Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

La Selena e suficient sa ai schema tiparita cu cele doua variante (OIRT si CCIR): se schimba doar conzii de pe circuitele oscilante.Nu e nevoie sa demontezi ata de scala: se scoate tamburul de pe axul variabilului, se trage alaturi de blocul UKW si se leaga cu o sarma de sasiu pastrand in continuare tensiunea in fire (ate). Se scoate blocul si se inlocuiesc conzii apoi se pune la loc in ordine inversa.

Link spre comentariu

O fi suficient,numai ca eu nu am decat versiunea OIRT...de asta spuneam ca eram curios daca a fost un material care trateaza subiectul sa-l fi vazut.Tamburul l-am fixat cu banda adeziva,dar chiar si asa si cu sarma,tot exista pericolul sa scape,si atunci e mai frumos...pana acum n-am avut parte de asa bucurie :rade:

Link spre comentariu

@Selena & doru3160."Ingineria" cu modificarea blocului UKW la radioul Selena nu-mi apartine,asa cum spune si nichisoru este propusa de producator si banuiesc ca bobinele au fost construite de asa maniera incat modificarea sa fie cat mai facila.Asadar am testat-o si nu m-am atins de bobine, rezultatele fiind mai mult dacat multumitoare.Am in colectie ambele modele de Selena OIRT si CCIR si am fost curios sa vad daca modificarile sugerate de producator se regasesc in varianta de fabrica CCIR si chiar asa este.Nu am testat CAF-ul dar pot verifica acest lucru maine.Atata timp cat un electronist pasionat de radio are si echipamente si pricepere ar fi pacat sa faca operatiunile de acordare dupa ureche desi de multe ori abordam cu superficialitate operatiune si mai tragem de bobine folosindune in exclusivitate de auz.Am sa scanez documentati si am sa o postez in acest topic pentru cei interesati dar aste sa va intampla luni.Un weekend placut tuturor.

Link spre comentariu

Bine venita documentatia pentru Selena 211.Am atasat mai jos modificarile pentru modelele 215/217.E necesar inlocuirea a 10 condensatori si a unei rezistente.Rabdare si tutun.Am testat si CAF-ul,functioneaza.

Link spre comentariu

Inca o varianta de sovietic,acelasi rotactor robust aceeasi constructie solida cum ne-am obisnuit sa vedem la cele rusesti,si performante deosebite in ce priveste sensibilitatea si selectivitatea.Cu parere de rau,trebuie mentionati aceiasi condensatori care nu au rezistat in timp...la acest exemplar, din cauza unui cuplaj de 5uf, se auzea ca in casca,desi amplificatorul era ok,probabil asta a fost si cauza pt care a fost scos din uz,si proprietarul a renuntat la el...acum merge ok(probabil ca la o viitoare interventie,ii voi schimba pe toti,acum am schimbat doar ce era defect).Ca an de fabricatie,rusii spun de 1973-1975.

post-20793-139829780024_thumb.jpg

post-20793-139829780041_thumb.jpg

post-20793-139829780053_thumb.jpg

post-20793-139829780067_thumb.jpg

post-20793-139829780083_thumb.jpg

Link spre comentariu

Doar pt casca :rade:Discutam cu colegul kripton despre jucariile astea si e mai mult ca sigur la cel pe care scrie zefir sa-i fi fost schimbata scala in decursul timpului,la mine asa a ajuns,si l-am luat de bun cum l-am gasit,abia acum fiind alaturi,le-am analizat mai atent si cred ca ambele carcase si interioare sunt de S631T,dar scala de zefir e posibil s-o fi adaugat careva din lipsa de scala originala...sunt si asa in stare destul de degradata si nu am indraznit sa desfac carcasele si sa le curat cum fac de obicei,de frica sa nu le descompun mai mult decat sunt acum...maine o sa le iau la puricat si ma lamuresc.

Link spre comentariu

Prin anii 60-70 se gaseau in magazinele de piese ("Academiei" si "Dioda" in Bucuresti) carcase de S631 sau Zefir si e posibil ca cel care le-a schimbat sa nu fi gasit-o pe cea potrivita. Si eu am schimbat una deoarece crapase. Era un S631T cu piese japoneze la care a decedat primul variabilul apoi potentiometrul.

Link spre comentariu

Salut,Pentru inceput am facut doua poze cu R.R . Sokol 403, a fost recuperat de curand :daAm schimbat cativa condensatori electrolitici si tranzistorii din etajul AF, traful de iesire a fost rebobinat, cel original era topit si avea spire in scurt; Efectul era ca se auzea incet si se incalzeau tranzistorii finali.Receptorul este destul de sensibil si se aude fain... :dans: :dans: :dans:

Link spre comentariu

Vad doar 2 bc GT care par a fi la locul lor,cele in capsula de BC ar fi trebuit sa fie MP-uri sau daca sunt KT-uri inseamna ca e un tip ceva mai nou,am si eu unul,dar e cu MP-uri si finalii au fost schimbati cu AC 180K(nu am avut altceva pe germaniu pt finali,si la romanesti inca stau bine,dar germaniu de la rusi nu mi-a mai ramas mare lucru...poate si pt ca nu mi-a prea placut sa lucrez cu modelele lor....)oricum e o concurenta reusita pt Zefirul nostru si ca performante,si la consum sta destul de bine,e mic.Faptul ca se gasesc inca in stare buna,imi spune ca la capitolul "carcasa" rusii au stat mai bine decat noi...au fost mai "zdravene" ale lor,sau mai intens folosite ale noastre :rade:De comutatorul de game nu mai e loc de comentarii,cred ca ar rezista si unei explozii nucleare... :rade: Cam asa arata al meu,si aici putem discuta de variante...ca si la ale noastre

post-20793-139829780096_thumb.jpg

post-20793-139829780109_thumb.jpg

post-20793-139829780126_thumb.jpg

post-20793-139829780142_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări