Cristian74 Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Condensator Rusesc! Link spre comentariu
Cristian74 Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Acum eu inteleg supararea unora ca un aparat German fie si din Est ar trebui sa contina numai tehnologie occidentala, dar iata ca adevarul este ceea ce se vede nu ceea ce se spune. Est-Germanii au fost dependenti de Rusi politic si economic dar sa nu dezgropam aici lucrurile care se vor intentionat uitate. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 31, 2020 Partajează Postat Mai 31, 2020 Am vazut plachetele rusesti dar, din cele ce ati scris, am crezut ca exista undeva o eticheta de hârtie pe care scrie ceva pe ruseste. Componente rusesti au folosit din plin, chiar si atunci când au fost în stare sa fabrice componente proprii (condensatoarele ceramice fabricate de Stettner, de ex., au fost superioare plachetelor rusesti). Tot asa si rusii au folosit componente fabricate în RDG (am un sac de circuite imprimate rusesti, în special radiouri portabile, echipate cu integrate est-germane). Nu se pune problema daca si cât au depins de rusi, ci pur si simplu am crezut ca ati gasit ceva care sa indice ca receptorul respectiv ar fi fost fabricat în URSS sau ca ar avea un omolog rusesc (cam asa cum am avut noi amplitunerul Delia). Tot asa am insistat si când ati prezentat receptorul Grundig pe care l-am numit atipic. La D2225, inteligibilitatea SSB se modifica daca dezacordati putin receptorul? Link spre comentariu
ex.escu Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 Fara suparare,"condensatorul rusesc" de mai sus e est-german, daca ar fi fost rusesc ar fi fost marcat 6H8 (caractere chirilice) ,in plus culoarea ar fi fost alta. Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 (editat) 12 hours ago, Cristian74 said: Cel din imagine si neamul sau erau deosebit de proaste , se rupea usor coltul ,se desprindea usor terminalul ,multe intrau in scurt , devalorizari . Mult mai reusite sunt cele rusesti facute "mai pe vremuri "..... Editat Iunie 1, 2020 de Усилитель 1 Link spre comentariu
Cristian74 Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 (editat) Acum 9 ore, ex.escu a spus: Fara suparare,"condensatorul rusesc" de mai sus e est-german, daca ar fi fost rusesc ar fi fost marcat 6H8 (caractere chirilice) ,in plus culoarea ar fi fost alta. Nu ma supar e de pe site rusesc luat ca exemplu...vedeti link-ul pozei Radioul este rusesc si s-au facut in doua variante pe piata GOST-R (государственный стандарт России - Standardul național rus) pentru est Germani si pentru CCCP... Gasiti aparat identic comercializat la Rusi dar cu inscrisurile in lb Rusa. A intrebat cineva de ceas , va spun ca este identic cu cele rusesti. Aparatele fabricate in Germania de est nu sunt nici pe departe ca cele din Germania de vest. Diferentele rezida dintr-o economie diferit dezvoltata a celor doua tari, da, asa erau considerate inainte de 90...Estici Germani "salivau" la vederea produselor din vestul Germaniei, la fel ca toate tarile comuniste din blocul comunist. In prezent est Germanii inca mai au probleme economice de integrare in "Germania mare", datorita industriei care a necesitat un plan de investitii de 2000 de miliarde de euro, ca sa fie adusa la standarde competitive cerintelor UE odata cu desprinderea din sfera de influenta a Rusiei. Chiar si in Germania de est sunt nostalgici care regreta anii comunismului la fel ca in Romania desi in tara noastra nu a bagat nimeni 2000 de miliarde de euro! "Ce, nu era mai bine inainte de '89?" De ce postam aparate inainte de anii 90? Ca sa ne aducem aminte de acele vremuri. Editat Iunie 1, 2020 de Cristian74 1 Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 Nu ne mai fierbeti atâta ;-) Cum îi zice la varianta ruseasca? Ca eu am parcurs jumate de internet si nu l-am gasit. Link spre comentariu
Cristian74 Postat Iunie 1, 2020 Partajează Postat Iunie 1, 2020 (editat) Acum 2 ore, franzm a spus: Nu ne mai fierbeti atâta ;-) Cum îi zice la varianta ruseasca? Ca eu am parcurs jumate de internet si nu l-am gasit. Ceasul este si pe Elektronika 20-01 electronic LCD clock Varianta ruseasca se numeste la fel doar ca inscrisurile sunt in lb rusa ...ma refer la radio cu ceasul LCD si banda FM OIRT 65,5Mhz - 74Mhz Editat Iunie 1, 2020 de Cristian74 Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Un tuner stereo din anii '80, SHARP ST-30H. Alimentarea cu 20V c.c. se face prin cablul audio prevazut cu o mufa cu 6 pini, de la SHARP SM-30H, unitatea amplificatorul de putere. Cum eu am doar tunerul, am adaugat in interior (este loc destul) un alimentator, siguranta de retea si mufe de iesire audio. Transformatorul este supradimensionat, de la un mini TV rusesc - acesta s-a potrivit ca tensiune. E bine, merge rece si nu radiaza brum. Ca particularitate, tunerul este prevazut cu un oscilator intern de 400 Hz. Cand se apasa butonul "Air Check" se trimite acest semnal de referinta -3dB la amplificatorul SHARP SM-30H, cu care tunerul radio este in tendem, pentru acuratete FM la inregistrarea pe banda magnetica. Sistemul de antrenare prin fir a acului indicator al scalei este foarte bine realizat, merge lin, actionat cu varful unui singur deget (la BUCUR, de exemplu, rotile-scripete sunt minuscule, se farama rapid, firul scartaie si trebuie un efort mare sa rotesti butonul de acord). Acul indicator se termina cu o prisma cu reflexie totala la 45 grade, astfel ca lumina beculetului lipit pe ac apare doar la acesta terminatie - un efect foarte reusit la semi-obscur. 2 Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Cum merge? Toate receptoarele Sharp, care mi-au trecut pâna acu prin mâna, au avut sensibilitatea foarte buna. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 (editat) Conform Manual Service: FM: Sensibilitate 2,0 µ V la S/N 26 dB Atenuarea semnalului imagine 46 dB Atenuarea modulatiei parazite AM 45 dB Selectivitatea 40 dB (300 kHz). MW si LW: Sensibilitate 350 µV/m la antena de ferita Atenuarea frecventei imagine 40 dB Atenuarea frecventei intermediare 40 dB. Nu am verificat prin masurari cu scule dedicate, dar prin comparatie cu alte radioreceptoare care functionau simultan in aceasi locatie pot confirma calitatea receptiei, seara, in locul privigeliat pe balcon (unde tesatura de fier-beton grinda-piloni realizeaza un fel de loop antenna). Calculator si modem oprite, carcasa pusa la masa, priza deparazitata). Este pe youtube un tip coleric, foarte de treaba, in Canada, Jim Lindenas. Repara radiouri vechi, bibilindu-le cu aparate de reglaj si control, foarte amanuntit. Cat timp le testeaza si le regleaza cu sculele respective, totul iese ca la carte. Dar cand face proba finala "pe viu", abia prinde doua-trei posturi, cu fluieraturi si zgomote. Din acesta cauza, la comentarii pe youtube este ironizat si doar unul s-a milostivit sa-l scuze: atelierul pare sa fie la demisol, intre fundatii de beton, deci undele patrund cu greu. In plus, are tot felul de iluminari cu comutatie, camere video cu circuite care emit paraziti, calculatorul in functiune etc. Incearca, in mod copilaresc, sa foloseasca o antena loop in cuplaj cu antena cadru al radioului - dar aceasta are cam aceeasi dimensiune ca si cadrul, deci nu imbunatateste semnalul in demisolul respectiv, ba chiar fura din acesta si face sa alunece acordul, circuite cuplate - (ar ajuta intrucatva doar pe un radio cu ferita miniatura, gen Cora...). Zgomotul electromagnetic (parazitii), mult mai puternici decat senalul util, obliga radioul, prin reglajul automat al amplificarii RAA sa-si micsoreze amplificarea in medie frecventa - si astfel radioul pare ca nu are sensibilitate, prinde doar postul local si altul de la 50 km, in rest haraieli si paraieli. Cum opresti calculatorul si incarcatorul de telefon in comutatie, imediat radioul doar fasaie usor si prinde o multime de posturi pe AM (seara). https://www.youtube.com/user/jlindenas/videos Eu, folosind un radio portativ, am tatonat fiecare zona din apartament si am gasit doua locatii perfecte pentru receptia FM si, mai ales, AM: partea dreapta de pe balcon (logie), respectiv zona noptierei din dormitor. Asta in lipsa unei locuinte la sat, departe de zgomotul electromagnetic si cu posibilitatea adaugarii unei antene filare (pentru ca tunerul acesta are si borna de antena filara pe AM. Editat Iunie 28, 2020 de Sorin2015 Link spre comentariu
tm07uxo Postat Iunie 28, 2020 Partajează Postat Iunie 28, 2020 Ce lucruri frumoase se faceau odata ... In Europa mai face cineva aparate de radio ? Dar parca nici cerere nu mai exista ... Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 28, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2020 Acum 56 minute, Sorin2015 a spus: Repara radiouri vechi, bibilindu-le cu aparate de reglaj si control, foarte amanuntit. Cat timp le testeaza si le regleaza cu sculele respective, totul iese ca la carte. Dar cand face proba finala "pe viu", abia prinde doua-trei posturi, cu fluieraturi si zgomote. Mi-ati adus aminte de un prieten, inginer, a terminat motoare termice, si era pasionat de masini. Avea tester si stroboscop pt reglaje. Pe vremea aia Dacia se regla dupa ureche in majoritatea cazurilor, dar el folosea scule. Dupa ce termina cu toate reglajele, si decupla aparatele de pe motor, la ultima cheie, mai ajusta putin unghiul, prin rotirea delcoului, si asta binenteles, dupa ureche. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Iunie 29, 2020 Partajează Postat Iunie 29, 2020 Tuner Radio stereo SCHNEIDER TEAM 6041T Germany, anii '80. Carcasa din tabla, bara de ferita cu bobinele LW, MW scoasa afara in spate. Acul scalei merge lin si defileaza usor. Scala este neagra, cu inscriptii galbene iluminate prin ghid de lumina. Ca pe vremuri (PTTR Lyon,...) sunt trecute principalele locatii de emisie pe MW: wien1 bruxelles bayr.-rundf. hamburg roma1 bbc ..... Piese, in majoritate, JAPAN, calitatea receptiei foarte buna. Pe LW, MW acordul il face un condensator variabil cu aer. Pe FM acordul manual se realizaeza cu diode varicap, potentiometrul de polarizare fiind ascuns in condensatorul variabil, pe axul acestuia. Cand doresti 5 presetari FM, poti alege 5 posturi preferate regland 5 potentiometre cu surub fara sfarsit. Ca sa stii cam pe unde esti pe scala, comuti afisorul cu leduri de la "signal" la "fm frequency 88...108 mhz". In acest caz, pe masura ce rotesti cu minisurubelnita surubul fara sfarsit, se completeaza treptat lumina celor 5 leduri din afisor, astfel ca stii cam pe unde ai ajuns cu parcurgerea scalei (scala are 100 diviziuni, deci se aprinde inca un led cand ai crescut cu 20 diviziuni). Conectarea tunerului la amplificatorul de putere se face prin cablu prevazut cu mufa-tata DIN. 2 Link spre comentariu
legionaru Postat Iulie 2, 2020 Partajează Postat Iulie 2, 2020 Radio samba, produs de tehnoton. Eu, unul, nu știam de existenta lui până astăzi... Difuzor de 6w, audio tca150t, mixer oscilator tba570, claviatura... proasta! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum