Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de microfon cu A 741

Vizitator crafted

Postări Recomandate

Vizitator crafted

Va salut dupa multa vreme revin pe acest forum cu o mica nelamurire si anume : am realizat schema alaturata cu celebrul 741 , functioneaza relativ ok dar ma deranjeaza zgomotul de fundal al acestuia care am inteles ca se datoreaza amplificarii prea mari , am inteles ca se poate reduce amplificarea schimband valoarea rezistorului R5 sau ar fi mai indicat sa montez un potentiometru pe iesire ?

mic_preamplifier_schematic.PNG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

3

• validae

1

• Real Minitehnicus

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce fel de preamplificator de microfon ELECTRET are nevoie de o amplificare de 3727 de ori?

Nici nu stiu ce banda mai are un amplificatory cu 741 cu amplificarea setata la o valoare asa de mare.

Verfica mai intii daca chiar asta este amplificarea pt ca un microfon Electret are nivel relative mare de iesire.

Schema pare facuta de un incepator. Impedanta de iesrire din microfon este mult mai mare decit impedanta de intrare in etajul cu IC cind defapt ar fi trebuit sa fie exact pe dos.

Legat de zgomot ....daca rezolvi problemele de mai sus si altele de care nici macar nu am amintit si tot ai zgomot , sa stii ca 741 nu-I unul de zgomot redus. Sint altele de zgomot muuuuuuult  mai mic.

Link spre comentariu
Vizitator crafted

Initial l-am construit pentru a da o folosinta unui microfon vechi rusesc : мд-64м-IIIА-L ( are in jur de 200 ohm impedata ) dar vazand ca nici cu acest preamplificator nu reusesc sa amplific ceva am renuntat la acest microfon si am ramas la cel de tip electret de aprox 1.2 k impedanta deoarece este mult mai sensibil se pare (dar nu suficient pentru placa de sunet a pc-ului) , am mai construit un montaj identic pentru a-l face stereo avand la dispozitie si doua microfoane electret identice si doua ci-uri , iesirea acestora va veni la intrarea line in a PC-ului deoarece aceasta necesita tensiunea mai mare de intrare .

Link spre comentariu
Vizitator crafted

Pai ce sa zic , nu e nimic in neregula cu placa de sunet a pc-ului microfonul (electret) functioneaza fara probleme si direct numai ca se aude destul de incet iar daca dau cu boost din setari nu rezolv mare chestie ca adauga la fel zgomot de fundal inutil , mufa respectiv jack-ul de 3.5 mm al mic-ului este perfect functional ( exceptand partea ca fiind doar un microfon si mufa stereo astia leaga la comun L + R si cu partea asta nu prea sunt de acord) .

Am citit acum ca au preamplificare incorporata cu un tranzistor in acea capsula dar tot nu e suficient dupa parerea mea .

Link spre comentariu

Refă schema cu un alt operațional, dar unul de zgomot redus.LM741 e prea zgomotos, deși pentru aplicații audio nepretențioase se poate folosi.De exemplu încearcă cu LM833, care fiind și dual, îl poți folosi pentru ambele canale...

Editat de validae
Link spre comentariu

Și în nici un ca cu amplificare de 3700 de ori. O amplificare de 50 max 100 ori pt un microfon cu Electrecord este suficienta. 

Nu ai precizat ce anume vrei sa captezi cu acel microfon. Dacă vrei sa auzi ce vorbesc cei din parcul de pe partea cealaltă a străzii atunci într-adevăr îți trebuie amplificare mai mare...... 

Link spre comentariu

Nu e nimic în regulă la acea schemă. Nici impedanța de intrare, nici factorul de amplificare și nici caracteristica de frecvență a integratului la acea amplificare, chiar dacă e folosit numai pt. voce.

De fapt e un preamplif (foarte neperformant) pt microfon dinamic la care s-a pus în față unul electret.

Încearcă asta:

WoXXaOb.gif

sau asta:

jlcfaNG.png

Qxd1Tof.png

sau altă schemă dedicata de pe net.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu
Vizitator crafted

S-a rezolvat problema schimband valoarea rezistorului R5 la 220 Kohm (ar veni de 1000 de ori amplificarea setata luand in calcul formula R5 / R2 si nu , nu este prea mult desi asa pare in teorie in practica se schimba treaba ) se pare ca de aici incolo orice valoare mai  mare creeaza acel brum neplacut din sunet .

Multumesc pentru raspunsuri .

Link spre comentariu

Defapt în serie cu R2 apare și impedanta de ieșire a microfonului, impedanta care este de ordinul kiloohmilor și deci în final amplificarea este mult mai mica. S-ar putea sa ajute dacă mărești R5 (1k-4k7) pt a incarcă mai puțin ieșirea microfonului (distorsiuni mai mici) și aduci nivelul la valoarea dorita crescând și valoarea lui R2 experimental. 

Cea de-a doua schema propusa de Minitechnicus este chiar una performanta...... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări