Betriebsart / Volt Trockenbatterien / 6 x 1,5 Volt

Lautsprecher Dynamischer LS, keine Erregerspule (permanentdynamisch)

Ausgangsleistung

von Radiomuseum.org Model: Marvel 9 9FM-70 - Marvel brand name, Japan

Material Plastikgehäuse (nicht Bakelit), Thermoplast

Form Reisegerät für Batterie > 20 cm (auch Batterie/Netz)

Link spre comentariu

Iata o reclama din 1982 la un aparat stationar care costa ceva bani pentru vremea aceea.

Atât de baban şi era mono? :nas:

Din Almanah "Ştiinţă şi tehnică" 1987, pg. 188: preţuri la radioreceptoare portabile

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Link spre comentariu

Si un Dana Deck facut la Tehnoton (1979), restaurat acum functional ...

Deck ? Nu cumva este o eroare ? Stiam ca Star si Dana a fost " magnetoafoane " portabile , cu banda in carcasa tip "compact casette " avand viteza de 4.75 cm / secunda , format mono , cu amplificator de mica putere inclus in carcasa , alimentare mixta baterii / retea ...schema atasata confirma ceea ce am specificat eu .A ansamblat Tehnoton si casetofoane tip DECK ( stereo ) ?
Link spre comentariu

Exista si Deck mono :rade: ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tape_deck) cum de altfel sunt deck-uri cu selectie mono-stereo. Si chiar sursa de semnal poate fi mono, nu asta ar fi problema ci calitatea inregistrarii are ponderea cea mai mare in aprecierea unui deck. Acum depinde si de perioada de timp la care ne raportam cand facem aceasta evaluare.

Oricum suna fain Dana Deck...

al 2-lea casetofon portabil romanesc (si primul cu circuite integrate), de asemenea realizat dupa licenta Unitra ZRK (Polonia), modelul polonez fiind tip B113 Automatic IC; sunet mono;

frecvente: 80-8000 hz; viteza benzii: 4,76 cm/sec; alimentare: retea sau 5 baterii R14 x 1,5V; schema electronica cu componente romanesti; spre deosebire de primul casetofon romanesc Star MC 12, acesta are autostop, microfon, iar schema include circuitele integrate: TBA 790 si UL 1901; tranzistoare: 4 x BC 172 B/C, 1 x BC 173B; difuzor: eliptic, 1W / 4 ohmi.

S_au mai gandit si altii la Dana Deck...vezi Tehnium 5/1984

post-36350-139829659509_thumb.jpg

post-36350-139829659516_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asa e.Am avut un Universum (nemtesc), un Star si un Dana, luate din talcioc pe 2 lei.Nu era niciunul deck. A ramas deck doar Universumul dupa ce-au curs bateriile in el si-a facut trosc cand l-am introdus in priza, moment dupa care i-am extras toata electronica prajita, i-am pus cap de redare stereo si i-am facut un premplif de cap stereo cu doua operationale BM382 sau BM381(B de la Beta-IPRS Baneasa) nu mai stiu, cum erau pe atunci.Stereo Deck erau Majak-urile 203 si 205.

Link spre comentariu

Notiunea de " DECK " implica lipsa totala etajelor finale audio !Nu contest ca un DECK ar putea fi mono sau stereo , dar Dana nu era DECK :) .

So? :rade:Are mufa audio de iesire/ intrare semnal deci se poate folosi si ca deck...ca sa ajungem la un numitor comun.Nu asta este important cine are dreptate eu special am scris deck ca suna bine, si ca satisfactie ca l-am restaurat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări