okean Postat Iunie 2, 2023 Partajează Postat Iunie 2, 2023 Aceeasi condensatori electrolitici albi ai regasim in Studer/Revox, fac si acolo " treaba buna " trebuie extirpati fara mila ! Felicitari pentru frumoasa descriere si pentru restaurarea aparatului ! Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 2, 2023 Partajează Postat Iunie 2, 2023 Multumesc, incerc sa descriu cat de cat ceea ce fac, amatoriceste. Pacat ca interesul pentru asa ceva e in declin de mult timp, daca nu chiar si cadere libera. Forumul acesta, ce a mai ramas, si aici posteaza doar o mana de oameni, si aceia cam clienti fideli. Mai am si peste 20 de receivere / amplitunere, tot zic sa le postez si pe acelea dar ce sa-i faci, cu timpul e mereu jale. Da, nu stiu ce le-a venit cu minunile acelea de plastic... cei de aluminiu Frako imbatranesc mult mai elegant, dar acestia, jale. Totusi, la vremea lor, probabil nu au anticipat o asa degradare, sau pur si simplu nu se asteptau ca aparatele sa mai fie folosite dupa 20+ ani... I-am intalnit si intr-un amplificator Uher ce se voia compact si foarte hi-end... acolo era padure de ei. Link spre comentariu
adi1967 Postat Iunie 2, 2023 Partajează Postat Iunie 2, 2023 https://youtu.be/0YetrMbNdD4Selena B-211 sau o incercare de resuscitare ,aducerea in banda FM vest. Funcționează chiar daca nu am insistat cu încadrarea benzii pe scala . Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 2, 2023 Partajează Postat Iunie 2, 2023 Sper sa bva bucurati de el! Cred ca ati scos cateva vorbe de ocara la repunerea atei de scala pentru FM... Acum cativa ani am facut respectiva operatie la un model 214... din ce imi amintesc, cutiuta aceea micuta cu tunerul FM era foarte aiurea de accesat si re-pus ata pe ea, plus ca se mai deformase si plasticul pe care se infasura ata la al meu... Link spre comentariu
adi1967 Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Multumesc.Am folosit o metoda mai neortodoxa, daca pot sa ii spun așa ,nu am demontat blocul de ultrascurte . Practic am eliminat componentele care trebuiau inlocuite prin sectionarea picioruselor la o lungime cat mai mare posibila si noile componente le-am lipit de acestea.Nu stiu daca este rau sau bine ca am folosit metoda asta ,dar important este ca functioneaza.Tocmai pentru a evita problemele cu ata de la scala am folosit aceasta "metoda". Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Nu-i bai, daca merge, de ce nu, pana la urma, scopul final e bucuria de a aduce la viata un aparat si de a asculta la el. Cred ca multi au aplicat acea metodă in diferite contexte... eu unul am facut asa ceva la unele cutiute cu blocuri de frecventa intermediara din radiourile germane ... sunt pe acolo unele condensatoare electrolitice ascunse de ar implica cel putin o ora extra de munca cu extragerea) Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Am vazut cum proceda un rus: cu o bucatica de sfoara lega strans impreuna (strangula) cele doua parti ale atei de scala,chiar langa roata. Abia apoi scotea roata de pe axul condensarasului variabil din cutia FM si o anina undeva, de sasiu. Dupa ce rezolva comod cu transpunerea in FM reintroducea roata pe ax, apoi desfacea streangul si elibera firele de scala. Da, si mai facea si un semn cu marcherul, sa puna totul la loc cum trebuie. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 (editat) Mai jos sunt imagini cu un radio NordMende Galaxy Mesa 7000, fabricat în Germania, circa 1971-73. Am cumpărat acest radio de pe internet ca fiind “în stare bună de funcționare”. Desigur, a fost o glumă proastă, vânzătorul mi-a servit același bâlci obișnuit pe care oamenii îl folosesc pe site-urile de vânzare pentru a scăpa (atunci când se văd depășiți de problemă și nu pot păstra pentru ei ceva) de lucrurile lor , achiziționate la preturi de nimic de prin cine știe ce depozite de gunoi cu electronice din Germania. Dar mă așteptam întru totul la probleme... fiind un radio rar, am fost dispus sa mă pun la încercare cu el. După prima inspecție - estetic nu-i perfect - lipsește un ornament cromat în partea de jos și, de asemenea, o bucată neagră de finisaj pe un buton, plus zgârieturi și iarăși zgârieturi. A recepționat stații, atât pe AM, cât și pe FM dar suna oribil iar pe FM sensibilitatea era foarte scăzută. L-am deschis - lucru bun a fost că un proprietar genial înaintea mea a înlocuit doar siguranțele – de restul nu s-a atins - cu trucul “clasic” de înfășurare a unui fir pe exteriorul tubului siguranței. Așa, în cazul în care radioul va trebui să tragă niște 20-30 de amperi. Predic aici corului, dar astfel de lucruri pot arde case! Defectul principal al radioului - 2 potențiometre s-au corodat atât de mult încât au rupt lamele lor de reglare. Acest lucru a deranjat curentul de repaus al etajului de ieșire și tensiunea stabilizată pentru tunerul FM. După înlocuirea acelor potențiometre lucrurile s-au întors cam la normal. Spun “cam” pentru că difuzorul avea probleme - în timp ce din exterior arată bine, în interior bobina se freca de magnet. Presupun că radioul a fost depozitat într-un mediu umed, în aceeași poziție timp de mulți, mulți ani și asta a dus la deformarea fizică a difuzorului (și la distrugerea lamelor acelor potențiometre). Remedii pe care le-am încercat pentru difuzor - l-am pus sub abur timp de câteva ore, astfel încât membrana din hârtie să se umezească și să se reformeze puțin. Dar nu a fost suficient. La final am trebuit să-l repar în stil mai tractorist - am pus sârmă din oțel cu diametrul de cam 2-3 mm în jurul părții superioare a difuzorului și am strâns suficient încât să deplaseze întreaga membrană pentru a centra bobina corect în interiorul magnetului. Nu este cea mai frumoasă soluție din lume, dar a făcut treaba, acum difuzorul funcționează bine. Alte lucruri pe care le-am făcut - am curățat contactele comutatorului tunerului de unde scurte foarte bine - unele benzi erau mute din cauza oxidării contactelor de argint. De asemenea, am înlocuit luminile de scală cu niște LED-uri verzi, cred că în acest context, întregul cadran al radio-ului fiind verde în sine, se potrivesc bine. Luminile funcționează de la tensiunea rectificată, astfel încât la tensiunea de rețea nu clipesc ca nebunele. Vorbind de redresor, am înlocuit și redresorul original cu punte de seleniu. Acestea sunt doar bombe cu ceas, am avut experiențe neplăcute cu asemenea punți nu o dată, sfatul meu este să le înlocuiți oriunde le vedeți. Calitatea recepției - excelentă pe FM și LW / MW. Pe scurte este un pic dezamăgitor, probabil că are nevoie de o ajustare cu unele instrumente de laborator adecvate. Dar cine are așa ceva în ziua de azi, cine și le poate permite în ziua de azi și cine mai ascultă entuziasmat unele stații de scurte în ziua de azi? Decât sa fac vreo boacănă cu acele bobine minuscule cu fire mai subțiri decât cel de păr, i-am lăsat reglajele de scurte în pace. Un lucru de remarcat despre acest radio - fiind un model din clasa superioară a celor de la NordMende, are un amplificator RF și un condensator variabil cu 3 ganguri separat pentru scurte. Pentru eligibilitate, pe AM puteți selecta lățimea de bandă audio între mare și îngustă. Calitatea audio - este foarte bună, setul nu are doar difuzorul principal ci și un tweeter mic. Sună foarte bine și cu mult bass, carcasa mare ajută și ea. În general, sunt mulțumit de acest radio și cum s-a dat pe brazdă la final. Cu siguranță nu este un Grundig Satellit, dar are farmecul său și este un obiect rar de colecție în zilele noastre. Plus, peste toate acestea, nu avea insecte în interiorul său, fie vii sau moarte, întotdeauna un plus pentru mine J . Și un filmuleț cu el: Editat Iunie 3, 2023 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Felicitari, foarte interesante radiouri. Ai maini fine si multa dedicare. Philips 90 RL 020, anul 1973. Unde medii si unde lungi. Alimentare 3 volti, 14 mA la volum minim. Borna de casca neuzuala: mono 2,5mm. Jackul de 2,5mm se gaseste la magazin. L-am conectat la o mufa mama de casti stereo 3,5mm cu canalele conectate in serie, sa pot asculta cu ambele urechi. Pe vremea aceea, la radioreceptoarele de buzunar intentionat se limitau basii (sa nu se satureze difuzorul micut), folosind la cuplaj un condensator relativ mic, 100nF. Sunetul este limpede, inteligibil. Comutatorul de game are doar 2x2 pozitii, o sectiune la intrare si o sectiune la oscilator. Oscilatorul foloseste o singura bobina, pe unde lungi se mai adauga un condensator in paralel. Este bine proiectat, functioneaza optim. Geamul scalei este o lupa. Este un pocket radio micut si elegant. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Sa il stapaniti sanatos! Am si eu ceva similar, dar AM/FM, nu i-am facut nimic, pur si simplu functioneaza. Dupa cum arata in poze e constructie asiatica, Japonia sau Hong Kong. Am si radiouri mari sau mici facute de Philips la mama lor, imi vin in memorie imagini de groaza... toate inevitabil au intreaga placa/placi sau macar o parte cu infamele trasee de cupru specifice, subtiri de cam 1 mm si care se exfoliaza doar daca te uiti urat la ele. Acolo e foarte amuzant orice proces de reparare... Nu stiu ce a fost in capul inginerilor de la Philips, sunt singura marca europeana din ce mi-a picat in maini, de au folosit acele trasee in anii 60-inceput de 70, si nu doar la aparatele compacte. Link spre comentariu
maximilien Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 La 03.06.2023 la 21:02, adi1967 a spus: Practic am eliminat componentele care trebuiau inlocuite prin sectionarea picioruselor la o lungime cat mai mare posibila si noile componente le-am lipit de acestea Am practicat și eu de câteva ori metoda aceasta (cu succes) din cauză că spațiul îngust de pe placă și dispoziția haotică și uneori dificilă a pieselor pur și simplu nu permitea scoaterea piesei. Era vorba de un receptor Mondial. Poate părea o metodă neprofesionala dar sunt anumite situații când pur și simplu nu ai de ales Link spre comentariu
maximilien Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 La 02.06.2023 la 13:07, Sorin - Viorel Mares a spus: Pacat ca interesul pentru asa ceva e in declin de mult timp, daca nu chiar si cadere libera. Da, pare-se că a devenit mai degrabă o preocupare de lux pentru câțiva pasionați treaba asta cu readucerea la viață a receptoarelor tranzistorizate. Dar sunt și satisfacții pe măsură: te bucuri de un design retro rafinat, de sunet de calitate pe care nu-l poți obține nici cel mai performant receptor de pe piața la ora actuală, și mai e și plăcerea de a "recrea" o părticică din atmosfera epocii respective. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 (editat) Acum 3 ore, maximilien a spus: Da, pare-se că a devenit mai degrabă o preocupare de lux pentru câțiva pasionați treaba asta cu readucerea la viață a receptoarelor tranzistorizate. Dar sunt și satisfacții pe măsură: te bucuri de un design retro rafinat, de sunet de calitate pe care nu-l poți obține nici cel mai performant receptor de pe piața la ora actuală, și mai e și plăcerea de a "recrea" o părticică din atmosfera epocii respective. Asa este, intru totul de acord... Pacat ca in era noastra digitala, unde sutem inconjurati de internet si asaltati de tot ce-i multimedia non-stop, radioul a ramas undeva in umbra. Plus ca vietile au inceput sa se deruleze din ce in ce mai mult pe repede inainte. Prin prisma meseriei mele, am cateva luni bune libere, an de an, timp in care pot sa ma dedic si hobby-ului acesta. Astazi insa plec din tara spre Malaezia si de acolo pe o nava cargo. In bagaje am luat cu mine totusi Grundig-ul Concert boy 1000 postat anterior si un Tandberg TP-42 (e mai micut ca Grundig-ul, si la fel de performant). Ma blestem ca tot car atatea kilograme dupa mine si mereu imi rup mainile si spinarea, dar parca nu m-as lasa de ele, prea le indragesc. Editat Iunie 5, 2023 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
darius_bv Postat Iunie 6, 2023 Partajează Postat Iunie 6, 2023 Frumoasa pasiune! Sa fiti sanatos si sa va bucurati! Numai bine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum