Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masa (GND) la sursele de amplificatoare

Mircea

Postări Recomandate

Am inseriat in secundare, inainte de punti, cate o rezistenta de 0,35ohm, practic am triplat rezistenta infasurarii secundarului dar nu s-a schimbat mare lucru. O sa maresc rezistentele pana la 2ohm. Sa fac ca la Onkio M510 cu diodele alea antiparalel inseriare cu masa transformatorului ? Ma gandeam sa-i fac un dctrap in secundare. O aparea saturatia in momentul in care se incarca condensatorii ? Ar fi practic 20.000uF pe ramura sau 40.000uF in total. Practic cand se incarca bateria de conzi de pe o ramura sa scada tensiunea pe aceea camura iar punctul de zero volti, axa sinusoidei sa se mute un pic iar asta sa fie vazut de transformator ca un fel de tensiune continuua care apoi produce un inceput de saturatie care la randul sau sa creasca mult curentul de magnetizare cu consecintele vazute pe osciloscop ?

Link spre comentariu

Fara sarcina spitzurile de incarcare a conzilor nu ar trebui /nu pot fi atat de mari. Ai bleedere de val f mica ?

Daca pui o sarcina artificiala de 1-2 A pe iesire cat cresc acele spitzuri ?

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Nu stiu de ce faci legatura intre acele spike-uri si saturatia miezului. Pune o sarcina rezistiva de 10-30W pe fiecare tensiune si pune 2 canale la osc, unul fiind sinusoida de retea.

EDIT:   asa arata curentul prin electrolitici, in practica si cu TINA9:

curent prin 2x6800uF si simulare.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa arata acum tot fara sarcina dar cu rezistente de 4,7 ohm inseriate. Un varf are acum 4mv in loc de 20mv dar s-au dublat, probabil ca puntea deschide de 2 ori in timpul unei semialternante. S-ar putea sa fie altceva busit in schema amplificatorului care sa afecteze puternic rejectia.

45.jpg

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Pune te rog pe ecran (al doilea canal) si sinusoida din secundar ca sa avem o referinta.

PS: Chiar nu poti gasi si doua bobine pt test? Se mai gasesc niste bobinute de 100uH prin unele surse de PC puse pe iesirile de curent mic. Arata ca niste mosoare de 10-15mm inaltime si 8-12mm diametru, invelite in termocontractil.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Interesant, spike-ul pare sa fie generat la blocarea diodelor.

Oare cu diode rapide arata la fel......?????

Te rog sa mai faci un test: pune, dupa punte de preferat dar poti sa te joci in mai multe locatii, un filtru de mod comun de retea. Se fabrica si pt curenti mari si deci n-ar fi o problema achizionarea unuia standard pt productie daca rezolva problema.

Posteaza si imaginea de pe osciloscop daca apar modificari. Ar fi util sa spui si reglajul canalelor sau amplitudinea V-V cind pui imaginea.

Link spre comentariu

L-ati masurat si înainte sa apara defectiunea? Puteti masura cu alt osciloscop? Eventual alimentat prin traf de separare de buna calitate (tole U+I sau L+L) sau de la baterii. (Nu cunosc osciloscopul pe care-l folositi.) Traful de schimb are foarte probabil alte capacitati. Se întâmpla ceva daca rasuciti stecherul amplificatorului?

Link spre comentariu

Și eu cred că de la diode provine zgomotul, ar trebui fie încercate alte diode, fie încercate diverse valori de condensatori în paralel cu diodele. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Le-a inlocuit cu altele identice.

Cauta subiectul despre amplificatorul Sara 2016 si citeste-l, contine discutii utile. Sunt si poze cu modulele.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

A inlocuit condesatori de 20000uF low ESR / ramura cu altii probabil similari adica tot mai mari de 10000uF pe ramura si tot low ESR. In consecinta curentul de peak din traf si prin diode nu s-a modificat semnificativ.

Puntea redresoare a fost schimbata cu una similara nu cu diode  complet diferite la caracteristici.

Ps: Shambala a fost mai rapid......

Link spre comentariu

Probabil sunt offtopic, dar citez:

"Am imprumutat cuiva un amplificator in stare perfecta de functionare si mi l-a returnat cu ciudatenia asta pe iesire. Pe ambele canale face la fel. Am inlocuit modulul cu bateria de condensatoare si puntile redresoare cu un altul nou dar face la fel."

Deci cu acei 10.000uF si low ESR si tot aceeasi punte redresoare functiona corect inainte de imprumutare.
testele au fost facute citez: "fara sarcina conectata"

@RaimondAudio pune o sarcina si vezi ce apare pe osciloscop.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări