Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Salut,

Colegul < viopa > are dreptate deoarece si in " Istoricul Elctronica " de pe site-ul "Proradioantic " se mentioneaza 3 variante ale aparatului "Miorita " in dreptul anului 1961 . Cat despre "S 641 T" a fost " botezat " Miorita T4 " (" cartea albastra " pag . 134-135 ) desi in prospect este doar S-641 T . Se pare ca si acesta ar avea doua subvariante ne-mentionate dupa denumire .

@< doru 3160 >,

Asa este si cazul radioreceptorului " Dunarea " si va felicit pentru cele doua exemplare . Desi exista o mica diferenta constructiva ,denumirea aparatelor este aceeasi :" Dunarea S-662 TA " .

http://proradioantic.ro/index.php?x=art ... d_stire=66

Link spre comentariu

Un aparat tot de Electronica,Select T72,siliciu in RF,germaniu in AF,blocul UUS plantat pe placa mare,destul de anevoios de modificat,dar nu imposibil,are un sunet placut spre deosebire de Club,Royal,pe care le am,dar au fost deja postate,si cred ca marea deosebire e in dif-ul generos pe care il are Selectul,pe langa germaniu in tranzistorii finali.Din pacate nu are cartonul din spate,poate il prind pe colegul viopa mai liber si il refacem,desi la cat are de lucru,ma indoiesc sa se intample prea repede :rade:

post-20793-139829780273_thumb.jpg

post-20793-139829780294_thumb.jpg

post-20793-139829780306_thumb.jpg

post-20793-139829780566_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un aparat deosebit este si SIEMENS RK702 (World receiver), fabricat in 1985 in RFG, cam de-o seama cu R.R. GloriaAre 7 game de frecventa FM/MW/SW 1-7; Acord cu condensator variabil, contine o sectiune de ceas cu posibilitatea afisarii orei pe glob. Alimentarea se face la 3V si 1.5V pentru ceas.Un videoclip receptie FM:cxDGgw_2nek

Link spre comentariu

Un aparat deosebit este si SIEMENS RK702 (World receiver), fabricat in 1985 in RFG, cam de-o seama cu R.R. Gloria

Arata frumos aparatul,banuiesc si interiorul e la fel,o singura mentiune as face... Gloria e mai "batrana" cu cca 10 ani (mai precis,cu 11) :rade:
Link spre comentariu

Din informatiile pe care le detin aparatele Gloria au aparut pe piata incepind cu anul 1976 costa 1.400 de lei si in 17 ani de productie, Gloria s-a vindut in 900.000 de exemplare...Deci in 1985 radioreceptoarele Gloria se vindeau pe sub mana :rade:

Link spre comentariu
Vizitator lada

Din informatiile pe care le detin aparatele Gloria au aparut pe piata incepind cu anul 1976 costa 1.400 de lei si in 17 ani de productie, Gloria s-a vindut in 900.000 de exemplare...Deci in 1985 radioreceptoarele Gloria se vindeau pe sub mana :rade:

1974!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Link spre comentariu
Vizitator coric66

Nordmende Boheme , stereo , an 1970.Mai am putin de lucru la mecanica pick-upului.Ultimul post de radio e Radio Zu , ce se prinde aici in zona in regim DXoRn5rElOKiU

Link spre comentariu

Fabricatia a inceput in 74(nu detin alte date,posibil sa fie si 72,dar am oarece indoieli asupra acestei date,in materialul amintit la acea adresa se spune despre Gloria in anul 1972 dar in 1974 se spune ca se introduce pt prima data sistemul de injectie al carcaselor tip clopot...ori acele tipuri din 72 pana in 74 ce tip de carcasa au avut?...cam in toate materialele pe care le-am gasit despre acest aparat,e dat ca an de aparitie 1974.dar nu contest sa fi inceput lucrul la acest tip inca din 72...desi 2 ani mi se pare destul de mult ca perioada neacoperita de nici un exemplar) si exemplarul pe care il detin a fost cumparat in 25 aprilie 75(cu certitudine o spun,inca se mai pastreaza factura,contractul de vanzare-cumparare si certificatul de garantie),cu 1450 lei,la inceput cererea a fost mare si greu de acoperit,au fost comercializate modelele alb sau negru cu masca din aluminiu(albe au fost mai putine),ulterior,s-a produs intr-adevar in numar din ce in ce mai mare,dar in buna traditie comunista,din ce in ce mai prost calitativ,din cauza raportarilor curente de economie in productie,s-a renuntat prima data la circuitele de intrare si comutare pt auto,la ornamentele metalice din aluminiu,s-a trecut de la germaniu la siliciu,dar cea mai paguboasa masura,care cred eu ca a avut un efect devastator asupra fiabilitatii acestor aparate,a fost inlocuirea partilor metalice de la claviatura, cu plastic,pana la urma calitatea auditiei,sensibilitatea,selectivitatea,erau caracteristici mai putin cunoscute si apreciate de marea masa de consumatori,dar imposibilitatea de a folosi un aparat din cauza blocarii sau functionarii defectuase a comutatorului de game,era un motiv serios in renuntarea achizitionarii in favoarea altor tipuri de aparate,sau a scoaterii premature din uz...dar chiar si asa,a fost un aparat apreciat pana in zilele noastre,si cu un grad mare de raspandire.

Nordmende Boheme , stereo , an 1970.Mai am putin de lucru la mecanica pick-upului.Ultimul post de radio e Radio Zu , ce se prinde aici in zona in regim DX

Superb aparat,poate gasiti timp sa-i faceti o poza si la sasiu,felicitari.
Link spre comentariu
Vizitator coric66

Multumesc d-le Doru. Are UL , UM , US , UUS (pana la 104 MHz). 24 tranzistori. Poze doar sambata cand se intoarce fica-mea acasa , e nedespartita de aparatul foto.

Link spre comentariu

Ca sa indrept gresela,postez un aparat portabil cu tranzistori Turist ,sper sa se incadreze in topic[attachment=4]STA60019.JPG[/attachment][attachment=3]STA60020.JPG[/attachment][attachment=2]STA60021.JPG[/attachment][attachment=1]STA60018.JPG[/attachment][attachment=0]STA60022.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Fabricatia a inceput in 74(nu detin alte date,posibil sa fie si 72,dar am oarece indoieli asupra acestei date,in materialul amintit la acea adresa se spune despre Gloria in anul 1972 dar in 1974 se spune ca se introduce pt prima data sistemul de injectie al carcaselor tip clopot...ori acele tipuri din 72 pana in 74 ce tip de carcasa au avut?...cam in toate materialele pe care le-am gasit despre acest aparat,e dat ca an de aparitie 1974........

Mea culpa, informatia o detin din presa locala ziarul de Iasi :sparge:
Link spre comentariu

Da, articolul nu are nici o legatura cu latura tehnica,e doar un articol de "umplutura"in care pe buna dreptate se avanseaza anul 76,pt ca atunci a inceput sa produca Tehnotonul,aparatul Gloria.Nu mai stiu evolutia pretului in timp,probabil ca "simplificarile"aduse aparatului,au dus si la scaderea pretului de vanzare(in zilele noastre se intampla invers... :rade: ).Adevarat e ca cei din capitala livrau cu intarziere componentele,si de obicei mai strecurau si loturi declasate,din cauza asta multe aparate picau din primele ore de functionare din cauza aceleiasi componente,de regula electroliticii erau cu cele mai mari probleme(dintr-un lot de 50 aparate,in teste de fiabilitate,pica in mod constant aceeasi componenta...e cam greu de crezut ca din cauza montajului sau sa fie pus pe seama coincidentei :rade: )Cred ca in materialul de pe Pro Padio Antic ar trebui facuta corectura necesara,pt ca sincer,eu gandeam ca e doar o greseala de editare faptul ca e trecut si la anul 72 si la anul 74,dar repet,pt ca nu detin nici un material care sa ateste aparitia Gloriei in anul 74,nu pot contrazice ceea ce e scris acolo,dar in momentul cumpararii in primavara lui 75 a exemplarului pe care il detin,stiu cu siguranta ca erau promovate ca aparate nou aparute/produse,ori in 2 ani,la caracteristicile pe care le aveau la acea vreme,sigur le mergea vestea aparitiei pe piata cu mult inainte de 74,in 75 aveau sa fie deja consacrate pe piata...daca era cazul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări