andreidaniel Postat Aprilie 19, 2018 Partajează Postat Aprilie 19, 2018 Buna tuturor! Acum o luna am cumparat de la cineva acest radiocass https://www.radiomuseum.org/r/craftsman_record_0_matic.html. In principiu functioneaza destul de bine pe unde medii, pe caseta si relativ ok si pe FM. CAF de asemenea functioneaza. In interiorul aparatului a fost pusa schema: Aparatul este o constructie hybrida cu tranzistori pe Si si Ge. O problema minora ar fi un surub care este blocat si cand am incercat sa il desfac s-a deteriorat. Marea problema este ca indiferent daca este pe caseta ori pe radio, aparatul scoate din cand in cand cate un zgomot de fond neobisnuit; indiferent daca este la un volum mic ori mare. Am incercat sa schimb majoritatea condensatorilor insa in zadar. Chiar si mufa de alimentare retea am schimbat-o insa, in zadar. Am incercat sa il alimentez din baterie de 9V dar acelasi zgomot aparea. Am curatat comutatorul rec-playback si potentiometrii dar in zadar. https://vocaroo.com/i/s0K8qYqNnINd Nota: -la capatul potentiometrului de volum daca colectez semnalul catre un amplificator extern nu am acel zgomot; -de asemenea la colectorul lui TR104 daca colectez semnalul catre un amplificator extern nu am acel zgomot. Ce as putea face? Tensiunile V(b-e) la tranzistorii cu Ge sunt in regula de 0,19...0,2V. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2018 Partajează Postat Aprilie 19, 2018 Cum se aude acel zgomot, ca un brum sau ca o oscilație de frecvență înaltă ? Probabil e o problemă chiar în etajul final. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Aprilie 19, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2018 Pana la colectorul lui TR104 inclusiv tot sunetul daca il culeg e curat. O data ce doresc sa iau sunet din colectorul lui TR105/primarul transformatorului deja am zgomot de fond/fasait aleatoriu, incontrolabil la diferite niveluri. Am mai aflat o parere, acum nu stiu daca e adevar ori nu: cica uneori tranzistorii cu Ge isi mai pierd din proprietati si pot capata zgomot de fond.. sa fie asa ? https://www.youtube.com/watch?v=0ebspoaetMI Daca dau jos C120 de 10uF care leaga TR104 de TR105 si practic intrerup semnalul.. Ampliful ramas de la TR105 incolo poate scoate acel zgomot aleatoriu, mai profund ori mai slab.. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Zgomotul poate fi generat chiar de tranzistorii din amplificator.Schimbă pe rând tranzistorii din etajul final, cu unii având caracteristici cât mai apropiate (pentru test).Astfel vezi care e vinovat de zgomot. Editat Aprilie 20, 2018 de validae Link spre comentariu
Nostalgic Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Sau chiar rezistorii , in special cei din baza tranzistorilor pot produce asemenea zgomote . Am avut asemenea situatie. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Zgomotul de rezistori e ca un pârâit, sau ,,zgomot de alice,,.Cel produs de tranzistori e ca un fâsâit. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Aprilie 20, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Ok, multumesc pentru idei. Am sa mai sap si revin cu informatii. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 7, 2018 Autor Partajează Postat Mai 7, 2018 (editat) Buna tuturor! Revin: am inlaturat tranzistorul driver care, dupa cum vazusem intr-un clip, deseori facea astfel de probleme iar zgomotul a disparut complet. Cand am incercat sa conectez C120 din colectorul primului tranzistor catre transformatorul defazor nu era zgomot; doar o amplificare mai slaba. Am reverificat tranzistorul cu Ge 2SB56 si pare sa fie ok. In locul acestuia am incercat o configuratie de FET canal P: 2N5640 si a functionat aproape perfect, fara mare ajustare. Atasez modificarea facuta raportat la schema originala. Calitatea este perfecta, fara armonici ori distorsiuni. Singura diferenta fata de varianta cu tranzistorul cu germaniu bipolar ar putea fi o amplificare o idee mai usor scazuta, rezultand alt punct pt compensarea fiziologica al butonlui de volum la C116 (300pF). Cred ca in locul acestui tranzistor cu Ge (pe moment) ar putea fi folosit ca varianta aceasta varianta de FET care este ”always on” fara batai de cap cum ar fi modificari mari la un tranzistor bipolar cu Si. http://i68.tinypic.com/2nvbh1l.jpg Editat Mai 7, 2018 de andreidaniel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum