Ovidanie Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Am discutat mult problema mancarii de cazarma, facuta in cantitate mare, aici intra in discutie si marmita, adica ceva de acest gen: In urma discutiilor tind sa cred ca e vorba de slow-food, mancare gatita timp indelungat la temperatura relativ joasa. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 marmida era pt transportul mincarii din punctul A in punctul B ...de exemplu cind mergeam pe cimp la scos cartofi si primeam mincarea la prinz adusa cu marmidele direct pe cimp ... in unitate , mincarea se gatea in cazan ... Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 3 ore, Ovidanie a spus: Am discutat mult problema mancarii de cazarma, facuta in cantitate mare, aici intra in discutie si marmita, adica ceva de acest gen: In urma discutiilor tind sa cred ca e vorba de slow-food, mancare gatita timp indelungat la temperatura relativ joasa. marmida asta functioneaza cu abur. Are pereti dubli prin care circula aburul. Capacul se inchide ermetic. Practic e un vas de gatit subpresiune. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 8 minute, daniels a spus: Practic e un vas de gatit subpresiune. ... dar fara presiune! (nu se vede nici un orificiu prin care sa fie evacuata presiunea din vas si nici supapa de protectie la suprapresiune. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Are pe undeva o supapa. Imediat incepe sa fiarba. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Marmita sau marmida? Vad ca google recunoaste ambele cuvinte. Nu tin minte sa fi vazut vreo supapa, mai mult, uitati-va cum arata capacul, nu are nici un mecanism de zavorare, nu cred ca etanseaza suficient. Da, functionau cu abur, mancarea fiebea lent, timp indelungat, plus ca retetele erau cu rantaș, in ziua de astazi nu prea se mai gateste asa, nutritionistii au spus ca rantașul este moartea ficatului... Ca sa pornesti o reteta cu rantaș, mai a les la fasole, e ceva mai complicat fara marmida, are tendinta sa se prinda din cauza ca si fasolea ingroașa mancarea, nu numami rantașul. O clipa de neatentie si gata, mancarea e arsa. E mai complicat de gatit acasa. Asa ca retetele adaptate pornesc fara rantaș si eventual, la urma, se adauga o lingura de faina, asa, sa ingroase sosul. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 (editat) 1 oră în urmă, daniels a spus: Are pe undeva o supapa. Tu nu vezi ca nici nu are vreo prindere pentru capac ca sa reziste la presiune? Ala este un capac cu o balama si atat. Am intrat personal in bucatarie cand am facut armata si am vazut aceste vase (erau 4 bucati). Una din bucatarese (ca la noi toate erau femei, doar bucatarul de la popota era barbat) cand m-a vazut ca am intrat in bucatarie a zis: Ce faci moldovene? Am belit niste ochi mari si am zis: Pwla mea, n-am scos nici macar un cuvant deci de unde stiti ca sunt moldovean? Toate au izbucnit in ras si alta mi-a zis: in armata oltenii intreaba cum se poate inainta in grad, ardelenii intreaba unde-i dormitorul si moldovenii intreaba unde-i bucataria! Deci daca ai intrat in bucatarie => esti moldovean! Ca tot spuneau unii mai sus cu cate kg au intrat in arma si cu cate au iesit, eu cand ma imbracam dupa juramant sa plec acasa, a trebuit sa imprumut o curea de la un coleg ca altfel pantalonii imi cadeau pur si simplu de pe mine. Capitanul deja paria ca nu erau pantalonii mei. Nu-mi placea neam mancarea din armata si doar la pranz ma duceam sa servesc felul 2 si seara incercam sa ciugulesc ceva daca se putea. Una din bucatarese dupa 5 saptamani chiar mi-a zis: bai moldovene, eu nu te vad bine, te-ai strans la fata ca țapu' la coaie! (atunci am auzit prima si ultima data in viata mea asa ceva). P.S. Na ca nu-s singurul care zice ca nu functiona sub presiune. Editat Februarie 7, 2024 de merck Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Ce vezi in poza e un cazan dezafectat, macar daca i se vedea capacul de deasupra. Eu am petrecut mai mult timp in blocul alimentar ca se facea de serviciu. Era numai un maistru bucatar, restul soldati. Capacul avea sistem de inchidere, precum si un sistem in care statea intredeschis. Sistemul de protectie era orientat in jos, fiecare cazan avea in apropiere un sifon de pardoseala si era orientat catre acel sifon. Aveau sistem de siguranta ca leatul pe timp de noapte mai adormea sau era beat. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Marmita era "rucsacul" ala izoterm de inox folosit la dus mincarea calda pe aliniamentul de lupta. Alea din bucatarie erau cazane cu abur sub presiune la unitatile mari. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 21 minute, daniels a spus: Ce vezi in poza e un cazan dezafectat, macar daca i se vedea capacul de deasupra. https://www.militarysurplus.eu/product-eng-51411-Stainless-steel-boiler-with-lid-Field-Kitchen-Military-Surplus-from-Romanian-Army-300L-Used.html Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 (editat) Vasele de fierbere ( cazan inox militar / marmita ) erau incalzite cu abur de joasa presiune, compartimentul de fierbere avea capac cu garnitura dar fara dispozitive de strangere / zavorare (etansarea o realiza greutatea capacului), practic nu functiona sub presiune, cele mai noi aveau supapa de siguranta dar era montata pe conducta aburului de incalzire, am vazut la un moment dat unele prin spitale care avea sudat pe capac un stut de evacuare a vaporilor. Editat Februarie 7, 2024 de Barbu Paul Link spre comentariu
merck Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Acum 17 minute, Ion_Bumbu a spus: Marmita era "rucsacul" ala izoterm de inox folosit la dus mincarea calda pe aliniamentul de lupta. Alea din bucatarie erau cazane cu abur sub presiune la unitatile mari. Mai erau si altele mai mari care erau fie in remorci fie pe camioane. Aici sunt unele mai mici: Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 Alea erau pentru bucataria mobila. Stateau in ulei, uleiul era incalzit cu un arzator. Practic se gatea in mers (ma rog, se puneau de toate - fasole, cartofi - inchideai capacul, legai bucataria de campanie de un camion si, la sosire, aveai mancarea calda). Bucatarie Rulanta Auto BRA-2 - Armata Romana | Surplus militar \ Romania \ Echipament surplus militarysurplus.ro | Surplus Militar, Imbracaminte,Bocanci Combat, Uniforma Jandarmi, Echipament institutii, Echipament tactic, Paza si Protectie, Airsoft, Outdoor Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 (editat) Exact, erau pentru bucatarie mobila. Marmita era pentru transportul mincarii, cazanul pentru gatit. Editat Februarie 7, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 7, 2024 Partajează Postat Februarie 7, 2024 (editat) La genul ăla de cazan nu poți vorbi de "slow cooking"!Mai degrabă "fast cooking",că seamănă cu kuktele... Oricum ideea e că pe un eventual front nu pierzi timp cu gătitul... Şi o întrebare,de ce unii cârnați afumați acasă au gust puternic de fum şi gustul mai păcătos?Noi chiar dacă afumam cârnații 2 zile la fum cald ieşeau perfect! Editat Februarie 7, 2024 de BRANCA Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum