free_fiber Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Am vrut sa-mi fac un montaj care cand e alimentat sa dea pe iesire un impuls de 1sec si p-orma sa taca. (un fel de auto-close relay) Fiind pasionat si de pic-uri, am facut un program simplu care atunci cand e picul alimentat, scoate curent pe portb timp de 1sec si se opreste. Picul folosit este 16f628a. Programul l-am facut in mikrobasic si este urmatorul: program test main: tristb=00000000 portb=11111111 delay_ms(1000) portb=00000000 delay_ms(1000) end. Am atasat si schema folosita. Am vrut sa folosesc montajul la masina, unde am un buton ce alimenteaza un actuator. Prin montajul asta, am vrut ca actuatorul sa stea alimentat doar 1sec, indiferent cat de mult tin eu apasat butonul. Simptomele sunt urmatoarele: 1. daca pun pe post de consumator aparatul de masura, montajul functioneaza: imi da 12v timp de 1sec p-orma ramane pe 0; 2. daca pun pe post de consumator un motoras mic de la un casetofon, montajul nu mai intrerupe alimentarea dupa 1sec si motorasul ramane alimentat la nesfarsit; 3. daca pun pe post de consumator un actuator auto, releul incepe sa faca un bazait puternic, iar alimentarea actuatorului tot nu se intrerupe. niq_ro a mutat discutia de la DIY la PIC Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Par a fi probleme de alimentare daca se comporta in mod diferit. Decupleaza controlerul printr-un cond de 100 nF (intre vdd si vss), verifica daca ai o buna filtrare inainte de 7805, nu ar strica si un 100uF dupa. Si, nu ma pricep eu la mikrobasic dar esti sigur ca 'tristb' este scris corect? Link spre comentariu
free_fiber Postat Iunie 26, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2007 Decupleaza controlerul printr-un cond de 100 nF (intre vdd si vss) - la ce ma ajuta asta?verifica daca ai o buna filtrare inainte de 7805 - l-am verificat si scoate cam 4,95...esti sigur ca 'tristb' este scris corect - e intr-adevar trisb, am bagat din greseala un t in plus. Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Cred ca ar trebui sa scrie si prin foaia de catalog a controlerului despre condensatorul de decuplare, care trebuie montat cat mai aproape de pinii de alimentare a integratului. Daca e tht, lipeste cond pe partea ailalta a cablajului. cand zic de o buna filtrare, nu ma refer la tansiune ci la riplul acesteia. Cu cat consumatorul e mai mare(aparatul de masura trage un curent mic datorita impedantei de intrare mari, de aia functionaeza corect cu el), cu atat ai nevoie de condensatori de filtrare mai mari; daca stii principiul de functionare al cond, iti dai usor seama de ce. DECI, daca vrei sa ma crezi, inainte de 7805 monteaza un 100-470uF , dupa el unul de 47-100 si cond de 100nF cat mai aproape de pinii de alimentare. Am lucrat mai demult la o firma de interfoane, si cand intalneam defect care nu avea nici o logica, ma duceam din start la alimentare, totdeauna era de acolo.Ma retrag Link spre comentariu
free_fiber Postat Iunie 26, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2007 mersi, o sa incerc sa vad ce imbunatatiri obtin.Edit: Gata, merge perfect. Merci mult.Am pus condensatori de 100uF pe 7805 si asta a rezolvat totul.P.S. Eu stiu doar ca un condensator se incarca cu tensiune... E cumva acelasi principiu ca si la statiile de amplificare auto (ca sa-i pui un condensator daca ele consuma mult) ? Link spre comentariu
vsurducan Postat Iunie 27, 2007 Partajează Postat Iunie 27, 2007 mersi, o sa incerc sa vad ce imbunatatiri obtin.Edit: Gata, merge perfect. Merci mult.Am pus condensatori de 100uF pe 7805 si asta a rezolvat totul.P.S. Eu stiu doar ca un condensator se incarca cu tensiune... E cumva acelasi principiu ca si la statiile de amplificare auto (ca sa-i pui un condensator daca ele consuma mult) ?Rolul condensatorului de 100nF ( si nu 100uF) este acela de a micsora impedanta AC vazuta la iesirea stabilizatorului. Orice tensiune continua de alimentare (DC) are si o componenta alternativa numita riplu (AC).De unde si formatia AC-DC daca ai auzit de ea...Asta inseamna ca riplul AC de frecventa ridicata va fi taiat de un condensator de valoare mica in timp ce un riplu de frecventa joasa de un condensator de capacitate ridicata.Un stabilizator bine dimensionat nu va avea in iesire riplu de joasa frecventa. Orice stabilizator care alimenteaza un circuit digital (microcontroler, comparator rapid sau alta dracovenie) va avea un riplu de frecventa ridicata datorat comutatiei circuitului respectiv. Acest riplu da peste cap functionarea stabilizatorului datorita incapacitatii de functionare la viteze ridicate a reactiei negative interne stabilizatorului.Asta este explicatia in terminologie de pseudo-electronica (cam cum discuta babele la poarta). Link spre comentariu
yo5oqa Postat Iunie 28, 2007 Partajează Postat Iunie 28, 2007 De unde si formatia AC-DC daca ai auzit de ea...off-topic: AC-DC este de fapt "After Christ Devil Comes" :snakeman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum