Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sectiune reala conductori FY

bcristian

Postări Recomandate

Inspirat de un topic din alta parte, am pus mana pe micrometru si am masurat diametrul (si calculate sectiunea) unor conductori FY de prin dulap. Nu am luat toate bucatile la mana, dar la fiecare sectiune am masurat pe cel putin 2 bucati diferite, de mai multe ori, si rezultatele au fost f similare.

Cablu vandut ca 6 mmp, 2.70 diametru, 5.73 sectiune

Cablu vandut ca 4 mmp, 2.22 diametru, 3.87 sectiune, am gasit unul care avea doar 3.5

Cablu vandut ca 2.5 mmp, 1.71 diametru, 2.3 sectiune

Cablu vandut ca 1.5 mmp, 1.3 diametru, 1.33 sectiune

Exista vreo baza legala pt asta, sau e pur si simplu hotie ordinara?

Link spre comentariu

Pentru a "diseca" asa cum trebuie aceasta problema, ar trebui sa avem acces la standardele de produs, pentru a sti care sunt tolerantele admisibile. Daca s-ar cunoaste exact producatorul respectivelor bucati de conductor, ar putea fi intrebat direct.

Link spre comentariu
Vizitator GeorgeTrisina
Acum 11 ore, bcristian a spus:

Inspirat de un topic din alta parte, am pus mana pe micrometru si am masurat diametrul (si calculate sectiunea) unor conductori FY de prin dulap. Nu am luat toate bucatile la mana, dar la fiecare sectiune am masurat pe cel putin 2 bucati diferite, de mai multe ori, si rezultatele au fost f similare.

Cablu vandut ca 6 mmp, 2.70 diametru, 5.73 sectiune

Cablu vandut ca 4 mmp, 2.22 diametru, 3.87 sectiune, am gasit unul care avea doar 3.5

Cablu vandut ca 2.5 mmp, 1.71 diametru, 2.3 sectiune

Cablu vandut ca 1.5 mmp, 1.3 diametru, 1.33 sectiune

Exista vreo baza legala pt asta, sau e pur si simplu hotie ordinara?

Ex: FY 1,5 in loc de 1,3 diametrul real al cuprului este de 1,38

FY 2,5  in loc de 1,71 este 1,78

FY 4 in loc de 2,22 este 2,25

FY 6 in loc de 2,7 este 2,76

Asta conform fisei tehnice atasate. Este posibil ca sublerul cu care ai masurat sa nu fi fost chiar atat de precis.

fy.pdf

Link spre comentariu

Am masurat cu un micrometru, precizie 0.01 mm. Nu am calibre de referinta, dar la freze de dimensiuni similare ies valorile specificate. In nici un caz nu masor cu 5-8 sutimi mai putin.

Daca nu e pur si simplu hotie ordinara, presupun ca e deghizata in spatele limitei de toleranta, metoda folosita si de altii, vezi scandalul ce acum ceva vreme cu kilogramul de zahar/faina care avea tot timpul 950 - 970 g.

Dar e o interpretare rau-voitoare, care la o adica nu ar trebui sa tina in fata unui judecator. Pentru ca abaterile in tolerante at trebui sa aiba o distributie normala (valoarea nominala ar trebui sa fie atat medie cat si mediana), deci ar trebui sa fi gasit si bucati mai groase decat nominalul. Dar toate erau strict mai mici, la fel si in topicul de pe SP, care a fost inchis ciudat de violent (amenintari de ban, fara justificari) de un admin de acolo.

Link spre comentariu

Sectiunea ca sectiunea, da`compozitia...numai cupru nu e asta de astazi, mai degraba o alama cu 60-70% cupru.

Iar chestiunea cu toleranta +/- e cam ridicola, ar trebui sa iasa cam tot timpul pe plus, nu pe minus, fiindca o filiera uzata se poate largi, nicidecum ingusta!

Link spre comentariu
Vizitator GeorgeTrisina

In fisa tehnica atasata nu s-a precizat vreo toleranta. Posibil teapa turceasca ca am mai vazut eu niste FY cu miez de otel si deasupra cativa microni de cupru.

Link spre comentariu

Sunt aproape sigur ca unele dintre ele sunt romanesti - stiu sigur ca am cumparat si role de FY facut in Romania, nu cred ca doar din alea nu am nimerit nicio bucata acum.

Am masurat pe mai multe bucati de fiecare sectiune, nu-mi vine a crede ca mereu am nimerit eu numai partea de sub nominal a campului de toleranta.

Link spre comentariu

cind mai cumparati cereti certificat de conformitate ,in cartile de specialitate sunt tabele cu sectiunea si diametru conductorului   si tolerante ,in ultimul timp toleranta este doar in minus .

Link spre comentariu

Cam asha este cu cablul in ziua de azi... foarte rar gasesc sectiunea specificata. Cat despre strans papupucii eu oricum strang cu bacurile cu un numar inferior ca altfel nu strange. Singurul producator care inca e in parametri este ICME Ecab restul ... cam fura la cupru. Inclusiv Nexans !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări