Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Virtual Power Plant


eugenius

Postări Recomandate

Acum 5 ani era mai multă activitate pe secțiunea energie alternativă, între timp entuziasmul a mai scăzut, lucrurile sau mai clarificat, oamenii au învățat că nu pot să livreze energie într-un sistem de distribuție învechit care nu permite circulația bidirecțională a energiei, sa mai clarificat și legislația, adică este clar că trebuie să ai peste 1 MWH putere  instalată pentru a fi producător cu drepturi de conectare. Deci ținând cont că și rețeaua de distribuție a mai evoluat ce părere veți despre posibilitatea unei "asocieri" a micilor producători sub forma unei "virtual power plant" ? Evident sunt destule probleme de rezolvat, anume alinierea echipamentelor de control pentru permiterea interconectării cu dispeceratul power plant, necesitatea existenței unei conexiuni stabile la internet pentru interconectarea echipamentelor, partea legală care ține de regulamente și legislație pentru a permite interconectarea și punerea pe piața a energiei, costurile de interconectare și transport implicate. etc Pentru a înțelege mai bine ce este o VPP (Virtual Power Plant) urmăriți video din link.

 

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Acum 9 ore, gica70 a spus:

Acum, am inteles, ca si persoana fizica poate fi producator de energie electrica pana la 100kW.

 

 

Da am auzit și eu de termenul acela prosumer, în fapt mie îmi pare că la cantitatea asta de energie care este comparabilă cam cu ce consumi (chiar mai puțin) de fapt doar ai posibilitatea să înmagazinezi în rețea. Dacă aș avea mai multe informații referitor la cât "primești" pe kw produs și cât te costă un kw consumat aș face un calcul comparativ să văd dacă te avantajează ca și costuri comparative cu o instalație off grid unde înmagazinezi în baterii.

Editat de eugenius
Link spre comentariu
La 02.07.2018 la 20:10, eugenius a spus:

în fapt mie îmi pare că la cantitatea asta de energie care este comparabilă cam cu ce consumi (chiar mai puțin)

Energia este putere ori timp, aici vorbim de putere instalata, deci daca intro ora cu o putere de 100kW produc 100kWh. Sper ca nu am gresit. Intr-o luna consum cca 100kWh de aici, cred, ca apare confuzia mea cand am scris:

 

La 02.07.2018 la 20:24, gica70 a spus:

Asa este, chiar daca nu am facut nici-un calcul, intuitiv.

 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, gica70 a spus:

Energia este putere ori timp, aici vorbim de putere instalata, deci daca intro ora cu o putere de 100kW produc 100kWh. Sper ca nu am gresit. Intr-o luna consum cca 100kWh de aici, cred, ca apare confuzia mea cand am scris:

 

 

 

Tu ai scris bine, eu am tras din grabă concluzia greșit, ulterior când m-am uitat pe legislație am realizat că este vorba de puterea instalată și nu de consum, aici în Germania sunt foarte uzuale puterile instalate de 50KWh și 100KWh pentru consumatori casnici, în România știu că media este cam la 5 KWh putere instalată și referitor la consumuri știu că era un tarif social pentru consumuri de până la 50 KW pe lună, eu în România aveam un consum undeva la 300-400 KW pe lună și cred că sunt undeva pe medie, deci instinctual am raționat că ar fi vorba de o limitare a producției pentru a folosi rețeaua doar ca acumulator și nu pentru a realiza o producție propiuzisă. Încă nu am realizat dacă acea 100KWh este o limită de putere a branșamentului sau este puterea instalată de producție, înclin să cred că este primul caz deoarece parcă tot asta era și limita de putere pentru furnizare pe joasă, pentru puteri mai mari trebuia să te conectezi direct pe medie cu post de transformare.

Link spre comentariu

Dar e foarte simplu sa le diferentiez, energia se masoara in Wh si puterea in W. De aceea ceea ce ai scris aici:

Acum 13 minute, eugenius a spus:

Încă nu am realizat dacă acea 100KWh este o limită de putere a branșamentului sau este puterea instalată de producție

nu este nici una nici alta, este energia electrica; asa cum am spus eu consum cca 3,5kWh intr-o zi. 30zileX3,5 fac 105kWh intr-o luna. Tu ai un consum de 10-13kWh intr-o zi deci acei 300-400kWh intr-o luna. Desigur puterea instalata a acelei surse va fi corelata cu puterea bransamentului (parca 7 sau 8kW, cum ai abonamentul), asta in cazul in care nu iti construiesti, separat, ceva mai mare.

Link spre comentariu

Este exact ce-ti spuneam; daca merg la full cu 4 ore de soare sa zic, am bagat in retea 4hX100kW=400kWh. Se limiteaza PUTEREA pentru ca, degeaba ai avea tu posibilitatea sa pompezi mai mult, ca putere (in acel punct al retelei nu se poate mai mult, sunt vreo 60A, trifazat), dar ca timp, cat de mult se poate. Deci puterea ori timpul da energia. Sper ca-i clar acum, esti platit la cat de multi kWh trimiti in retea.

Link spre comentariu

Eu cred că limitarea se va face altfel, în textul legii spune că distribuitorul local va cumpăra energia citez "în vederea acoperirii consumului propiu tehnologic", asta înseamnă că va fi achiziționată atâta energie cât este necesară pentru acoperirea pierderilor de pe rețea, aceste pierderi nu sunt nelimitate deci există un plafon, acea cantitate de energie care se stabilește că va fi achiziționată se va împărții la câți "producatori" va avea acel distribuitor deci va fi un plafon individual care pe măsură ce vor fi mai mulți producători va scădea pentru fiecare producător. Interesant este că practic legea stabilește și de unde vin banii, păi pierderile tehnologice erau deja incluse în preț separat de certificatele verzi cu care sunt plătiți ăia mai mari. Iar prețul de achiziție va fi stabilit de ANRE, iarăși este interesant fiindcă pentru acoperirea costurilor cu pierderile tehnologice se folosea prețul pieței, dacă ANRE va stabili un preț sub prețul pieței practic va rezulta o scădere a costurilor cu pierderile tehnologice sau mă rog cu consumul propiu tehnologic că sună mai bine, deci și distribuitorul va avea de câștigat, de  pierdut vor avea cei de la care se achiziționa energia pentru consumurile tehnologice, adică producătorii clasici iar aceștia ca să compenseze vor pune evident presiune pe preț. Deci mă aștept la o mărire a prețului energiei electrice dar care va fi lentă pe măsură ce vor intra în funcțiune producătorii noi.

putere.JPG

Link spre comentariu

Cred ca asa este cum zici, tehnic nu stiu cum se face, adica eu produc cat este nevoie ca sa mentin tensiunea in acel punct al retelei, dar nu mai mult de 100kWh intr-o ora sau cate 50kWh in 2 ore, de exemplu; in cazul in care reteaua are nevoie. Desigur, in functie de pretul oferit pe kWh, trebuie adoptata o anumita strategie ca sa poti sa-ti amortizezi cheltuielile cu investitia si mentenanta intr-un orizont de timp mai mic decat durata de functionare a instalatiei.

Link spre comentariu

Un "operator de distributie concesionar" care cumpara 100 MWh intre orele 20 si 22 prin sistemul national, nu poate sa vanda mai mult de 100 consumatorilor. Pierderile tehnologice pe linii, transformatoare, etc. vor putea fi acoperite prin cumparare (eventual la pret mai mic) de la micii producatori, pe baza de contract. Asemenea contracte prevad penalizari mari pentru energia nelivrata.

Link spre comentariu

Da și eu sunt curios cum se va realiza tehnic asta, teoretic ar trebui ca invertoarele on-grid să fie conectate la dispeceratul energetic local care le activează în funcție de necesități, asta ar însemna că trebuie introdusă o standardizare astfel ca echipamentele dispeceratului să poată controla invertoarele producătorilor, practic eu cred că se va implementa mult mai simplu, anume de la dispecerat doar se vor comanda contoarele inteligente, adică invertoarele vor produce indiferent de cerere în funcție de producția panourilor dar se va contabiliza comandat doar atât cât trebuie din energie ca să se încadreze în plafoane și va fi la latitudinea producătorului dacă dorește sau nu să furnizeze în rețea și peste plafon adică gratis, de fapt pentru soluția asta nici nu trebuie să se conecteze contoarele inteligente la dispecerat ci doar la sistemul contabil al distribuitorului de energie, iar reglajele de compensare pe rețea vor fi făcute ca și până acum, noi furnizori vor avea doar invertoare pilotate de rețea.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, puriu a spus:

Un "operator de distributie concesionar" care cumpara 100 MWh intre orele 20 si 22 prin sistemul national, nu poate sa vanda mai mult de 100 consumatorilor. Pierderile tehnologice pe linii, transformatoare, etc. vor putea fi acoperite prin cumparare (eventual la pret mai mic) de la micii producatori, pe baza de contract. Asemenea contracte prevad penalizari mari pentru energia nelivrata.

 

Da putem să facem un exercițiu de imaginație despre cum vor sta lucrurile. distribuitorul are pierderi de energie reactivă în principal pe liniile de înaltă și pierderi de energie activă pe liniile de joasă plus evident pierderile din punctele de transformare datorată randamentului subunitar al transformatorilor de tensiune, și ar mai fi și furturile de energie care se încadrează tot la pierderi, să zicem că toate aceste pierderi ajung undeva la 20% deci din ăia 100 MWh furnizați 20 se pierd, evident cei 20 MWh vor fi achiziționați tot de la producătorii clasici fiindcă în acel moment al zilei producția solară nu funcționează, pierderile sunt proporționale cu cantitatea de energie transportată și evident vor atinge maximul pe vârful de consum. Cum vor acoperi cei 20 MWh ulterior, păi e simplu vor achiziționa 20 MWh de la producătorii solari a doua zi la un preț mai mic decât prețul pieței  (stabilit de ANRE), și îi vor vinde în sistem la prețul pieței deci va fi și ceva profit, evident teoretic fiindcă vor veni producatorii clasici și vor spune că datorită costurilor fixe prețul de livrare per MWH este mai mare datorită scăderii cantității vândute. Este de așteptat ca într-un an să se vadă efectele, va dura până ce lumea va afla de "afacere", până ce vor fi plătite subvențiile de 5000€ de care se tot vorbește acum, iar la anul pe vremea asta va începe "goana după aur", vor apărea peste noapte o grămadă de investitori solari iar firmele care vând echipamente solare vor face bani frumoși, va fi ca după '90 când și-a făcut toată lumea cârciumi și evident vor apărea și problemele de "supraproducție", distribuitorii care făceau profit cumpărând energia la preț fixat de ANRE și vindeau pe bursă vor descoperi că nu mai fac profit atunci când pe bursă sunt prețuri negative cum sa întâmplat în Germania, și atunci tot distribuitorii vor veni să facă gălăgie. Și ar mai fi ceva, datorita faptului că este legată de "nivelul de pierderi" cantitatea de energie tranzacționată mă aștept ca distribuitorii să înceapă să "crească din pix" pierderile.

Link spre comentariu

Este posibil scenariu, trebuie reglamentari clare si, in acelasi timp, respectate. Referitor la "ajustarea" productiei cred ca acele invertoare pot fi comandate si prin curenti purtatori ai retelei insasi. Dupa cate am inteles acele contoare "smart" transmit datele online la un centru local (un PT, de ex.) si de-acolo, asa am inteles, prin alt tip de retele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări