doru3160 Postat Iunie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2011 Acel BC 108, dupa verificarile amintite de colegul kripton si se constata ca totul e ok, cred ca poate fi echipat cu un mic radiator tip stegulet din tabla din cupru,in mod normal,nu ar trebui sa disipe asa mult,dar faptul ca merge fara radiator la o temperatura de 60-70 grade la capsula ma duce cu gandul ca ori e impins la maxim in putere(schema fiind realizata cu doar 2 AD-uri complementare 161-162, si 2 BC-uri-pe intrare 308 sau 252,si in atacul finalilor acel 108) ori ceva nu e in regula si se poate micsora puterea disipata optimizand regimul de mers din reglaje. Ce mi-a placut la acest tip de receptor radio,a fost blocul de UUS cu acord cu bobina variabila,ca la cele de tip auto...din ce-am putut observa,e un receptor de calitate,cu o buna sensibilitate pe toate lungimile de unda.Succes. Link spre comentariu
kripton Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 Desigur,asta era si logica masuratorilor mentionate . Tranzistorul lucreaza in clasa A si asigura atat simetria cat si polarizarea tranzistoarelor finale : posibil ca acesta sa fie cuplat galvanic cu primul tranzistor unde se afla si elementul de reglaj pentru tensiunea mediana .Tensiunea corecta masurata in colectorul tranzistorului in discutie trebuie sa fie sensibil egala cu jumatatea tensiunii de alimentare . Daca alimentatorul furnizeza o tensiune mai mare datorata unui reglaj incorect ( daca il are ) acest tranzistor va suporta un curent ceva mai mare si e normal sa se incalzeasca . Cand sunt alimentate de la retea , majoritatea aparatelor sunt usor supravoltate asa ca e posibil ca aparatul sa nu aiba nici un defect iar solutia radiatorului indicata de colegul - Doru 3160 -sa fie suficienta . Toate masuratorile ( tensiune de alimentare , tensiune mediana , curent de repaus etc .) se vor efectua cu volumul la minin . Link spre comentariu
radiot Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 Tin sa va multumesc pentru precizari si recomandari ,am sa tin cont de ele,deoarece vin de la useri cu experienta care au scos pe cei interesati din impasul in care se aflau cu aparatele si care au resit sa le repuna in functiune cu ajutorul dvs.Cu stima radiot..atasez si o poza cu cablajul aparatului Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2011 BC308 asigura amplificarea in tensiune,mai ales dupa corectiile de ton si are cuplaj capacitiv cu restul finalului(1uf polarizat).Acel BC108 realizeaza atat reglajul curentului de repaus al finalilor cat si al tensiunii mediane,analiza am facut-o dupa o schema asemanatoare,si mai mult ca sigur,si in cazul nostru e cam aceeasi treaba(sper ca experienta sa nu ma faca sa ma insel).Tensiunea de alimentare retea este de cca 12V(obtinuta cu un stabilizator AD152 si zener de 12 V in baza,deci teoretic ar trebui sa fie undeva in jurul valorii de 11,8V)iar pe colector(BC108) ar trebui sa fie cca 4V.Tensiunea mediana este de 4,8V cu un curent de repaus de 10 mA pe finali.Schema este super simplificata,cu eficienta maxima in raport cu numarul de componente folosite,si orice anomalie atrage dupa sine functionarea necorespunzatoare a finalului si mai ales al regimului de disipatie al celor 3 tranzistoare...m-am jucat cu un aparat asemanator al lui augustin87 vara trecuta si pot spune ca e un aparat bun.Recomand in timpul masuratorilor folosirea unei surse stabilizate cu limitare in curent pt a evita situatia neplacuta de avalansa si distrugere a componentelor active.Nu este exclus ca cele doua rezistente semireglabile(reglaj tensiune si curent) sa fi "fugit" de pe valoarea reglata initial(imbatranire,contact imperfect cursor)si de aici tot necazul(nici valoarea termistorului de 50 ohmi din bazele finalilor nu ar fi rau de verificat).Daca dupa masuratori obtinem date cat de cat apropiate de cele indicate,si deranjeaza acea incalzire se poate atasa acel mic radiator,care cum nu ajuta asa nu strica,stiind ca siliciul este stabil pana pe la 90-95 grade,deci o incalzire pe la 60-70 grade nu poate fi periculoasa,atata timp cat ramane constant la acea valoare si nu se ambaleaza termic.Asteptam rezultatele masuratorilor si insist cu sfatul de a proceda fara graba,cu pregatirea minutioasa pt lucru,stiut fiind ca germaniul nu este la fel de "ingaduitor" ca siliciul si cedeaza nervos la prima greseala,finalii sunt cuplati "inseriati" la bornele sursei,fara nici o rezistenta de protectie,singura "protectie" fiind o rezistenta de 1,8 ohmi la intrarea in stabilizator si fuzibila din primarul trafului de alimentare ,iar finali complementari de acest tip sunt destul de greu de gasit...nu de putine ori am verificat zicala"dusmanul lui bine, e mai bine"...speram sa nu fie cazul si acum Succes. Link spre comentariu
kripton Postat Iunie 29, 2011 Partajează Postat Iunie 29, 2011 Va salut , Nu am inteles totusi la ce tensiune se alimenteaza aparatul de la baterii , din poze nu am reusit sa deduc acest lucru . Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2011 6 elemente de 1,5V(nu retin formatul)De asemenea e posibil ca valorile date pe schema sa fie masurate cu alimentarea de la baterii,deci daca se foloseste o sursa se poate simula orice valoare si vedea cum se incadreaza in parametri... Link spre comentariu
radiot Postat Iunie 29, 2011 Partajează Postat Iunie 29, 2011 Atasez poze cu alimentatorul demontat,care nu pare sa fie original ci improvizat,la iesire existand tensiune de 11,6v,fata de 9v cat este alimentarea de la baterii 6R20.Alimentand aparatul numai de la baterii 8,8v am constatat ca BC ul 108 se incalzeste putin ,nu mai frige,deci am sa incerc modificarea alimentatorului sau sa adaptez unul care scoate 9v si atunci cred ca se va rezolva,alte masuratori nu am facut,vazand diferenta evidenta de tensiune la alimentare...deosebite explicatiile d-lui Doru si Kripton,nu degeaba au 2 integrate in avatar...va multumesc! am avut nevoie de acele precizari si am inteles regimul de functionare al tranzistorului bc108.De fapt AAF ul mai are numai un bc 252b in capsula de plastic si finalii AD161 ,AD162.rezistenta termistorului este de 62 ohmi. Link spre comentariu
madkat Postat Iunie 29, 2011 Partajează Postat Iunie 29, 2011 Puntea in mod cert nu este originala - si posibil nici traful (cel putin rebobinat pare a fi) Link spre comentariu
Vizitator coric66 Postat Iunie 29, 2011 Partajează Postat Iunie 29, 2011 Dle Radiot ,frumos si acest aparat, sa-l stapaniti sanatos.Permiteti-mi un mic sfat : Cand compuneti mesajul , nu aranjati fotografiile in liniecu textul scris sau in linie una cu alta ca ne ies din monitoare.Dupa text dati un enter si acolo lipiti codul pozei , la fel dupa codul unei pozeiar dati un enter si dedesubt lipiti codul urmatoarei poze.Succes in toate ! Link spre comentariu
radiot Postat Iunie 30, 2011 Partajează Postat Iunie 30, 2011 Am sa tin cont de recomandari,e un mod nou de a pune pozele ,dar acum am sa le pun unele sub altele cu enter la urmatoarea postare si va rog sa mi spune-ti daca e asa cum ar trebui ...o zi buna in continuare.. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 30, 2011 Partajează Postat Iunie 30, 2011 Incercati modificarea alimentatorului cu o sursa pozitiva de 8 sau 9volti (7808, 7809) si vedeti daca se mai incinge tranzistorul, desi nu cred. Super aparatul, de unde procurati asa bijuterii ? Sa-l stapaniti sanatos ! Link spre comentariu
radiot Postat Iunie 30, 2011 Partajează Postat Iunie 30, 2011 Incercati modificarea alimentatorului cu o sursa pozitiva de 8 sau 9volti (7808, 7809) si vedeti daca se mai incinge tranzistorul, desi nu cred. Super aparatul, de unde procurati asa bijuterii ? Sa-l stapaniti sanatos !As incerca sa schimb dioda zener de 12v cu una de 9v,dar nu am gasit.transformatorul are 2 iesiri una de 14,6v,cea care e la punte,si alta de 11,5v care merge la becurile de scala pe care nu le am si pe care ma gandesc sa o pun la punte cu o dioda z de 9v.Aparatul il am din talcioc de la cineva care vinde tot felul de radiouri si radiocasetofoane la care lumea renunta in favoarea aparatelor gen combina cu CD.Cand l-am luat mergea numai la baterii desi avea si alimentatorul dar care nu ducea plusul la placa de la mufa de retea.care avea niste contacte ce decuplau bateriile cand era alimentat de la 220v. Va doresc sa gasiti si dvs un aparat asemanator,daca va place si sa mesteriti la el pana e rezolvat.. Link spre comentariu
radiot Postat Iunie 30, 2011 Partajează Postat Iunie 30, 2011 atasez schema alimentatorului facuta dupa cablaj,iar daca tatonez rezistentele din baza tranzistorului cred ca pot gasi o valoare care sa scoata in jur de 9v,sper sa nu am greseli in schema alimentatorului.... eventual cu o rezistenta reglabila care sa aiba un capat la plus sa reglez tensiunea pe baza ca sa obtin la iesire tensiunea dorita Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 30, 2011 Partajează Postat Iunie 30, 2011 Legati capetele unui semireglabil de 1 Kohm - 5 Kohm in paralel cudioda zenner, iar baza tranzistorului o conectati la cursorul acestuia. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 1, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2011 Cam asa arata alimentatorul in cauza,cu mici "scapari"e buna si schema relevata de pe cablaj.Cred ca metoda cu semireglabilul montat in paralel cu zenerul si cursorul in baza AD-ului e cea mai la indemana,desi cu un 7809 scapati de toate necazurile,si era mai fiabil...Dupa modificare,trebuie controlata incalzirea AD-ului,care e fara radiator,si puterea disipata de acesta va creste putin.Sa inteleg ca ati masurat valorile tensiunii mediane si curentul de mers in gol si sunt normale...in aceasta ipoteza incercati sa atasati acel mic radiator la capsula BC-ului si pe urma vedeti daca se impune modificarea sursei...personal daca acel tranzistor sta stabil in 60-70 grade(temperatura care e deranjanta la control manual,dar care nu e deloc periculoasa pt tranzistor)eu l-as lasa sa mearga asa fara probleme,dar decizia finala se poate lua numai cu pacientul in fata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum