Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Virtual Power Plant

eugenius

Postări Recomandate

Acum 11 ore, gica70 a spus:

Referitor la "ajustarea" productiei cred ca acele invertoare pot fi comandate si prin curenti purtatori ai retelei insasi. Dupa cate am inteles acele contoare "smart" transmit datele online la un centru local (un PT, de ex.) si de-acolo, asa am inteles, prin alt tip de retele.

Din punctul de vedere al distribuitorului cea mai convenabilă soluție este "oprirea" înregistrării contorului smart pe ce produci, pe ei nu îi deranjează dacă tu furnizezi mai departe "dezinteresat" :) , deci va cădea în sarcina ta eventual ca să faci o automatizare care să oprească furnizarea atunci când contorul nu mai înregistrează, pe de altă parte comenzile pentru contor sunt pur contabile nu au treabă cu controlul și managementul rețelei, ăla se face la alt nivel și chiar ar fi neindicat ca într-o rețea care gestionează o regiune să fie introduse elemente nesigure cum ar fi comunicația cu echipamentele clienților. Evident este posibil așa ceva dar nu se face după ureche.

Editat de eugenius
Link spre comentariu

Nu stiu daca softul contorului permite ca sa fie oprita inregistrarea atunci cand se doreste. Deasemenea am aflat ca el, contorul "smart", se poate seta in cele 2 moduri, numai intr-un sens si in ambele, situatie aratata pe display cu 2 sageti.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, gica70 a spus:

Nu stiu daca softul contorului permite ca sa fie oprita inregistrarea atunci cand se doreste. Deasemenea am aflat ca el, contorul "smart", se poate seta in cele 2 moduri, numai intr-un sens si in ambele, situatie aratata pe display cu 2 sageti.

Deci tehnic este posibil să oprească înregistrarea comutând cele două moduri, inițial nu vor face asta ci abia când se va ajunge la supraproducție, totuși cred că vor stipula această posibilitate în contract de la început ca să nu fie discuții ulterioare, chiar aș fi curios să văd un model de contract pentru un "prosumer".

Link spre comentariu

De oprit inregistrarea pentru anumite momente nici eu nu am auzit, nu cred ca e fezabila ideea. Un contor smart care inregistreaza ambele sensuri pentru energia vehiculata e foarte posibil sa aiba si inregistrare orara deci se poate separa de aici intre ce intervale se plateste acea energie si ce cantitate exacta.

Dezavantajul este ca ce se trimite in retea inafara acestor intervale nu este platit si producatorul nu stie in timp real acest lucru.

Insa si ideea asta este greu de aplicat in acest moment in sistemul distribuitorului(din cauza softurilor), ca sa nu mai vorbesc de ideea cu trimiterea unor comenzi la contoare(in momentul de fata merg prost si anumite sisteme de citire de la distanta).

Link spre comentariu

Distribuitorul are interes să preia cât mai multă energie de la producătorii solari atâta timp cât prețul fixat de ANRE este sub prețul spot al bursei, în momentul în care acest preț nu mai este convenabil nu vor mai cumpăra evident, pe de altă parte ANRE ar trebui să stabilească un preț care să fie convenabil și pentru distribuitor și pentru furnizor în limita dată de intrarea pe piață a acestei energii, adică dacă sunt acoperite doar pierderile din rețea cantitatea de energie achiziționată nu ar trebui să distorsioneze prețul pe bursă prea mult dar e de așteptat ca distribuitorii să cumpere chiar mai mult, până la limita la care pot menține rețeaua stabilă fiindcă dacă energia produsă de furnizorii solari este mai mare decât cea produsă de furnizorii clasici vor începe fluctuațiile de tensiune și frecvență, trebuie să fie permanent în rețea un furnizor "greu" care să asigure și servicii de stabilizare.

Link spre comentariu

Nu ar fi rau ca unele preturi sa fie stimulative in anumite puncte vulnerabile pe care ei, distribitorii, le stiu cel mai bine; si asta pentru o incarcare eficenta pentru a nu produce circulatii mari in zone, deci pierderi dar si imbatranirea prematura a instalatiilor (si asa mari investitii nu au facut!) O alta problema ar fi efectuarea zonelor protejate si al zonelor de lucru in cazul interventiilor; sunt sigur ca pe partea tehnica si cea organizatorica vor face fata, important este ca toti sa aiba de castigat.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, gica70 a spus:

Nu ar fi rau ca unele preturi sa fie stimulative in anumite puncte vulnerabile pe care ei, distribitorii, le stiu cel mai bine

Asta nu o sa se întâmple dintr-un motiv simplu, instalațiile solare nu produc pe vârful de consum, deci chiar dacă vor fi prosumeri într-o zonă supraîncărcată aceștia nu ajută cu nimic rețeaua la orele de vârf, și cred că prețul de achiziție stabilit de ANRE va fi unic pe toată țara indiferent de zonă sau de distribuitor. ANRE ar trebui să stabilească și amănuntele legate de procedura de cumpărare fiindcă atunci când se ajunge la supraproducție este posibil ca unii să își vândă marfa iar alții nu, și o să iasă scandal.

Link spre comentariu

Cred omiteti faptul ca in reteaua de distributie nu se acumuleaza energie. 

O instalatie solara nu injecteaza in retea daca nu este si consum, caci creste tensiunea si in mod automat inverterul limiteaza puterea.

Se intampla ca varful de consum este exact in timpul zilei, cand functioneaza si panourile solare.

Nu are nimeni intentia de a opri contorul. Mai degraba ar avea intentia de a controla inverterul caci asa ar fi corect.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, one a spus:

Cred omiteti faptul ca in reteaua de distributie nu se acumuleaza energie. 

O instalatie solara nu injecteaza in retea daca nu este si consum, caci creste tensiunea si in mod automat inverterul limiteaza puterea.

Se intampla ca varful de consum este exact in timpul zilei, cand functioneaza si panourile solare.

Nu are nimeni intentia de a opri contorul. Mai degraba ar avea intentia de a controla inverterul caci asa ar fi corect.

Nu omitem nimic, de unde știe instalația ta solară ce consum este în rețea ? Tensiunea nu are nici o legătură cu asta fiindcă tu poți fi de exemplu la capătul unei rețele și ai o tensiune minimă datorită căderilor pe conductori până la tine. Tocmai că vârful de consum nu este în timpul zilei ci seara undeva pe la 20, ca să poată fi controlat inverterul tău trebuie ca rețeaua unde furnizezi să fie smart (actual nu este) și evident să fie interconectată cu inverterul tău, aici este altă problemă de protocol de comunicație trebuie ca echipamentul tau să fie compatibil cu serverul care îl comandă de la dispecerat. Tipul de rețea actuală este grid feeding iar rețelele smart care comunică cu unitățile de producție sunt grid forming.

Link spre comentariu

Da, si aici vor fi ceva probleme, cum reactioneaza reteaua, sau cat de repede reactioneaza reteaua avand in vedere ca, atunci cand productia verde creste sa fie micsorata productia cu hidrocarburi (poluarea) dar apare o alta problema, acest tip de centrale au o mica marja de reglaj iar randamentul lor depinde de sarcina, in acelasi timp mentinerea lor in stand-by consuma destul de mult (nu mai spun ce inseamna oprirea si oprirea lor frecventa). Deasemenea exista si un "histerezis" pana se stabilizeaza parametrii in retea.Eu zic ca acolo unde sunt aglomerari urbane si in perioadele caniculare retelele vor fi "bucuroase" sa aiba ceva rezerva de energie pentru AC. Deasemenea, daca va fi un pret bun la vanzare, se poate stimula consumul trecand pe electric, macar, cu gatitul hranei daca nu si pentru incalzire. Adica, vreau sa zic ca "sarmele" sa fie mai eficient folosite, in sensul ca intensitatea va fi distribuita in circuite, deci cu pierderi mai mici. In sezonul rece, chiar daca productia proprie este mult mai mica, creste siguranta circuitelor, sunt mai bine racite.

Link spre comentariu

Da pentru AC este perfectă energia solară pentru că se suprapune optim cu necesarul de energie pentru climatizare vara, pregătirea hranei în cursul zilei se face doar la restaurante și în familiile de pensionari, cei cu joburi își pregătesc hrana seara din acest motiv apare și vârful de consum pe casnic seara, pe măsură ce vor fi mai multe auto electrice și alea tot seara vor fi puse la încărcat dar astea se pot temporiza ca să treacă pe consumul de noapte, încălzirea electrică poate fi trecută pe timp de noapte doar în măsura în care există în instalație și un acumulator termic tampon (puffer). Controlul asupra rețelei este primar, secundar și terțiar. Oricum eu zic că nu întâmplător sa specificat prin lege ca energia preluată de la prosumeri să fie echivalentă cu nivelul pierderilor, la acel nivel nu se introduc disturbanțe în rețea și funcționarea rețelei se menține prin metoda clasică actuală.

Editat de eugenius
Link spre comentariu

Asa, ca un rezumat, spun ca principala idee este optimizarea retelelor prin redistribuirea puterilor in functie de necesitati dar si de capacitatea acelui punct sau zona de retea, eficienta maxima. Automat acest lucru poate duce la marirea incarcarii retelelor (micsorarea pierderilor), este ca si cum am avea mai multe compensatoare sincrone; acestea "elibereaza" (compenseaza) reteaua de acea energie reactiva cu care o incarca in plus. Concluzionand, se poate stimula consumul, reducand pretul kWh primit si marind pretul celui livrat de catre prosumer! (vad ca suna mai bine decat "consucer"; de fapt suntem mai mult consumator decat producator!). Ma gandesc acum si la "zgomotul" retelei avand atata comutatie..dar cred ca nu mai conteaza, deja..Deasemenea cred ca, mergand mai departe, nu ar fi rau ca si in posturile de transformare sa fie aparatura care sa lucreze in tandem cu energia verde..Ele ctronica de mare putere deja a facut mari pasi..Imaginile de mai sus mi-amintesc de cursurile de cazane si turbine.

Editat de gica70
Link spre comentariu
On 7/10/2018 at 6:19 PM, eugenius said:

Nu omitem nimic, de unde știe instalația ta solară ce consum este în rețea ? Tensiunea nu are nici o legătură cu asta fiindcă tu poți fi de exemplu la capătul unei rețele și ai o tensiune minimă datorită căderilor pe conductori până la tine. Tocmai că vârful de consum nu este în timpul zilei ci seara undeva pe la 20, ca să poată fi controlat inverterul tău trebuie ca rețeaua unde furnizezi să fie smart (actual nu este) și evident să fie interconectată cu inverterul tău, aici este altă problemă de protocol de comunicație trebuie ca echipamentul tau să fie compatibil cu serverul care îl comandă de la dispecerat. Tipul de rețea actuală este grid feeding iar rețelele smart care comunică cu unitățile de producție sunt grid forming.

Cand nu este consum , injectand in retea, tensiunea are tendinta de a creste dar cred ca am scris deja.

Este similar cu injectarea apei cu o pompa intr-o conducta din care nu se consuma, presiunea va creste.

Daca esti la capatul unei linii si ai o "tensiune minima datorita caderilor", atunci inseamna ca ai consum. Daca nu ai consum, tensiunea va fi aceeasi pe toata lungimea retelei.

Daca vei injecta fara consum local, tensiunea va fi mai mare "datorita caderilor", de aceea daca ai panouri solare si esti la capatul liniei este cel mai dezavantajat caci sistemul tau intra in limitare.

Dincolo de celelalte afirmatii, indiferent ce denumiri ati gasit , nu se opreste contorul de energie.

Din graficul pe care l-ati indicat, se releva intr-adevar o putere maxima la ora 22, dar daca vrem sa fim corecti nu consideram un varf relativ scurt caci energia consumata acolo este relativ mica dar trebuie sa consideram intervalul 8-23. Din pacate nu reusesc sa vad in grafic unde este energia solara. E foto? Fotovoltaic...

Ideea controlului de la distanta nu se aplica atat la solar, caci aceasta are un raspuns aproape imediat, dar la toate celelalte surse de energie, de exemplu eolian, unde necesitatea productiei trebuie transmisa cu catva timp inainte, pentru a permite sistemului sa atinga regimul normal de functionare.

Editat de one
Link spre comentariu
Acum 4 minute, one a spus:

Cand nu este consum ...

Intotdeauna va exista un consum!

Sa ma explic:

-din cate stiu eu ,parcurile fotovoltaice livreaza energie in retea pe liniile de 20kv cu neutrul izolat....nu exista linie de acest fel-atentie ,nu ma refer la un racord de 20kv!- care sa nu alimenteze cel putin 10-15 trafuri de 20/0,4kv...de obicei sunt peste 40....daca luam in calcul numai curentul de mers in gol al acestor trafuri si tot exista consum...consumul pe respectiva linie dispare doar atunci cand sunt avarii sau se retrage linia din exploatare....dar atunci si invertoarele parcului se deconecteaza instant...

Cum reusesc invertoarele din parcurile fotovoltaice sa livreze energie in retea in paralel cu reteaua nationala?...pai in sistemele de comanda ale invertoarelor se monitorizeaza permanent sinusoida retelei nationale iar invertoarele plaseaza inceputul sinusoidei proprii, cu 1-2 procente mai devreme decat sinusoida retelei....astfel consumul prioritar-oricare ar fi el- este din parcul fotovoltaic si apoi,daca cererea de energie este mai mare decat poate livra parcul,intervine reteaua nationala....asta asa,ca o explicatie in cateva cuvinte,de fapt fenomenele sunt ceva mai complexe....

Am un nepot care este director pe jud  Dolj la o firma care detine parcuri fotovoltaice...de la el am informatiile....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări