Mircea Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Daca s-a blocat topicul unde s-a postat poza de mai jos, pana sa apuc sa intreb si eu ceva, iata-ma aici cu intrebarea: De ce este zona incercuita in rosu considerata CURATA, cand este continuarea zonei incercuite in verde considerata MURDARA? Ce o curateste brusc si deodata? Multumesc celui care pune o poza cu cablaj care demonstreaza aceasta curatire. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Păi acolo se " curăță " masa , cu un gnd lift chior sau unul mai deștept . Acel gnd lift chior poate fi o simplă rezistenta , sau un circuit mai evoluat montat între gnd Power și gnd Signal , conform schemei de mai sus , popularizată anterior de mine . Modul de conectare in cazul unui amplificator stereo cu doua rezistente l-am popularizat tot eu , când dudică se plângea de problema buclei de masă , dar nu avea loc în carcasă ( ??? ) să conecteze o a doua rezistență . Eficiența în rejecția semnalelor perturbatoare este deosebită , @DjLeco a dovedit într-o filmare că un telefon mobil introdus în carcasa amplificatorului și așezat direct pe cablajul etajelor finale ( cred că era un Mini V2 ) , apelat de un alt telefon din apropiere , nu a introdus paraziți și nu a influențat cu nimic semnalul amplificat . Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Stai asa, ca ground lift-ul pentru circuitul de semnal mic (o biata rezistenta de 10R - cazul cel mai simplu) este lipsa din schema minune de mai sus. Acea rezistenta fiind prezenta insa in circuitul de semnal mic al amplificatorului (al amplifului mentionat de tine al colegului Dudi). Eu discut exclusiv schema de fata, caci e privita ca fiind perfectiunea intruchipata. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Păi chiar e , dar pentru un anume nivel de cunoaștere ... Revezi schema pe care o recomand in completarea acesteia ( cea din subiectul lui dudică ) , e absolut lămuritoare . Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Concluzia mea: schema de mai sus este incompleta. Asa cum zici, mai trebuie sa stii si alte detalii. O sa caut acea schema sa vad exact ce ai spus acolo. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Este evident că schema respectivă e incompletă : nu are filtre de rețea , nu are DC Trap , nu are releu de softstart , releu de power , comanda push button , comanda de remote trigger etc . Este o simplă schema didactică ! Am prezentat-o doar pentru a lămuri punctul meu de vedere într-o discuție cu Raimond despre cum stă treaba cu traseele separate de încărcare ale electroliticilor față de traseele de sarcină , iar traseele de masă ale electroliticilor trebuie sa se conecteze doar in " stea " ... restul detaliilor de pe schemă sunt elementare și nu mai pierd vremea cu ele . Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Victor, restul detaliilor "elementare" nu ma interseaza. Am intrebat exclusiv despre schema de mai sus, caci se prezinta ca fiind perfectiunea intruchipata. Ceea ce este departe de adevar. Partea cu traseele de incarcare diferite este de experimentat, la un amplificator viitor. Multumeasc pentru interventie. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Părerea ta despre schema " perfecțiunea întruchipată " este doar a ta , pentru mine acea schemă nu are valoare practică , ca multe altele din categoria " didactice " . Scopul schemelor didactice e altul , nu sa fie cele mai scheme dintre schemele de pe Elforum . Mură-n gură nu se poate , eu nu vând know-how . Dar recomand tuturor studiul individual . Antrenează neuronii ... Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) Rationamentul simplificat: Fiecare bucatica de traseu o poti inlocui cu o rezistenta. Curentii vor genera o cadere de tensiune. De aici vezi clar pt fiecare bucata daca e relevant sau nu. Editat Aprilie 10, 2018 de validae Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) Frumos ultimul desen pus de Victor dar la legarea secundarelor transformatorului sint niște erori iar dacă ar fi sa fim riguroși pina la capat mai sint niște erori și la conexiunea de masa. Referință preamplificatorului este decuplata de pe condesatorii "mari" cu o rezistenta dar alimentarea preului este filtrata fata de masa exact de la bornele iesirii (masa sarcinii) . Mult mai relevat din punct de vedere al zgomotului ar fi fost dacă ar fi fost ambele referite la masa sarcinii sau cel puțin referința de semnal pt preuri. Editat Aprilie 10, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) Punctul de zgomot minim este notat "A", de acolo se pleaca cu toate masele in stea, inclusiv catre carcasa metalica, mufa de amp out, etc. Trebuie un singur punct de masa "A" , nu 2. Doar daca amplificatorul are surse de alimentare complet diferite de la A la Z (dual monaural) asa zisele puncte A se vor intilni prin rezistente "de zgomot" la mufele de signal GND. Ma refer la schema pusa de Tunet. Editat Aprilie 10, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Chiar nimeni nu are curajul sa redeseneze schema si sa indrepte erorile din cele doua scheme anterioare ? Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Sugerez studiul AN1849. Masa de semnal e luata inainte de masa amplificatorului. Se poate vedea pe cablajul propus. Asa de habarnisti erau aia de la National? Link spre comentariu
gsabac Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) Acum 16 ore, thunderer a spus: Daca s-a blocat topicul unde s-a postat poza de mai jos, pana sa apuc sa intreb si eu ceva, iata-ma aici cu intrebarea: De ce este zona incercuita in rosu considerata CURATA, cand este continuarea zonei incercuite in verde considerata MURDARA? Ce o curateste brusc si deodata? Multumesc celui care pune o poza cu cablaj care demonstreaza aceasta curatire. In loc de cablaj, am pus o schema de principiu care poate lamuri zonele de culori. Zona este "curata" deoarece nici o tensiune reziduala de pe masa nu are circuit inchis de feedback spre intrare. Sunt posibile mai multe variante tehnologice functionale ale traseelor de masa, in functie de grosimea lor si sensibilitatea la intrare. Cine a proiectat, cablat si realizat un amplificator de putere de la citiva wati in sus, a constatat ca masa difuzoarelor si de alimentare nu pot fi puse oriunde, pentru obtinerea de performante. Editat Aprilie 10, 2018 de gsabac Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) De fapt AN1849 este un drum greșit , o mare rușine pentru TI . Pe românește , un Gunoi cu G mare . Pentru a explica tot prin imagini ( la fel ca mult lăudatul TI ) , atașez o schemă din " pix " ( ) ce rezolvă " o parte din problemele pe care le prezintă ca litera de lege " vocaliștii " și " habarniștii entuziaști " de la TI sau de aiurea . Cu tot respectul pentru ceea ce înseamnă în realitate TI , cred că acea eroare grosolană s-a strecurat total întâmplător în AN1849 . Atenție , nu doresc să comentez absolut nimic despre punctul definit că fiind GND Signal și GND Power sau alte denumiri specifice surselor , ci despre implementarea conceptului numit " traseu stea " denumire specifică pentru traseele de forță . Îmi rezerv dreptul de a mai interveni în acest subiect doar dacă contribuția Dvoastră va fi în sensul dorit de mine , adică constructiv . Editat Aprilie 10, 2018 de Victor Corectie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum