Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

Postări Recomandate

Astazi, 10 iunie, este Ziua Mondiala a Art Nouveau-lui.

Eu o sarbatoresc cu o lucrare de arta ce mi-a luat o zi si jumatate (tinand cond de incetineala cu care ma misc si gandesc...).

Aveam un radio cu ceas, SONY ICF-C242L (anul 1991).

Ma nemultumeau urmatoarele: Sunetul se auzea ca un greiere captiv (carcasa improprie). Alimentartea la priza inducea paraziti, nu se auzeau decat posturile locale. Orice apropiere a mainii de roata condensatorului variabil (ce iesea numai putin dinspre fundul carcasei) producea brum in antena de ferita din zona. Carcasa se ingalbenise neuniform de la soare.

Am o multime de radiouri - ceas, la priza, nu-mi foloseste nici unul.

Studiind schema, am constatat ca partea de radio contine integratul SONY CXA 1019S, renumit pentru radiourile portative: consum mic (5mA in FM, 4mA in AM, la alimentare cu 6V), functioneaza intre 2... 7,5 volti, contine totul, inclusiv amplifcatorul audio. 

Cel mai important pentru mine, nu cotine un circuit de largire a benzii pe semnal puternic, asa ca posturile AM (medii si lungi) stateau cuminti in patratica lor de 9kHz.

Am luat sculele de mecanica, galeata cu smeltaraie, punga cu fragmente de plastic etc. si am facut un radio gol-pusca, ceva in genul (am zis eu aseara) Art Deco.

Dar astazi, cand terminam de lipit pe roata hartia de scala si radioul mergea, am auzit la stiri ca este ziua internationala Art Nouveau - si am zis ca s-a nimerit bine.

Mai ramane sa-i fac un tabelas cu coresponenta intre cifrele de pe scala (Linear Echelle) si frecventele din cele trei benzi FM, MW, LW cu care este dotat radioul acesta.

Alimentarea cu baterii l-a pus in valoare.

Difuzorul lasat aerisit de jur-imprejur suna extrem de bine, sunet complet si natural (dar daca obturezi dosul cu palma, sau pui in fata o "masca", se strica totul). Difuzorul poate fi rotit 3D catre tine, daca platforma este rotita la otimizarea pozitiei antenei de ferita pe post.

Pinul 20 (METER) era pus la masa. Am scrijelit in jurul sau si am conectat catre + un led rosu, asa ca am si acord pe post. La aimentare cu 3 volti ledul lumineaza cam slab pe post mai departat, asa ca am hotarat alimentarea cu 6 volti (mergea bine si cu 4,5 volti - dar asa am avut printre ciurucurile mele suport de baterii).

IMG_9418.jpg

IMG_9421.jpg

IMG_9427.jpg

IMG_9442.jpg

IMG_9452.jpg

Al meu (1).jpg

Link spre comentariu

Eu aș face scala puțin  diferit.În loc de repere numerice ale poziției posturilor, aș scrie numele posturilor și un reper (punct, linie) în poziția exactă de recepționare. Scrisul poate fi făcut cu letraset sau cu un șablon, eventual scris pe verticală ca să încapă toate posturile recepționate.

Link spre comentariu

Am taiat placa din radioul cu ceas la retea, eliminand partea cu programator afisare ceas. Am eliminat tranzistorul de interfata cu partea de radio, am alimentat cu baterii radioul ramas, i-am pus un intrerupator mecanic la alimentare.

Roata de pe condensatorul variabil este cea originala, mai avea doar o panglica flexibila, cu indicator, care transla la scala de frecvente.

Ramanand roata, diametrul ei este de doar 64 mm, prea mic pentru a scrie o scala atat de stufoasa.

As fi putut sa realizez o scala completa cu un program dedicat (Meter) si sa o tiparesc, dar toata aceasta realizare a fost doar o joaca fara vreun scop anume, decat amuzamentul propriu.

In orice caz, nepotului meu i-a placut cum arata, i l-am daruit lui, sa-l tina pe biroul scolar, cand vor veni colegii in vizita. I-am facut o scurta instruire, va zice cateva fraze despre maruntaiele radioului la vedere, despre lungimi de unda, propagare, fading etc. - va avea inca un atu in fata lor.

Link spre comentariu

Interfunk ITT RP 1200 (stampila anul 1983).

Etalonarea scalei se mentine si astazi perfecta. 

Sunet bun.

Cateva filtre sunt bine plasate pe conexiunile din radiofrecventa, si astfel perturbatiile sunt minime.

Integratul este fara complicatii, lucreaza curat si sigur.

La alimentare cu baterii (9V) consumul la auditie in surdina este 14 mA.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

Link spre comentariu
La 10.06.2023 la 18:32, validae a spus:

Eu aș face scala puțin  diferit.În loc de repere numerice ale poziției posturilor, aș scrie numele posturilor și un reper (punct, linie) în poziția exactă de recepționare. Scrisul poate fi făcut cu letraset sau cu un șablon, eventual scris pe verticală ca să încapă toate posturile recepționate.

Pana la urma, am urmat sfatul si am facut  alta scala (cu compasul, pix 0.5, culori).

Etalonarea am efectuat-o receptionand prin comparatie cu un radioreceptor cu afisare  digitala a frecventelor, deasemenea cu un generator de semnal (pentru unde lungi, capatul superior).

forum.JPG

Link spre comentariu

Multumesc, @okean, chestia asta ma distreaza.

Nepotul a zis sa-i adaug borna de casti, asa ca am asortat circuitul SONY tot cu niste casti SONY, la fel de grozave,  dezbracate si ele - ca buretele s-a macinat de vreme.

"Noul" radio se numeste HEIDI, te indeamna sa zburzi pe poteci de munte si, cum ar spune un clasic in viata, este foarte rar, o raritate. De fapt, este serie restransa, restransa la maxim (un singur exemplar).

Ce ma uimeste, seara, noaptea, pe unde medii, directivitatea antenei de ferita este foarte ascutita (in eliminarea baraitului de la ledurile stradale situate la vreo 25 de metri de balcon), cam 10 grade sexagesimale (am pus un raportor mare sub aparat).

Ma bucur ca am hacuit un SONY atat de capabil, totusi pus intr-o carcasa de ceas la retea, pentru a fi sufocat pe o  noptiera.

HEIDI.JPG

Link spre comentariu

Va salut. 

Am achizitionat si eu din targ, mai demult, la preturi modice, 2 aparate de radio portabile.

Unul este Emperor, superheterodina alimentat la 1,5V si receptioneaza gama de unde medii.

Celalalt este un Optalix  made in France tot superheterodina, alimentat la 3V si are 2 lungimi de unda, unde lungi si unde medii.

La Emperor, potentiometrul de volum caraie, l-am curatat, dar degeaba. Cred ca s-a slabit contactul cursorului cu pista de grafit.

Optalixul are si el o mica problema: condensatorul de iesire pentru difuzor, are contact imperfect in interior la unul din pini. L-am apasat putin si se aude normal, se auzea incet. Oricum va fi schimbat, videoclipurile cu ele functionand aici: 

https://youtube.com/shorts/HOckg9HlLHs?feature=share

https://youtube.com/shorts/0r3uxT7ue50?feature=share

Nu le vand, doar ma laud!:rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

D-le Sorin Viorel Mareş, felicitări pentru ceea ce faceţi. Pe lângă pasiune şi salvarea trecutului, cred că sunteţi una dintre puţinele persoane care oferă anumite informaţii în Română.

Mie îmi plac aparatele vechi, din varii motive, dar nu mă pricep la electronică...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări