Ovidanie Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 coric66 ne-a incantat ochiul cu acel radio cu TV, eu o sa va oripilez cu o replica: Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 O prima cauza a dezechilibrarii etajului final poate fi condensatorul de cuplaj din baza tranzistorului pilot ( al 2-lea din AAF ) . Daca acest condensator conduce, baza tranzistorului va fi mai negativa , modificandu-se punctul static de functionare al acestuia . Ambalarea termica necontrolata ( se numeste " avalansa termica " ) poate fi cauzata de intreruperea sau marirea valorii termistorului din baza tranzistoarelor finale , marindu-se astfel deschiderea si implicit conductia acestora . Masurat , la temperatura camerei , acest termistor ( la aparatele " Zefir " ) trebuie sa aiba 120 Ohmi . La incalzire , ( chiar tinut in mana ) valoarea trebuie sa scada . O valoare mai mare denota ca este fisurat sau chiar intrerupt , lucru datorat socului mecanic ( caderea aparatului ) , fiind o componeta fragila si delicata deci si lipirea sau scoaterea acestuia trebuie facuta cu multa grija . O alta cauza de ambalare termica ( dinamica ) poate fi utilizarea unui difuzor cu impedanta mai mica decat cel prevazut de constructor , in cazul de fata 7 ohmi ( sau 8 ohmi , standard ) . Distorsiunile pot sa apara atat din dezechilibrarea etajului final cat si de lipsa ( desprinderea ) condensatorului din bucla de reactie negativa ( 4,7 nF , se poate utiliza 5,6 nF ) . La inlocuirea tranzistoarelor finale se va avea in vedere imperecherea acestora atat ca factor de amplificare ( beta ) cat si Icbo ( cat mai mic ) evitand finalii cu amplificare foarte mare . Am gasit schema cu explicatiile Daca sunt indeplinite conditiile marcate pe schema (U/2) si curent de repaus 5mA) tranzistorii finali nu se vor incalzi si in plus se va auzi excelent. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 18, 2011 Autor Partajează Postat Martie 18, 2011 Concluziile mele sunt clare:-Montajul acesta complementar este dupa parerea mea una din cele mai proaste inventii din electronica, romanii insisi renuntand la el in anii 80, cand portabilele Top si Iris au fost construite cu etaj final cu transformatori. In aparatele straine nu l-am intalnit, singurele mici exceptii unde l-am vazut functional fiind cu finali pusi pe radiatoare serioase.Daca stie cineva o alta metoda de corectie in afara de cele rezumate de mine mai sus, il rog frumos sa posteze.Probabil in urma experientelor neplacute ati ajuns la aceasta concluzie,dar facand o analogie intre ultima schema si cea de la Grundig-ul proaspat expus,o sa observati ca acest etaj final se poarta si la "case mai mari",e putin mai mofturos in ce priveste regimul de lucru,dar odata pus la punct,ofera satisfactie maxima,si a fost folosit in majoritatea aparatelor dupa ce s-au convins ca tehnologic e mai lesne de construit un final cu componente discrete decat unul cu transformatoare(si ca putere de iesire,domeniu de frecventa si de ce nu,avantajul gabaritului mic,la portabile cel putin,nu e de neglijat...de preturi de productie nici nu mai aducem aminte) Link spre comentariu
kripton Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 @< cristian 74> ,Echilibrarea unui etaj final cu tranzistoare complemantare inseamna tocmai ceea ce spuneti adica tensiunea continua in punctul de conectare al sarcinii sa fie 1/2 Uc. in regim static deci fara semnal si cand nu avem nici o reactie . La aparatele de buzunar , ( mai ieftine ) acest lucru este stabilit de producator si este fix ( fara componente ajustabile ) ca si curentul de repaus . Aceste valori se modifica in mod nedorit fie prin defectarea unei componente , ( ceea ce am si incercat se explic ) alimentare necorespunzatoare ( supravoltare sau conectare inversa ) fie prin interventii " savante " sau inlocuiri la intamplare ale unor componenete . Compensarea termica a acestor etaje finale este facuta numai in raport cu mediul ambiant deoarece tranzistoarele finale asigura puterea utila de iesire fara incalzire excesiva . In general schema unui asemenea etaj final , la aparatele simple , se aseamana si cauzele deranjamentelor sunt aceleasi deci nu vad care e problema .Evident ca acest tip de etaj final are avantaje atat ca dimensiuni reduse , componente mai ieftine cat si o banda de frecventa mai larga care in cazul aparatelor mici este limitata de caracteristicile difuzoarelor . Link spre comentariu
radiot Postat Martie 19, 2011 Partajează Postat Martie 19, 2011 Rosia 303[attachment=2]STA60141.JPG[/attachment][attachment=1]STA60140.JPG[/attachment][attachment=0]STA60151.JPG[/attachment] Link spre comentariu
nicolae57 Postat Martie 21, 2011 Partajează Postat Martie 21, 2011 NORDMENDE MAMBO din pacate fara rotita de acord care va trebui manufacturata Link spre comentariu
yo3gje Postat Martie 21, 2011 Partajează Postat Martie 21, 2011 Extraordinar de frumos! De cand l-am vazut m-am tot gandit cu ce s-ar putea inlocui sticla de la scala, care banuiesc ca avea si rol de buton, in genul celei de la Turist ( rusesc si romanesc) Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 21, 2011 Autor Partajează Postat Martie 21, 2011 Da,intr-adevar,frumos aparat,din ce-am vazut la Turist,discul ala nu e perfect drept si are si o margine mai groasa,pt antrenare,daca se urmareste obtinerea aprox a aceluiasi profil,cred ca rama merge strungarita din plexi-glass iar interiorul decupat si aplicat din plastic de la carcasele de CD-uri,care e suficient de subtire si transparent pt scopul propus...daca se prelucreaza din plexi-glass transparent totul,probabil ca e mai greu de lustruit pt a-i da transparenta necesara,mai ales pe suprafata interioara,dinspre aparat...dar poate mai sunt si alte idei. Link spre comentariu
kripton Postat Martie 21, 2011 Partajează Postat Martie 21, 2011 Salut,Frumoasa achizitie , cred ca ideea data de @ < doru 3160 > este realizabila cu mentiunea ca butonul trebuie sa fie solid si robust deoarece , din cate vad , nu este solidar cu acul indicator ci se roteste de mai multe ori , actionand indicatorul ( implicit CV ) prin demultiplicare .Am si eu un aparat , de alt tip , in aceeasi situatie si cu acelasi tip de mecanism . Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 21, 2011 Autor Partajează Postat Martie 21, 2011 Din pacate nu se prea poate si robust si finut,inseamna ca la tipul asta(pe care eu nu l-am avut pe mana)merge un disc din plexi-glass de 3-4 mm grosime,pe care se aplica montura pt ax de 6mm tesit,dupa care se mascheaza locul cu un ornament,cum e la Turist(sau se vopseste),si asa e mult mai simplu...era bine daca exista un model,asa e mai greu de imaginat "ceva" cat de cat aproape de original.In tot cazul,daca cel original era robust si solid,ceda mai greu,dar asa vad ca e boala cronica la tipul asta de buton de acord,si la Turistul meu am avut ceva probleme,dar discul l-am avut,restul a fost parfum Link spre comentariu
kripton Postat Martie 21, 2011 Partajează Postat Martie 21, 2011 Da , din material ceva mai gros se poate , conteaza sa fie transparent . Ornamentele, cam la toate , sunt foarte asemanatoare cu cele de la aparatul " Turist " . Probabil ca o data cu primavara ... sa se poata . Link spre comentariu
albasete Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Va salut ! Este super acest "muzeu" a-l radioreceptoarelor si nu numai. De curand am achizitionat si eu un RR ROYAL facut de Tehnoton.Voi pune poze cat mai curand). Functioneaza impecabil, dar i-mi trebuie un convertor pentru banda vest, ca nu vreau sa-i stric originalitatea. Apropo, unde tineti atatea RR si RTv ? Numai bine! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 ...Apropo, unde tineti atatea RR si RTv ? Numai bine!In casa de vacanta... Link spre comentariu
kripton Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Salut ,@< albasete > ,Incercati sa gasiti si aparatul " Royal " fabricat la " Electronica " si veti avea o mini-colectie tematica . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Nu am sesizat nici o diferenta intre Royal Tehnoton si Royal Electronica in afara de semnatura de pe capacul din spate: http://www.radiomuseum.org/r/electronic ... 734_t.html http://magazin.bestmusic.ro/catalog/514 ... ml#galerie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum