kripton Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 Este un aparat clasic ,usor de depanat , toate tranzistoarele sunt cu Ge de tip PNP . Acel transformator este defazor si are 3 infasurari separate galvanic ,( 6 terminale) una de impedanta mai mare ( conectata in colectorul prefinalului AC126) si doua de impedanta mai mica dar de aceeasi valoare , care ataca bazele celor doua tranzistoare finale . Polarizarea acestora se asigura cu un divizor rezistiv format din 4 rezistente cu valori egale doua cate doua , conectate in secundarele egale ale transformatorului . Tranzistoarele sunt conectate in cascada iar iesirea este prin condensator . Este un etaj contratimp pseudocomplementar . Tensiunea in punctul de interconectare al tranzistoarelor este 1/2 din tensiunea de alimentare . Toate tranzistoarele din acest aparat se pot inlocui cu tranzistoare cu Ge romanesti . In etajul mixer-autooscilator se poate monta EFT317 . In FI se pot monta EFT 319 . Primul AAF poate fi EFT 351 , 352 . Prefinal se poate EFT 352 , 353 iar in final AC 188 sau AC 180 ( imperecheate) . Difuzorul are impedanta mai mare ( posibil 8-20 ohmi ). Exista si etaje finale cu priza mediana la difuzor deci tot numai cu transformator defazor si fara cel de iesire dar sunt foarte rare . Daca ceea ce am scris nu e bine , este scuzabil , intrucat nu am schema aparatului dar ma indoiesc sa fie altfel . Link spre comentariu
radiot Postat Mai 25, 2011 Partajează Postat Mai 25, 2011 Cateva poze din timpul lucrului .Multumesc d lui Kripton pentu explicatii si care m au ajutat sa repun aparatul in functie.a avut potentiometrul de volum cu contact imperfect,l am remediat cu vasilina si grafit,si o rezistenta rupta care nu se vedea usor si care alimenta unul din tranzistoarele finale.difuzorul are 8 ohmi.si se aude neasteptat de bine fata de vechimea aparatului,tranzistoarele toate au fost bune.a meritat efortul de depanare.. 1 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 Prin 1978 s-a fabricat radioreceptorul Cronos, cu UM/UUS si ceas electric, afisajul fiind electromecanic. Foarte interesant, nu stiam ca am produs si noi asa ceva: http://economie.hotnews.ro/galerie?gall ... oto&item=7 A avut (are) cineva acest model prin colectia personala? Am citit ca aparatul era destinat pietii interne si cu toate astea nu l-am vazut vreodata. De asemenea, s-au fabricat la "Electronica" si alte modele cu ceasuri electronice sau electromecanice pentru export in SUA, care cica aveau indicativele 3453B, 3480, 3524, 3566. Nici pe acestea nu le-am vazut ... stie cineva amanunte? Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 29, 2011 Autor Partajează Postat Mai 29, 2011 Se pare ca la Selena e o problema din constructie cu acele butoane,ca prea sunt multe aparate in suferinta...in cazurile fericite cand se pot recupera butoanele avariate,eu le-am mai rezolvat cam ca in foto...am sacrificat 3 butoane de ale noastre,pe care din fericire le mai aveam in stoc,putina "zeama de strung" pt rectificare interioara a butoanelor vechi,dupa care atasarea cu rasina epoxi a noilor butoane,binenteles ajustate tot pe strung,si in final,am obtinut butoane mai trainice decat cele originale,care au un material casant si cedeaza usor...din pacate in ultima vreme nici butoane avariate de Selena nu am mai gasit...Cat despre Cronos,marele dezavantaj e ca mecanismele de la ceas depindeau mult de frecventa retelei,si in acele vremuri erau constant fluctuatii in retea,ca sa nu mai vorbim ca multe mecanisme(cel putin din cele care mi-au trecut prin mana) erau cu motoarele la frecventa de 60 Hz,deci total inutilizabile ca ceas la noi,fara modificari/adaugiri. Link spre comentariu
radiot Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 Am avut radio Cronos luat din magazinul de electronice,chiar modelul din vitrina,l am folosit timp indelungat,radioul mergea bine pe uus ,avea in stanga sus un buton care indeplinea functia sleep,se putea programa alarma din roata mare din stanga,dar avea motorasul de la ceas la 60hz,fata de 50hz de la noi,si ramanea in urma enervant de mult.era facut pentru export ,usa,ca ei au frecventa retelei la 60 hz.L-am modificat in sensul ca i am montat in locul ceasului electromecanic un ceas electronic construit de un inginer electronist dupa o schema din revista tehnium cu un integrat mmc care avea multe functii si care mergea exact.mai tarziu au aparut aparate care aveau ceasuri electronice si care functionau bine si care s au vandut repede.Nu mai am aparatul sa pun poze,doar amintiri din care am depanat cateva.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 In weekend-ul trecut am avut de lucru la un radio S631T Electronica.L-am reconditionat dupa cateva ore de munca insa functioneaza foarte bine cu piesele originale, carcasa are semnele specifice unui radio extrem de utilizat mai bine de 25 de ani.Am urcat un videoclip:iWo8SkKfTgI Si cateva poze: Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Si ca sa ne mai descretim fruntile va prezint inca un radio superb SOKOL 308 FM/SW/AMVideoclipuri:ay47fZo4G70 9ol4r9Y-TDo Link spre comentariu
kripton Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Salut,@ ,Rugamintea ar fi ca atunci cand veti avea drum pe la socrul d-vs.sa faceti cteva poze cu aparatul . ( in ipoteza ca si dansul este de acord )Multumesc anticipat.@,"S631T" pe care il aveti este complet original si bine pastrat . Cronologic este una din numeroasele variantele constructive ( posibil a 3-a) ale acestui aparat . Nu-mi dau seama foarte exact din poza daca in etajul final este prevazut cu termistor ( PTC ) situat intre cele doua transformatoare si difuzor .( este asemanator unui condensator ceramic-disc , galben in partea dispre placa si maro deasupra ) "S-631T" a fost importat in seturi integrale din Japonia ,firma "Matsuchita" , de "Electronica"-Bucuresti ,avand la baza modelul aparatului " T-15 L " fabricat de firma nipona . Treptat a fost asimilat si fabricat de intreprinderea romaneasca , pastrandu-se neschimbate la toate variantele constructive atat difuzorul ,potentiometrul , transformatoarele AF si filtrele FI cat si formatul casetei . CV si bobinele OL au avut mai multe variante dar toate de origine nipona cu exceptia ultimei variante unde numai bobinele OL au fost fabricate in tara . P.S. Aparatul se alimenteaza cu 6V .( 4 elemente R6 ) Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 30, 2011 Autor Partajează Postat Mai 30, 2011 Din fabrica,asa venea,cu alimentare de 6V(suport cu 4 baterii de 1,5V)dar faptul ca mergea si la 9V l-a facut asa de preferat pt multi si a avut o raspandire mare,modelul asta cu traf de iesire a functionat fara probleme cu 2 baterii patrate,de 4,5V care mergeau pana te plictiseai(prinse cu elastic in husa de piele in spatele aparatului),fara sa se descarce,spre deosebire de cele de 1,5V care ii confereau o autonomie destul de redusa.Se pot admira alte variante non stop pe proradioantic,pe prima pagina, inevitabil se gaseste cate un zefir(prietenii stiu al cui e) Link spre comentariu
kripton Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Pe site-ul "Proradioantic" tocmai s-a expus un exemplar " S-631T " , exact aceeasi varianta ca a d-lui @ . Se poate observa clar, acelasi tip de CV, acelasi tip de bobine OL , unii condensatori styroflex de fabricatie autohtona cat si alte similitudini : http://www.proradioantic.ro/?x=item&id_p=6837 Link spre comentariu
Ouletz Postat Mai 30, 2011 Partajează Postat Mai 30, 2011 Am si eu 2 electronica si-un Zefir. Din cele 2 electronica, unul este usor gajait, iar celalalt a fost foarte gajait. L-am dus la un mester batran ce initial se gandise la acelasi lucru ca si mine: ca merge intr-un singur final crezand ca va fi floare la ureche. In afara de faptul ca finalii erau foarte greu de inlocuit se pare ca defectul n-a fost acela. Bineinteles ca nici depanatorul (batran dealtfel, caci un tanar m-ar fi expediat rapid) nu l-a reparat, punandu-mi in schimb o placa de la unul de-al lui. Acel aparat, merge foarte bine, dar numai pe medii.Cat despre Zefir, asa cum am mai spus, exista riscul cand ii pun baterii noi sa se ambaleze. Il monitorizez atent si cand vad ca s-a oprit il sting. Repet operatia de cateva ori, pana "ajusteaza" bateriile. Oricum pe timp de vara s-a ambalat si la 4.5V.Cu toate ca Zefirul este mult inferior lui "Electronica" (se ambaleaza si are volumul mai slab) este demna de remarcat sensibilitatea acestor aparate. Sunt singurele aparate din colectia mea ce functioneaza pe unde medii in apartamentul meu betonat si la peretele opus geamului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Pe site-ul "Proradioantic" tocmai s-a expus un exemplar " S-631T " , exact aceeasi varianta ca a d-lui @ . Se poate observa clar, acelasi tip de CV, acelasi tip de bobine OL , unii condensatori styroflex de fabricatie autohtona cat si alte similitudini : http://www.proradioantic.ro/?x=item&id_p=6837Da seamana cu cel de pe proradioantic, placa este identica insa scala este diferita; nu am vazut o poza din fata cu cel expus acolo.Masca din aluminiu este corodata in partea stanga jos, inca mai caut una intacta.Pentru refacerea luciului specific am tinut-o 3 ore in clor concentrat pentru albit rufe... Ornamentul de asemenea era corodat intr-o culoare verzuie; clorul nu a rezolvat decat partial treaba, stratul de oxid ramas a fost indepartat cu smirghel superfin. Link spre comentariu
albasete Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Da,i-mi aduc aminte, pentru alimentare se foloseau doua baterii de 4,5 v, de Electrobanat (EL-BA), legate cu elastec de aparat. Pe cel al socrului i-l alimentez de la o sursa de 9 v; in weekend daca ajung la tara o sa-i fac poze. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Un receptor mai "neconventional" care receptioneaza CB(ch 1-80)/TV1 (57-87Mhz)/FM (88-108Mhz)/ AIR (108-136Mhz)/ PB (145-176Mhz)Si ceva CB din zona Pitesti:jPWL5AWs9Ls fj4n_9ce19Q Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Mai 31, 2011 Partajează Postat Mai 31, 2011 Felicitari pentru achizitie!Pe vremea studentiei, am avut si eu in mana o astfel de jucarie, pentru raparat. Era o bijuterie in interior (2 condensatoare variabile care functionau in tandem, dubla schimbare de frecventa, filtru cu cristale de cuart). Puteti sa ii faceti si o poza cu cablajul fata/verso? Sa imi mai clatesc ochii cu continutul? Ce vremuri, ce aparate... Cred ca era printre ultimile facute in tehnologie TH. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum