Sorin - Viorel Mares Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Schaub Lorenz Touring 50 , fabricat în Germania de Vest prin 1964-65. Este modelul următor celui postat de mine mai sus. Diferențele nu sunt prea mari între ele ca și construcție, același număr de tranzistoare, etajul final audio ceva mai puternic. Benzile recepționate sunt aceleași, are în plus acord fin pe scurte. La estetică - cam la fel, butoanele schimbate, iar în spate carcasa este decupată. L-am achiziționat ca funcțional de data aceasta... am fost cam mirat atunci când l-am probat să constat ca într-adevăr funcționa...cât de cât. Cineva i-a pus în paralel cu infama mini-baterie reîncărcabilă ce se scursese de mult un condensator electrolitic. Nu era reparația corectă, însă a mers. Am schimbat improvizația cu ceea ce trebuia într-adevăr, ca la modelul de mai sus. La fel și totți electroliticii schimbați precum și condensatorii nepolarizați roșii cilindrici duși pe apa sâmbetei. Unii din ei au fost asa de bine ascunși ca mi-au scos peri albi. În fine. Radioul e la fel de bun în FM ca și modelul anterior. În AM este insensibil... doar stațiile puternice se aud, în rest, între ele este liniște... Suspectez ceva tranzistoare cu germaniu cam pe moarte, dar totul e așa de înghesuit că nu vreau să îl stric mai rău încercând să fac bine. Calitatea audio în schimb este mult mai bună ca la modelul anterior de îl posed, presupun că difuzorul acestuia a fost păstrat într-un mediu mai bun. Notele joase se fac simțite cum trebuie, este un radio la care se poate asculta cu plăcere muzica. La capitolul estetică a trebuit să îi lipesc ceva din plasticul de la scală, crăpată apoi i-am schimbat și pânza de pe grile într-o stare deplorabilă inițial. Ca și la modelul dianinte, același rezultat ca urmare a scurgerii bateriei (se poate vedea și improvizația unuia din proprietarii anteriori)... Link spre comentariu
Cristian74 Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 Un JvC Nivico made in Japan : Country: Japan Manufacturer / Brand: JVC - Victor Company of Japan, Ltd.; Tokyo Year: 1963 Category: Sound/Video Recorder and/or Player Semiconductors (the count is only for transistors) Semiconductors present. Main principle Audio-Amplification Wave bands - without Details Tape Recorder Power type and voltage Line / Batteries (any type) / 100; 110; 120; 200; 220; 230 / 6 x 1,5 Volt Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil) - elliptical Power out from Radiomuseum.org Model: Nivico TR-541U - JVC - Victor Company of Japan, Material Plastics (no bakelite or catalin) Shape Portable set > 8 inch (also usable without mains) Dimensions (WHD) 295 x 95 x 240 mm / 11.6 x 3.7 x 9.4 inch Notes Monitor Schalter. Eingänge für: Aux, Mikrofon und Fernbedienung .KH-Ausgang. Max. Spulendurchmesser 12n0mm Net weight (2.2 lb = 1 kg) 3.5 kg / 7 lb 11.3 oz (7.709 lb) PS : ARE 58 de ani ! Link spre comentariu
okean Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 Bijuterie, felicitari ! Link spre comentariu
mariandmd Postat Iunie 11, 2021 Partajează Postat Iunie 11, 2021 Foarte frumos.... si muzica specifica... felicitari Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 11, 2021 Partajează Postat Iunie 11, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Schaub Lorenz Touring 70 Universal, fabricat în Germania de Vest, circa 1966-67. Este varianta 110156= cognac. Mai am și varianta ”antracit”, însă nu într-o condiție la fel de bună, prezentat acum câțiva ani. Achiziționat ca defect. În primul rând era mort datorită contactelor oxidate din întrerupătorul cu lamele atașat mufei de adaptor. Apoi nu era stabil de nici un fel pe FM, odată acordat postul, ”fugea” de pe frecvența corectă în mai puțin de un minut. Cum am mai dat de această bizarerie într-un model ”weekend 100” ce avea cam aceeași cutiuță de tuner FM, am bănuit dioda varicap BA111 folosită pentru AFC. Cum nu prea mă tenta demontarea întregii cutiuțe și refacerea aței de scală, am tăiat alimentarea diodei în speranța că poate-poate ceva se va îmbunătăți. Și da, s-a îmbunătățit, succes, acum radioul e stabil pe FM, minus funcția AFC, dar care era moartă și înainte oricum :)). I-am extins banda FM până la 108 MHz. În benzile de AM totul e în regulă, recepția este foarte bună, este un radio sensibil ținând cont de vârsta sa. Calitatea audio este foarte bună, același difuzor de 13x18 cm ca și în modelele prezentate anterior, însă de data asta notele joase se fac simțite din plin...Am mai multe radiouri cu difuzoare similare și sunetul diferă mult între ele... presupun că ține și de mediile în care au fost păstrate radiourile felul în care îmbătrânesc difuzoarele. La capitolul estetică se prezintă OK, ceva zgârieturi la vopseaua de sub scală. Unul din proprietarii anteriori, mai ”deștept” s-a gândit să găurească carcasa pe lateral, probabil radioul a fost fixat în șuruburi de vreo bucată de mobilă. Antenele în schimb, slavă cerului, sunt în regulă. și un filmuleț cu el în funcțiune: Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 12, 2021 Partajează Postat Iunie 12, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Telefunken bajazzo ts 301, fabricat în Germania, undeva prin 1970-71. Este al treilea din familia bajazzo a acelor ani de îl dețin. Varianta cu indicator de acord. L-am achiziționat ca funcțional, și da, recepția era în regulă. În schimb microampermetrul era mort, magnetul se spărsese, defect pe care l-am mai întâlnit la multe. Am înlocuit microampermetrul cu unul similar ce s-a potrivit în carcasa sa. A trebuit să ajustez și vreo două rezistențe (cel nou era prea sensibil) dar acum totul funcționează cum trebuie. În locul becului de scală i-am pus o bandă cu LED-uri. Filtrajul l-am mărit mult, încât LED-urile să mai persiste și să se stingă încet la decuplarea contactului...(vreo 50 000 uF). Marcajele de pe scală și carcasă erau șterse... m-am chinuit cu tot ”talentul” să le reproduc pe cele originale. Antena, slavă cerului, întreagă. I-am extins și banda FM până pe la 108 MHz din circuitele de intrare. Recepția este OK, nu are probleme. Pe unde scurte, la fel ca și la modelele anterioare, butonul de acord FM realizează acordul fin, practic întreaga cursă a scalei FM... este o plăcere a folosi un astfel de radio pe scurte. Calitatea audio este și ea bună, difuzorul original își face treaba, nu zgârie ori alte minuni, deși suspectez că design-ul circuitului audio a cam ignorat notele joase (am încercat și cu diverse difuzoare, același lucru)... Radiourile Schaub Lorenz Touring sunt mult mai ”pronunțate” în acel domeniu de frecvențe. Și un filmuleț cu el în funcțiune: Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 17, 2021 Partajează Postat Iunie 17, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Grundig Elite Boy 205, fabricat în Germania de vest, undeva prin 1965-66. 10 tranzistoare cu germaniu. L-am achiziționat ca ”defect” însă defectul său consta doar în lipsa alimentării... Cum nu aveam baterii plate de 4.5V l-am conectat la un adaptor și a funcționat din prima. Înăuntru - totul original, dar a avut o viață grea în cei vreo 55 de ani ai săi. Un condensator era rupt, difuzorul cu membrana mâncată de insecte, buretele din mijlocul ei fărâmițat, plus clasica antenă ruptă și mânerul lipsă. De asemeni și un ornament de pe grilă lipsește. I-am încropit o antenă, acum nu mai intră complet în carcasă, nu am de unde găsi antene cu segmente scurte care să se potrivească... Difuzorul l-am peticit și pe el, deși funcționa foarte bine și cu gaura aceea. Becul de scală original, încă funcționează, l-am lăsat la locul lui. Condensatoarele electrolitice toate schimbate. Carcasa este din lemn, nu carton comprimat sau rumeguș. Calitatea recepției este foarte bună ținând cont de vârsta sa, atât pe AM cât și pe FM. Sunetul, pentru dimensiunea sa, este și el plăcut, ne-obositor. Și un filmuleț cu el în funcțiune: Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 17, 2021 Partajează Postat Iunie 17, 2021 (editat) Mai jos sunt imagini cu un radio Grundig Concert Boy 210 N Automatic, fabricat undeva prin 1970-71. 12 tranzistoare, finalii audio cu germaniu. L-am achiziționat ca funcțional însă a suferit o căzătură urâtă la unul din proprietarii anteriori - se vede în imagine cum un colț din carcasă este îndoit. Dacă tot defectul ar fi fost numai atât era ușor însă axul butonului de acord era atât de îndoit încât acordul era imposibil. Axul butonului de acord fin pe scurte era rupt cu totul. După ceva chinuri an reușit să îl aduc înapoi la operabilitate, totuși îmi lipsesc butoanele originale. Am folosit ce aveam la îndemână, piese de schimb. I-am schimbat toți condensatorii electrolitici. I-am adăugat și o bandă de LED-uri alb cald pentru iluminarea scalei. Sunt aprinse doar la conectarea la rețea iar la baterii se poate folosi vechiul bec cu contact temporar. Puntea cu seleniu desigur că a zburat și ea... e o bombă cu ceas. Carcasa este în totalitate din plastic. Adaptorul de rețea este inclus în aparat. Au fost ceva versiuni de ”concert boy” cu tot felul de adaptoare. Acesta e modelul ”netzteil”. O ciudățenie de am văzut-o doar aici e un bec de 12 V în interiorul adaptorului, alimentat la 9 V.... din fericire e încă funcțional. Calitatea audio este bună, difuzorul de 11x17.5 cm își face treaba în regulă. Totuși, difuzoarele din radiourile Schaub Lorenz Touring din aceeași perioadă rămân campioane la sunet pentru mine. Calitatea recepției - în FM toate posturile din oraș se recepționează fără probleme. În funcție de zi și condiții, de la geam de la etajul 9, cu orizont ne-obturat pot recepționa bine și posturi din Bulgaria și Turcia (fiind în Constanța). Pe AM este de-a dreptul FENOMENAL. Este probabil cel mai sensibil radio din clasa în AM de îl am (mai am și un concert boy 208, prezentat acum câțiva ani, la fel de bun). De asemeni e rezistent și la zgomotul surselor în comutație. și un filmuleț cu el în funcțiune: Editat Iunie 17, 2021 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 21, 2021 Partajează Postat Iunie 21, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Telefunken Partner Universal 501, fabricat în Germania de vest, undeva prin 1975-77. TBA 570 pentru AM/FM și TCA 830 pentru audio. Plus vreo trei tranzistori rămași "de frumusețe"... L-am achiziționat ca funcțional, singurul defect - antena ruptă. Câteva zgârieturi pe carcasă dar nimic prea urât. Folosește baterii tip ”C” pentru 9V sau se poate alimenta de la rețea (are transformator intern) I-am încropit o altă antenă dar desigur că nu mai intră toată în locaș acum. I-am schimbat și electroliticii, punțile cu seleniu (are două, una este folosită la comutarea rețea/baterii, cablul nu se poate înlătura dar are în compartimentul bateriilor un spațiu pentru stocare) și i-am adăugat ceva LED-uri pentru iluminarea scalei (nu prea eficientă, totul e negru și lumina nu prea are pe unde să se strecoare). Calitatea recepției - ca la orice radio cu TBA 570 de îl am - mediocră. În FM este ok, dar ar fi fost culmea să nu fie în mijlocul orașului. Pe AM se îneacă în zgomotul microprocesoarelor și al surselor în comutație, iar banda audio este foarte îngustă, presupun că undeva la vreo 3 KHz, se aude ca din butoi indiferent de volum și poziția potențiometrului de ton. Altceva e în FM - calitatea audio e excelentă acolo. Folosește același difuzor ca și fratele mai mare ”bajazzo” și cu toate că are doar 10x15 cm, notele joase se simt din plin și nici înaltele nu lipsesc. e și foarte ”gălăgios”, se alimentează la 9 V, puterea audio e undeva pe la 2 W. Pentru dimensiunea sa, în FM e un radio cu o calitate audio excelentă, e o plăcere a-l asculta. Altă poveste în AM, dar asta e, TBA 570 :)). În fine, o bizarerie a acelor vremuri - are un oscilator cu cuarț pentru frecvența de unde scurte a postului Radio Luxembourg, precum și un buton dedicat acelui post. Aparent era un post foarte popular al anilor 50-70, mai toate radiourile pe care le am subliniau prezența sa pe scale... și un filmuleț cu el în funcțiune: Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 21, 2021 Partajează Postat Iunie 21, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Telefunken bajazzo universal 401, fabricat în Germania de vest, circa 1975. L-am achiziționat ca funcțional, la capitolul recepție totul este în regulă, calitatea recepției este asemănătoare cu cea a fratelui mai mic postat anterior - același TBA 570 înăuntru. Difuzorul este și el identic însă este alimentat de un TBA 810 de data asta pentru ceva mai multă putere. Probabil ca radioul a fost folosit la volum mare mult timp...ori... nu știu, circuitul integrat e cam obosit... prezintă niște mici distorsiuni, indiferent că e alimentat de la rețea sau baterii, indiferent de volum și de reglajele de ton. Avea distorsiunile și înainte de schimbarea condensatorilor electrolitici, le are și după. Mai posed și un bajazzo CR 6000 cu același TBA 810 fabricat de Telefunken în el iar acela nu are deloc distorsiuni... în fine, nu-i capăt de lume și nici nu am TBA 810 de schimb. Ca fapt divers, se poate observa gaura din carcasă ce ar fi acomodat mecanismul de casetofon, la o altă variantă a sa. Păcat de risipa de spațiu, puteau să îi pună un difuzor mai mare măcar, dar asta e, se apropia era economiilor de la sfârșitul anilor 70. și un filmuleț cu el în funcțiune: Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 21, 2021 Partajează Postat Iunie 21, 2021 Nu există circuit integrat "obosit", termenul are sens doar dacă ne referim la tuburi electronice (obosit, epuizat = cu emisia scăzută). Probabil integratul a fost cu probleme din momentul fabricației (out of stas) sau trebuie căutată cauza distorsiunilor în altă parte (poate difuzorul, de ex?). ........................ În rest, sincere felicitări pentru splendidele aparate de colecție prezentate în acest topic, ocazie de "clătire a ochilor" pentru toți cei care apreciază radioreceptoarele de modă veche! Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 22, 2021 Partajează Postat Iunie 22, 2021 Mulțumesc pentru aprecieri. TBA-ul fi fost mai în afara specificațiilor, nu pot nega. E ceva minor însă la o ascultare la volum mic se distinge... La volum mare se acoperă de nivelul muzicii. Am încercat și cu alt difuzor, nu-s diferențe. Aș putea să schimb integratele între ele (am mai multe cu faimosul 810 însă fără această manifestare)ori să îi pun un montaj cu un alt integrat dar e parcă prea mare bătaia de cap pentru un detaliu minor. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 23, 2021 Partajează Postat Iunie 23, 2021 (editat) Mai jos sunt imagini cu un radio-casetofon ITT Schaub Lorenz Touring cassette 108a. Fabricat în Germania de vest, undeva prin 1975-76. O amestecătură de componente japoneze și europene înăuntru. Tranzistoarele sunt europene, integratul - clasicul TBA 810, aici în varianta ”SH” ce poate fi montat fără radiator (ah, da, și nu prezintă absolut deloc distorsiuni cum are cel din radioul postat anterior, la baterii mai ales - zero zgomot de fond). De funcționat a funcționat și funcționează bine încă pe partea de radio. Partea de casetofon - deși tot mecanismul e metalic, greu , sănătos, are o ditamai roata volantă de duraluminiu pentru cabestan, am schimbat curelele foarte ușor... nu funcționează cum trebuie. Are unul din acele motoare cu guvernare centrifugală, populare prin acei ani. Desigur că nu a rezistat la testul timpului și acum rulează la o viteza mai mică, destul încât sunetul să zgârie pe creier. Singura metodă de a-l aduce în parametrii e înlocuirea motorului cu unul modern și adaptarea circuitului de turație necesar. Mult timp și nici nu am astfel de motoare la îndemână (am de fapt dar își fac treaba lor prin alte aparate :)). Calitatea sunetului - în AM - banda audio îngustă, se aude ca din butoi... în FM este foarte bună, este unul din ultimele modele dacă nu ultimul din familia ”Touring” cu clasicul difuzor de 13x18 cm /4 ohmi 3...5 W fabricat de ITT/Schaub Lorenz înșiși. Carcasa e foarte mare și ar fi putut ușor acomoda și un ”tweeter” la fel cum au avut modelele ”Touring” din anteriorii 5-6 ani... să nu mai vorbesc și de circuitul radio în sine, modelul anterior, 104/105 venea cu 3 tranzistoare în RF FM, acord varicap și TBA 480 și TAA 991, plus filtrele ceramice desigur... Cel de față, vai mama lui, 2 tranzistoare în RF FM, zero integrate, au reușit totuși să păstreze filtrele. Acordul e și el clasic, cu condensator. Da, recepția e OK, mai ales aici în mijlocul orașului, dar nu mă pot abține de la a lamenta ”downgrade”-ul, impus de era economiilor cauzate de invazia japonismelor. Recepția în AM - vai mama ei, submediocră, se poate vedea în filmulețul de mai jos. L-am demontat complet, spălat carcasa (avea gheomotoace de praf sub plasticul ce acoperă scala), schimbat toți condensatorii electrolitici, ”cârpăcit” antena... și cam atâta. și filmulețul cu el în funcțiune: Editat Iunie 23, 2021 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iunie 23, 2021 Partajează Postat Iunie 23, 2021 Mai jos sunt imagini cu un radio Schaub Lorenz Touring Europa, fabricat în Germania de vest între 1969-72. A fost ultimul model cu șasiu similar seriei T10-20-30-40-50-60-70-80. Desigur că au fost modificări și îmbunătățiri pe parcurs dar se pot observa și similaritățile Din 1960 până în 1972, o serie demnă de tot respectul (cel puțin din partea mea). Modelul a rulat în paralel cu seria mai avansată, trecută la tranzistoare cu siliciu (minus finalii audio) și fără transformatoare audio - Touring International/102/103. L-am achiziționat ca funcțional, totul era în regulă, dar un proprietar, probabil originalul, i-a adăugat un transformator plus circuit de stabilizare în interior. Judecând după componente (punte cu seleniu, condensatoare frako și tranzostor stabilizator cu germaniu) presupun că și adaptarea are cam aceeași vârstă ca radioul. Lucrătura a fost făcută foarte îngrijit, lipiturile frumoase, tot respectul, presupun că respectivul era cel puțin pasionat de electronică dacă nu cu cunoștințe în toată regula. De asemeni și contactele de la baterii au fost înlăturate pentru a evita vreun scurt circuit. Totuși... a trebuit să înlătur acest transformator, pentru că introduce paraziți din rețea plus că la cât de mult ascult eu la fiecare radio în parte, un set de baterii alcaline îmi ajunge pentru ani de zile. Desigur că a trebuit să improvizez noi contacte de baterii. La capitolul estetică - antena era ruptă de tot - am înlocuit-o dar desigur că cea nouă nu mai intră în locaș. Scala este crăpată însă vopseaua și marcajele sunt în regulă. Acul de scală FM s-a rupt după câteva rotații ale butonului...plasticul era îndoit, probabil radioul a stat undeva în soare. Am încropit ceva și acolo, cu un alt indicator recuperat din dezmembrări. Ornamentul de la butonul de ton înalt precum și cel de pe mâner erau rupte... acolo am încropit ceva cu folie de aluminiu. I-am schimbat toți condensatorii electrolitici. Modelul acesta nu îi mai are pe cei roșii uleioși de zeci de nano Farazi cu valorile duse pe apa Sâmbetei. Cei originali au rămas la locul lor. Interesant și cum a progresat referința de 1.4 V de-a lungul timpului - mai îmtâi baterie cu litiu, apoi două diode și un condensator de 200 uF apoi, în cazul de față, o diodă dublă și un condensator de 470 uF în paralel. Calitatea audio - la fel ca la seriile anterioare, foarte bună, difuzorul se prezintă foarte bine, notele joase precum și cele înalte se fac simțite. Finalii audio - AD 155. Calitatea recepției - pentru un radio de 52 de ani - foarte bună. În FM toate posturile sunt recepționate ok, circuitul AFC își face treaba. I-am extins banda până undeva la 106 MHz (Europa FM e 106.1 în Constanța, e ultimul post recepționat). Mai mult nu îndrăznesc, bobina de RF ce se ocupă de bană are un mic miez de ferită FOARTE fragil. Acordul FM este inductiv... În AM totul este la fel, în regulă, pus la geam recepționează mai ales seara tona de posturi, fie pe medii , lungi ori scurte. În fine, un radio apreciabil, de o bună calitate. și filmulețul cu el în funcțiune (în AM pus la fereastră se comportă mult mai bine): Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 24, 2021 Partajează Postat Iunie 24, 2021 @Sorin - Viorel MaresAveti cumva o poza cu rezolutie mai mare si mai clara cu zona capetelor de la ITT Schaub Lorenz Touring cassette 108a? Multzam. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum