Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

post-35484-139829446207_thumb.jpgBuna seara!Anul trecut, am cumparat de la cineva de prin Constanta un tranzistor mic, primul meu radio, "gamma".Mi l-a cumparat tata cand am iesit din spital. M-am intepat intr-un ac lasat de mine prin casa in graba de a vedea Gala Desenului Animat. Asta m-a tinut in spital cam o saptamana, iar la iesire, tatal meu mi-a cumparat aceasta jucarie, fapt pentru care am sa-i raman recunoscator. Atasez poza exterior si interior.Daca cineva are capacul spate si difuzorul, astept mesaj.Multumesc,Nicolae Gavanescu.

post-35484-139829446214_thumb.jpg

Link spre comentariu

Buna seara,

Am cautat prin amintirile mele si am gasit un radioreceptor Gamma,cu lipsa bobina ferita,si suport baterii,si capac spate,dar cu difuzorul de 5 ohmi in stare buna...iar intr-o carte am gasit si schema pe care le postez mai jos...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Daca mai este cineva interesat de el astept mp

Link spre comentariu

Buna seara,Am cautat prin amintirile mele si am gasit un radioreceptor Gamma,cu lipsa bobina ferita,si suport baterii,si capac spate,dar cu difuzorul de 5 ohmi in stare buna...iar intr-o carte am gasit si schema pe care le postez mai jos...Daca mai este cineva interesat de el astept mp

Schema este asemanatoare cu SOLO 100 pe sectiunea de UM; Va fi mai greu de reparat pt ca are piese lipsa si se pare ca a fost dezacordat pe FI-MA; Nu am vazut finalii cu germaniu pe placa posibil inlocuiti cu BC-uri. Am avut o placa de Gamma completa, dar am dat-o anul trecut; pentru cei interesati i-am urcat pe forum cartea tehnica scanata color.

post-36350-139829446676_thumb.jpg

post-36350-139829446685_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dupa indelungi cautari, am reusit sa achizitionez un Selena B216 :freaza: . Ca prima constatare: este functional, insa nu prea straluceste tocmai la unul din capitolele pentru care este apreciat in general: sensibilitate. Este posibil ca cineva sa fi umblat la reglajele circuitelor de semnal si oscilator local. Nu vad nici ceara nici vopsea pe miezurile de ferita ale bobinelor, putin probabil ca rusii sa nu le fi "sigilat" cu ceva dupa reglaj.Pe UM nu receptioneaza decat cele 2 posturi autohtone (603 si 855 kHz) in rest e liniste. Observ si o decalare frecventelor inscrise pe scala fata de frecventa reala pe care o receptioneaza. Postul A.S. de pe 153 kHz este foarte slab ca nivel de auditie.Pe US functioneaza doar 3 game din 5 si acelea destul de modest. Pe UUS, iarasi liniste - aici nimic de zis, nu e tras in banda. Voi incepe obisnuitele proceduri, schimbarea electroliticilor, curatarea contactelor de la rotactor, reglaje de aliniere. Estetica la sfarsit.Nu stiu daca sa schimb din start si condensatorii de tip placheta ceramica. La aparatele autohtone am constatat practic ca acest fel de condensatori dau multe probleme (la Gloria, in TV-uri, etc). Poate sa-mi spuna cineva daca cei sovietici erau superiori/se comportau mai bine in timp ?

post-18989-139829447415_thumb.jpg

post-18989-139829447429_thumb.jpg

post-18989-139829447439_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu e al meu, doar l-am reparat. Dar e atat de frumos...E vorba de un ITT Schaub-Lorentz, Touring Studiou 104A..O sa remarcat ca diful de inalte este cuplat printr-un cond cu cel de joase..Finalul e bunul si batranul MBA 810, cu care am inceput electronica..

post-1240-139829454881_thumb.jpg

post-1240-139829454891_thumb.jpg

post-1240-1398294549_thumb.jpg

post-1240-139829454911_thumb.jpg

post-1240-139829454918_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu e al meu, doar l-am reparat. Dar e atat de frumos...E vorba de un ITT Schaub-Lorentz, Touring Studiou 104A..O sa remarcat ca diful de inalte este cuplat printr-un cond cu cel de joase..Finalul e bunul si batranul MBA 810, cu care am inceput electronica..

Interesant cum se face acordul acestui aparat pe o scala liniara, am gasit un videoclip pe youtube.Asa trebuie manevrat aparatul cu manusi albe. :ras: U7CP9bRihDw
Link spre comentariu

Radioreceptorul Rossia 303, este un radio excelent.

:da

La interior arata asa:

Posted Image

Poze de aspect:

Posted Image

Posted Image

Un videoclip in receptie pe US1/US2 facut la periferia orasului Pitesti (In padurea Gavana), dupa care am incins un fotbal cu Mihaita... :ras:

pWCK2-HG7AE

Un alt videoclip pe unde medii (la birou)

http://www.youtube.com/watch?v=eEB-Kn8z ... e=youtu.be

Date tehnice:

Country: Soviet Union

Manufacturer/Brand: Industrial Union Poliot, Cheliabinsk

alternative name

Cheliabinsk Radio Works IU "Poliot"

Year: 1974–1982 Type: Radio - or past WW2 tuner

Semiconductors (the count is only for transistors).

Principle Super-Heterodyne (Super in general)

Wave bands Broadcast, Long Wave and 2 x Short Wave.

Details

Power type and voltage Dry Batteries / 4 × 1,5 Volt

Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil)

Power out 1W

Model: Rossiâ {Россия} 303 - Industrial Union Poliot,

Material Modern plastics (no Bakelite or Catalin)

Shape Very small Portable or Pocket-Set (Handheld) < 8 inch.

Dimensions (WHD) 215 x 125 x 47 mm / 8.5 x 4.9 x 1.9 inch

Notes Coverage MW, LW and 2× SW (24,8-31,5 m, 41-75,9 m).

Net weight (2.2 lb = 1 kg) 1 kg / 2 lb 3.2 oz (2.203 lb)

Price in first year of sale 59.00 RUR

Link spre comentariu

Si un radio Rivera, ceva mai vechi de prin anii 60 asa cum mi-a spus cel de la care l-am achizitionat insa nu am gasit nici o informatie despre aparat pana acum.

Poate ma ajutati cu un link sau alte informatii despre acest aparat produs in Hong-Kong

Poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Videoclip:

Biglp_bk3xQ

Link spre comentariu

In legatura cu Rossia303, prezentat mai sus de Cristian74:Sunt de toata jena "Datele tehnice" preluate de pe radiomuseum (trebuie sa ai cont, pentru a obtine ceva date concrete, in rest doar vorbe goale, aceleasi pentru absolut toate radiourile, adica: plastic, nu ebonita, fabricat dupa al II-lea razboi mondial, super-heterodina (super in general) etc.).Iata datele reale, dupa prospect, luate de pe alt site (comunist):UL 2027-1050m (148-285kHz), cu sensib. 2,2mV/mUM 571,4-186,7m (525-1607kHz), 1,2mV/mUS 75,9-41m (3.95-7,3MHz) si 31,6-24,8m (9,5-12,1MHz), 0,45mV/m (la antena telescopica)Selectivitatea +/-9kHz; 40 dB (foarte buna!)Banda audio 315-3550kHzPuterea la iesire 100 mW (nu 1W!!)Alimentare 6V, curent 35mA (auditie la volum mediu).Schema, cablaj, depanare, date bobine etc.

Link spre comentariu

Mersi pentru completari, sincer nu am avut timp sa caut amanunte (asa este cand esti stresat de examene) :rade: Dar pentru Rivera poate gasesti macar cateva informatii sunt foarte interesat de acest radio pentru colectie.

Link spre comentariu

Readuc in discutie radioul Telefunken Bajazzo De Luxe 201

http://www.grundigradio.de/Telefunken-B ... black.html

Al meu este la pagina 53. Sunt fascinat de el, de cum a fost lucrat si de cate caracteristici au inclus in el.

Are butoane diferite de acord pt FM si Lungi Medii Scurte. Acordul fin pt US se face din butonul de FM.

3 memorii pe FM + scala mare = 4 posturi in FM + cel de pe Medii, Lungi sau Scurte.

Pe AM are condensator variabil cu aer. Pt acordul pe FM se folosesc diode varicap (la memorii) si un sistem care introduce un miez de ferita intr-o bobina. E un mecanism complicat realizat, dar fin.

Cand butonul CAF este actionat pe UM, receptioneaza doar intre 1400 - 1600 khz, EUROPAWELLE (posturile occidentale).

Are mufa pt telecomanda cu fir din care poti regla volumul si cauta posturi in FM.

Sunetul e excelent.

Consuma extrem de putin.

Toate caracteristicile astea apartin anului 1968. Din pacate, noi nu ne-am apropiat de asa varfuri ale electronicii.

Constat ca nemtii au pus accentul pe FM de mult timp, chiar din perioada radiourilor cu lampi. La noi... :( Or fi avut posturi in FM cate avem noi acum cand nimeni nu prea mai asculta unde medii...

Link spre comentariu

Elektronik este un radio de fabricatie ruseasca are doua lungimi de unda UM/UL alimentat la 9V.

Pare mai degraba sa fi fost kit, nu aparat complet asamblat. Nu e superheterodina, ci cu amplificare directa.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări