Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FlatCAM

Postări Recomandate

ok, as mai aduga cateva detalii legate de sugestia mea:
deci, in varianta in care in preferinte la fiecare app tool am alege doar id-ul uneltei default (o singura linie in loc de 4-5 acum), fereastra de preferinte s-ar micsora semnificativ ca numar de elemente, iar tool-urile ar fi definite intr-un singur loc, in tool database, deci ar creste simplitatea si intuitivitatea

alte alte :)
1. din cauza ca in acest domeniu cuvantul "tool" are din start un inteles important (unealta fizica), as fi ales alt cuvant sa desemneze ideea de App Tool, mie m-i se pare cel mai aproape de functie cuvantul "proces", dar probabil sunt si alte variante, "procesor", "app tool" etc.
..stiu ca sunt doar denumiri dar claritatea sensului lor are impact asupra usurintei in utilizare a interfetei, mai ales ca softul este deja f. complex, desigur ca functia programului din spate ramane aceiasi, efectul major este pe utilizator (dar cred ca lipsa de confuzie in termeni il ajuta si pe programator).

2. in loc de un drop-down la tool database-tool description-operation nu ar fi mai corect cate un checkbox pentru fiecare operatie? in felul acesta s-ar putea selecta orice combinatie de operatii, plus ca ar disparea si termenul de "general"

desigur toate acestea raman doar sugestii si este posibil sa gresesc, dar m-am gandit ca e o idee buna sa le transmit

legat de optiunea follow, am un gbr cu copper fill la care daca sterg doar poligonul de ground face follow dar pe mijlocul traseului de cupru, eu vreau pe mijlocul separatiei dintre cupru si ground plane,
asa ca m-am gandit sa folosesc invert, foarte incantat cam am gasit functia :), gbr-ul inverted arata fix cum vroiam, dar isolation cu follow nu mai face, face daca nu bifez intai follow, dupa ce am incercat odata cu follow bifat nu mai face deloc, deci ceva crashuieste banuiesc... (zice ceva cu empty geometry, dar daca ar fi empty ar mai face fara follow?, si pe ecran gerberul inverted apare corect)

Editat de townkat
Link spre comentariu
Acum 15 ore, townkat a spus:

deci, in varianta in care in preferinte la fiecare app tool am alege doar id-ul uneltei default (o singura linie in loc de 4-5 acum), fereastra de preferinte s-ar micsora semnificativ ca numar de elemente, iar tool-urile ar fi definite intr-un singur loc, in tool database, deci ar creste simplitatea si intuitivitatea

Posibil, doar ca nu mai vreau sa pun prea mult timp in aplicatia aceasta. Sunt constient ca prin stilul de a lucra i-am demotivat pe cei care ar putea ajuta dar asta este... si deja incep sa am alte prioritati. M-a cam plictisit lucrul la FlatCAM, in acest moment face cam tot ce mi-am dorit.

1. din cauza ca in acest domeniu cuvantul "tool" are din start un inteles important (unealta fizica), as fi ales alt cuvant sa desemneze ideea de App Tool, mie m-i se pare cel mai aproape de functie cuvantul "proces", dar probabil sunt si alte variante, "procesor", "app tool" etc.

M-am gandit si eu la aceasta, se face o confuzie cand vorbesc despre tool-uri ca si unelte (burghie, freze) si App Tools (diverse sectiuni ale aplicatiei. In principiu aceasta se trage de la faptul ca am "mostenit" aceasta terminologie de la vechea aplicatie FlatCAM. Practic mai corect s-ar potrivi termenul de 'plugin'.

2. in loc de un drop-down la tool database-tool description-operation nu ar fi mai corect cate un checkbox pentru fiecare operatie? in felul acesta s-ar putea selecta orice combinatie de operatii, plus ca ar disparea si termenul de "general"

In principiu da, doar ca un combobox ia o line pe cand un radio button cere tot atatea linii cate optiuni sunt avand in vedere ca trebuie tinut cont ca acele stringuri trebuie si traduse iar unele limbi au termeni foarte lungi.

Oricum, se poate face, doar ca nu am de gand acum. Car merge, merge. Poate pe viitor cand ma mai degrevez.

legat de optiunea follow, am un gbr cu copper fill la care daca sterg doar poligonul de ground face follow dar pe mijlocul traseului de cupru, eu vreau pe mijlocul separatiei dintre cupru si ground plane,

Nu inteleg motivul. Daca doresti izolatie atunci trebuie folosit direct Isolation Tool dupa editarea obiectului Gerber (stergerea ground plane). Sau se poate face izolarea cu totul si se poate edita Geometria rezultata, stergand tool-path-ul generat de planul de masa (ground plane).

In urmatoarea optiune va exista un Follow Tool, am extras functia de unde este acum plasata. 
Pentru bug insa trebuie mai multe informatii decat o referire generica la problema intamplata (un fisier Gerber care sa arate problema cat si pas cu pas etapele de reproducere a problemei).

Link spre comentariu

"Posibil, doar ca nu mai vreau sa pun prea mult timp in aplicatia aceasta."
mie mi-a fost mai usor sa formulez ideile in romana si am vrut sa profit de oportunitatea asta, daca peste o perioada vei mai dori sa mai dezvolti la el vei gasi aici ideile daca iti vor trebui, daca nu, asta e, dupa cum am mai spus :)

"trebuie si traduse iar unele limbi au termeni foarte lungi. "
nu cred ca traducerea ar trebui sa fie treaba programatorului, deobicei e externalizata si o fac useri mai putin skilled, dezvoltarea functionala clar nu ar trebui sa fie blocata de dificultatea traducerilor, cred ca cel putin initial traducerile ar putea fi ignorate fara probleme

am mai intrebat eu mai demult dar nu cred ca ai raspuns, nu te incanta distribuirea exe in zip, fara instaler? daca nu, de ce?

"Nu inteleg motivul. Daca doresti izolatie atunci trebuie folosit direct Isolation Tool dupa editarea obiectului Gerber (stergerea ground plane)."
eu acum folosesc izolatia fara sa sterg ground plane, asa face 2 treceri (contururi, nu acele passes) si acopera probabil mai bine canalul de izolatie, dar cel mai important linile graviteaza catre centrul canalului,
daca as sterge ground plane-ul ar face doar o trecere dar linia nu ar fi fix in centrul izolarii,
ca sa reglezi procesul de izolatie sa mearga aproape de centrul canalului trebuie sa setezi diametrul uneltei la o anumita proportie din latimea canalului, un fel de hack, nu foarte straight forward, de asta cred ca ar fi fost util sa fie si ceva basic care sa taie fix prin centru, daca era posibil, un fel de izolatie minima, desi cu invert si follow pare sa fie deja inclus dar nu stiu de ce nu merge

in link fiecare screenshoot e denumit dupa actiunea continuta si numerotat dupa ordinea actiunilor, deasemenea e si gbr-ul acolo, daca nu poti reproduce te rog sa ma anunti
https://drive.google.com/drive/folders/1t4QjrFAiwd3XZ_WhmVRJQkldNo2Y0ejC?usp=sharing

Editat de townkat
Link spre comentariu

Buna seara,

M-am uitat pe fisierele atasate si am inteles care este problema. Concluzia este ca dupa inversare, fisierul Gerber rezultat numai are alte aperturi decat '0' in care se gasesc geometrii fara atribute 'follow_geometry'. Cu alte cuvinte nu se poate face 'follow' pe obiecte Gerber rezultate din inversia obiectelor Gerber.

Cele bune,

Marius

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Acum 16 ore, townkat a spus:

am vrut sa spun, nu este fixabil din cod?

Programul functioneaza asa cum a fost gandit, dar aspectele mentionate mai sus nu pot fi modificate. Inversarea se face prin scaderea efectiva a geometriei Gerber dintr-o geometrie paralelipipedica (am scris cuvantul asta de cateva ori pana mi-a iesit corect :) ) si nu se poate prezice ce geometrie anume va rezulta. Este luata ca atare si stocata ca 'zone' dar nu se pot stoca si atributele tip 'follow' decat eventual ca perimetre dar aceasta nu ajuta.

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut,

Din pacate datorita modului cum este generata geometria solida a obiectului Gerber prin inversare, nu se poate genera si o geometrie de tip 'follow' (urmaritoare). Cautand solutia pt problema ta in aceasta directie, este un 'dead end'.

Trebuie sa abordam problema alltfel.

Un algoritm ar fi acela care pentru fiecare poligon (traseu, pad etc) se evalueaza distanta fata de toate celelalta poligoane (deci o cautare N!) iar apoi se stabileste distanta minima dintre acel poligon si toate celelalte poligoane. Apoi sa se faca izolare cu jumatate din acea distanta minima, pt acel poligon. Deci un fel de izolare adaptiva.

Dar este ceva destul de greu de calculat si nu stiu daca se merita efortul (atat in programare cat si in calcul). Anunta-ma daca este foarte important pt tine si vedem. Altfel sunt atatea de rezolvat pentru versiunea noua ....

Editat de mars01
Link spre comentariu

nu este nimic important, stai fara nici cea mai mica grija, si in nici un caz nu cred ca merita sa se investeasca efort semnificativ in asta

nu am nimic in plan concret legat de aceasta functie, doar asa ceva mai mult intuitiv, ca pare o functie din cele primare, ceva de genul ca pare sa duca undeva, dar nu stiu exact unde :), poate e doar perfectionismul din capul meu

speram mai mult ca poate exista o solutie simpla, un truc ceva, am zis de regenerare tot in ideea ca poate fi folosita o functie deja existenta, nici nu vreau sa ma gandeasc ce inseamna analiza si interpretare programatica a unor astfel de geometrii

dar daca ai chef si se poate mi-ar place sa inteleg mai bine problema, de ex. ce anume sunt acele atribute de tip follow (logic nu programatic, adica ce utilitate au) si de ce geometria originala le are?, vin de-a gata din programul de design? daca da inseamna ca pe o geometrie exportata de exemplu din inkscape nu se poate face follow? iar daca nu si le genereaza flatcamul de ce nu poate si dupa inversiune?
iar daca e prea greu de explicat, nu e nici o problema, multumesc oricum

Link spre comentariu

Salut,

Vorbim despre fisierele Gerber cand ne referim la acest atribut 'follow'.

Fisierele Gerber sunt fisiere text care descriu calea pe care se desfasoara un element, sa zicem un traseu (trace). De la punctul A (coordonate (x0, y0)) mergi la B (coordonate (x1,y1)) apoi la punctul C samd. 

Parcurgerea acelei cai (care este de fapt o linie) se face cu o apertura care are o dimensiune (daca este circulara avem diametrul, daca este patratica avem latime/inaltime, daca este un macro este descrisa suprafata acesteia etc) si care practic ii da dimensiunea 2D acelei cai 1D.

Astfel ca geometria de tip 'follow' este practic continuta in fisierul Gerber iar eu cand fac parsarea fisierului Gerber, stochez si acea cale (care devine geometrie 'follow') dar si geometria 2D (prin aplicarea dimensiunii aperturii - apertura poate fi privita ca un 'tool').

In ceea ce priveste fisierele Geometrie (cum sunt sa zicem cele SVG generate de Inkscape sau fisierele DXF), acolo fisierele contin direct poligoane (adica geometrie 2D) dar si cai simple (adica geometrie 1D). In acest caz, ca geometrie 'follow' pot stoca doar pentru linii si mai fac uneori un mic truc prin stocarea perimetrului exterior al unui poligon (care este o cale 'path' prin urmare geometrie 1D care corespunde geometriei tip 'follow' dar acestea le stochez intr-un container special a.i sa stiu despre ce este vorba cand/daca le folosesc mai departe.

Fisierele Gerber generate direct in FlatCAM prin convertirea din altceva (Geometry sau Excellon) nu au propriu-zis geometrie 'follow'.

In principiu utilitatea geometriei 'follow' este doar atunci cand urmaresc sa determin locatii de 'pad-uri' (flash-uri Gerber) care au ca si geometrie 'follow' un simplu punct, chestie de bucatarie interna a aplicatiei, sau atunci cand se doreste de ex trasarea unui text si nu izolarea acestuia (izolarea creaza un rezultat pozitiv, trasarea 'follow' creaza un rezultat negativ, zgarierea cuprului pentru a crea text).

Cele bune,

Marius

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut,

Poza din acel film este una veche care numai reflecta realitatea. 
In sectiunea Download este acum un fisier text in care se poate gasi locatia de download si parola (este in RDS cloud).

Primul fisier din lista ... este destul de usor de identificat :)

PS: Uite link-ul https://bitbucket.org/jpcgt/flatcam/downloads/FlatCAM_beta_8.994_installers.txt

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări