Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Salut,@,Cunosc cele doua tipuri de scala si este evidenta diferenta . Am facut referire doar la asemanarea constructiva a placii , in rest , este inca prematura o concluzia definitiva deoarece CV poate avea alta lege de variatie a capacitatii (sa difere forma placilor din rotor sau stator ) la cele doua aparate . Este posibil ca aceasta ( aparent neansemnata) diferenta sa se asocieze ( prin decizia producatorului functie de facilitatile de productie ) si cu o diferenta intre modul de polarizare al etajului final ceea ce duce la o anumita varianta a aparatului : acesta era motivul pentru care am insistat asupra acelui termistor din etajul final. Placa similara de care dispun, nu are acest element , polarizarea finalelor este asigurata prin stabilizare cu jonctiune semiconductoare ( efect zenner ) , aspect asupra caruia voi reveni . Personal ,studiez de ceva vreme acest tip de aparat , unele aspecte si concluzii le-am clarificat prin colaborare cu d-l. < selena > caruia ii multumesc inca o data pentru pretiosul ajutor .Mai sunt totusi unele aspecte referitore la clarificarea asocierii aspectelor exterioare ( scala exista in cel putin 5 variante ) cu placile de cablaj corespunzatoare , avand in vedere tot felul de "combinatii " ulterioare fabricarii aparatelor .

Link spre comentariu

Legat de scala aparatelor romanesti,din cate vad,nu e singurul tip la care s-au facut "variante"...si la Gloria Nova au fost cel putin 2 variante,am gasit de curand un exemplar,la care scala are lungimea normala,nu micsorata,unde s-a pastrat si butonul pt iluminat...din pacate sasiul nu era de Nova,din ce-am putut observa,aduce mai mult cu Gloria 3(finali cu germaniu,eliminat blocul de comutare auto)Nu pot spune daca e opera unui artizan,sau asa a iesit din fabrica...cert e ca din fabrica au iesit 2 modele (diferite)de scala...pe blocul clasic e destul de greu de facut cu comutare in ambele norme,cel cu scala de lungime mica e cel cu placa modificata total,cu CI,si variabil cu aer de la IEI.Eram curios ce sasiu a folosit fabrica la cel cu scala de lungime normala,daca inaintea variantei cu CI a existat tentativa de a modifica sasiul clasic al Gloriei...poate apare de la cineva si varianta completa a tipului cu scala normala(cel care l-am gasit eu la interior,are CAF,US1,US2 si UUS,deci clar nu se "pupa"cu carcasa).

Posted Image

Link spre comentariu

In seara asta am achizitionat doua aparate Albatros pentru piese de la userul viopa, si pentru ca vremea a fost cam urata pentru alte treburi m-am apucat sa le demontez si apoi am ansamblat unul functional :rade: Ce a iesit? Un Albatros de toata frumusetea si functional si cu piesele originale...Un filmuletz:M34qn-KfH7U

Link spre comentariu

Buna seara daca pune-ti acumulatori in loc de baterii trebuie sa aveti aceeasi tensiune la care functioneaza aparatul,acumulatorii au tensiuni mai mici decat bateriile.tip r6 acumulator are 1,2v,fata de baterie care are 1,5v.in rest poate sa dureze mai mult alimentarea de la acumulatori daca au capacitatea mai mare,gen 2100,2500mAh.la albatros,mamaia,gloria,merg acumulatori tip R20 la 1,2v tensiune pe bucata ,daca nu incap toti in aparat se face o adaptare ca sa avem tensiunea necesara si se alimenteza aparatul.va functiona la fel de bine ca si cu baterii.la 4 baterii r20,trebuie pusi 5 acumulatori r20;dupa descarcarea acumulatorilor se scot se reincarca si se pun la loc pentru o noua folosire...incarcarea se face de la un incarcator universal care poate incarca orice fel de acumulator ,de 9v de exemplu,sau de 1.2v gen r3,r6,r20.un acumulator bine folosit poate duce pana la 1000 de incarcari sau macar 500 si tot e ceva. nu mai dai mereu bani pe baterii.personal am folosit tot felul de acumulatori si am fost multumit de eficienta lor..

Link spre comentariu

Şi dacă pun de 1,2 V ce se poate întâmpla? :nas: Am pus la un "Sony" ICF 111 3 AA de 1,2 V printr-un suport de baterii extern (apartul mergea cu 3 baterii C, dar nu mai are capacul de la baterii) şi a mers o.k.

Link spre comentariu

In functie de schema, majoritatea aparatelor merg si la tensiune mai mica decat cea nominala,deci ai toate sansele ca un aparat care merge la 4,5V la baterii,sa functioneze la 3,6V cu acumulatori incarcati,la fel ca si cum ar fi la baterii descarcate...deci functioneaza dar nu tocmai cum trebuie...

In principiu,ca sa revenim la intrebare,un aparat nu "distinge" cine ii da tensiunea de alimentare,poate fi baterie,acumulator,alimentator,celula solara...atata vreme cat se respecta valorile impuse de constructor/schema,poti alimenta linistit din orice sursa de tensiune acel aparat fara sa fie afectat.

PS-la blitz e cu totul altceva,prin alimentare cu tensiune mai mica,nu se mai poate incarca (,)condensatorul la tensiunea de amorsare a tubului si atunci normal ca nu va functiona...desi si aici e discutabila treaba,eu am avut blitz care a functionat bine la 2,4V chiar daca in mod normal era proiectat sa mearga la 3V...e drept ca era doar blitz,nu mai avea si motoras de antrenare film ca la aparatele foto...aici nu ma pot pronunta,am trecut direct de la aparat foto clasic la camera digitala...etapa cu aparate foto cu film si baterie am sarit-o.

Link spre comentariu

Off topic: am inteles, dar de ce nu functioneaza nici radio-walkman-ul cu acumulatorii de 2700mA San.y.o? Si asta imediat dupa ce i-am scos de la incarcat.

Link spre comentariu

Daca acumulatorii sunt buni, probabil ca walkman-ul are vre-o protectie pentru alimentarea la tensiune mai mica. Doua baterii iti furnizeaza 3V, iar doi acumulatori 2.4V .

Link spre comentariu

Aici nu vorbim de capacitatea acumulatorului folosit...poate fi si de "5000mAh"...e vorba doar de tensiune,si la pocnitorile chinezesti de regula se folosesc integrate care sunt mult afectate de tensiunea scazuta,fata de schemele cu tranzistoare,de la aparatele vechi,care mai fasaie si la jumate din tensiunea de alimentare...capacitatea acumulatorului te va ajuta la durata de alimentare a consumatorului,dar nu va compensa lipsa valorii tensiunii de alimentare(de fapt am specificat ca e si in functie de schema aparatului...)PS-normal ca are protectie sa nu mearga la tensiune mai mica(walkman-ul ),altfel ar lalai de nu ai intelege nimic din ce spune la tensiune mica,si asta din cauza motorasului de antrenare...poate lantul AF ar merge si la tensiune mai mica :rade:

Link spre comentariu

sokol -403 era prevazut cu un acumulator 7D-01 care se incarca de la 220v cu ajutorul a 2 rezistente si a unei diode D7J,atasez o poza cu spatele aparatului,care este functional si se aude bine la cei 40 de anisori

Link spre comentariu

Salut,Da, asa este, era de fapt o baterie de acumulatoare formata din 7 celule Ni-Cd de i,2V fiecare si capacitatea de 100 mA/h.In poza sunt 3 celule care provin de la un asemenea scumulator :

Link spre comentariu

sokol -403 era prevazut cu un acumulator 7D-01 care se incarca de la 220v cu ajutorul a 2 rezistente si a unei diode D7J,atasez o poza cu spatele aparatului,care este functional si se aude bine la cei 40 de anisori

Buna seara d-le profesor (Radio T)Vreau sa va fac iarasi o bucurie dar nu inainte de a va felicita pt apartul dvs Sokol -403 pe care si eu il apreciez (am deja doua modele prezentate aici), bucuria este ca v-am reparat radioul "Mamaia" dar care de fapt are placa FI MA/MF de RR Nordic.Va prezint cateva videoclipuri cu radioul la lucru pe frecventele pe care v-ati dorit sa-l auziti...Receptie ULCwox9LitQiE receptie UM2cJrUbIyaA8 receptie US (aici i-am pus o antena longwire)O9bvyaqKWy8 Maine seara puteti sa treceti in jurul orei 17 sa-l recuperati de la mine.Tot atunci va explic si ce probleme a avut.Reparatia am facut-o astazi dupa examen, nu am putut in cele trei zile pt ca m-am pregatit pentru acest examen de "drept ec." (l-am luat cu 10) :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări