Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se depaneaza electronice cu becul incandescent?

M.Adrian

Postări Recomandate

Buna ziua, imi aduc aminte cand mai mergeam cu tatal meu sa duca televizorul(cu tub cinescop) la reparat, si uneori prima chestie pe care o facea depanatorul dupa ce dadea capacul jos, era sa puna un bec incandescent in locul sigurantei. Nu am intrebat atunci nici o data de ce, dar am mai vazut mentionata in diverse topicuri aici pe forum si nu numai; aceasta metoda de verificare, si voiam sa stiu mai exact cum functioneaza. 

Stiu ca becurile incandescente erau folosite pentru a limita curentul intr-un circuit, datorita proprietatii filamentului (si a metalelor in general) de a-si mari rezistenta electrica odata cu cresterea temperaturii; si ce am inteles eu e ca in functie de cum lumineaza becul, se poate intui un posibil defect, de exemplu daca lumineaza puternic, inseamna ca undeva exista un scurtcircuit in partea de alimentare, tranzistorul de putere strapuns; iar daca lumineaza slab sau deloc, sau lumineaza mai tare la inceput dar apoi ii scade intensitatea(luminii) sursa e probabil buna, sau exista un defect de alta natura.

Mai sunt si alte aspecte de care trebuie tinut cont? 

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Becul este folosit ca limitator de curent si mai putin ca indicatie asupra unui consum exagerat. Scopul principal este de protectie la un posibil supracurent datorat unui defect in aparat.

Link spre comentariu

Pe teren, oamenii dela Radio Progres aveau un bec, o valiza cu lampi si o surubelnitaasa pentru a vedea daca exista inalta tensiune, asa se depanau televizoarele la domiciliul clientului.

Link spre comentariu
2 hours ago, M.Adrian said:

Mai sunt si alte aspecte de care trebuie tinut cont? 

Da, de faptul că, în curând, acest subiect va fi în totalitate lipsit de substanță deoarece becurile cu filament nu vor mai exista. Nici măcar acum nu-i văd utilitatea ținând cont că, în acest caz, becurile nu se puneau decvât în două locuri:

1. în locul tranz. final linii pentru a se putea face un anume set de masurători

și

2. așa cum s-a mai spus, în locul siguranței de pe alimentare în scopul deja explicat.

Altceva ce-ar mai fi de discutat despre acest subiect?

Link spre comentariu

De unde sa stiu eu? Am spus ce am inteles eu despre "metoda becului" si am vrut sa stiu daca am vorbit prostii sau nu, si daca mai foloseste la ceva metoda asta. Din raspunsuri am aflat ca n-am vorbit prostii, si acum ati mai mentionat inca un loc unde era folosit: "în locul tranz. final linii pentru a se putea face un anume set de masurători" .

Link spre comentariu

Da...se mai folosește și acum becul cu incandescență  (fie el de 12,24 sau 220v) pentru a verifica sursele în comutație ...și anume , dacă ”țin în sarcină”(în cazul de față, sarcina,e becul cu filament)

Editat de elmar
Link spre comentariu

Becul se utiliza si pentru identificarea transformatoarelor de linii compromise sau blocuri electronice compromise ce se alimentau din el, conectat serie intre B+/U1 si colectorul tranzistorului din baleiajul orizontal.

Electricienii au utilizat becul ca lampa de control pentru 24V AC/DC, 48V AC/DC , 230V AC, la automatizari se putea testa functionarea contactorilor conectand in serie cu un contact NO sau NC.

Se poate vizualiza optic regimul de functionare a unui tranzistor bipolar, saturat/blocat sau testa limite gen Vceo.

In amplificatoare audio de putere se poate conecta in serie cu incintele pe langa o sarcina rezistiva egala cu impedanta minima conectata in paralel cu circuitul serie, pentru a auzi ce altii vizualizeaza cu osciloscopul.

Link spre comentariu

Cât despre ideea că becul cu incandescență ar urma să dispară, cred că asta nu se va întâmpla prea curând. Se produc la greu becuri cu incandescență, chinezii fiind cei care mențin liniile de fabricație atât pentru becuri, cât și pentru ,,depășitele,, dar atât de scumpele și apreciatele tuburi electronice. Știu ei chinezii ce știu......că de la ei se pare că vine și busola. 

Eu am mereu un stoc din  diverse tipuri de becuri cu incandescență, de diverse tensiuni și puteri. Atât la serviciu cât și acasă.Sunt foarte utile și ca sarcini de test la unele surse, în afară de binecunoscutul rol de limitator de curent la testarea surselor în comutație.

Orice electrician care se respectă, are o lampă de control cu bec incandescent.Simpla măsurătoare cu multimetrul a unor tensiuni nu e întotdeauna relevantă, din cauza rezistenței interne foarte mari. Astfel pot apărea indicații false, cauzate de capacități parazite între cabluri, iar multimetrul indică prezența unor tensiuni false ce pot deruta. În astfel de cazuri se folosesc multimetre ce au rezistență internă mică, ce asigură o sarcină minimă pentru anularea acestor tensiuni induse capacitiv. Dar e mult mai ușor de verificat o instalație electrică domestică cu o simplă lampă cu bec incandescent, iar de multe ori poți vedea chiar din luminozitatea becului dacă sunt probleme cu contacte imperfecte.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Si uite asa mai aflu ceva nou. 

Acum 2 ore, orgasmo a spus:

Becul se utiliza si pentru identificarea transformatoarelor de linii compromise sau blocuri electronice compromise ce se alimentau din el, conectat serie intre B+/U1 si colectorul tranzistorului din baleiajul orizontal.

Electricienii au utilizat becul ca lampa de control pentru 24V AC/DC, 48V AC/DC , 230V AC, la automatizari se putea testa functionarea contactorilor conectand in serie cu un contact NO sau NC.

Se poate vizualiza optic regimul de functionare a unui tranzistor bipolar, saturat/blocat sau testa limite gen Vceo.

In amplificatoare audio de putere se poate conecta in serie cu incintele pe langa o sarcina rezistiva egala cu impedanta minima conectata in paralel cu circuitul serie, pentru a auzi ce altii vizualizeaza cu osciloscopul.

Acum 2 ore, validae a spus:

Simpla măsurătoare cu multimetrul a unor tensiuni nu e întotdeauna relevantă, din cauza rezistenței interne foarte mari. Astfel pot apărea indicații false, cauzate de capacități parazite între cabluri, iar multimetrul indică prezența unor tensiuni false ce pot deruta. În astfel de cazuri se folosesc multimetre ce au rezistență internă mică, ce asigură o sarcină minimă pentru anularea acestor tensiuni induse capacitiv.

De astea nici nu am auzit.

Link spre comentariu

Dacă ai de exemplu, trei cabluri prin același tub, unul legat la fază, unul la nul și unul neconectat, poți măsura cu multimetrul (față de nul) o anumită tensiune și pe firul neconectat.Aceasta provine din capacitatea formată de doi conductori alăturați, dar și de inducția magnetică dintre ei.La asta m-am referit..

Link spre comentariu

Becuri cu incandescenta se vor mai produce chiar si peste 50 de ani, exista domenii unde CFL sau LED sunt inutile, incaperi foarte calde, hote, cuptoare, etc.Nemaivorbind de situatii in care este necesar spectrul specific al unui corp incandescent.

Filamentul de wolfram are o caracteristica a rezistentei dependenta de temperatura, la temperatura camerei rezistenta filamentului este de 13X mai mica decat la temperatura normala de functionare de 2700K.Este valabil doar pentru becurile clasice cu incandescenta care au filamentul din wolfram pur, la "halogenele"actuale filamentul se pare ca e dintr-un aliaj, fiindca nu mai corespunde situatia.

Link spre comentariu
Acum 44 minute, validae a spus:

Dacă ai de exemplu, trei cabluri prin același tub, unul legat la fază, unul la nul și unul neconectat, poți măsura cu multimetrul (față de nul) o anumită tensiune și pe firul neconectat.Aceasta provine din capacitatea formată de doi conductori alăturați, dar și de inducția magnetică dintre ei.La asta m-am referit..

Asta am patit eu prin toamna cand am schimbat o aplica, am deconectat cablurile din doza (n-am inchis de la siguranta ca-mi trebuia bormasina si nu am cu acumulator) si ca sa ma asigur am masurat cu multimetrul, si imi aparea o tensiune intre 13-20v. Credeam ca e plesnita izolatia vreunui cablu pe traseu si mai ce era sa le scot afara sa le verific. :bataie

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Treaba asta cu multimetrul cu ac (analog) nu am inteles-o pana cum 2 ani cred, cand am intrebat un depanator din oras de ce mai are inca un multimetru analogic, desi are digitale, si mi-a spus ca uneori impedanta mare de intrare a celor digitale mai mult strica decat ajuta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări