Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brumul si cum scapam de el


Vizitator bodisan

Postări Recomandate

Vizitator bodisan

Cum se calculeaza cat brum amplitudinea brumului, stiind tensiunea transformatorului, capacitatea cond si aperajul consumat? Din cate stiu eu brumul nu dispare definitiv dupa filtrare (sau dispare? :oops: ), ci numai prin folosirea unui tranzistor. In acest caz, puteti sa postati o schema? :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

dapz condensatoarele au rol de ,,micsorare'' a tensiunii de riplu (brumu) cu cat is mai mari valorile condensatoarelor cu atat tensiunea de riplu e mai mica asta in cazul amplificatoarelor de putere cu tensiune nestabilizata ... in general asta este rolul condensatoarelor de filtraj pe liniile de alimentare .corect me if im rong :P

Link spre comentariu
Vizitator bodisan

Stiu, dar sa zicem ca eu am un amplif de 2x32w RMS @8Ohm. De unde stiu ce capacitate imi trebuie pentru ca brumul care apare mai ales la volume mari si frecvente joase sa fie mai mic sau egal cu zgomotul de fond al amplifului, sa zicem 100db? Pe incercatea? Pentru ca nu am ureche prea antrenata si nu prea simt diferente mari intre diferite capacitati ale condensatorilor de filtraj... :oops:

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

”de mare importanta sunt condensatoarele in paralel cu puntea redresoare . fara ele burmul v-a fi mare orice ai face.” Ai măsurat/auzit diferențe sesizabile ? 

Vorbim de brum adică de zgomotul de 50/100Hz datorat rețelei . Eu personal nici nu am auzit nici nu am măsurat nici nu am văzut pe osciloscop diferențe notabile . E drept că experiența mea practică în audio e redusă și e drept că am văzut pe osciloscop un mic ”șpiț” la comutarea diodei ( cu osciloscopul pus în paralel pe diodă ) dar acesta nu se regăsește în tensiunea de alimentare mai ales dacă punem aici ceva condensatori cu ESR/ESL mic pentru ca ”șpițul” ăsta să nu treacă prin fire și să inducă. Nu am reușit să evidențiez diferențe între cu și fără condensatori pe diode. Am mai postat altundeva pe acest forum despre aceste teste .

EDIT. Nu sunt multe specificații despre măsurarea brumului . Măsurarea în gol este evident neconcludentă , tensiunea pe electrolitici la cîteva zeci de mA consum este aproape perfect continuă. După mine , ar trebui izolată componenta de 100Hz atunci când amplificatorul este încărcat la o sarcină dată ( să zicem 1/8 Pnom conform unor standarde ) cu 1000Hz - pentru a separa ușor componenta de brum. Pe multe analize spectrale vedem o componentă uneori importantă la 100/120Hz despre care ni se spune că este datorată unor artifacte ale sistemului de măsură . Așa o fi !?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

După 9 ani s-o fi lămurit problema. :)

................

Anumite montaje sînt sensibile la tot ce înseamnă frecvenţe mai înalte sau armonici, captate chiar şi de pe alimentare, diodele pot genera aşa ceva, dar spaimele de pe net sînt exagerate, cel puţin ptr amplifurile alimentate din reţeaua casnică.

Degeaba se pun azi cond de capacităţi exagerate, dacă calitatea e slabă. ESR-ul mi se pare doar o chestie comercială în audio.

Link spre comentariu

@zal și @miron1947 Aveți dreptate. Problema brumului este complexă incluzând cablaje , ecranaje, etc. Eu vorbeam exclusiv de brumul generat/indus de partea de redresare/filtrare . Dacă ai un transformator cu scăpări mari combinat cu un amplificator sensibil ( din diverse motive , inclusiv un condensator gigantic ca dimensiuni geometrice pus pe intrare ) poți să tot mărești filtrajul și să pui Shottky sau orice în redresor că tot ai brum. Să nu uităm că un condensator de filtraj mai mare însemnă un vîrf de curent mai mare care trece prin fire și secundarul transformatorului și induce mai mult. Deci , ”est modus in rebus”.

@zal ESR-ul nu este chiar numai o chestie comercială în audio. De exemplu condensatorii electrolitici de cîteva sute de µF care se pun pe placa amplificatorului , lîngă finali , este absolut indicat să aibă ESR mic . Un simplu 100nF în paralel nu rezolvă problema cum cred unii ( Cine dorește poate să calculeze ). Pe de altă parte este aberant să vorbim de ESR mic la condensatorul de pe brațul paralel de reacție negativă , condensator înseriat cu o rezistență de sute de ohm sau mai mult. Pe ansamblu însă ai dreptate , se exagerează enorm  în domeniu.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Evident , ESR la condensatorii de filtraj nu poate fi decât subiect de marketing. Un condensator de 10000µF are la 100Hz ( redresare dublă alternanță ) o reactanță Xc = 159mΩ. Dacă are un ESR de 50mΩ ( prost ) obținem o impedanță totală de 167mΩ iar cu 10mΩ (bun) obținem 160mΩ.Deci...

 

În altă ordine de idei , poate ar fi util să sistematizăm puțin. Eu aș propune să clasificăm brumul după sursă și după căile de intrare în amplificator. 

Ca surse am avea : transformatorul de rețea, ansamblul redresor-filtru , mediul ambiant ( ceilați consumatori din apropiere ) .

Ca și căi de intrare eu identific : direct ( electric ) = prin alimentare , cuplaj magnetic ( inductiv ) , cuplaj electric ( capacitiv ) .

Pornind de aici poate putem stabili cîteva aspecte , probabil cunoscute  dar prezentate disparat.

Link spre comentariu

Evident că există brum indus pe cale mecanică în etajele cu amplificare mare (microfonie în 50Hz, cîmpuri elmg induse în trase, cabluri de semnal, etc) şi brum de alimentare (100Hz de regulă, din redresare, filtrare, decuplări neglijente, etc).

...........

Legat de cond de filtraj, am avut întotdeauna respect ptr cei tip computergrade din anii 70-80, dau ruşinică şi azi multora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări