Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor (identificarea unei diode)

Vizitator CMPwinx3

Postări Recomandate

Vizitator CMPwinx3

Salut tuturor, tocmai am descoperit acest forum si as dori putin ajutor. Tocmai am cumparat un televizor alimentat la 12V iar dupa ce l-am introdus in priza pe care am masurat 12.5V acesta a scos putin fum. Dupa ce l-am desfacut am gasit dioda dezlipita si crapata. Poate cineva sa imi dea o sugestie unde as putea gasi acest tip de dioda sau daca este copatibila cu altele? Am cautat specificatiile diodei si nu am gasit exact pentru acest model doar pentru ZD80100. Orice ajutor mi-ar fi de folos, multumesc anticipat.

thumbnail (1).jpg

thumbnail.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• kinderu56

1

• doru3160

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dioda aceea are (sau avea) rolul de protecție la inversarea polarității, dar protecția trebuia completată și de o siguranță fuzibilă aflată pe cablul de alimentare.Acea siguranță ar fi trebuit să se ardă la inversarea polarității, dar cum probabil că siguranța lipsește, s-a ars dioda. Poți pune acolo în principiu orice diodă redresoare cu terminale, cu o tensiune de maxim 100V și curentul între 3- 5A.Dar cum spuneam mai sus, trebuie montată și o siguranță fuzibilă de 3A pe cablul de alimentare, pentru a preveni astfel de incidente... 

Editat de validae
Link spre comentariu

O vreme,acele diode erau in serie pe alimentare, si se numeau dispozitiv antiprost. Acum vad ca le baga paralel pe alimentare, ca sa fie si ceva paguba(probabil din ratiuni economice, mai ales la sculele cu curenti mari de alimentare)...oricum, daca s-a crapat si e intrerupta(nu in scurt), la alimentarea normala, jucaria ar trebui sa functioneze, doar ca nu mai are protectie la o viitoare cuplare gresita. Daca nu functioneaza, in mod sigur nu e din cauza ca lipseste acea dioda.Ea saraca si-a facut treaba, a scos fum si pe urma conform principiului ca cel mai destept cedeaza, s-a intrerupt, lasand tensiunea de polaritate inversa sa zburde prin aparatul (ne)protejat. Asa cum spunea validae, o siguranta limita pagubele considerabil.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

E foarte bună și dioda ,,antiprost,, pusă antiparalel.Avantajul ei e că nu introduce cădere de tensiune după ea. Numai că în configurația ,,antiparalel,, e obligatorie și o siguranță fuzibilă înainte de diodă, altfel dioda se întrerupe dacă nu a avut ce să se întrerupă înaintea ei.... 

Editat de validae
Link spre comentariu

In cazul limentarii  de la o sursa in comutatie , acea dioda ar fi pus sursa in protectie , daca se inversa polaritatea .

In cazul alimentarii de la acumulatorul auto ,sau orice alta sursa fara protectie pe iesire,  cu polaritate inversata ,  rezulta ce s-a spus mai sus .

Link spre comentariu

Daca s-a dus dioda si s-a dezlipit, eu as zice ca acum mai mult ca sigur s-au dus si din sursele interne de alimentare, altfel spus s-au stricat mult mai multe piese din TV inafara acei diode.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări