M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 (editat) Buna ziua, as vrea si eu sa stiu cum deosebim fizic un transformator pentru forward smps de unul pentru flyback smps, atunci cand avem doar transformatorul in fata, fara a sti nimic despre sursa din care a fost scos sau circuit, doar ca era vorba despre o sursa in comutatie. Eu mi-am facut o idee dar vreau sa stiu daca e corecta. Din cate am citit, diferenta dintre ele este ca un transformator pentru sursa flyback va avea intrefier (un spatiu gol intre jumatatile miezului), iar transformatorul unei surse forward nu. De exemplu, miezul de mai jos ar fi de la un transformator flyback. L.E. ca sa evit eventualele observatii.. mentionez ca stiu ca un transformator pentru o sursa flyback nu este teoretic un transformator, ci 2 inductori cuplati magnetic, dar din moment ce arata ca un transformator si nu sunt singurul care foloseste denumirea asta, sper ca nu-i o problema. Editat Aprilie 30, 2018 de M.Adrian Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Iei o carcasa. Bobinezi 2 infasurari oarecare. Cazul 1: pui miez cu intrefier. Cazul 2: pui acelasi tip de miez fara intrefier. Intrefierul nu se observa prin bobinaj. Cum ai putea sa le deosebesti fizic? Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Nu prin bobinaj, nici nu m-am referit la bobinaj, doar la miez in sine. Acum 1 oră, M.Adrian a spus: Din cate am citit, diferenta dintre ele este ca un transformator pentru sursa flyback va avea intrefier (un spatiu gol intre jumatatile miezului), iar transformatorul unei surse forward nu. De exemplu, miezul de mai jos ar fi de la un transformator flyback. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 (editat) Da, am cazut in cursa exprimarii tale. Pai trafurile sunt impregnate si exista riscul sa spargi miezul la demontare. Asa ca am inteles ca ai pe masa mai multe trafuri si ar trebui sa identifici dupa un element fizic care sunt forw. si care fly. Oricum pui intrebari ciudate in loc sa citesti ce au scris cu oarece efort cativa colegi ce si-au rupt din timpul lor pt. a ajuta exact pe unii ce se autointituleaza incepatori. EXEMPLU: Guest smilex Posted June 6, 2011 Ma vad nevoit sa deschid acest subiect aici, deoarece am intalnit opinii absurde si doresc ca lucrurile sa poata fi clarificate printr-o trimitere ulteriora, nu prin explicatii repetate. Este vorba de semnificatia factorului de umplere asupra variatiei tensiunii redresate a secundarului unui transformator. Pentru a evidentia fenomenele ce se petrec, incep cu o sursa a carei tensiune de iesire este stabilizata. Este varianta mai dificil de inteles, mai ales pentru cei care nu au o baza teoretica solida, dar hai sa luam taurul de coarne. Stabilizarea tensiunii se face printr-o inductanta (L) aflata intre puntea redresoare si condensatorul de filtraj. Aceasta inductanta, pe care o voi numi inductanta serie, nu are rolul de a reduce riplul sau alt rol aiuristic din cele ce am citit pe aici, ci acela de a inmagazina energie. Pentru a intelege, si imi cer scuze fata de cei plictisiti de banalitatea explicatiilor mele, nu ma adresez lor, trebuie sa subliniez urmatorul fenomen: intr-o bobina, odata alimentata cu tensiune, are loc o crestere a curentului (a intensitatii, corect spus) de la zero la o valoare determinata de timpul cat este ea alimentata. Sigur, valoarea acestui curent depinde si de tensiunea de alimentare, ca si de valoarea inductantei dar acestea sunt aproximativ constante, singura variabila intr-o sursa este timpul de alimentare a inductantei, pe care il voi numi ton. Valoarea maxima la care ajunge curentul este I=U•ton/L. La aceasta formula, se pot exprima (datorita raportului) ton si L in microsecunde si microhenry. Energia se inmagazineaza in miez si are valoarea W=L•I²/2. Asadar pe durata ton bobina inmagazineaza energie. Cand tensiunea de alimentare dispare, aceasta pauza o voi numi toff, datorita fenomenului de autoinductie, energia inmagazinata in prealabil genereaza tensiune la bornele bobinei insa de sens invers fata de cea anterioara (de alimentare). Aparitia acestei tensiuni nu are loc instantaneu, depinde de capacitatile parazite cu care inductanta formeaza un circuit oscilant si determina astfel o frecventa si un timp. Daca capacitatea parazita, sau o alta in paralel cu inductanta, are o valoare anume C, atunci intreaga energie inmagazinata in bobina este evacuata sub forma tensiunii pe aceasta capacitate. Astfel, energia inmagazinata se va regasi in tensiune (inversa) pe condensator conform figurii de mai jos. Energia transferata condensatorului are valoarea W=C•U²/2. Daca neglijam pierderile, din egalitatea celor doua energii (cea inmagazinata in bobina si cea evacuata pe cond) obtinem relatia L•I²=C•U². Deci la anumite valori cunoscute ale inductantei, capacitatii si curentului prin bobina, putem afla care este saltul pe care il face tensiunea la autoinductie. Tensiunea de pe condensator ajunge la un maxim, atunci cand toata energia din bobina este evacuata, dupa care se descarca pe bobina iar bobina alimentata (invers de data asta) reia ciclul obtinandu-se astfel oscilatii amortizate datorita pierderilor, cu frecventa determinata de valorile LC. Daca insa se inseriaza corespunzator cu condensatorul o dioda, energia evacuata sub forma de tensiune ramane pastrata pe armaturile condensatorului, iar ciclul se poate relua la o noua alimentare a bobinei. Daca nu exista consumator al energiei inmagazinate in condensator, tensiunea pe el poate creste mult (teoretic la infinit) dupa cateva astfel de impulsuri. Cei dornici de experimente pot incerca practic acest lucru cu un voltmetru pe un cond de 10uF/400V. Un consumator rezistiv pe condensator va descarca condensatorul cu o variatie a tensiunii ΔU=I•toff/C, unde I este aici curentul consumat de rezistor. Legea de variatie nu este liniara ci logaritmica deoarece odata cu scaderea tensiunii scade si curentul consumat. Daca curentul extras este constant, variatia tensiunii pe condensator este liniara. Editat Aprilie 30, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Nu am gasit postarea asta, si pot sa spun ca am facut o oarecare cautare pe elforum inainte sa deschid topicul. Inca mai citesc pe la sectiunea alimentatoare. Trafurile stiu ca se sparg usor, am mai patit-o. Ca sa le demontez le fierb in apa 10 min si dupa se desfac usor. Referitor la exprimarea ciudata, pe viitor o sa fiu mai atent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 (editat) Multi spun ca nu stiu engleza. Google da adrese si in romana daca dai cautarea corecta . Si chiar este o noua prezentare a ceea ce deja am citat. Editat Aprilie 30, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 (editat) Ma descurc bine spre foarte bine la citit+tradus+vorbit engleza, mare parte din documentatia pe care o gasesc este in engleza. Topicul incadrat in chenar rosu din poza il am scris de la un capat la altul pe un caiet, si salvat intr-un document word, la fel ca multe altele unde se dau explicatii despre diverse montaje. Nu am intrebat care e diferenta intre o sursa flyback si una forward, am intrebat cum deosebim fizic, uitandu-ne la miez un transformator facut pentru o sursa flyback si un transformator facut pentru o sursa forward/punte/semipunte. Stiu sa deosebesc o sursa forward de una flyback dupa schema. Intrebarea mea se referea strict la transformator, pentru ca am doua miezuri recuperate mai demult din niste monitoare crt si nu m-am uitat la sursele lor sa vad ce topologie sunt. De asta voiam sa stiu daca dupa existenta intrefierului la un miez putem spune 100% sigur ca "asta e venit dintr-o sursa flyback/forward". Sper ca am clarificat lucrurile acum... Editat Aprilie 30, 2018 de M.Adrian Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Un miez fără intrefier (de la o sursa formare) se saturata mai repede iar caracteristica de scădere a inductantei este mult mai abrupta. Un miez cu intrefier (de la o sursa flayback de exemplu) se saturata mai greu și caracteristica de scădere a inductantei cu creșterea curentului este mult mai "moale". Avind osciloscop digital îți poți improviza un montaj ca să sortezi bobinele/trafurile în variante fără intrefier și cu intrefier. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Nu am osciloscop, momentan ma multumesc cu fierberea lor ca sa vad cum arata miezul dupa , daca are sau nu intrefier. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Nu sunt sigur dacă am înțeles bine întrebarea. Dacă aceasta constă în cum deosebim transformatoarele normale de cele flyback fără să le desfacem atunci răspunsul este următorul : bobinăm 10-20 spire peste transformatorul dat ( de cele mai multe ori este posibil ) și măsurăm inductanța astfel creată . Calculăm apoi AL . Dacă acesta este în domeniul sutelor cu siguranță avem întrefier .Dacă este în domeniul miilor , nu . Mă refer desigur la transformatoare de dimensiunile celor din surse AT/ATX. 1 Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Nu stiam de metoda asta. Intrebarea se referea la orice metoda de a deosebi un transformator flyback de unul forward, fie ca trebuie desfacut sau nu. M-am lamurit. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Acu, între noi fie vorba, și ușor offtopic, la câte subiecte lansezi n-ar strica să mai citești câte ceva înainte și să vii cu întrebări mai concrete , mai țintite . Dacă ai avea un obiectiv concret , să repari ceva de exemplu , aș înțelege ( într-o anumită măsură ) dorința de a arde etapele . Dar tu, după câte ai spus singur din ce îmi amintesc, vrei să înveți. Foarte bine, sunt total alături de tine în acest caz ! Dar înainte de a întreba încearcă să afli cât poți tu de mult singur . Acum există posibilitatea . Asta nu înseamnă că n-o să-ți mai răspund, dimpotrivă! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2018 Partajează Postat Aprilie 30, 2018 CITAT: Posted 5 hours ago (edited) Buna ziua, as vrea si eu sa stiu cum deosebim fizic un transformator pentru forward smps de unul pentru flyback smps, atunci cand avem doar transformatorul in fata, 1- nu ai spus ca este desfacut, cu miezul scos... 2- "cum deosebim fizic" nu metode de identificare... Mesajul scris trebuie sa fie coerent altfet agiti lumea. Si trafurile din sursele rezonante au intrefier, cu ele ce facem? Link spre comentariu
M.Adrian Postat Aprilie 30, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2018 Imi cer scuze inca o data pentru exprimarea defectuoasa d-le Mitica. O sa fiu mai atent pe viitor. Dl-e Udar, chiar am citit, inca citesc, am eu un obiectiv cu un transformator... ideea e ca am unele recuperate dar nu stiu din ce surse provin, si din ce citisem stiam de diferenta asta intre ele; voiam sa ma asigur, ca poate erau si exceptii de care eu nu am auzit inca. Acum 38 minute, miticamy a spus: Si trafurile din sursele rezonante au intrefier, cu ele ce facem? nu stiu.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum