Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Acum 24 minute, radasous a spus:

Radioul este foarte frumos. Data fabricatiei ar trebui sa fie pe stampila vizibila in ultima poza, in partea stanga.

Da, asa am presupus si eu... dar degeaba m-am chiorat pe ea ca-i stearsa, nu pot descifra hieroglifele :))

CXMJ3Ty.jpg

Link spre comentariu

Daca tot am postat de la acelasi producator... ceva ce nu am pus desi il am de vreo 3 ani... Mai jos sunt imagini cu un receiver  "ITT Schaub Lorenz Stereo HIFI 4500 Regie" (nemtii si numele lor cârnățărești). Fabricat undeva intre '73-75... 56 de tranzistoare si un TBA 450 decodor stereo. Consuma 130 de W din retea pentru un maxim de 2x30W cu distorsiuni minime in 4 ohmi. Sensibilitatea in FM undeva la 2.5 micro volti (proaspat scos din fabrica... dupa 40+ de ani, semn de intrebare). Are clasicele potentiometre pentru posturi presetate pe FM (5 la numar). Acordul este varicap, Banda FM initiala era pana la 104, din tensiuni reglate am ajuns cu el pana undeva la 107...

Calitatea receptiei? asa si asa... posturile slabe nu intra in stereo. Cu aceeasi "antena" cu care cateva alte receivere reusesc sa decodeze semnal stereo. Zgomotul de fond atunci cand receptioneaza posturi puternice e in regula, nu-i deranjant, dar sesizabil (din nou, mai batranul Grundig RTV 650 e fara repros la acest capitol). Pe medii/lungi prinde mai mult sursele in comutatie :)). 2 posturi mai puternice pe medi, si acelea cu mult zgomot. lungile - innecate in zgomot de comutatie cu antena de 6 metri aruncata pe geam (mai mult nu imi permit in conditii de bloc). Pe scurte - mort - nu m-am obosit sa incerc a cauta ceva mai atent.

Calitatea audio: folosit ca amplificator nimic de reprosat, cei 30 de wati sunt "curati", nedistorsionati.
Problema sa o reprezinta potentiometrii liniari bata-i vina, zgarie, fosnesc, indiferent de cat spray contact am bagat in ei... butoanele comutatoare de game sunt in regula. Microampermetrul indicator de acord nu a functionat de cand l-am cumparat.
Numele de "Regie" vine de la caseta cu capac, sub care, surpriza, alti potentiometrii liniari pot mixa sunetul din diferite surse. In afara de o mana de DJ amatori din anii '70 nu stiu cine ar fi avut nevoie de asemenea functie...dar, in fine, era ceva special.
Carcasa e si ea destul de aparte, mult aluminiu si tabla (sa fi vazut organele de partid de pe vremea raposatului asa ceva, cata risipa de metal pretios :rade:), piesele se imbina prin alunecare pe santuri. Panourile laterale sunt durere, nu prea vor sa stea bine de nici un fel.
Scala in schimb este foarte frumoasa, uriasa, textul e verde pe fundal negru, seara arata superb.
I-am schimbat toti electroliticii pe parcursul anilor, puse valori mult mai mari la filltrarea de retea si cuplarea de iesire (e cu alimentare unica pe partea de amplificator).
Il mai folosesc din cand in cand sa nu se "ramoleasca" dar marea majoritate a timpului sta si strange praful.

LA4sUX3.jpg
CTCSvXZ.jpg
JU4abfq.jpg

5HmKLVh.jpg

Si poza de rigoare cu motanul meloman:

wvXdlWc.jpg

Editat de Sorin - Viorel Mares
Link spre comentariu

Mai jos sunt imagini cu un radio Schaub Lorenz Touring 70 Universal. Fabricat undeva in 1966-67.

Batranelul de mi l-a vandut online mi-a garantat ca functioneaza, insa nu si cum :rade:. Din pacate cu manerul lipsa. Dupa gaurile  de prindere din lateral destul de "uzate" presupun ca a fost folosit candva pe bune ca radio intr-o masina.

Odata desfacut coletul si testat... jale, functiona dar se auzea extrem de incet. Aparent, in incercarea si speranta de a-l repara i-a "scaldat" tot sasiul in motorina.... dupa miros (sau benzina, ceva aditivi, e un miros specific de combustibil) drept urmare totul a devenit acoperit cu o mazga uleios-lucioasa... motorina aceeea cominata cu praful, sau ce naiba o fi fost. A trebuit si eu la randul meu sa il "scald" intr-un tub intreg de contact cleaner, vai lume. S-a curatat, dar inca mai miroase a motorina , mirosul s-a impregnat bine. I-am schimbat mana de electrolitici (multi din ei cu ESR de zeci-sute de kiloohmi) apoi si-a revenit la viata. A devenit aparenta cealalta problema a sa - difuzorul - la inceput am crezut ca nenea de dinaintea mea si-a bagat nasul si nu l-a lipit cum trebuie, la polaritate ma refer... dar nu, indiferent de cum era conectat respectivul difuzor,+-/-+ membrana sa se ducea inauntru si nu in afara, prima oara cand vad asa ciudatenie. Drept urmare la orice marire de volum distorsiona urat de tot. L-am schimbat cu unul coaxial auto, JVC de 13 cm... I-a scazut din joase desigur dar inaltele sun mult mai clare... si cel mai important nu mai sunt distorsiunile acelea oribile. Nu am gasit pe moment ceva similar de 13x18 cm din pacate. Problema au mai fost si antenele, rupte, le-am inlocuit dar nu mai intra de tot in carcasa acum... nu-i bai pentru mine.

Detaliile tehnice: 10 tranzistoare, toate cu Germaniu... AD 155 finali audio iar cuplarea audio se face prin transformatoare.

Transformator de retea nu are. Se alimenteaza de la 7.5 V la baterii sau oriunde intre 6...12 V pentru auto. Antenele se pot decupla prin buton odata conectat la adaptorul auto. Pentru functionarea in autoturism semnalul audio se ia din alta infasurare a transformatorului, pentru mai multa putere presupun. 2.5 W la baterii si 5-6 in modul auto.

Becurile originale inca sunt in regula, de data asta de dragul trecutului nu le-am schimbat cu LED-uri, oricum nu se aprind mai niciodata. Interesanta e scala, plasticul - tratat sa fie fosforescent - daca stau becurile cam 10 secunde aprinse, in miez de noapte, scala persista sa emane un verde fad cam un minut... ca a ramas fosforescenta dupa 52 de ani, e ceva.

Mecanismul de cuplare a celor doua ace de scala functioneaza, slava cerului :))

Acum cate ceva despre receptie - In lungi si medii exceleaza, banda audio e larga, iar cu conditia sa fie undeva la geam, departe de sursele in comutatie, posturile sunt garla...selectivitate buna, se vede ca e facut din era cand se acorda atentie respectivelor benzi. Potentiometrul de inalte e conectat la un comutator astfel incat odata cu scaderea inaltelor dupa o anumita limita sa se si ingusteze banda audio in AM pentru o mai buna selectivitate.

Pe scurte - mediocru...

In FM - e o ciudatenie.. dar la 10 tranzistoare cu germaniu din '66 ce pot sa cer? Nu e prea sensibil, iar daca e pus la geam, posturile puternice pur si simplu le inneaca pe cele mai slabe, antenele trebuie retrase... necesita acrobatii :)). Circuitul AFC e inutil, comutatorul nu face mai nimic.

Am reusit sa ii extind banda cat de cat cu vreo 2 MHz din reglajele circuitului RF. Mai mult nu ma bag, e foarte compact/ inghesuit construit si in cazul de fata prefer zicala americana "daca nu-i stricat, nu-l repara". Oricum nu il folosesc la ascultat zi de zi insa e o piesa frumoasa de colectie cu un design elegant... pacat pentru manerul lipsa dar nu ma plang, a fost un radio dragut de "restaurat" la stadiul de functionare.

Cateva imagini de catalog:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Si cele proprii:

5WGfKbf.jpg

99gJ7QV.jpg

1oR7x4o.jpg

2RUwXUF.jpg

AigJRxl.jpg

JFAfbU3.jpg

Link spre comentariu
La 15.01.2020 la 16:44, Sorin - Viorel Mares a spus:

Si poza de rigoare cu motanul meloman:

wvXdlWc.jpg

Am si eu unul de acesta ,(la aparat ma refer ), nu l-am mai ascultat de ani buni .Motanul meu e mai nou , numai 3 ani vechime.

Chiar ma gindesc sa -l mai pun in functiune (la aparat ma refer )  .

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
Acum 46 minute, Nostalgic a spus:

Am si eu unul de acesta ,(la aparat ma refer ), nu l-am mai ascultat de ani buni .Motanul meu e mai nou , numai 3 ani vechime.

Chiar ma gindesc sa -l mai pun in functiune (la aparat ma refer )  .

Si al meu motan tot 3 ani are ....

Nu vad ce ar fi putut sa o ia razna cu amplitunerul/receiverul... E constructie germana de calitate. Cred ca si cu electroliticii originali (eu unul i-as schimba pe toti, dar asta tine de gusturile fiecaruia) inca e in stare sa isi faca treaba daca nu a fost pastrat in cine stie ce mediu umed/cu diferente mari de temperatura.

Manualul de service e si el foarte util si detaliat.

Succes in continuare.

Link spre comentariu

Referitor la potenţiometrele cu zgomot.....nu mai daţi cu spray-uri în ele, că mai rău le face.Desfaceţi-le cu grijă şi daţi cu un creion moale, (B, HB)pe toată porţiunea rezistivă, apoi montaţi-le la loc.Zgomotul va dispărea un timp destul de lung, depinde şi cât de mult le frecaţi (utilizaţi)...

Link spre comentariu
Acum 14 minute, franzm a spus:

@Sorin - Viorel Mares: 4500 Regie are câteva tranzistoare pnp (alea verzi) la care se vad pinii în partea de sus a capsulei. Sunt originali? Daca da, stiti cumva ce tip si ce marca sunt? Am o banuiala...

In afara de condensatoare toate piesele din al meu sunt "de la mama lor" (am si 2 Touring 104 cam din aceeasi perioada ce folosesc si tranzistoare verzi)... sunt mai mult de cateva :)) o sa arunc o privire prin celelalte poze de le am...nu il mai desfac iarasi.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, validae a spus:

Referitor la potenţiometrele cu zgomot.....nu mai daţi cu spray-uri în ele, că mai rău le face.Desfaceţi-le cu grijă şi daţi cu un creion moale, (B, HB)pe toată porţiunea rezistivă, apoi montaţi-le la loc.Zgomotul va dispărea un timp destul de lung, depinde şi cât de mult le frecaţi (utilizaţi)...

Da, stiu... dar .... imi e frica ca mai rau o sa le fac... piese de metal si plastic minuscule... multe pot sa se rupa si odata rupte, chiu si vai.

M-am lasat pagubas dupa ce am vazut ca nu mai are efect spray-ul, credeti-ma :))

Nu il folosesc constant sa ma deranjeze in asa hal... la 2 ore de ascultat pe luna e ok

Dar e ciudat totusi, la cele 2 ITT Touring 104 din aceeasi perioada, potentiometrele liniare nu au nici pe naiba... si chipurile radiourile portabile sunt mai abuzate.

De Saba nu mai zic nimic, acceasi perioada, tot potentiometre liniare, dar sunt construite sa reziste si dupa ce cad bombele atomice (parca modele "Preh" erau... deh, si la nemti au fost categorii de calitate ca mai pe oriunde).

Mai am si un Siemens Klangmeister 214 la care unul din potentiometrele liniare e gen reostat, fir infasurat (scuzati limbajul de neavizat). Insa acela e facut in Japonia, iarasi - fara probleme.

Au fost.... aparate si aparate... fiecare cu plusurile si minusurile sale.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, franzm a spus:

@Sorin - Viorel Mares: 4500 Regie are câteva tranzistoare pnp (alea verzi) la care se vad pinii în partea de sus a capsulei. Sunt originali? Daca da, stiti cumva ce tip si ce marca sunt? Am o banuiala...

Aparent.... "BC 252B" .... nu garantez pentru toate, nu mi se vad in pozele de le am... daca vreti sa va lamuriti...comparati-le amplasarea cu manualul de service

Dar de ce o asemenea curiozitate?

RDHoiTB.jpg

Link spre comentariu

Îmi pare ca are si doua semireglabile românesti (din cele trei de deasupra de partea de FI).

Nu m-ar mira sa contina de original BC-uri pnp românesti. ITT a ridicat în România o fabrica de cinescoape AN si nu m-ar mira sa fi fost platiti în natura. Mai putin cinescoape ca faceau si ei destule. Color.

Link spre comentariu

Din nou, salutare.        

Mai jos sunt imagini cu un radio "LOEWE Opta Lord 92369" ..fabricat circa 1968-69 conform Radiomuseum.O branza foarte buna in burduf de caine... sa il descriu pe romaneste.Achizitionat online de la un nene cam ciudatel, dar care mi-a garantat ca functioneaza. Desigur ca nu ma astept la nimic de la garantii de felul acesta.

Odata primit l-am inspectat, totul in regula, antena intreaga, o minune!... insa ornamentul metalic de la un buton e lipsa... Din pacate nu am cu ce il inlocui, nu am cunostinte de lucreaza prin cine stie ce ateliere. Carcasa este din carton compresat (cam la fel ca si parchetul ieftin) si furniruit. De functionat, a fost amuzant, odata alimentat a incceput incet-incet sa se trezeasca la viata, cam intr-un minut, pe masura ce se reformau condensatorii. Urmatorul pas - toti electroliticii i-au zburat - apoi si-a revenit, a functionat si functioneaza cum trebuie. Condensatorul variabil era intepenit - l-am curatat cu ceva contact spray, uns cu silicon, acum se invarte perfect. Potentiometrele erau in regula, la fel si comutatoarele de game, in ciuda gramezilor de praf de le-am gasit inauntrul carcasei la deschidere.

Este un radio cu 10 tranzistoare, dar ceva mai avansat decat Touring 70-ul postat inainte - foloseste majoritar siliciul, inclusiv pe RF FM. Pe partea de audio Clasicele AC 187/188 si condensatorul de 1000 uF dupa. Nu are transformator de retea. Functioneaza cu 6 baterii R20/D sau de la alimentator de 9V. Nu are soclu adaptor pentru instalare in autoturisme, e un radio portabil si atat :))

I-am adaugat o banda de LED-uri rosii, efectul pe scala noaptea e foarte frumos (cel putin pentru ochii mei) lumina e difuza/uniforma - vedeti pozele.

Receptia?

In medii si lungi - excelenta, foarte multe posturi, senibil, selectiv, banda audio larga, absolut nimic de reprosat.

Pe scurte - mediocru (ce-i drept si antena e cam mica... nu ii inteleg, bentru ce frecventa FM e "tunata" dar asta e...originala)

In FM - la fel ca si Touring 70 ...minuni cu 10 tranzistoare (din care 5 sunt amplificatorul audio) nu se prea pot face. Da, intra mai toate posturile dar sunt diferente de volum intre ele, adesea trebuie invartita antena, iar daca e pus la geam posturile puternice le inneaca pe cele slabe si acapareaza mult din scala. Nu are AFC. I-am extins banda pana la 108 din bobinele si condesatorii trimmer din blocul RF.

Calitatea audio?

Aici exceleaza - sunetul este FENOMENAL! nu mi-a fost dat sa aud vreun alt radio de dimensiuni apropiate (2.3 kg, 310 x 195 x 90 mm) care sa sune atat de fantastic de bine. Chipurile scoate 3W in difuzorul de 3 ohmi, 13x18cm. Secretul insa (asa cred, cel putin) - difuzorul este AlNiCo, si aparent inca unul din cele bune, bine conservat.

Avea destul spatiu in fata difuzorului asa ca i-am pus si un mic tweeter (de 4  ohmi 3W, "vintage" nu chinezarie nmoderna) lipit direct pe grila carcasei conectat prin clasicul condensator de 4.7 uF... nimic nu vibreaza/deranjeaza, sta bine. Acum pe langa notele joase, inaltele se aud si ele definite.

E greu de descris in cuvinte un sunet, daca nu inutil, dar... joasele se "simt", sunt vibrante, definite, rapide, nu sunt infundate. Pus langa oricare alt radio compact asemanator castiga detasat (din ce am eu cu difuzoare cam la fel - versus ITT Touring 102, ITT 104a studio, 104a international, Grundig Satellit 2100, Nordmende Globemaster 6001, Telefunken Bajazzo CR 6000)

Un radio de dimensiuni comparabile sa sune atat de bine?... Ma holbez la portabilele de la Bang & Olufsen gen Beolit 707 cu difuzorul lor eliptic urias foarte laudat, Nordmende - Transita Exact/De Luxe, Galaxy Mesa 7000/9000/9000ST sau, cu difuzoarele si mai mari -Tandberg TP 43, TP 41 (13x23 cm),  ITT Schaub Lorenz Pacific (13x26 cm) - sa numesc cateva, dar deocamdata raman vise scumpe si rare. Scuze pentru divagatie.

Pacat de partea de radio FM.. .dar ca "boxa portabila" pus la telefon, da clasa multor mizerii moderne :))

Sunt curios - mai detine cineva radiouri asemanatoare LOEWE Opta? Sau sunt eu singurul "orbit" de sunetul sau?

Online, la vanzare , in Romania, orice LOEWE e foarte rar.

Iata si pozele:

G28ez8i.jpg

rU2CgYC.jpg

V54Tw0o.jpg

mUx5iO5.jpg

cPGNTTI.jpg

XnaLJEO.jpg

epIOPfR.jpg

6bAitKV.jpg

6BMIclh.jpg

ZQZ9L1T.jpg

mECnFRO.jpg

Link spre comentariu
Acum 16 ore, franzm a spus:

Îmi pare ca are si doua semireglabile românesti (din cele trei de deasupra de partea de FI).

Nu m-ar mira sa contina de original BC-uri pnp românesti. ITT a ridicat în România o fabrica de cinescoape AN si nu m-ar mira sa fi fost platiti în natura. Mai putin cinescoape ca faceau si ei destule. Color.

Posibil, de ce nu? Din pacate...raspunsul exact o sa se piarda in negura vremurilor iar electronica romaneasca o sa devina subiect de legende si povesti.

Link spre comentariu

Loewe Opta a fabricat aparate de clasa superioara. La fel Metz si Braun (aia de fac azi periute de dinti). Mi-au trecut multe prin mâini; multi din clientii atelierului radio-tv, unde am lucrat la începutul existentei mele în DE, aveau un fel de "contracte de întretinere". Asa ca suflam praful, ungeam lagarele condensatoarelor variabile si ne delectam cu sunetul lor.

Pentru sunet, încercati de ex. Grundig Stereo Concert-Boy 1000 iar pentru sensibilitate pe UKW tot modelele Grundig.

La majoritatea aparatelor, pe US se punea accentul doar pe asa-zisa Europa-Band (banda de 49 m). Doar aparatele cu pretentii ("Weltempfaenger") erau cu adevarat performante pe US.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări