Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

In continuare va prezint un radio ALFA 3 (1975) in amintirea copilariei noastre (generatia anilor '70); Aparatul este functional dar din pacate incomplet:

Un videoclip:

AcVuOXsnch4

poze:

Posted Image

Posted Image

icon_jook

Link spre comentariu

@Cristian74Am si eu un aparat Alfa 3 rosu procurat in 1999. Din pacate, eu nu impartasesc punctul vostru de vedere, acela de a schimba toti electroliticii, stiroflecsii si ceramicele imediat ce-l cumpar, preferand sa pastrez cat mai mult din configuratia originala. In consecinta, la un moment dat mi s-a defectat, mergand foarte incet. Inainte de a-i face insa operatia sus-amintita si nedorota am tinut sa-i refac lipiturile, observand ca una din lipituri pe langa potentiometru odata incalzita reda parametrii normali, insa dupa cateva ore defectul revenea. Am scos un condensator stiroflex din vecinatatea lipiturii (de langa potentimetru) si inlocuindu-l am reparat aparatul. Stiroflexul respectiv era ruginit la un capat si l-am inlocuit tot c-un stiroflex de epoca.Si aparatul meu merge la ora actuala ca si al tau, usor gajait ca orice Alfa, dar sunt multumit de el.In final as dori sa te intreb daca esti sigur ca e fabricat in 75. Pe piesele celui de-al meu scrie 1980. Nu de alta insa am observat, fara sa sustin ca asta a fost o regula, introducerea tranzistorilor pe siliciu cam dupa 1975.

Link spre comentariu

... M-am "potcovit" cu un Watson TR4310, cu un defect interesant. Nu merge pe FM. Pe restul canta si chiar "misto".Aparatul este bazat pe integratul CXA1019, versiunea cu 28 pin....Sincer, cand ma uit la o bobina, recte L1?, de pe langa condul variabil, care e cam "cracanata", am senzatia ca o mana criminala si-a bagat picioarele si mi-a dezacordat circuitul....

Da, nu am mai trecut de mult pe aici. Am rezolvat aparatul.. A fost exact cum am banuit. Bo(m)bina oscilatorul fusese modificata, adica i se pusesera 4 spire din Cu-Em in serie cu cele 3.5 originale, din Ag. Iar cea din circuitul RF fusese scoasa si inlocuita cu una din Cu-Em dar cu 7 spire..In datashetul lui CXA scrie limpede oscilator 3.5 spire, RF 4.5 spire, ambele in aer, pe 4mm ..Dupa ce am revenit la ce scria in catalog, aparatul a cantat din prima si chiar destul de bine, adica mi-a prins vre-o 5 posturi..Sa nu uit. Filtrul pt semnalele FM nu este unul ceramic, ci LC, cu condul de 15 pF. Cand am numar spirele de la bobina am gasit 14, bobinate pe 4mm.. Sincer, ma gandesc sa calculez sa vad ce (...)mea vroia sa prinda. Asta ca asa nu mai dezlipesc bobina, sa ii pun sarma si apoi sa masor unde oscileaza. Banuiesc ca fiind dublate, se gandise sa prinda ceva intre 50-70MHz, poate banda veche OIRT..Mama lui de "meserias", sa ma ...in "mana" si creierul lui.Ma rog, acuma trebuie sa repun ata de scala, sa refac reglaje de cap si centru de banda, etc.. O sa pun si pozele...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Grundig RTV 360 .....greu de exprimat in cuvinte cat de bine functioneaza acest aparat.....sensibilitate, claritate, stabilitate..etc............ posturile care abia erau receptionate pe multe alte aparate, pe acesta se aud lacrima stereo si la semnal maxim...finali pe AD161 si 162

Link spre comentariu

Un model de radio frumos si destul de vechi cam de prin anii '65 fabricat în Spania este si Lavis 200 transistor.

Ce sa mai spun de felul cum se aude? Nu am gasit un superlativ...Oricum desi receptioneaza doar UM se aude mai fain decat un radio zdravan pe FM.

Etajul final cu doua AC188 (Hitachi) si traf de iesire fac o combinatie perfecta, se aude efectiv cum "bate basul" si initial am crezut ca are un difuzor eliptic gen "Grundig";

Dar nu, arata altfel:

Posted Image

Este bine realizat si arata fain:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Un videoclip:

LoxQSvBC1KQ

Link spre comentariu

Ne puneti va rog o poza cu acei AC188 Hitachi? Japonezii neaga mereu ca ar fi fabricat vreodata tranzistoare cu marcaj JEDEC sau PRO-ELECTRON.

Da, sunt Hitachi conform pozei:

Posted Image

Tranzistori AC188 in capsula specifica de AC, cunoscuta si din fabricatia IPRS, au fost prezentati in radioreceptorul Grundig Concert Boy, dar astia Hitachi nu stiu de ce sunt mai buni...

Link spre comentariu

Si cateva caracteristici ale acestui transceiver:

Country: Germany

Manufacturer/Brand: QUELLE GmbH (Universum); Fürth und Nürnberg

Year: 1979 ; Type: Citizen Band Equipment

Semiconductors (the count is only for transistors) .

Principle Super-Heterodyne

Wave bands Short Wave (SW only)

Details :

Power type and voltage Batteries (storage and/or dry) / 12; 8 x 1,2; 8 x 1,5 Volt

Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil)

Power out :1.5W

Model: Universum BSG 3285 - QUELLE GmbH Universum; Fürth

Material Metal case

Shape Very small Portable or Pocket-Set (Handheld) < 8 inch.

Handfunkgerät, 6 x 27 MHz Kanäle: 5,7,9,11,15; Squelch Regler, S-Meter/Batt. Anzeige, TX LED, FTZ Nr: PR 27-487P/79.

DOCUMENTATIA COMPLETA AICI

http://www.ebay.com/itm/1979-VINTAGE-GE ... 0583515283

Link spre comentariu

Achizitii serioase, nu gluma ! Sa le stapaniti sanatosi, domnilor. Ieri, am achizitionat un tuner deck tip "Anda" fabricat de Electromures licenta Unitra in anul 1988 din ceea ce am citit pe Pro Radio Antic. Nu am vazut sa aiba componente romanesti, m-a surprins si cv-ul, intr-o carcasa de plastic transparent. Aparatul functioneaza impecabil, cu exceptia claviaturii pentru memorii la care trebuie sa insist pentru modul "Manual" si celelalte 4 memorii. Inca nu am cautat suficient de mult - mai incerc- daca aveti schema acestui tuner, va rog frumos poate o postati. Apropo, cum se poate face conversia in banda vest ? Pozele cu "Anda"sunt preluate de pe Pro Radio Antic, incerc sa-i fac si eu oarece poze.

post-46864-139829497758_thumb.jpg

post-46864-139829497763_thumb.jpg

post-46864-139829497763_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum un radio cam lung cu toate lungimile de unda ,stereo,alimentare cu 3 baterii r6,dar un pic incomplet,lipsete grila de metal care acopera difuzorul,dar are un design placut la scala si la butoane si se aude destul de bine,inca nu l-am desfacut pentru ca nu a fost cazul..La vremea lui" stereo "era un cuvant mare...modelul ar fi WE-101.. :101 :doh:

post-49091-139829500264_thumb.jpg

post-49091-139829500288_thumb.jpg

post-49091-139829500313_thumb.jpg

post-49091-139829500338_thumb.jpg

post-49091-139829500361_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări