Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Autotransformatorul


Vizitator madalin_antohi

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    2

  • flomar60

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aceleași formule se aplică și la autotransformator.Singura diferență majoră constă în faptul că există practic o singură înfășurare, dar care are una sau mai multe prize, iar secțiunea conductorului diferă în funcție de curenții ce trec prin respectivele secțiuni.Poți să-ți imaginezi autotransformatorul ca pe un transformator la care secundarul se înseriază cu primarul, nemaiexistând o izolație galvanică între ele...

Ar fi multe de spus, dar cel mai bine ar fi să specifici despre ce caz concret vrei să discuți, autotraf ridicător sau coborâtor de tensiune. Ca idee, autotraful coborâtor are o înfășurare calculată pentru tensiunea rețelei (230V), iar pe această înfășurare există cel puțin o priză de pe care se culege tensiunea redusă, de exemplu 12V. Spirele corespunzătoare înfășurării de pe care se culeg cei 12V au o secțiune corespunzătoare curentului cerut acestei înfășurări, calculat în funcție de densitatea de curent permisă.

Secțiunea dintre priza de 12V și capătul ce se conectează la rețea, are o grosime a conductorului ce rezultă din calculul puterii consumate de autotraf de la rețea, iar aceasta exact ca și la transformatorul clasic, va fi mai subțire decât cea din ,,secundarul,, de 12V.

Avantajul autotransformatorului este acela că necesită mai puțin conductor decât transformatorul, prin faptul că are practic o singură înfășurare care se bobinează fără izolație între straturi. Dezavantajul este pericolul de electrocutare, dat fiind că nu există nicio separare galvanică față de faza rețelei, ca la transformatorul clasic.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator madalin_antohi

Salut 

multumesc de ajutor

Ma mai poate ajuta cineva in ce aparate electronice  si in ce blocuri este utilizat autotransformatorul ridicator de tensiune;daca puteti sa-mi spuneti mai multe despre autotransformatorul ridicator de tensiune.

Multumesc frumos.

Link spre comentariu

Îți trebuie pentru vreun proiect școlar sau de facultate, nu ?  Ar trebui totuși să-ți dai mai mult interes, fiindcă există atâta documentație pe internet cum nici nu visezi.Totul e să mai cauți și singur, nu să aștepți totul ,,mură-n gură,,.....

În principal autotransformatorul se utilizează acolo unde un transformator separator ar fi prea greu și voluminos (e mai economic) și mai ales acolo unde nu există necesitatea unei izolări galvanice între înfășurări, dat fiind că autotransformatorul are risc de electrocutare. Faza rețelei e prezentă pe toate înfășurările lui și dacă nu ești izolat față de pământ, te electrocutezi orice ieșire ai atinge.Ca principiu autotransformatorul se folosește și în electronică, în aplicații de joasă tensiune, în diverse oscilatoare.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări