Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Multumesc pt adresa,o sa incerc sa-l resuscitez,daca voi mai avea rabdare suficienta la cat e de inghesuit :rade: Despre Milcov, ce mi se pare curios,a fost produs in numar mai mare si pe durata mai lunga de timp decat orice model produs de Tehnoton,si a mers si la export f bine,in ciuda faptului ca nu excela prin calitati deosebite,sau aspect...in schimb a fost robust,pe baterii avea autonomie mare,consumul fiind mic,si oferea o auditie buna indiferent de zona de receptie,mie personal nici atunci si nici acum nu mi-au prea placut,desi am pierdut ceva vreme cu depanarea lor(probabil de asta... :rade: )

Link spre comentariu
Iata o comparatie (cu iz istoric):

Primul din stanga este Electronica S631T. Multe din piese sunt (inca) japoneze (licenta Matsushita).

A urmat in fabricatie Electronica Zefir. Aici devine interesant: am un exemplar (cel din mijloc) la care se vede tranzitia incompleta, adica masca frontala din aluminiu inca mai are locul unde venea butonul comutatorului de game (trecut, de acum, in spatele carcasei), loc acoperit cu o sigla "Zefir"...

Salut,

Imediat dupa acest model de tranzitie a urmat un model fara degajarea respectiva dar cu acelasi tip de scala . Dupa acesta a urmat modelul cu scala inversa , al 3-lea prezentat in poza d-vs. Deci ar fi trei modele si daca mai adaugam si varianta de export , ar fi patru .

Mai mult, cu ceva timp in urma am gasit o husa ( inauntru este o caseta goala , pusa la intamplare ) fara aparat , pe care se vede clar: "tehnoton" . Nu stiu insa daca aparatul difera fata de cele discutate deoarece pe toate capacele-spate ale aparatelor intalnite era marca "Electronica" . Daca cineva are un " Zefir " cu o asemenea husa ( si sa fie de la acel aparat ) ar fi bine sa ne ajute cu o poza pentru clarificarea acestui aspect intrucat ma idoiesc ca " tehnoton" sa fi confectionat doar huse . Este posibil ca acesta sa fie primul aparat fabricat la Iasi , nu am insa o dovada mai convingatoare in acest sens .( in atasamentul de mai jos , pozele au intrat in ordine inversa .)

Link spre comentariu

Poate il programati la o sedinta foto cu interiorul,ar fi interesant de vazut modul de amplasare si felul cum a fost gandit...cred ca la acea vreme a costat o mica avere,daca facem comparatia cu Zefirul nostru,care la acea vreme costa undeva pe la 450 lei.

Link spre comentariu

Pun pariu ca nu ati mai vazut acest aparat.XIRICO,construit la MAPUTO in Mozambic.Lungimi de unda:medii si doua scurte.Interiorul in totalitate RFT.Cine-l urca pe Radiomuseum primeste un punctaj substantial

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Doua extreme ale lumii radiourilor cu tranzistori:Un Normende Stradella 49 m foarte fin, elegant si intr-o stare foarte buna tinand cont de varsta lui (1965). Si un tank rusesc, Riga 102, fara difuzor (un fel de deck) dar plin de fier si aluminiu. Foarte sensibil si selectiv pe toate benzile.

Link spre comentariu

O fi un fel de Maestro Stereo,dar mono.vad ca are etaj final,corectii de ton,si probabil se livra cu boxa separat...dupa finali cred ca duce un 4 W min pe iesire,iar de lucratura,ce se poate spune...stil caracteristic,pe viata,sau mai bine spus pt razboi.Cam toate aparatele lor au fost bune la partea de RF,probabil avand terirorii mari de acoperit,au pus accent pe calitatea lantului de RF,in schimb la depanare,cel putin personal, prefer 3 europene (sau autohtone) decat unul de la Ivan :rade:

Link spre comentariu

O fi un fel de Maestro Stereo,dar mono.vad ca are etaj final,corectii de ton,si probabil se livra cu boxa separat...dupa finali cred ca duce un 4 W min pe iesire,iar de lucratura,ce se poate spune...stil caracteristic,pe viata,sau mai bine spus pt razboi :rade:

Asa-i, era parte dintr-un sistem mono impreuna cu o boxa maricica si un pick-up.L-am luat de mila din talcioc foarte murdar la exterior dar nu si inauntru (are si capac) si dupa curatare exterioara si interioara (claviatura) merge super. Pacat ca are banda FM OIRT.Butoanele si ornamentele de aluminiu au iesit la iveala ca noi dupa curatare (au fost protejate perfect de stratul gros de jeg/grasime). La fel si lacul de pe furnir.
Link spre comentariu

Pacat ca are banda FM OIRT.

Blocurile de UUS sovietice nu merita modificate,in schimb cu un convertor de frecventa extern,se poate aranja fara mari modificari,eu am incercat cate ceva pe blocurile de la Selena,si nu am reusit extensia de banda,de adus in banda am reusit,dar nu toata gama...si am ajuns la concluzia ca nu prea merita munca,e mult mai comod cu "externul"cu potentiometru multitura,si tensiunea riguros stabilizata.
Link spre comentariu

Blocurile de UUS sovietice nu merita modificate,in schimb cu un convertor de frecventa extern,se poate aranja fara mari modificari,eu am incercat cate ceva pe blocurile de la Selena,si nu am reusit extensia de banda,de adus in banda am reusit,dar nu toata gama...si am ajuns la concluzia ca nu prea merita munca,e mult mai comod cu "externul"cu potentiometru multitura,si tensiunea riguros stabilizata.
Asa-i, nici mie nu mi-a placut cum au iesit modificarile. De vina cred ca sunt tranzistorii RF care pe la 100mhz nu prea mai amplifica. Ar trebui incercat cu ceva modern (gen BF540 daca nu gresesc, un PNP cu siliciu), asta am gasit pe un forum englezesc: inlocuitor de AF117, care dupa 30-40 de ani intra in scurt circuit.
Link spre comentariu

Selena se modifica elegant.Dupa cum stiti exista si varianta CCIR.Daca santeti interesati pot scana manualul cu indicatiile de modificare pentru banda vest.Se inlocuiesc doar condensatori.Am modificat patru asemenea aparate si merg foarte bine.Operatiunea nu e chiar simpla,destul de migalos de desfacut blocul UUS.
Link spre comentariu

D-l nichishoru: Da, le creste mustati metalice in interior si fac scurt la carcasa; uneori, se rezolva aplicand o tensiune mare intre fiecare electrod si carcasa metalica, pentru a arde mustatile.

Daca citim documentatia despre reglarea blocului UUS al radioreceptorului Andante (multumiri D-lui Soldan!), constatam cat de hazardata este tentativa noastra de modificare a blocurilor de ultrascurte! Lucram foarte aproximativ, dupa ureche (adica incercam sa auzim cat mai mult din banda), dar rezultatele sunt modeste. Eu m-am laudat ca am tras in banda Gloria... intradevar, toata banda cu sensibilitate buna, dupa cum am probat in video, insa nu am marturisit totul: functia CAF nu mi-a reusit, pentru ca in zona aceea nu am retusat nimic. Daca aveti chef, descarcati Caietul Service Andante si delectati-va de acolo cu o adevarata scolire despre toate aspectele practice ale unui radioreceptor stereo.

Deci subscriu: sa nu se modifice blocul UUS, ci sa se utilizeze convertoare. Daca, totusi, modificati, faceti totul inginereste si cu aparate de masura corespunzatoare.

Si mai este un avantaj major: cu convertor, obtinem un receptor cu dubla schimbare de frecventa, care elimina imaginile etc.

Asadar, D-le Nicolae, inteleg ca ati inlocuit condensatorii la Selena conform tabelasului din prospect (schema). La bobine nu ati intervenit? Ma intereseaza in mod special raspunsul, adica daca rusii au proiectat bobinele astfel incat, pentru varianta Vest, sa fie schimbati doar condensatorii. In noua situatie, functioneaza clapa CAF?

Link spre comentariu

D-l nichishoru: Da, le creste mustati metalice in interior si fac scurt la carcasa; uneori, se rezolva aplicand o tensiune mare intre fiecare electrod si carcasa metalica, pentru a arde mustatile.

Pe forumul amintit de mine asta era cauza scurturilor, cu poze microscopice si cu remedii diverse, inclusiv cea indicata mai sus sau alta mai nastrusnica: sa scoti capacul AF-ului care era presat si sa cureti "mustatile" cu un ac, cutter, etc.Cel mai sigur e totusi inlocuirea cu ceva modern (eu am reusit la un Philips cu un BF PNP fabricat de IPRS si recuperat dintr-un selector de TV A/N).Nu ma intereseaza sa modific norma deoarece RIGA este pentru colectie.
Link spre comentariu

Selena se modifica elegant.Dupa cum stiti exista si varianta CCIR.Daca santeti interesati pot scana manualul cu indicatiile de modificare pentru banda vest.Se inlocuiesc doar condensatori.Am modificat patru asemenea aparate si merg foarte bine.Operatiunea nu e chiar simpla,destul de migalos de desfacut blocul UUS.

Lasand la o parte aventura desfacerii blocului UUS,as fi curios sa vad acel material de care amintiti,si mai ales daca modificarea presupune functionarea pe domeniul 88-104MHz sau 88-108 MHz...Dupa cum spunea @selena,modificarea "dupa ureche" cel putin la mine a mers pe domeniul 88-103,cu indulgenta 104MHz,cu rezultate multumitoare dar nu profesionale,si sincer,fara un material gen caiet service,mi-a fost greu sa abordez lucrarea "mai inginereste"...am facut-o pt relaxare,destindere,si mai ales de curiozitate sa vad ce pot obtine,avand la dispozitie cateva blocuri de UUS,am montat unul cu fire in locul celui original,fara sa-l ating pe cel al aparatului,si mai ales fara demontarea atei de la scala de pe tambur :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări