Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Răcire procesor cu peltier ?


cearda

Postări Recomandate

Pot folosi un peltier pentru a raci radiatorul de la sistemul de răcire al procesorului ?

Exemplu: procesorul este răcit de un sistem de răcire cu lichid,pot atașa peltierul de radiatorul de la sistemul de răcire fara sa apara condens ?

Peltierul foloseste 12 V ,daca il alimenteze la 8V ar trebui să nu răcească asa tare,nu ?

Ar funcționa ?

 

Link spre comentariu

Bineinteles ca poti, dar nu raceste asa de mult cum ai crede si genereaza in schimb mult prea multa caldura de care trebuie sa scapi. E bun daca vrei sa cobori putin sub temperatura ambientala la lichidul de racire in detimetrul unor radiatoare mari pe partea cealalta si a unui consum imens de energie.

Link spre comentariu

In primul rind nu ai specificat ce peltier.

Elemente peltier se fabrica intr-o diversitate de forme si puteri.

Sint chiar si etajate, mai multe inseriate pt a obtine o diferenta mai mare de temperatura pt ca teoretic nu poti sa obtii o diferenta de temperatura mai mare de 50-65 grade intre fata calda si cea rece (date de catalog).

La cel pe care l-am cumparat eu acum vreo 12-15 ani (exact pt acelasi scop), datele de catalog zic cam asa: max 267W, max 18V, max 30A, max 67grade diferenta intre fata calda si fata rece, max 130grade temperatura la fata calda.

Ca sa racesti un procesor ce disipa 130W iti trebuie un peltier de cel putin 130W (nu garantez poate trebuie de putere mai mare, dar suna mai bine asa). In acest caz trebuie sa scoti afara din carcasa nu 130W cit disipa procesorul ci 260W si deci iti trebuie un sistem de racire muult mai serios. Singurul avantaj ar fi ca ai putea scadea temperatura carcasei procesorului sub temperatura ambianta.

 

Ps: dupa ce am facut primele teste si calcule am renuntat la ideie si elementul peltier este numai pt joaca.

Cel mai tare ma distrez la servici (l-am luat de vreo doua ori la servici) vazind mutrele la colegi cind ingheata strat serios de apa pe el in citeva secunde dar avind fata calda pusa pe un radiator aproate infinit pt citeva zeci de minute (bloc masiv urias de aliaj de aluminiu) .

 

Ps2: elementul peltier trebuie sa se afle intre procesor si radiator (doar acolo conteaza semnificativ) si oricum vei avea probleme cu condensul, trebuie sa-l izolezi bine fata de aerul atmosferic prin de umezeala, siliconul sanitar e tocmai potrivit daca ne luam dupa internet

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Totusi ce avantaje aduce un element peltier pentru racirea procesorului in 2018? Cand Leco facea asa ceva probabil se justifica deoarece lumea era inebunita dupa hard OC si temperaturi mici, nu era moda tehnologiilor "green".

Nu zic ca nu se poate face dar parca e contra tendintelor sa faci o astfel de racire cu un randament extrem de mic, producatorii incerca sa reduca consumul / disipatia si noi incercam sa le crestem?

cearda daca chiar vrei sa faci asa ceva gasesti destui temerari pe youtube.

 

Link spre comentariu

Răcirea cu peltier se folosește și astazi foarte mult dar nu la răcirea procesoarelor. 

In electronica se folosește printre altele pt răcirea preamplificatoarelor de zgomot foarte mic, pt stabilizarea termica a unor oscilatoare foarte precise și, preferata mea, răcirea senzorului termic de la camerele de thermoviziune pt a putea vizualiza și temperaturi mai mici decit temperatura ambianta, senzorul fiind orb la temperaturi mai mici decit propria temperatura. 

Link spre comentariu

Si totusi (exista iubire) unii dintre noi am vrut sa obtinem CEVA...

 

Eu unul am avut satisfactia de a tine un HOT quad core la sub 20 grade...

 

Si dupa aia m-am ENERVAT si i-am dat primului i7 avut, "peste nas", pentru ca AM PUTUT!

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări