Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Acum 15 ore, franzm a spus:

@Sorin - Viorel MaresAveti cumva o poza cu rezolutie mai mare si mai clara cu zona capetelor de la ITT Schaub Lorenz Touring cassette 108a? Multzam.

Nu, imi pare rau, nu m-au interesat capetele ci mecanismul din spate. E ansamblat de demult. Ce anume v-ar interesa? 

Link spre comentariu

Poate ajută puțin...

Se pot distinge marcajele de pe capete.

Capul de citire/redare e ceva standard, mono, nu mi se pare ieșit din comun

P_20210419_113512_1_1.jpg

Link spre comentariu

Azi, 29 iunie 2021 am aruncat o privire "nostalgica" si am regasit radiocasetofonul

"de zestre" al sotiei, Sony CF420 pe care l-ati prezentat pe 26 martie....

Al meu are rola presoare descompusa de cativa ani; a mai functionat un timp pe radio

(intr-adevar, a fost cumparat prin 1978-79, din "shop"-ul pe valuta, de un coleg de-al

lui socru-miu care lucrase prin strainataturi). "Buba" lui e comutatorul acela de langa vu-metru,

care nu face nu stiu ce contact, daca e miscat se aude foarte-foarte incet, cateodata incepe

sa urle fara motiv aparent, a ramas cu potentiometrul spre maxim si "isi revine". De cativa ani

nu l-am mai folosit (m-a descurajat jungla de sarme ce s-a vazut cand i-am desurubat capacul);

casetofonul nu a mai functionat de, cred, mai mult de 20 de ani (nu mai exista casete dinainte de 2000)...

L-am folosit numai pe FM (era singurul aparat ne "tras in banda", si inregistram concertul de la inceputul

anului a filarmonicii vieneze cu el, de pe sunetul de TV.....) Intr-adevar, cam slabuta receptia (ca sensibilitate)

si nici selectivitatea nu e prea grozava, inainte, cu 3 emitatoare in FM era ok, dar acuma....

Deh, istorie....

Link spre comentariu

Deci nu am fost eu singurul cu un radio plin de bube și insensibil pe FM :))

Cu toată reclama și entuziasmul foarte multora în acei ani pentru tehnica japoneza, mie unul tot aparatele vest europene mi s-au părut mai bune...

Desgnul celor japoneze totuși a fost reușit, la estetica nu ma plâng.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, blazeu a spus:

.......... (nu mai exista casete dinainte de 2000)...

Fără supărare, aici vă contrazic :rade:.

În anul de grație 2000, cel puțin pe  meleagurile Capitalei, piața era (încă)  plină de casete. Le găseai cam peste tot, în magazinele de specialitate, la stațiile peco sau prin piețe. Desigur invadaseră piața și CD-urile care se vindeau în paralel cu casetele. În materie de "scule audio" era epoca hibridelor: radiocasetofoane cu CD-player încorporat. 

Acum 21 minute, Sorin - Viorel Mares a spus:

Deci nu am fost eu singurul cu un radio plin de bube și insensibil pe FM :))

Cu toată reclama și entuziasmul foarte multora în acei ani pentru tehnica japoneza, mie unul tot aparatele vest europene mi s-au părut mai bune...

Desgnul celor japoneze totuși a fost reușit, la estetica nu ma plâng.

Am avut pe mână atât europene, americane  cât și mult apreciatele branduri ale Matsushita electric. Ca impresie personală și generală, asiaticele erau superioare la capitolul estetică și fiabilitate, europenele & americanele la performanțe.

Link spre comentariu

E şi normal într-un fel, asiaticii practic au ,,furat,, tehnologia existentă deja şi dezvoltată de Vest, dar în ultimul timp au perfecţionat-o.Primele aparate japoneze, deşi îngrijit construite (ca orice face japonezul de altfel) nu erau musai superioare tehnicii occidentale.

Îmi amintesc cum imediat după 90 am găsit într-un magazin un casetofon Walkman Sony care m-a dat pe spate.Era cu puţin mai mare decât caseta pe care o băgai în el, dar toate butoanele erau ,,touch,, şi funcţiona cu o singură baterie de tip R6 (AA).Costa cam tot salariul meu de atunci (vreo 2400 Lei) şi asta m-a făcut să-l las pentru alţii.După ceva ani, am găsit prin Tehnium schema acelui casetofon portabil, era întinsă pe două pagini alăturate.Cel mai mult m-a derutat atunci simbolul motorului folosit, era simbolul unui motor trifazat.După ce m-am lămurit că de fapt era un motor brushless comandat în frecvenţă, mi-am dat seama de ce costa atât de mult prin anii 90...

Link spre comentariu

Hehe, nostalgia walkman-urilor, sau, ahem, mini-casetofoane portabile... primul meu obiect de acest fel a fost desigur o chinezarie, undeva prin 2001, dar avea stereo atat pe radio cat si pe caseta si in plus un ceas. A trait vreo un an, nu mai stiu de ce a murit, apoi din nevoie si saracie am luat altul mai rau, cu stereo doar pe radio. Apoi de suparare am mai strans ceva bani si am luat un Panasonic cu autorevers (dar fara radio), prin vreo 2003 (a murit pentru ca l-am alimentat de la transformator la care era conectat si amplificatorul audio de la iesirea sa... am reusit sa il repar apoi l-am omorat iarasi si pe bune), iar ultimul, alocatia de liceu pe un an de zile a fost un sony cu autorevers si tuner digital undeva prin 2005! ( https://www.amazon.it/Sony-WMFX481S2-wm-fx481-radio-cassette-walkman/dp/B00005ML3R ). Sony-ul a mers bine vreo 3-4 ani pana cand s-a dus cureaua si a disparut de-a dreptul abandonat printr-un sertar.

Baleam dupa un panasonic mai slim si cu dolby dar acela imi depasea deja alocatia pe un an de zile :))

Pentru sony-ul meu descarcam mp3-uri de pe ftp-ul companiei de cablu de cartier apoi ardeam CD-urile in Nero, pentru ca in final sa le transfer pe caseta la o combina philips... desigur ca inregistram cu Dolby ca se auzeau inaltele mai bine :)).

Casetele acelor inceputuri de ani 2000 inca le mai am, majoritatea EMTEC si TDK ferro standard... cam se ia oxidul de pe ele, imi murdaresc capetele de citire acum, dar melodiile sunt inca ok. Mai am si cateva Chrome Sony si maxell acelea au rezistat foarte bine, dar costau o mica avere pe atunci... vremuri ~dulci...

Acum am un sony wm fx-455, CU dolby si radio digital si autorevers... luat din targul de vechituri cu 10 lei, cureaua in schimb m-a costat 25. nu-i el prea frumos dar imparte mecanismul cu foarte multe altele, e fiabil, isi face treaba bine. E folosit mai ales vara pentru mersul la plaja, in caz de vreo intamplare nefasta cu rucsacul abandonat pe nisip :))  L-am postat aici acum vreo 3 ani...

Editat de Sorin - Viorel Mares
Link spre comentariu

Io am luat de undeva un walkman Akai. Cu AM/FM. Nu l-am folosit aproape deloc si l-am dat unui coleg caruia i s-a defectat aparatul sau. Îi placea sa asculte în masina unde nu avea decât radio.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Un radio vitange stil Cathedral Philips RB634/03

eUhzWrb.jpgJR4h0Rr.jpgC9lR8M0.jpgjqdcA2n.jpgaZ75voX.jpg

Videoclip:

Country:  Germany
Manufacturer / Brand:  Philips Radios - Deutschland
Brand

Deutsche Philips-Ges.
Year: 1983/1984 Category: Broadcast Receiver - or past WW2 Tuner
Semiconductors (the count is only for transistors) 3: SF225 SF235 SF235 A281 A211D
Main principle Superheterodyne (common)
Wave bands Broadcast (BC) and FM or UHF.
Details  
Power type and voltage Alternating Current supply (AC) / 220 Volt
Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil) / Ø 12 cm = 4.7 inch
Power out 2 W (unknown quality)
from Radiomuseum.org Model: Nostalgie-Radio RB634 /02 - Philips Radios - Deutschland
Material Wooden case
Shape Table-Cathedral-Type (upright, round top or gothic arch, not rounded edges only).
Dimensions (WHD) 270 x 325 x 180 mm / 10.6 x 12.8 x 7.1 inch
Notes

Nachbau des Philips 634A in verkleinerter Form. Von Philips zum 50jährigen Jubiläum des Originals vertrieben.Eingebauter Dipol.  2 Schaltkreise. Für Export auch UKW-LW. In DDR als NR2501/2502 verkauft.
Produktion durch elektrophysikalische Werkstätten Neuruppin, VEB; Neuruppin. 

Bruttogewicht incl der Originalverpackung 4,4 kg

Net weight (2.2 lb = 1 kg) 3.5 kg / 7 lb 11.3 oz (7.709 lb)
Price in first year of sale 290.00 DM

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
La 06.03.2018 la 22:25, paul_ral a spus:

Ma incadrez la limita in spiritul topicului: 2 X Panasonic RF-B65 (1989-1992)

Fe8akv1.jpg

Din păcate cel din dreapta nu mai are antena originală și are 2 mici puncte pe display, dar ca și celălalt, merge foarte bine

Confirm ca sunt foarte bune aceste receptoare in banda de 80m SSB o filmare:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări