dacos Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Bună dimineața, Deschid topicul pentru a informa despre un bec COB fiabil deși este ieftin și nu are sursă cc. Acesta este modelul : Funcționează de 4 ani cam 2 ore pe zi. I-am mărit condensatorul electrolitic la 10uF. Al lui avea 2,2. Nu era uscat, dar arăta foarte ieftin și aveam altul la îndemână. Consumă cam 7w, nu 15 cum zic chinezii. Lumina echivalenta cu a unuia de 60w(nu 100w cât zic ei). Două montate într-o plafoniera este suficient... Sursa: Dintre toate becurile ieftine, acesta chiar a rezistat. Am încercat fel și fel de becuri ieftine să văd care soluție este mai fiabila și aceasta este. Ai spațiu acolo să pui altă sursă dacă vrei. La majoritatea becurilor cu leduri înseriate se întrerupea lipitura de pe placă și se stingea tot (normal). Un timp le-am refăcut, apoi am renunțat la ele. De exemplu la acest model : Acum am în testare unele Osram care mi se pare că se incing rău la bază. Nu au ventilație și nu îmi dau seama cum se răcesc și cât pot rezista. Pe ambalaj scrie 3 ani garanție.... Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 (editat) Becuri ieftine de tipurile aratate, inclusiv cele Osram nu merita pentru cineva care se pricepe la electronica. Pentru ca toate au "scurtaturi" (cut-corners) in procesul de proiectare, in mare parte fortate de marketing... Daca doresti ceva de calitate cumperi SMPS/CC plus COB de calitate, tragi 2 fire intre ele si cel mai important pui un radiator corect dimensionat. In felul asta ai randament + calitate a luminii + fiabilitate mult peste orice becoled uzual, dar ceea ce este cel mai important este ca aceste date sunt credibile. Nu cred sa existe multi naivi sa creada datele bombastice tiparite pe ambalajele de becoleduri de 2 bani... Pentru un montaj facut ca ,mai sus: Uzual as zice ca stazi putem spera la randamente in zona 120-150lm/W , randament global incluzand alimentarea. CRI peste 80, dar chiar si peste 95 este disponibil fara sa ne saraceasca, daca aplicatia o impune. Fiabilitate (70%) peste 50.000 ore functionare, desigur cu racire incat niciodata Tj sa nu depaseasca 85 grade. Schema pasiva pe care ai pus-o tu mai sus este total "descoperita" la paraziti cu fronturi bruste. Adica cele care sunt echivalente unor frecvente mari si care trec fara nici o limitare prin C1... Si atunci ai singura solutie a supradimensionarii drastice a ledurilor, adica la cei 7/15W sa pui leduri care sa suporte 100-200W, si care deci vor costa foarte mult - nimeni nu face asa ceva. Si asta cand gasesti SMPS/CC foarte bun de la MeanWell cu 27 lei, vezi la group-buy. Concluzia mea este ca subiectul propus nu are nici un element de atractie, este despre componente care merita doar sa fie aruncate sau donate, dar nu merita sa pierdem timpul cu ele prin prisma calitatii obtinute. Editat Aprilie 11, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
dacos Postat Aprilie 11, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2018 De acord ca nu sunt piese fiabile, dar așa rudimentar au funcționat mulțumitor și pe oameni cam asta ii interesează, nu neapărat circuitul din spate. Or să mai fie mult timp pe piață astea. Personal nu cred ca a început invazia încă. Marketingul deja a ridicat miza mult, oamenii se așteaptă la puteri tot mai mari din nimic. Pe de alta parte, e destul de dificil de asamblat un bec făcut ca la carte care să arate estetic cât de cât. Oamenii se feresc de asta pentru ca nu le pot pune într-o lustra fără abajur de exemplu. Pentru o plafoniera sau lampă de birou girafă merită încercat din plin... Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 (editat) 1. circuitul din spate - daca are momente cand nu tine curentul constant, cum am explicat - poate potential sa arda ledurile. Normal ca asta nu trebuie sa fie la cunostinta publicului neavizat, dar sunt solutii bune care nu fac asa ceva si pentru industrie costa sub un dolar implementarea. 2. in nici un caz o sursa de iluminat led (de putere, sa zicem peste 500lm) nu are ce cauta in montura de insurubare (tip bec) din vreo lustra care nu este conceputa pentru led. Motive: pai ceva cu speranta de viata 50.000 ore nu are deloc nevoie sa fie schimbat de user asa ceva are nevoie de racire, in gabaritul uzual al unui bec nu poti ingesui eficient solutia de racire necesara, tinand cont ca se doreste si cost redus obstacolele majore in convectie - uzual mari si la ceea ce recomanzi tu "plafoniera sau lampă de birou girafă" - contraindica sursa led in astfel de incinte 3. puterea este total nerelevanta. Defapt doresti puterea minima cu flux maxim, deci ce te intereseaza este numai fluxul luminos, si cu cat vine din putere mai mica, cu atat mai bine. 4. habar-n-am ce iti inchipui tu prin marketing... Marketingul stabileste liniile in care se inscrie un produs. In cazul nostru "cere" incapsurarea ca bec cu filet / cost minim - ceea ce duce la lumina cu CRI mic + randament slab / marketingul nu intelege necesitatea racirii, nu intelege unde merita si unde nu sa faci compromisul, nu este interesat de fiabilitate. Cred ca este evident ca de aici se trage lipsa de calitate a produsului. Daca acolo era sa decida un electronist vedeai racire sanatoasa, cipuri de ultima generatie, surse cu PFC. Treaba este ca toate astea sunt disponibile. Si chiar si produse care sa satisfaca cerintele, dar costa proportional... Iar ca concluzie, singura solutie care merita este cea din urma / noi suntem forum de electronisti / deci discutam mai mult de solutiile care merita si nu insistam pe solutii care sunt evident proaste din start. Editat Aprilie 11, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Acum 2 ore, Dxxx a spus: 1. circuitul din spate - daca are momente cand nu tine curentul constant, cum am explicat - poate potential sa arda ledurile. Normal ca asta nu trebuie sa fie la cunostinta publicului neavizat, dar sunt solutii bune care nu fac asa ceva si pentru industrie costa sub un dolar implementarea. 2. in nici un caz o sursa de iluminat led (de putere, sa zicem peste 500lm) nu are ce cauta in montura de insurubare (tip bec) din vreo lustra care nu este conceputa pentru led. Motive: pai ceva cu speranta de viata 50.000 ore nu are deloc nevoie sa fie schimbat de user asa ceva are nevoie de racire, in gabaritul uzual al unui bec nu poti ingesui eficient solutia de racire necesara, tinand cont ca se doreste si cost redus obstacolele majore in convectie - uzual mari si la ceea ce recomanzi tu "plafoniera sau lampă de birou girafă" - contraindica sursa led in astfel de incinte 3. puterea este total nerelevanta. Defapt doresti puterea minima cu flux maxim, deci ce te intereseaza este numai fluxul luminos, si cu cat vine din putere mai mica, cu atat mai bine. 4. habar-n-am ce iti inchipui tu prin marketing... Marketingul stabileste liniile in care se inscrie un produs. In cazul nostru "cere" incapsurarea ca bec cu filet / cost minim - ceea ce duce la lumina cu CRI mic + randament slab / marketingul nu intelege necesitatea racirii, nu intelege unde merita si unde nu sa faci compromisul, nu este interesat de fiabilitate. Cred ca este evident ca de aici se trage lipsa de calitate a produsului. Daca acolo era sa decida un electronist vedeai racire sanatoasa, cipuri de ultima generatie, surse cu PFC. Treaba este ca toate astea sunt disponibile. Si chiar si produse care sa satisfaca cerintele, dar costa proportional... Iar ca concluzie, singura solutie care merita este cea din urma / noi suntem forum de electronisti / deci discutam mai mult de solutiile care merita si nu insistam pe solutii care sunt evident proaste din start. Tin sa te contrazic putin. Marketingul cred ca intelege foarte bine problema racirii (uzura accelerata datora racirii proaste ajuta la vinzari), stie foarte bine unde sa faca compromisurile si este foarte interesat de fiabilitate, mai precis de o fiabilitate controlata adica sa mearga EXACT cit sa iasa din garantie. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Sesebe, sunt total de acord cu ce spui, ca asta este pariul care se face. Normal ca marketingului ii spune cineva priceput ca se poate si bine, dar nu le convine rspectiva directie, sunt blocati pe cea de care spui tu... Problema este ca sa iti furi singur caciula, cel putin fata de partea publicului care are habar ca un led tratat corect rezista 50.000 ore si nu 1.000-2.000 ore. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 (editat) In 50.000 de ore te-ai plictisit de 100 de ori de LED-ul ala si ai redecorat de cel putin 4 ori. Deci dece ar fi interesat un producator sa fac un produs care sa reziste asa de mult ?!? Doar pt ca se poate ?!? Nu mai bine forteaza nota si utilizeaza tot ce este mai ieftin ca solutie functionala si apoi isi alege si o marja de profit semnificativa? Aici ar trebui sa fie diferenta intre un produs cumparat si unul manufacturat de tine. La unul facut de tine trebuie sa pui accentul pe calitate si fiabilitate iar pretul sa fie cam ultimul lucru care sa te intereseze. Daca pe tine te intereseaza in principal pretul atunci mai bine cumperi de cineji pt ca la ei macar are fata comerciala. Editat Aprilie 11, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 Total de acord, si cam toate produsele actuale au devenit din reparabile -> aruncabile. .... MARKETING ... Daca mai gasesti sau ai in posesie ceva din anii '70-'80 ai face bine sa ai grija de el ca ochii din cap, ca se poate mentine in stare de functionare nedefinit... Insa nu vad cum sa faci cu mana ta o masina de cusut sau un autovehicul. Cel putin la COB/LED nu cred ca fiabilitatea aia este un obiectiv utilizabil in sine. Dar stii si tu ca jonctiunea se simte mult mai bine mai rece, ba are si eficienta crescatoare cu racirea. Oricum daca este ceva facut de tine, presupun ca nu te senilizezi de tot - si peste 5+ ani, cand vor fi disponibile componente cu eficienta probabil dubla, vei face un upgrade. Link spre comentariu
geomx Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 marketingul e una iar ce iti faci cu mana ta parca se numeste ... lucru manual ... cu un mic efort al memoriei iti poti inchipui ca ai locui intr-un sat si ca ai un mic "magazin" adica esti singurul distribuitor (vanzator) de becuri in acel sat daca ai de ales ca la acelasi pret cumperi (pt a le revinde)i becuri care se ard intr-un an si becuri care nu se vor arde niciodata oare ce ai alege? daca vei alege sa le vinzi pe cele de calitate intr-un an piata se va satura iar anii ce vor urma nu vei mai vinde nimic .....asa ca solutia viabila ar fi sa le alegi pe cele proaste si astfel vei prospera, an de an adica vei castiga un ban cinstit - cum se zice ... oare cine si-ar dori sa-si bata singur cuie in talpi? apreciez ca, in ceva ani ledurile vor fi si mai performante ca fiabilitate, durata functionare, randament ... dar in acelasi timp se vor "inventa" si cip-uri care le va limita durata de functionare .... de ce sa le limiteze? poi "ledurile devin toxice pt mediu" odata cu trecerea timpului ... o explicatie care ar multumi pe ecologisti ... oricum vor apare explicatii mult mai plauzibile si mai bine elaborate.... Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 Ideea ar fi ca sa vinzi becuri proaste (1 an durata de viata) cu 1 leu si becuri bune (peste 20ani durata de viata) cu nu 20 lei ci 30 lei. In final idea este sa ai si de unde alege ieftin dar prost scump dar bun. Sa nu spuneti ca si acum ai de unde allege. Nu nu-I chiar asa. Acum poti alege intre intre ieftin dar prost si scump dar cel mai probabil tot prost dar poate nu chiar asa de prost ca cel ieftin. Si cind zic prost sau bun ma refer din mai multe puncte de vedere nu numai unul sau doua. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 Randamentul o creste in cativa ani ... dar la "fiabilitate, durata functionare" suntem de mult timp la 50.000 ore, ceea ce in utilizare casnica echivaleaza cu 50 ani de functionare... doresti si mai mult? In rest corect este ce zice Sesebe. Unele solutii mai scumpe si mai bune exista chiar acum; se numesc corpuri de iluminat industrial cu LED si sunt OK la multe capitole unde becoledurile sunt jalnice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum