Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Vizitator coric66

Din păcate imaginea e cum e... Camera mea nu e prea grozavă , mai ales când intâlneşte un monitor.In realitate , imaginea pe TV e clara , fără dungi/distorsiuni/benzi/ sau alte minuni.rm_dp_HG3UY

Link spre comentariu

Cred ca e suficient cat "ne-ati ofticat"... :rade:E o scula frumoasa,cu atat mai mult ca e si functionala,ori poate noi am ramas fixati pe modelul asta de estetic...si celor tineri li se pare ciudata...indiferent cum e,felicitari,e o piesa care merita tinuta.

Link spre comentariu
Vizitator coric66

Mulţumesc tuturor pentru felicitări. Şi n-am vrut să vă oftic , am vrut doar să vă bucur privirile , la fel cum mă extaziez şi eu la vederea aparatelor dvs. Ca să nu rămân oftopic , vă mai prezint un Grundig RF150 , fabricatie 1967 , funcţional integral , UL , UM , US , UUS 88-108 Mhz.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Mulţumesc tuturor pentru felicitări. Şi n-am vrut să vă oftic , am vrut doar să vă bucur privirile , la fel cum mă extaziez şi eu la vederea aparatelor dvs. ]

Chiar ne-am bucurat,si mai asteptam si altele.
Link spre comentariu

Un Pacific (Electronica) cumparat zilele trecute de la "Vanzari" cu 30 RON. Era mai murdar decat aperea in fotografii, doza lipsa, transformatorul de retea contrafacut (cu un primar anemic si gurmand), condensatorii electrolitici umflati si revarsati, antena de ferita varza etc. Se declarase ca s-ar putea ca doar sigurantele sa fie arse si ca, in rest, nu se umblase la circuite. Dupa pret (nu m-am tocmit), banuiam ca am mult de restaurat...

Inlauntru, mazga lipicioasa nu s-a luat decat cu sampon de vase si pensula si asta m-a stresat, deoarece stiu ca tratamentul poate duce la stricarea unor piese, de exemplu a condensatorilor stiroflex in zona de iesire a terminalelor.

Am inlocuit piesele defecte, am refacut lipiturile (terminale oxidate desprinse din cositor, inspectie cu lupa ceasornicarului la lumina naturala).

A urmat alinierea, conform caiet service, folosind generator de semnal modulat in tandem cu radio digital (pentru afisarea precisa a frecventelor si monitor/comparator de receptie).

Am constatat (inca o data) calitatea remarcabila a schemei, comoditatea reglajelor, acel ceva intalnit doar la radioreceptoarele vechi, constand in lipsa fasaitului intre posturi si comoditatea acordului (radiourile mai recente imping la maxim amplificarea in inalta frecventa si astfel se aude o sfaraiala continua care dispare doar pe posturi puternice). Pacific are un semireglabil PA301/1M pentru stabilirea regimului optim al amplificarii in medie frecventa (1,4 V pe R301), astfel incat, daca se incearca marirea amplificarii, se obtine doar fasait puternic.

Un videoclip in care se arata receptia in domeniul S2, benzile 25m (11650-12050 kHz), 21m (13600-13800 kHz, nemarcata pe scala), 19m (15100-15600 kHz) si 16m (17550-17900 kHz). Ora 13:30, nu prea sunt posturi in emisie.

http://www.youtube.com/user/RadioAscult ... 2MaD_qTKWU

Link spre comentariu

SalutIn Weekend-ul care a trecut mi-am gasit nasul cu un GRUNDIG PRIMA_BOY, in final i-am dat de cap, avea un condensator cu tantal in scurt si practic punea la masa semnalul din audiofrecventa. Acum isi merita locul in acest topic, se aude foarte bine, surprinzator pentru dimensiunile lui asa cum spunea si Doru... Am urcat un videoclip in receptie pe FM:xeTncpHJBOU

Link spre comentariu

Un aparat rusesc bega rp-240 cu trei lungimi de unda,L,M,YKB (banda est),care functioneaza la 6V realizat cu integrate si tranzistoare[attachment=4]STA60144.JPG[/attachment][attachment=3]STA60146.JPG[/attachment][attachment=2]STA60147.JPG[/attachment][attachment=1]STA60148.JPG[/attachment][attachment=0]STA60149.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Mai degraba Vega. Esta interesanta conceptia acordului (anul 1989): condensator variabil pentru medii si lungi, bobine cu miez variabil pentru ultrascurte, totul cuplat prin roti dintate la butonul de acord. Apoi, ceea ce a devenit o obisnuinta la rusi: tranzistor cu efect de camp la intrare (simplificarea comutatorului, factor de calitate marit, eliminarea bobinelor de cuplaj/adaptare).

Link spre comentariu

Salut,Intr-adevar , " Solo-100 " nu a avut o mare raspandire nu atat din pricina aparatului cat si de proasta calitate a binecunoscutelor baterii de tip R6 invelite in folie de nailon care la numai cateva ore de functionare incepeau sa curga , efectele secundare le cunoastem cu totii . Putinele exemplare pe care le-am intalnit au avut necazuri din aceasta cauza , un neajuns preponderent la toate aparatele alimentate cu acest tip de baterii fabricate la acea vreme . Mai sunt si acum baterii R6 de 2 bani care din nefericire au aceleasi "performante" .

Nu cred ca asta a fost cauza. Noi am fabricat (spre rusinica noastra) aparate portabile cu medii si lungi pana la momentul 1989 (vezi Iris-urmasul lui Solo100, Derby (urmasul lui Pescarus S).Mi-amintesc si de bateriile acelea extrem de proaste... Totusi un Solo100 al meu pus la niste baterii bune actuale a reactionat foarte prost (i s-a ambalat, dupa cum multi stiti finalul NPN). Noroc ca prevedeam ce se intampla si am prevenit finalul tragic. BTW, sa stiti ca prima oara mi s-a intamplat acest lucru la un Zefir. Rezultatul catastrofal: finalii carbonizati, bateriile alkaline noi-noute facute praf - s-au dilatat si incalzit atat de tare ca au deformat suportul din plastic prin topire. Noroc ca nu a luat foc, mai ales ca nu sesizasem incidentul. Parerea mea este definitiva: montajul ala cu combinatie de finali PNP-NPN cu germaniu fara transformatori n-am prea vazut-o decat in aparatele romanesti si a fost o idee foarte proasta. Toate portabilele straine vazute de mine au avut etajul final cu 2 tranzistori identici si 2 trafuri ce se comportau perfect dpdv termic.Nu am auzit nicaieri de asemenea incidente (ambalare la cuplul PNP-NPN fara trafuri) pe vremea lui ceasca prin folosirea acelor baterii proaste (nu puteau furniza nici tensiuni nici curenti prea mari pentru ambalare termica). Si btw, de prin 1984 n-am mai vazut prin zona mea baterii la liber. Bunica mea avea o relatie prin care mai procura din cand in cand baterii de 4.5V si-mi dadea si mie cam una/an. Singurele baterii mai bune comuniste au fost cele de 4.5V. Irisul meu procurat in vara lui 88 l-am alimentat prin alimentator. Primele baterii ce am inceput sa le procur din nou la liber au fost in ianuarie 1990, la pret mai scump si de o calitate incredibil de proasta (cred ca erau vechi).

Buna seara,Imi face placere sa va prezint primul meu radio-casetofon SANYO care are mai bine de 25 de ani;PS: Inca mai functioneaza. :rade:

Da, de asta imi amintesc si eu cu mare placere. Bunica si-a cumparat de la vaporeni, in 1980, modelul succesor aceluia (al tau cred ca este dinainte de 1980). A dat 5000lei pe el (o suma colosala, ganditi-va ca un frigider, un mag. Maiak costa cam la fel). La el am ascultat muzica prin negrii ani 80. Trebuie sa va spun ca casetofonul nu prea era grozav (rola presoare, capul si motorul cu regulator centrifugal s-au dus repede), atuul sau fiind radioul de pe medii (numai bun pentru receptia radiovacantei). Aparent si pe FM ar merge bine, insa am constatat ca la un moment dat amesteca posturile (lucru ce nu l-am putut verifica decat dupa revolutie si mai nou prin pareri dupa Internet). Dupa 1990, i l-am reparat bunicii prin inlocuirea motorului, a capului, a rolei presoare, casetofonul mergand mai bine decat cand era nou datorita pieselor mai evoluate. Dupa moartea bunicii, casa a fost vandalizata si aparatul distrus (placa lovita si fisurata 60% spre amplif). La nivelul meu de amator, fara schema, am taiat placa cu bomfaierul, am dublat traseele fisurate in tuner si am legat tunerul prin fire cu ampliful obtinut prin decuparea cu bomfaierul a altei placi identice, careia nu-i mai mergea tunerul. Pot sa spun fara sa gresesc ca l-am salvat. :da Asa ca o concluzie finala... Acest Sanyo a fost facut cu niste piese incredibil de bune. Placa de pe care am decupat ampliful, (aveam 2 exemplare) a stat ani de zile pe balcon in conditii extrem de vitrege, ampliful functionand impecabil.
Link spre comentariu

Mi-amintesc si de bateriile acelea extrem de proaste... Totusi un Solo100 al meu pus la niste baterii bune actuale a reactionat foarte prost (i s-a ambalat, dupa cum multi stiti finalul NPN). Noroc ca prevedeam ce se intampla si am prevenit finalul tragic...

Problema a fost discutata in topic: se optimizeaza valoarea rezistorului de reactie pentru a avea in emiterele tranzistoarelor finale jumatate din tensiunea de alimentare. Dispar riscurile de ambalare termica pentru o variatie a tensiunii de alimentare de cca 20% fata de valoarea nominala si distorsiunile la volum maxim.A fost postata si o schema cu toate detaliile, din pacate nu o mai gasesc acum.
Link spre comentariu

Mi-amintesc si de bateriile acelea extrem de proaste... Totusi un Solo100 al meu pus la niste baterii bune actuale a reactionat foarte prost (i s-a ambalat, dupa cum multi stiti finalul NPN). Noroc ca prevedeam ce se intampla si am prevenit finalul tragic...

Oricat de proaste erau acele baterii,daca alimentat la tensiunea nominala finalul se ambaleaza termic,inseamna ca ceva e putred...probabil ca nu se incalzeau asa tare,dar sigur bateriile nu duceau mai mult de cateva minute,si atunci tot era cu semn de intrebare functionalitatea aparatului.Am si eu Solo 100,dar sincer,alimentat din 2 acumulatori de 2500mA/h,nu am reusit sa-i incing finalii,ba dimpotriva,au tinut destul de bine acumulatorii,consumul fiind mic,a mers fara probleme la cineva in spital vreme de 2 saptamani...si mai era loc de mers dupa aceasta perioada :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări