Vizitator CMPwinx3 Postat Aprilie 13, 2018 Partajează Postat Aprilie 13, 2018 Salut tuturor, tocmai am descoperit acest forum si as dori putin ajutor. Tocmai am cumparat un televizor alimentat la 12V iar dupa ce l-am introdus in priza pe care am masurat 12.5V acesta a scos putin fum. Dupa ce l-am desfacut am gasit dioda dezlipita si crapata. Poate cineva sa imi dea o sugestie unde as putea gasi acest tip de dioda sau daca este copatibila cu altele? Am cautat specificatiile diodei si nu am gasit exact pentru acest model doar pentru ZD80100. Orice ajutor mi-ar fi de folos, multumesc anticipat. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 (editat) Dioda aceea are (sau avea) rolul de protecție la inversarea polarității, dar protecția trebuia completată și de o siguranță fuzibilă aflată pe cablul de alimentare.Acea siguranță ar fi trebuit să se ardă la inversarea polarității, dar cum probabil că siguranța lipsește, s-a ars dioda. Poți pune acolo în principiu orice diodă redresoare cu terminale, cu o tensiune de maxim 100V și curentul între 3- 5A.Dar cum spuneam mai sus, trebuie montată și o siguranță fuzibilă de 3A pe cablul de alimentare, pentru a preveni astfel de incidente... Editat Aprilie 14, 2018 de validae Link spre comentariu
kinderu56 Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 1n 5824 sau ss54,ss56 Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 (editat) O vreme,acele diode erau in serie pe alimentare, si se numeau dispozitiv antiprost. Acum vad ca le baga paralel pe alimentare, ca sa fie si ceva paguba(probabil din ratiuni economice, mai ales la sculele cu curenti mari de alimentare)...oricum, daca s-a crapat si e intrerupta(nu in scurt), la alimentarea normala, jucaria ar trebui sa functioneze, doar ca nu mai are protectie la o viitoare cuplare gresita. Daca nu functioneaza, in mod sigur nu e din cauza ca lipseste acea dioda.Ea saraca si-a facut treaba, a scos fum si pe urma conform principiului ca cel mai destept cedeaza, s-a intrerupt, lasand tensiunea de polaritate inversa sa zburde prin aparatul (ne)protejat. Asa cum spunea validae, o siguranta limita pagubele considerabil. Editat Aprilie 14, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 Dioda antiprost avea rost. Dioda paralel pe alimentare nu protejeaza pe nimeni, semnalizeaza cu fum ca aparatul trebuie dus la reparat. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 (editat) E foarte bună și dioda ,,antiprost,, pusă antiparalel.Avantajul ei e că nu introduce cădere de tensiune după ea. Numai că în configurația ,,antiparalel,, e obligatorie și o siguranță fuzibilă înainte de diodă, altfel dioda se întrerupe dacă nu a avut ce să se întrerupă înaintea ei.... Editat Aprilie 14, 2018 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 In cazul limentarii de la o sursa in comutatie , acea dioda ar fi pus sursa in protectie , daca se inversa polaritatea . In cazul alimentarii de la acumulatorul auto ,sau orice alta sursa fara protectie pe iesire, cu polaritate inversata , rezulta ce s-a spus mai sus . Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 14, 2018 Partajează Postat Aprilie 14, 2018 Daca s-a dus dioda si s-a dezlipit, eu as zice ca acum mai mult ca sigur s-au dus si din sursele interne de alimentare, altfel spus s-au stricat mult mai multe piese din TV inafara acei diode. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 15, 2018 Partajează Postat Aprilie 15, 2018 Se poate verifica daca are sau nu scurt pe alimentare si se alimenteaza cu 12V pentru probe ,daca nu are defect trebuie sa functioneze si fara dioda . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum