Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Un mini-radio cu valoare sentimentala: Cosmos-M, made in USSR, doar pe unde medii. Cu acesta imi incepeam ziua dimineata, cand trebuia sa merg la scoala (Stop, acum trec eu, suna clopotelul!). Din pacate nu mai functioneaza. In caz ca va intrebati ce e cu firele galbene, a fost adaptat sa functioneze cu baterii R3 desi inital avea pastile reincarcabile (mai am si incarcatorul pe undeva, asa cum se vede aici).

Am gasit si carticica de prezentare a radioului:
Link spre comentariu

Cu putina rabdare se poate repara , de regula se intrerup terminalele foarte subtiri ale tranzistoarelor de tip GT 108 , GT 109 . Nu mai retin care , dar are un etaj de FI aperiodic . (primul sau al 2-lea , am ratacit schema ) .

Link spre comentariu

Salut,Multumiri pentru schema . Am acest aparat , refacut din bucati si in stare de functionare . Problema cu alimentarea trebuie rezolvata intrucat acumulatorii originali pe care i-am gasit sunt inutilizabili . Exista si incarcatorul , am avut sansa sa gasesc unul cu probleme la comutatorul pentru 110/220V ( acum comutatorul este anulat ) .

Link spre comentariu

Am achizitionat si reparat de curand un aparat de radio deosebit Blaupunkt Derby Deluxe an fabricatie 1968-1969 ?Interesant ca era dotat cu mufa de alimentare auto si o sina speciala pentru montaj pe masina.Aparat cu un sunet cald, clar.Schema e atasata mai jos.defectul era la tranzistorul V903 pe schema AF201 in realitate am gasit BF243S si am inlocuit cu BF506(asta am gasit prin cutii)Pe FM e intre 88-104Mhz deci nu prinde posturile de mai sus din banda dar nu-i bai.

Link spre comentariu

Din pacate, e invers...acele condensatoare variabile vopsite in gri-albastrui sunt RDG-iste, marca "Kopf", in Romania nu s-au fabricat condensatoare variabile cu aer...

Link spre comentariu

La cat de bine prezinta aparatul nu cred ca este fabricat in '68-'69, mai degraba '78-'79. Designul carcasei si claviatura sunt dupa inceputul anilor '70. Oricum este o piesa eleganta.

Link spre comentariu

In Romania s-au fabricat si condensatoare variabile cu aer, e adevarat ca sub licenta. Pe carcasa turnata se regaseste si simbolul lui Electronica.Date despre ele se gasesc in Agenda radioelectronistului, pag. 305-308.

Link spre comentariu
Vizitator Laci33

Salut tuturori!

Cautand de ceva vreme pe net dupa o schema de la receptorul VEF206, am gasit postul lui „norad” care detine un asemenea aparat. La el si la ceilalti proprietari de VEF206 ma adresez acum pentru a cere detalii tehnice la restaurarea unui astfel de aparat. Despre aparat am gasit o schema originala:

http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/e441d99b59a1bf26c12570d30062d2cf/9eb18161873f728cc125735f0064d86f/$FILE/VEF206snssch.pdf

insa pe mine ma interezeaza bobinajul antenei ferrita, care in aparatul meu este rupt din suport si spirele sunt desfacute. Daca detine cineva datele cu numarul spirelor sau este dispus sa-si numere in aparatul sau m-as face multumit.

Cu respect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări