vera Postat Aprilie 5, 2018 Partajează Postat Aprilie 5, 2018 (editat) In luna ianuarie, cei de la ENEL, mi-au montat un contor electronic trifazat. Fara a schimba consumatorii, consumul zilnic a crescut de la 10 kWh/zi la 25 kWh/zi. Am reclamat ac. situatie si au venit baietii cu laboratorul, sa verifice contorul. Prima verificare s-a facut cu un clampmetru defect. Urmatoarea cu un feon, clasa de precizie 0,00000001. In urma ac. incercari sofisticate, contorul a fost declarat perfect functional. deoarece curentul era constant I=3,..-4,..A (incercarile au durat sub 10 minute, in acest timp consumul inregistrat fiind de 1 kWh). Am cerut verificarea metrologica, in prezenta mea. Aceasta se face de fabrica producatoare (conflict de interese), eu fiind nevoit sa parcurg o jumatate de tara. Am refuzat si am cerut sa se faca in Bucuresti. Se pare ca este mare deranj, deoarece nu am primit raspuns, daca sunt sau nu de acord cu cererea mea. Cum sa procedez mai departe? Orice informatie este bine venita. Va multumesc Editat Aprilie 5, 2018 de vera Link spre comentariu
dan_b11 Postat Aprilie 5, 2018 Partajează Postat Aprilie 5, 2018 Verificare se face de catre BRML, si este gratuita daca nu ati mai reclamat contorul in ultimele 12 luni,nu de catre fabrica(acum aud prima data asa ceva) si se poate face si in prezenta consumatorului. Daca nu primiti raspuns sau nu va satiface raspunsul urmatorul pas este reclamatie la ANRE. 1 Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 5, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2018 Multumesc pt. raspuns. Mi-au comunicat ca au contact numai cu producatorul si ca incercarea metrologica costa aprox. 40 lei. Nu am mai solicitat verificare metrologica in ultimul an. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Aprilie 5, 2018 Partajează Postat Aprilie 5, 2018 Da intr-adevar, am mai intrebat si eu in stanga si in dreapta si intr-adevar se poate si la producator insa nu stiu daca acolo poate participa si consumatorul. Dar tot gratis trebuie sa fie(nu imi vine acum in minte in care ordin anre scrie). Cautati pe net reglementarea. Link spre comentariu
v67 Postat Aprilie 8, 2018 Partajează Postat Aprilie 8, 2018 din auzite - daca sigiliul este desfacut din cauza clientului tot el plateste sigilarea Link spre comentariu
PINTI Postat Aprilie 8, 2018 Partajează Postat Aprilie 8, 2018 (editat) Acum 14 minute, v67 a spus: din auzite - daca sigiliul este desfacut din cauza clientului tot el plateste sigilarea Desigilarea unui mijloc de masura (contor) intra sub incidenta legilor penale. Se considera furt de energie electrica, gaze naturale, etc. Editat Aprilie 8, 2018 de PINTI Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Desigilarea au facut-o cei de la ENEL, s-a intocmit un Proces Verbal de Verificare, unde au fost trecute seriile sigiliilor desfacute, precum si ale celor noi, cu care s-a facut resigilarea. Acum astept la mila celor de la ENEL, sa fie de acord cu metrologizarea contorului in Bucuresti (nu in SUA), in prezenta mea - contorul inregistreaza, inregistreaza in draci. Nu inteleg de ce nu au fost de acord cu schimbarea lui (am cerut asa ceva si mi-au spus ca aparatul apartine ENEL si-l schimba cand vor ei !!!!), dupa care metrologizarea se putea face oricand. Sper sa rezolv problema anul acesta. Link spre comentariu
PINTI Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Nu stiu daca vei reusi sa participi, personal, la verificare metrologica a acelui contor. Poti solicita rezilierea contractului, daca ei nu doresc sa schimbe mijlocul de masurare. Vei motiva ca treci la cei de la ENGIE (adica la compania de distributie gaze) pentru furnizarea energiei electrice. Este foarte legal. Cei de la gaze abia asteapta sa mai prinda un client. Atunci ENEL-ul va percuta imediat pentru a aplana conflictul, totul pentru a nu pierde un consumator. Spor. 1 Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 10, 2018 Partajează Postat Aprilie 10, 2018 (editat) Cetiti aici: https://www.enel.ro/enel-energie/ro/informatii-utile/energie-electrica/verificarea-contorului-electric.html M-am lovit de o situatie similara si i-am chemat sa verifice. Verdict: contor bun. Am zis caa nu se poate sa am asa consum mare. La mine a fost simplu sa verific, intrucat am monofazic acasa si am montat eu inca un contor cu disc, pentru a compara rezultatele. Consumurile indicate de cele doua contoare au fost aproape identice (supravegheate o perioada de cateva luni). Mi-a venit luna trecuta si o factura cu un fel de desfasurator pe ultimii trei ani iar consumul a cresccut de la an la an, pentru aceiasi perioada de facturare,cu aprox. 40 - 50 kWh. Acum, in trei luni consum cam 1200 - 1400 kWh. Am verificat iar contoarele.....consumuri identice! Pierderi in pereti nu am. Am inceput sa caut "vampirii energetici". De unul stiam, boilerul, dar iarna asta a fost deconectat. Asa ca am cautat incontinuare. Si am mai gasit unul: rezistenta de incalzire si iluminatul unui acvariu de vreo 120 litri. In 24 ore imi consuma 2,5 kWh! In 30 zile asta inseamna 75 kWh. Boilerul consuma (vara cand il conectez) 6 kWh pe zi, adica 180 kWh/luna. Adaugand si alte electrocasnice se ajunge la un consum mediu de aprox. 300 kWh per luna. In cazul dvs. e oleaca mai greu, intrucat v-ar trebui un contor trifazic. Poate reusiti sa faceti rost. Dar sunt aproape sigur ca problema nu e la contor. Cumva consumul a crescut. De ex.: la acvariul meu aveam o rezistenta de 200 W dar s-a defectat si am pus alta, de 300 W. Plus ca am setat si temperatura un pic mai mare. A nu se intelege ca eu "tin cu ursul", dar sunt "Stan patitul". M-am resemnat si m-am orientat catre panouri fotovoltaice. Macar boilerul si acvariul as vrea sa le alimentez cu energie de la Soare. Editat Aprilie 10, 2018 de TESSLA Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Am verificat si eu (3 luni). Cu ac. consumatori, consumul a crescut brusc, de la 10 la 25kWh/zi (cu contorul minune). A inregistrat in 15 minute 5kWh, consumatorii din toata casa nedepasind 1,5kW (canectati in perioada respectiva). In plus, din cand in cand, afisajul palpaie-scade/creste contrastul afisajului, dupa care se stabilizeaza. Tot nu inteleg ce-i asa mare problema sa-l schimbe. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 11, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Azi am fost avertizat, telefonic, ca metrologizarea se face la Timisoara, cica nu la producator (probabil in gara), unde nu pot participa. ENEL are contract numai cu acea firma. Eu cred ca sunt tratat cu mult sictir. Voi ce parere aveti ? Link spre comentariu
cmariuss Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Si eu am sesizat un consum suplimentar. O solutie ar fi conectarea unui contor de inductie in aval de contorul digital si comparate masuratorile. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 11, 2018 Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Eu sint in cautare de peste un an a unui contor electronic cu logare in timp pt a-l utiliza in compararea consumului official inregistrat si a celui "real". Am intrebat si aici pe forum dar am primit putine sugestii si nu m-a satisfacut nici una. Daca ai ceva idei zi-mi si mie! Link spre comentariu
marius75 Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 (editat) Nu vad de ce e neaparat nevoie de inca un contor. Se scoate tot din priza, becuri stinse, si se pune intr-o priza o rezistenta cu valoare cunoscuta (sa zicem un resou de 1.200W) timp de ora si apoi vazut cat "a marcat" contorul electronic. Am si eu cativa cunoscuti care s-au vaitat ca le-a crescut consumul dupa montarea contorului electronic, dar cresterea era in zona 15-20%, nu dublu. Am pus asta pe seama ca cel electronic simte si consumatorii mai mici (becuri led, un radio, etc). ........................ Asa trateaza ei cu mult sictir pe toata lumea. Acum 2 ani am avut o experienta ciudata cu ei, la finalul careia am inteles ca ei si atunci cand gresesc, tot pe consumator arunca vina. Parerea mea e ca unii angajati ai lor sunt prosti facuti gramada, dar se cred destepti. Aroganta si sictirul vin la pachet. Editat Aprilie 12, 2018 de marius75 Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2018 Partajează Postat Aprilie 12, 2018 Domnule Marius, am spus-o si o mai spun: in 99% din cazuri contorul nu este defect! ci este prost conceput. Majoritatea contoarelor astea noi digitale masoara prost (a se citi in plus) atunci cind factorul de putere este diferit de 1, mai ales in regin nearmonic pt ca in regim armonic este oarecum compensat. Deci contoarele astea digitale cind sint verificate conform standardelor actuale vor iesi bine la verificare pt ca verificarea se face cu consumatori rezistivi sau consumatori cu factor mic de putere dar consum sinusoidal, in schimb daca sint verificate folosind un consumator care are consumul in impulsuri (scurte - citeva milisecunde sau chiar sub 1 milisecunda) cum este consumul la majoritatea consumatorilor actuali cu surse in comutatie (fara PFC activ) eroarea de masura creste foarte mult fiind inregistrate consumuri muuuult mai mari decit cel real. Din acest motiv vreau sa am un contor de referita pe care sa il pot verifica eu independent cu echipamente de laborator si la care sa-i stiu exact eroarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum