Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Folosind acumulatorii nu se incing finali din doua motive: primul ar fi ca un acumulator are un potential scazut, de 1.2V fata de 1.5V (la o baterie obisnuita); Pe de alta parte curentul debitat de acumulatori nu influenteaza un etaj in contratimp in aceiasi masura ca si etajul darlington de exemplu.

Posted Image

Singura explicatie este legata de polarizarea tranzistoarelor finale si neaparat de verificat tensiunea dintre emitere si masa la U/2 , unde U= tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Asa cu tensiune mai mica decat la baterii,adica in jur de 2,7-2,8V(teoretic...2,84V) cu acumulatorii proaspat incarcati,alimenteaza un final dezechilibrat,de solo 100,si pe urma mai discutam. :rade:

Link spre comentariu

Pai tocmai asta era in discutie,sa stii ce sa-i faci,nu conteaza din ce-l alimentezi,ca-s baterii obosite sau nu...el nu stie asta,cat timp are de unde "suge"curent, o va face... :rade: Un acumulator proaspat incarcat are 1,42V(in gol,sau sarcina neglijabila),dupa care tensiunea revine (in timp) la 1,2V,daca nu e pus in serviciu.

Link spre comentariu

Grundig a fabricat si o varianta de lux pentru Prima _boy imbracata in piele; Ca schema este identic cu cel clasic (prezentat si de Doru in topic), suplimentar are prevazuta o mufa de antena auto.Un videoclip:jn0LjMqE3rw

Link spre comentariu

Un "Elektron-M" achizitionat de curand-desi e un aparat cu amplificare directa, dupa inlocuirea electroliticilor si ceramicilor, aflati in coma + inlocuirea difuzorului cu unul rusesc original, se aude surprinzator-selectiv nu prea e, dar pe partea de audiofrecventa nu-i cu nimic mai prejos decat o superheterodina!

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Salut ,@< Spitfire > ,Ma bucur ca acest aparat a ajuns la D-vs . Pentru marirea selectivitatii incercati reducerea cuplajului capacitiv cu primul tranzistor din RF de la 6,8 nF la 4,7 si chiar 3,3 nF ( optim 4,7 nF) . Se reduce astfel valoarea impedantei reflectate a cuplajului in circuitul de acord, crescand factorul de calitate al acestuia .

Link spre comentariu

Am urcat si schema pentru Prima_Boy 209 (Luxus)...Lucru nemtesc...au prevazut un potentiometru pentru reglajul etajului final (tranzistori cu Ge)... :aplauze

Chiar daca am scapat usor si nu mi-a trebuit schema,marturisesc eram tare curios sa vad ce artificii au folosit pe intrarea amplificatorului,de au obtinut un timbru asa placut...multumesc pt schema,si speram sa nu avem nevoie pt depanare :rade:PS-credeti ca se poate o rezolutie mai buna?cum e acum,se poate forma o idee cam ce si cum,dar valorile se disting destul de anevoios...stiu ca nemultumitului i se ia darul,dar deja le-am descarcat :rade:
Link spre comentariu

Un "Elektron-M" achizitionat de curand-desi e un aparat cu amplificare directa, dupa inlocuirea electroliticilor si ceramicilor, aflati in coma + inlocuirea difuzorului cu unul rusesc original, se aude surprinzator-selectiv nu prea e, dar pe partea de audiofrecventa nu-i cu nimic mai prejos decat o superheterodina

Posted Image

Da, nu prea este selectiv, se pare ca cel de la care l-am achizitionat a avut probleme cu asamblarea lui, in special cu tranzistoarele rusesti pe care le-a distrus prin polarizare inversa.

In ultima instanta a recurs la utilizarea unei antene exterioare pentru a compensa dezavantajele.

In comparatie cu radioul meu sunt diferente evidente in privinta selectivitatii. Insa ma bucur ca v-ati apucat sa-l readuceti la viata.

Link spre comentariu

Am urcat si schema pentru Prima_Boy 209 (Luxus)...Lucru nemtesc...au prevazut un potentiometru pentru reglajul etajului final (tranzistori cu Ge)... :aplauze

Chiar daca am scapat usor si nu mi-a trebuit schema,marturisesc eram tare curios sa vad ce artificii au folosit pe intrarea amplificatorului,de au obtinut un timbru asa placut...multumesc pt schema,si speram sa nu avem nevoie pt depanare :rade:PS-credeti ca se poate o rezolutie mai buna?cum e acum,se poate forma o idee cam ce si cum,dar valorile se disting destul de anevoios...stiu ca nemultumitului i se ia darul,dar deja le-am descarcat :rade:
Va trimit pe e_mail un pdf a caietului service in lb germana (astept adresa de e_mail pe MP)PS:am si caietul service pentru grundig Yacht_Boy 208-211, daca este cineva interesat astept MP
Link spre comentariu

Mi-amintesc si de bateriile acelea extrem de proaste... Totusi un Solo100 al meu pus la niste baterii bune actuale a reactionat foarte prost (i s-a ambalat, dupa cum multi stiti finalul NPN). Noroc ca prevedeam ce se intampla si am prevenit finalul tragic...

:rzb Problema a fost discutata in topic: se optimizeaza valoarea rezistorului de reactie pentru a avea in emiterele tranzistoarelor finale jumatate din tensiunea de alimentare. Dispar riscurile de ambalare termica pentru o variatie a tensiunii de alimentare de cca 20% fata de valoarea nominala si distorsiunile la volum maxim.A fost postata si o schema cu toate detaliile, din pacate nu o mai gasesc acum. :scarpin
Asa dupa cum am mai spus, eu am facut modificari la acea reactie pe considerente de gajaiala, la un Alfa2. Marea mea surprindere a fost ca asta vara, punandu-i aparatului baterii alcaline noi, s-a ambalat deosebit de violent scotand fum. M-am enervat si l-am zvarlit undeva unde sa nu-l mai vad, insa cand m-am hotarat sa-i schimb finalii, am constatat cu surprindere ca mergea. Evident mirosea puiternic a fum, EFT-ul 373 fiind innegrit.Concluziile mele sunt clare:-Modificarea reactiei reduce probabilitatea, dar nu corecteaza cu certitudine beleaua;-Folosirea acestor aparate cu baterii ceausiste masca acest defect, intrucat acestea nu aveau curenti mari de scurcircuit (probabil ambalarea aparea reducand rapid tensiunea bateriilor la o valoare de echilibru);-Nici folosirea acumulatorilor nu este ceva sigur. Mie mi s-a ambalat un Zefir pe timp de vara (era cald, ce-i drept) alimemntat cu trei baterii R6 in loc de patru;-Montajul acesta complementar este dupa parerea mea una din cele mai proaste inventii din electronica, romanii insisi renuntand la el in anii 80, cand portabilele Top si Iris au fost construite cu etaj final cu transformatori. In aparatele straine nu l-am intalnit, singurele mici exceptii unde l-am vazut functional fiind cu finali pusi pe radiatoare serioase.Daca stie cineva o alta metoda de corectie in afara de cele rezumate de mine mai sus, il rog frumos sa posteze.
Link spre comentariu

Tehnoton a fabricat cele doua radiouri cu final pe transformator doar ca variatie de stil, nu din cauza ca ar fi proasta conceptia amplificatorului fara transformator. Sa nu uitam ca amplificatoarele audio integrate contin tocmai asemenea scheme cu tranzistori complementari si functioneaza minunat (bineinteles, schema din integrat se autoregleaza infinit mai bine decat protectia termica prin termistor...). Daca radioul pe germaniu s-a ambalat, este vinovat si posesorul, care o fi lasat aparatul in plin soare, deci nu a luat in serios atentionarea din prospect. In plus, montajul era, poate, decalibrat. Eu am intalnit montaje in care diversi depanatori au intervenit in fel si chip, fara sa masoare curentul de repaus prin colector la finali.Acel termistor din baze trebuie pozitionat foarte aproape de tranzistori, optim ar fi sa fie pe radiator comun.Din toata critica facuta sunt de acord doar cu faptul ca germaniul este mai sensibil la temperatura decat siliciul, in rest ideea cum ca schema cu complementari fara transformator ar fi o prostie mi se pare neadevarata si nedreapta.In privinta fenomenului de inviere dupa dezastru, intradevar, am constata si eu asa ceva: in timpul unor experimentari mi s-a intamplat ca am adus la incandescenta zona, tranzistorii cu Ge ajungand sa ramana extrem de firbinti, pana m-am sesizat eu... Au murit - dar, dupa racire, iar functionau.

Link spre comentariu

Tehnoton a fabricat cele doua radiouri cu final pe transformator doar ca variatie de stil, nu din cauza ca ar fi proasta conceptia [...]In privinta fenomenului de inviere dupa dezastru, intradevar, am constata si eu asa ceva: in timpul unor experimentari mi s-a intamplat ca am adus la incandescenta zona, tranzistorii cu Ge ajungand sa ramana extrem de firbinti, pana m-am sesizat eu... Au murit - dar, dupa racire, iar functionau.

Ahaaa, deci s-a intamplat si la case mai mari, ca pana acum mi s-a spus peste tot ca eu am nimerit exceptiile.... Si btw, sa stii ca nu-mi las in soare aparatul pentru care am batut talciocul 22 de ani ca sa reconstitui ceea ce a fost pentru mine primul meu radio.... Anyway, ca sa nu fiu rau cred ca pot afirma ca montajul cu finali complementari este bun cu radiatoare sau in integrate.
Link spre comentariu

O prima cauza a dezechilibrarii etajului final poate fi condensatorul de cuplaj din baza tranzistorului pilot ( al 2-lea din AAF ) . Daca acest condensator conduce, baza tranzistorului va fi mai negativa , modificandu-se punctul static de functionare al acestuia . Ambalarea termica necontrolata ( se numeste " avalansa termica " ) poate fi cauzata de intreruperea sau marirea valorii termistorului din baza tranzistoarelor finale , marindu-se astfel deschiderea si implicit conductia acestora . Masurat , la temperatura camerei , acest termistor ( la aparatele " Zefir " ) trebuie sa aiba 120 Ohmi . La incalzire , ( chiar tinut in mana ) valoarea trebuie sa scada . O valoare mai mare denota ca este fisurat sau chiar intrerupt , lucru datorat socului mecanic ( caderea aparatului ) , fiind o componeta fragila si delicata deci si lipirea sau scoaterea acestuia trebuie facuta cu multa grija . O alta cauza de ambalare termica ( dinamica ) poate fi utilizarea unui difuzor cu impedanta mai mica decat cel prevazut de constructor , in cazul de fata 7 ohmi ( sau 8 ohmi , standard ) . Distorsiunile pot sa apara atat din dezechilibrarea etajului final cat si de lipsa ( desprinderea ) condensatorului din bucla de reactie negativa ( 4,7 nF , se poate utiliza 5,6 nF ) . La inlocuirea tranzistoarelor finale se va avea in vedere imperecherea acestora atat ca factor de amplificare ( beta ) cat si Icbo ( cat mai mic ) evitand finalii cu amplificare foarte mare .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări