Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Totusi e bine sa precizam si puterile celor doua etaje finale pe care le comparam...si faptul ca la Gloria exista reglaj de ton separat joase-inalte-sunt clase diferite,si are doar 6 tranzistoare in etajul final,adica exact cei 2XAC180K folositi pt a mari puterea de iesire "sunt in plus",desi daca o scoteau cu doar 0,5W pe iesire,nu mai avea acelasi farmec :rade:

Link spre comentariu

Ceva mai bune calitativ au fost difuzoarele de Maiak,rusesti,am fost tentat la un moment dat sa montez pe Gloria asa ceva,dar am renuntat...personal,am mai spus,mi se pare destul de buna si redarea celor originale,de pe Gloria.Cu cele de Grundig n-am avut ocazia sa probez,dar oricum sunt mici ca putere cele care le am eu...asa ca tot in varianta originala o folosesc :rade: Ceea ce a remarcat Augustin e drept,firmele mari au optimizat f bine schemele,in asa fel incat cu minim de piese(de f buna calitate),obtineau performante maxime,dar si aici trebuie mentionat ca ei functionau dupa regulile de piata capitaliste,pe cand la noi...comuniste,eram in faza in care cantitatea produselor prima in detrimentul calitatii.De multe ori ma intreb cam ce s-ar fi produs acum la Electronica(sau oriunde in alta parte) daca nu era desfiintata...

Link spre comentariu

Ar fi fost bine ca ELECTRONICA sa supravietuiasca,, macar nu mai importam diverse chinezarii. Puteau sa faca si ei LCDuri, combine si diverse astfel de chestii marunteDVDplayere, boxe calculator, poate chiar camere foto si video,etc. iar in afara sa fie vandute sub brand buget, asa cum Dacia din masina aia precara a devenit o marca de succes , asa putea si Electronica. Si asa la vanzari,Logan se afla pe un nivel destulde ridicat , iar ca fiabilitate nu e rea, avand in vedere simplitatea ( cel putin , la fiabilitate Logan a dat fum in nas lui Opel,zic in conditiiile in care am un Insignia luat de nou si pana acum am petrecut destul cu ea in service, de, am vrut masina noua germana).La fel si Electronica,puteau sa faca aparate simple buget dar bune ( gen TELETECH, VERYO, Etc). Nu le mai aduceam din afara tarii macar ( Turcia , China , Bulgaria).Eventual livrau marfa catre QUELLE sub numele universum ( au facut si in trecut chestia asta) , care desi a dat faliment in Germania, in RO inca traieste.Aparatura ca sa fie buna nu trebuie sa fie neaparat HI END, dimpotriva, cele mai simple sunt cele mai fiabile. Din pacate astazi peste Electronica se afla IRIDE BUSINESS PARK. Tehnoton,insa, a supravietuit.

Link spre comentariu

Din pacate astazi peste Electronica se afla IRIDE BUSINESS PARK. Tehnoton,insa, a supravietuit.

Tehnotonul a supravietuit doar ca si cladire,specificul a fost schimbat total...si asta se datoreaza amplasarii pe platforma industriala,unde nu au fost interese imobiliare,ca in Bucuresti,ca altfel cine stie de cand era demolata :rade: Desi nu e de ras,s-au inchis si la noi multe fabrici fara justificare...ca ex.imi vine in minte acum doar Unirea(fabrica de ulei) si Tepro(era printre cei mai buni in productia de tevi),care desi erau profitabile,faceau concurenta deranjanta si au fost inchise...ma mir cum de a scapat Antibiotice,ca si acolo au fost ceva tentative, deja e in afara subiectului,dar sunt sigur ca cineva va da socoteala in timp pt toate astea.Macar cei ce au produs aparate de radio,mai traiesc prin ceea ce au produs,in colectiile noastre.
Link spre comentariu

Vad ca produce Aragaze, masini de spalat, etc. Cel putin intr-un Kaufland din Germania (in Erfurt mai exact), am vazut un Aragaz de INOX care semana perfect cu un tehnoton de la noi. Vad ca mai se ocupa si de diverse electronice. Oricum, Dumneavoastra stiti mai bine. La noi, vad ca ELPROF ( fosta IEIB, Radio Popular)din Baicului mai traieste. http://www.elprof.ro/

Link spre comentariu

Ma uitasem la etajul de Gloria 4, ceea ce nu e tocmai corect din partea mea... Parca Music Boy 400 e cam cat Gloria la dimensiuni. 28 cm lungime si are putere de iesire 1,5W, suficienta. Mai mult nu ne trebuie pt ca `dat din puteri` nu se aude bine nici un radio care nu e facut pt pus in fereastra si mers in curte la spart lemne (cum faceam eu la tara sa vad daca se incalzesc finalii). Gloria reda forate bine tot registrul, dar la volum mare...Raman totusi la parerea ca nu doar difuzorul face diferenta ci si schema etajului final . Poate la noi nu s-a pus accentul pe produse pt melomani ci pt muncitori, care aveau nevoie de stiri si propaganda. Vocea se aude cam la fel la orice radio, nu e nevoie de rafinament. Cum am un Blaupunkt la care asculta maica-mea Ro.Cultural, pot spune ca reda foarte placut muzica clasica...SONY ICF SW7600 e jaf rau la capitolul acesta, dar e un radio pt US si il folosesc ca atare, la stiri adica....

Link spre comentariu

Nu doar difuzorul si finalul conteaza ci si carcasa/caseta. Contribuie enorm la calitatea redarii. Difuzorul trebuie sa fie prins rigid pe panou altfel zbarnaie si vibreaza urat si se altereaza calitatea.Ca si aparat portabil cu o fidelitate audio extraordinara este grundig satellit 6001. Carcasa din lemn. Difuzor imens, carcasa rigida. Am unul .

Link spre comentariu

Da, o bijuterie Satellit 6001. Dar la Gloria carcasa nu difera de aparate cu performante superioare. Difuzorul e bine prins si are marginea de pluta si materialul lipit in interiorul fetei care ar trebuie sa il etanseze cat de cat...s-ar putea ca aici sa fie cat de cat o problema, sa nu etanseze ca alte difuzoare prinse cu suruburi direct de fata. De aici deducemca a fost construit luandu-se in considerare aspectele de rezonanta ale cutiei... ... Daca zbarnaie ceva, sunt ornamentele care se mai dezlipesc. Iata Selena, cu difuzor de calitate si carcasa cat de cat de lemn nu se apropie de performante. Aici stiu sigur, ca am asa ceva, si chiar am intrebat pe un forum de colectionari britanici.....

Link spre comentariu

Radio Simonetta la care lucrez ...Este un radio care imi place foarte mult.

In prima faza am inceput sa-i repar interiorul si sa-i rezolv cateva probleme exterioare legate de ornamentul din aluminiu deformat in partea dreapta si doua reparatii pe carcasa din lemn ; Necesara si o antena noua (o adaptare cu una apropiata de cea originala)

Ferita a fost lipita cu loktite industrial.

In acest weekend sper sa-l finisez si sa-l prezint aici.

Cateva poze facute in timpul reparatiilor...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Si in fine placa curatata, ma gandesc sa o lacuiesc fin... ma mai gandesc...

Posted Image

Link spre comentariu

Cum arata Simonetta azi?

Mult mai bine, cu o mica freza i-am finisat zonele reparate si dupa aplicarea unui strat fin de vopsea arata mult mai bine.

Reparatia plasticului in zona de trecere a antenei a fost ceva mai dificil de realizat dar eu zic ca a iesit cat de cat bine estetic dar si destul de rezistent pentru sustinerea antenei.

Posted Image

Si decuparea reparata prin acoperire...

Posted Image

vopsita:

Posted Image

Capacul aranjat final:

Posted Image

Freza miniatura utilizata...

Posted Image

Mai am un pic si gata...

:freaza:

Link spre comentariu

A iesit super aparatul,e deosebit de design,placut ochiului unui pasionat de aparate (ca mine),am o intrebare,ce e cu cele 3 butoane pe UKW?sunt posturi fixe?au legatura si cu comutatorul de game?de la un singur buton ce posturi se receptioneaza?toata gama de ultrascurte?felicitari pentru rabdarea restaurarii! este o reusita si o frumoasa prezentare :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări