Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radiocasetofon VEF 260-2

Vizitator

Postări Recomandate

Am legat o glorie (ca pe post de amplificator) la semnalul prezent pe - lui C59

La volum mic se auzea bine

La mediu, incepea sa se asemene cu sunetul pe care il obtin de la amplif. original (basii sunt extremi, cel mai mic bass face ca membrana difuzorului sa se miste brusc, cauzand ca un fel de pauza in sunet, plus distortiuni) : https://vocaroo.com/i/s0AjehGe9pDJ 

Pe inregistrare acest efect nu prea se aude, dar in realitate afecteaza rau calitatea sunetului. Daca tin mana in fata locasului de difuzor al gloriei, simt cum aerul este impins de miscarile brusti ale membranei...

La tare, deja incepe sa distortioneze rau:

https://vocaroo.com/i/s1B5M8Xy2j45

(observati cum acel efect deja distruge sunetul, cel mai mic bass rezulta in dezastru)

Fix acelasi lucru il face si pe amplificatorul original, dar in loc sa apara cam pe la 50% volum (mediu)  si deja la 70% (tare) incepe sa faca urat, efectele incep la 15% , la 50% face urat si la tot ce este peste, nu mai zic...

Aceste lucruri indica ca semnalul prezent la -lui C59 deja este "cu probleme"

Ciudat este ca si pe MF si pe MA prezinta aceleasi probleme, trebuie sa fie ceva in comun cu ambele circuite...

Mentionez ca amplif. gloriei este foarte bun, la fel si circuitul de ton/bass.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• QQme

5

• dacos

4

• neculavasile

2

• VEF

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am verificat toti (mai putin unul) ceramicii (placheta) rosii:

C60 - deja verificat,bun

C55 - deja verificat,bun

C51 - deja verificat,bun

C52 - deja verificat,bun

//nr////cat trebuie////cat masoara///prez. conductibilitate///

C43 - 47n - 57n  - Nu (prezinta conductibilitate)

C41 - 10n - 9,7n - Nu

C42 - 33n - 36n  - Nu

C28 - 33n - 31n  - Nu

C33 - 33n - 35n  - Nu

C25 - 33n - 38n  - Nu

C18 - 10n - 12n  - Nu

C17 - 33n - 38n  - Nu 

C16 - 33n - 33n  - Nu

C13 -  3 n - 3,5n  - Nu

C12 - 33n - 42n  - Nu

C11 - 10n - nu pot ajunge la lipituri-

C4   - 33n - 42n   - Nu

C1   - 10n - 9,7n  - Nu

//nr////cat trebuie////cat masoara///prez. conductibilitate///

Unii conzi au o valoare putin mai mare, dar nu cred ca este o problema, avand in vedere toleranta cu care au fost facuti...

Uitandu-ma pe schema, sectiunile de MF si MA nu sunt chiar total separate, au niste legaturi intre ele (in culori):

5ace68a19ee33_ceramics-Copy.thumb.jpg.d56a59e5b023a4351c6e1d48c260ca01.jpg

Tensiunile intr-un cerculet inseamna ca radioul trebuie setat pe MA, in doua cerculete, pe MF

Si sus, unde este partea de MF, apar tensiuni intr-un singur cerculet, inseamna ca sunt "impartasite" sectiunile.. O componenta proasta in sectiunile comune cauzeaza o problema pe ambele moduri, adica fix ce apare la mine...

Din testele trecute, cred ca preamplificatorul amplificatorul si tot ce este intre este bun.

Multumesc! 

Link spre comentariu
Acum 13 ore, QQme a spus:

Vedeti filtrajul de pe+ verde ce pleaca de la R48-49

Filtraj in ce sens? 

Daca este despre ceva tensiune alternativa va pot spune urmatoarele:

In acel punct (intre r48-29) obtin:

0V c.a. (in raport cu masa)

0V c.c. (in raport cu masa)

1.4 ohmi rezistenta intre acel punct si masa.

Am decis sa pun sunet/ sa scot sunet si sa il redau printr-o glorie (alt amplificator) :

8BCuTk.jpg

Uitandu-ma am dat peste un paradox, din nou:

La negativul C57 (pe MF), daca scot semnalul de acolo si il redau printr-o glorie, se aude perfect, tare, fara distortiuni, la volum maxim!

Daca pun muzica, se aude perfect prin amplif. original al vef-ului.

Dar, daca le leg (adica conectez totul la loc, mai exact lipesc piciorusul lui C59 la loc), obtin mega distortiuni, exact ca pe MA ....:nebunrau:

O sa refac toate testele maine, mai sunt niste puncte bune de unde pot baga/scot sunet? Inafara de C57,C59, punctul 29.

Multumesc!

Link spre comentariu

Electroliticul C31 a fost schimbat cu unul nou, 22ufd/63V Samwha RD.

Inainte sa bibilesc semireglabilele din blocul radio, sa va informez toate testele pe care le-am facut in timpul acesta:

Masuratori audio:

Am ales niste numere pe schema, si am inregistrat semnalul audio prezent acolo, redat printr-o glorie:

5ad1cbf1d0cb1_8RR0x2-Copy-Copy-Copy.thumb.jpg.bbc989f16133e7834f64fa9bf75349ad.jpg

numar 1: https://vocaroo.com/i/s1eGHzLbJM6w
numar 2: https://vocaroo.com/i/s0cn0NtLOtTU
numar 3: https://vocaroo.com/i/s0sbqfX7O00K
numar 4: https://vocaroo.com/i/s01mvQlvi9iA
numar 5: https://vocaroo.com/i/s0xrtrPRUI57
numar 6: https://vocaroo.com/i/s1wtSwU8LFk7

Daca inserez muzica ORIUNDE in numerele acestea, se aude perfect, dar cand inserez muzica, reglez din volumul telefonului astfel incat sa obtiun un sunet foarte tare si clar din amplificator.

Cred ca semnalele prezente in numerele 1 si 2 sunt prea mari, fiind amplificate si rasamplificate, suprasolicitand amplificatorul.

De asemenea, am verificat si castigul preamplificatorului (sinusoida 400Hz)

5ad1d019e24c8_8RR0x2-Copy-Copy(2)-Copy.thumb.jpg.f2271b96448c72b18632750bb250a1f4.jpg

21mV iesire pe MF, nu e cam mult?

castigul preamplif. pe MF: 3,8

castigul preamplif. pe MA: 1,5

Am verificat si toti tranzistorii:

///NR. TRANZISTOR////BAZA-COLECTOR////BAZA-EMITATOR///
T11=703-724
T12=726-730
T9=718-747
T2=761-764
T6=760-766
T4=667-668 (in afara circuitului: 723-736)
T8=760-765
T1=732-758
T3=770-782
T10=708-712
T5= Nu se gaseste pe cablaj
T7= Nu se gaseste pe cablaj

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Regland R29, volumul scade putin, aproape nici o diferenta. Daca invart in cealalta directie, distortioneaza atat de rau pana nu se mai aude nimic.. Am reusit sa il reajustez in pozitia lui din fabrica.

Am pus un potentiometru in locul lui R52 dupa cum urmeaza:

VEF_260_2_AF_Detectors_Snippet.jpg.3a210f3e4c5c0db1f82037e6f98aa8b1.jpg

Regland din semireglabil, reusesc sa obtin un sunet tare si clar. Deci reusesc sa scad semnalul prea puternic la un nivel la care amplificatorul nu o sa se mai suprasolicite.

Acesta poate fi o solutie pentru problema. Daca nu mai gasesc nimic altceva, o sa pun semireglabilul pe cablaj si las asa...

Un lucru este clar: Semnalul de dupa detectie este prea tare, suprasolicitand amplificatorul.

De aici nu stiu ce sa mai fac. Poate stiti voi :) 

Multumesc!

Link spre comentariu

Am masurat aproape toate componentele din blocul radio.

Am inlocuit toti tranzistorii cu echivalente.

Am avut probleme cu T3, un kt326bm, ce are castigul minim (hfe) de 25 si frecventa maxima de ~400mhz.

L-am masurat cu multimetrul si avea un hfe de 248!! mult peste 25. In catalog este precizat ca ar trebui sa aiba un castig intre 25 si 160.

Am cumparat mai multi BF506 si am luat cel cu cel mai slab castig, adica hfe=57.

Cu tranzistorul nou in circuit, se manifesta exact acelasi efect, nici o schimbare...

Echivalente:

KT315B=2N3904

KT3107D=BC557B

KT326BM=BF506

KT368BM=2N3904

Schema cu toate componentele verificate:

Capacimetrul nu este facut pentru valori sub 100pf, din acest motiv capacimetrul indica mai mult decat trebuie:

87Ez65.jpg

Nu stiu ce sa ii mai fac.... :sparge:

Poate T3 are nevoie de un tranzistor cu un castig mai mic de 57?

Pentru recapitulare: Problema reprezinta semnalul prea puternic dupa detectie, cauzand suprasolicitarea grava a amplificatorului de audiofrecventa.

Intregistrare cu sunetul produs de radio in aceasta stare (toti tranzistorii din blocul radio schimbati, la fel si electroliticii si multe alte piese):

https://vocaroo.com/i/s0ZsDpMv4Oyh

Poate fi o problema banala, daca ati avut parte de cam aceleasi efecte prezente in inregistrarea de sus cu radiouri de tip SELENA OKEAN, acesta este cam acelasi tip de radioreceptor...

Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 11 ore, RST a spus:

Ptr ca ambele se alimenteaza din aceeasi sursa, poate fi de vina un filtraj incorect. Incercati ptr inceput sa alimentati partea de radio separat, taindu-i obligatoriu legatura pe alimentare cu restul aparatului

Pana acum radioul mergea pe 6 baterii tip D de 1,5V. (echivaland 9V)

Pentru ca nu am alt acumulator/baterie de 9V, am utilizat sursa originala a radioreceptorului, care dupa ce i-am schimbat electroliticii scoate fix 9V!

Deci:

Am reusit sa deconectez complet blocul radio de blocul de amplificare (in ceea ce priveste alimentarea, desigur)

87Q9XA.jpg

Pentru verificare, Da, ampliful merge in gol (daca pun degetul bazaie) daca deconectez sursa.

Nu exista continuitate intre + de la blocul de AAF si + blocului radio, la fel si pentru masa.

Cu urmatoarea configuratie: SCHIMBARE DRASTICA:

Nu mai exista nici un fel de distortie, sunetul este liniar si clar.

Dar

La volum maxim, se aude incet, cam jumatate sau chiar o treime din cat ar scoate o glorie la volum maxim.

Si se aude un bazait pe fundal (poate de la sursa?) similar cu bazaitul pe care il obtin daca pun degetul la intrarea amplificatorului.

Inregistrare cu volumul la maxim:

(bazaitul parca creste si scade in inregistrare, e de la telefon, pentru ca nu l-am tinut stabil in mana, in realitate nu se aude aceasta alternare a bazaitului)

https://vocaroo.com/i/s0uSjkl6aHiy

Aceste lucruri sugereaza un filtraj incorect?

Ce ar trebui sa fac in continuare?

O sa leg sursa la osciloscop sa vad daca imi scoate C.C. filtrat corect.

Multumesc !!!

Acum 11 ore, RST a spus:

ati inlocuit niste tranzistori...nu era cazul

Unii tranzistori pe care i-am inlocuit erau placati cu aur, poate scoate nea gigel fierarul aurul din ei :rade:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Luati-o  ca un sfat nu era absolut nicio nevoie sa schibati tranzistorii . Nu au cum sa dea defectul asta in nici un caz . Casetofonul  are corector de ton  pe ala l-ati verificat ?

Editat de VEF
Link spre comentariu
Vizitator

M-am gandit ca semnalul de dupa detectie este prea puternic, dupa ce am verificat aproape fiecare rezistenta/condensator, am inceput sa cred ca tranzistorii pot fi de vina.

Toti tranzistorii vechi sunt etichetati cu numele lor de pe cablaj(Tx, x fiind nr. de pe schema) si bine pastrati.

Da, schema prezinta corector de ton (basii si treblele sunt impartasite pe acelasi potentiometru vertical, (in jos de tot, doar basi, sus doar treble, la mijloc pozitia "perfecta") Pe caseta merge ok, trebuie o curatare generala, dar deocamdata nu m-am bagat mult acolo.

Partea din schema cu circuitul de preamplificare caseta (in sagetile rosii este reprezentat drumul semnalului de la capul de redare, se incepe de la dreapta la stanga)

87suBK.png

Cand redau o caseta, parca distortioneaza un pic de tot cand ridic volumul de la 80% la 100%.

La unele casete, nu apare acest efect, la volum maxim se aude perfect, cred ca este important si nivelul inregistrarii, calitatea casetei, etc.

In urmatoarele inregistrari, la un moment dat se aude tare, alteori incet, nu este de la caseta (pe alt casetofon se aude perfect), cred ca este de la capul de redare...

80%

https://vocaroo.com/i/s02gqDCLKq0n
100%

https://vocaroo.com/i/s1BscRf2eOL5
Pe caseta se aude MULT mai incet decat pe radio, cred ca este ceva normal la rusnariile astea.

Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 6 ore, RST a spus:

masa partii de receptie si masa amplifului audio nu corespund. Posibil sa fie intrerupta pe undeva...un simplu fir de legatura intre cele 2 "mase" ar putea fi rezolvarea problemei

Legand blocul de receptie si blocul de amplificare audio la aceleasi 6 baterii tip D, obtin aceiasi distortiune urata pe care o face de obicei.

Este un firicel mic negru, pe care l-am deconectat cand am decuplat alimentarea dintre cele 2 blocuri, este foarte bun..

Daca deconectez masa de la blocul de radio, nu mai prinde nimic, ampliful merge in gol. Cum poate blocul radio sa mearga fara masa (intrerupta) ?

Am legat cu crocodili masa amplifului cu diverse puncte de masa ale blocului radio, tot la fel face...

Daca alimentez separat blocurile separat, merge bine, ce altceva poate sa produca acest defect?

Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator

Intre timp am gasit o baterie mica, dreptunghiulara de 9V care scoate 7,8V

Am zis sa folosesc cele 6 baterii tip D, pe care le-am folosit in trecut la blocul audio, la blocul radio, si aceasta bateriuta la blocul de amplificare. Fix invers ca data trecuta, numai ca sursa a fost inlocuita de o baterie.

Rezultat: Se aude EXACT la fel ca atunci cand am alimentat ampliful pe cele 6 baterii tip d si blocul radio pe sursa.

Deci bazaitul nu este de la sursa, sigur este de la ecranaj.

Ce as mai putea sa fac? Multumesc!!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Am avut o ocazie să cumpăr un VEF Sigma 260 cu casetofonul descompletat și amplificatorul care se auzea încet de tot (firele de la ferită erau rupte). Carcasa excelentă, aproape țiplă. 

Problema radioului au fost câțiva condensatori electrolitici care erau fie întrerupți, fie aveau pierderi de cca 10%. Are un sunet excepțional.

I-am facut stabilizator de tensiune cu LM317. Alimentatorul lui avea la ieșire 14v. Probabil de asta s-au ars cele patru becuri: două la scală, martor alimentare rețea, indicator acord. 

Am înlocuit indicatorul de acord cu un led și constat că e făcut pentru economisirea bateriilor. Se stinge când e acordat pe post. Se poate modifica astfel încât să se aprindă când e acordat pe post?

PE schemă, becul este legat la pinul 26.

indicator.jpg

indicator2.jpg

Caietele de service pe care m-am uitat sunt aici:

https://docdro.id/LViMya5

https://docdro.id/O4meUQ0

Editat de dacos
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări