Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Vizitator Laci33

Ferrita este buna, numai bobinajele sunt rasfatate. Daca am datele bobinelor ma descurc si singuri, insa daca ai cumva o bara completa cu toate bobinele la locul lor singur ca ma intereseaza. Singura conditie este pretul (inclusiv pretul de transport), fiind-ca tot receptorul nu valoreaza mai mult de 10 RON, iar transportul pana la Oradea, daca nu esti si oradean, deja depaseste pe aceasta valoare.Dar daca tot ai una la dispozitie, nu faci favoarea sa-i faci macar o poza de aproape pt. a putea numara spirele bobinelor.

Link spre comentariu

Valoreaza ceva mai mult de 10 RON.

Iti trimit un pdf cu caiet service VEF 202 (schema este aceeasi, difera doar domeniile de receptie pe unde scurte, adica unele placute de pe rotactor), in care sunt datele tuturor bobinelor. Iti mai trimit o arhiva cu trei foto ale barei din VEF 206 al meu (la rezolutie mare, sa analizezi spirele).

Daca doresti si alte informatii practice iti stau la dispozitie.

Mai afli multe despre familia VEF de aici:

http://www.rw6ase.narod.ru/000/alf/w.html

In care gasesti fotografii detaliate, de exemplu la VEF 204 (spre sfarsitul listei).

Link spre comentariu

Am acest radioreceptor japonez mai vechi, intesat cu integrate si care functioneaza foarte bine, alimentat la 4,5 V. Stie cineva denumirea acestuia?, ca s-a sters, abia daca mai deslusesc doua litere care ar corespunde la SHARP.A existat pe la tarabe ceva chinezesc vag asemanator, adica aspectul carcasei, dar acela era mono, la 3 V si facatura. Merci.

Link spre comentariu
Vizitator Laci33

Selena, iti multumesc pentru poze!Pe viitor am sa folosesc pe ele la restaurarea receptorului. Insa deocamdata am reusit sa pun in functiune benzile de unde scurte. Am rebobinat bara ferita, estimand numarul spirelor din lungimea sirmei disponibila, lasand cativa centimetri libere pentru legaturi. Iar bobinele am asezat estimativ pe bara dupa cum este sugerat din schema electronica.Surprinzator de buna este receptivitatea aparatului, aseara am prins o serie de posturi din China, Canada, America de Sud si Africa.Iti raman dator pentru ajutorul acordat. :aplauze

Link spre comentariu

Am acest radioreceptor japonez mai vechi, intesat cu integrate si care functioneaza foarte bine, alimentat la 4,5 V. Stie cineva denumirea acestuia?, ca s-a sters, abia daca mai deslusesc doua litere care ar corespunde la SHARP.

Este SHARP, mai mult ca sigur. Exact stilul lor de scala, inclusiv formatul literelor, cifrelor, culorile. Am avut aparate Sharp, seamana izbitor ... doar daca nu i-a copiat cineva :rade:
Link spre comentariu
Vizitator coric66

Un Grundig Satellit 1400 Profesional , an fabricatie 1980 ,in lucru momentan. Caut 5 butoane similare cu cele din poza pentru a le inlocui pe cele rupte.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Laci33

Caut 5 butoane similare cu cele din poza pentru a le inlocui pe cele rupte.

In locul tau eu mai bine as cauta 8 butoane identice, care sa potriveasca estetic cu restul aparatului. Mai simplu va fi de gasit. :-)
Link spre comentariu

Depinde ce vrea proprietarul aparatului.Un aparat original, caz in care cauta butoanele originale(situatie care cred ca o vrea cel ce cauta butoane)Sau butoane 8 buc. cum sugetati dvs. caz in care se vrea un aparat care sa fie functional indiferent de aspect si originalitate...prrrr.

Link spre comentariu
Vizitator coric66

Originale mi-ar place (slabe sperante) dar n-ar fi rau nici un set complet de alt tip , identice intre ele si cat de cat sa cadreze cu restul aparatului. (multumesc de idee ).

Momentan nu-i dau de cap partii de AM care din punct de vedere al frecventelor merge corect pe toate benzile dar doar cu volumul dat la maximum (si atunci trebuie sa stau cu urechea langa difuzor ca sa aud ceva. Partea FM merge corect si excelent.

Foarte probabil sa fie din prostia mea. L-am primit mort integral , defectul l-am gasit rapid (dioda zener de 10 V din baza tranzistorului stabilizator in scurt). Am inlocuit-o cu o dioda despre care eu stiam ca e de 10 V (inscriptie stearsa partial).Pina am facut masuratori , s-au dus 15,2 V in toata ramura partii AM. Partea FM nu era racordata cand am facut asta si a scapat.

Mai atasez cateva poze de sub capota :

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Laci33

Depinde ce vrea proprietarul aparatului.Un aparat original, caz in care cauta butoanele originale(situatie care cred ca o vrea cel ce cauta butoane)Sau butoane 8 buc. cum sugetati dvs. caz in care se vrea un aparat care sa fie functional indiferent de aspect si originalitate...prrrr.

Deplina dreptate aveti, insa la restaurarea aparatelor electronice mereu apare intrebarea: - Pana cand se poate numi o interventie "restaurare", si cand devine "reparatie"? In pastrarea originalitatii pana cand trebuie sa folosim componente de epoca, si cand putem face inlocuiri cu piese noi, sau manufacturate? Posibil ca functionalitatea unui aparat este mai importanta si ridica valoarea aparatului mai mult decat respectarea originalitatii perfecte pe seama functionalitatii?Intrebari greu de raspuns.
Link spre comentariu
Vizitator Laci33

Pare simpla dupa cele zise. Insa cand readuc in viata un receptor cu tuburi in care condensatoarele sunt uscate, crapate, puscate si inlocuiesc cu niste condensatoare moderne, care nici cum nu se potrivesc la "aspect" cu tuburi, eu denumesc reparatie. Fiind-ca nu am de unde sa le inlocuiesc condensatoarele de epoca. Daca toate componentele schimbate ar fi originale, sau cel putin de aceasi varsta cu cele originale s-ar putea zice ca fac restaurare.Pana la urma daca respectam cele zise in citat, am putea sa aruncam aproape totul din cutie si sa inlocuim cu un receptor pe un singur integrat, care sa respecte "parametrii functionali" si am putea zice ca am restaurat receptorul.Zic eu domnilor, ca nu-i chiar asa de simpla intrebarea.

Link spre comentariu

Apoi ai si nu ai dreptate!Aspectul exterior si functionalitatea initiala trebue respectate cu sfintenie la o restaurare.Un condensator sau o rezistenta nu cred ca dauneaza la o restaurare. Eu am dat afara din tuburile de carton ale condensatoarelor cu hartie continutul si am introdus in interior condensatoare moderne apoi am sigilat din nou cu smoala capetele...aspect identic cu cel din 1930 continut 2011...functionalitate perfecta.La fel am procedat si cu condensatoarele electrolitice.La rezistente nu am dat mare importanta la schimbare.Aspectul exterior insa conteaza foarte mult,panza de la difuzor,butoanele,beculetele de scala...si alte amanunte cum ar fi ornamentele si siglele trebue restaurate ca la cele originale.E greu si cate-o data frustrant dar satisfactia e pe masura!O seara placuta.PS: e parerea mea nu trebue sa tine-ti cont 100% de ea.

Link spre comentariu

Recent am gasit in talcioc o vechitura de radio ducretet thomson cu UM,UL.nefunctional,il arat aici poate stie cineva schema lui ca sa incerc sa-l pun in functiune ;are un singur tr. de iesire si urmatorii tranzistori;AF116 cel gros de langa bobina albastra,2bucati AF121,AC126,si doi AC132 ca finali[attachment=2]STA60252.JPG[/attachment] alimentarea este cu 4,5 v.va multumesc..

Link spre comentariu

Excelenta piesa, din punctul meu de vedere este o bijuterie daca contine tranzistoare "AF", bine ar fi sa nu fie defecte ca nu prea gasesti. Nu am schema (poate o are altcineva) dar aparatul pare suficient de simplu pentru a incerca depanarea si fara aceasta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări