Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Am discutat mult problema mancarii de cazarma, facuta in cantitate mare, aici intra in discutie si marmita, adica ceva de acest gen:

 

af2e83d034fd8f3979832dc6c277b4cf-2043881

 

 

images?q=tbn:ANd9GcTTU4xXMAhw7rZtU5ssZEo

 

 

In urma discutiilor tind sa cred ca e vorba de slow-food, mancare gatita timp indelungat la temperatura relativ joasa.

Link spre comentariu

marmida  era  pt  transportul  mincarii din  punctul A  in  punctul B ...de  exemplu  cind  mergeam  pe  cimp  la scos  cartofi  si  primeam  mincarea  la  prinz  adusa  cu  marmidele  direct  pe  cimp ... in  unitate , mincarea  se  gatea  in  cazan  ...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

Am discutat mult problema mancarii de cazarma, facuta in cantitate mare, aici intra in discutie si marmita, adica ceva de acest gen:

 

af2e83d034fd8f3979832dc6c277b4cf-2043881

 

 

images?q=tbn:ANd9GcTTU4xXMAhw7rZtU5ssZEo

 

 

In urma discutiilor tind sa cred ca e vorba de slow-food, mancare gatita timp indelungat la temperatura relativ joasa.

marmida asta functioneaza cu abur. Are pereti dubli prin care circula aburul. Capacul se inchide ermetic. Practic e un vas de gatit subpresiune.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, daniels a spus:

Practic e un vas de gatit subpresiune.

... dar fara presiune! :rade: (nu se vede nici un orificiu prin care sa fie evacuata presiunea din vas si nici supapa de protectie la suprapresiune. 

Link spre comentariu

Marmita sau marmida? Vad ca google recunoaste ambele cuvinte.

Nu tin minte sa fi vazut vreo supapa, mai mult, uitati-va cum arata capacul, nu are nici un mecanism de zavorare, nu cred ca etanseaza suficient.

Da, functionau cu abur, mancarea fiebea lent, timp indelungat, plus ca retetele erau cu rantaș, in ziua de astazi nu prea se mai gateste asa, nutritionistii au spus ca rantașul este moartea ficatului... Ca sa pornesti o reteta cu rantaș, mai a les la fasole, e ceva mai complicat fara marmida, are tendinta sa se prinda din cauza ca si fasolea ingroașa mancarea, nu numami rantașul. O clipa de neatentie si gata, mancarea e arsa. E mai complicat de gatit acasa.  Asa ca retetele adaptate pornesc fara rantaș si eventual, la urma, se adauga o lingura de faina, asa, sa ingroase sosul.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, daniels a spus:

Are pe undeva o supapa.

Tu nu vezi ca nici nu are vreo prindere pentru capac ca sa reziste la presiune? Ala este un capac cu o balama si atat. Am intrat personal in bucatarie cand am facut armata si am vazut aceste vase (erau 4 bucati). Una din bucatarese (ca la noi toate erau femei, doar bucatarul de la popota era barbat) cand m-a vazut ca am intrat in bucatarie a zis: Ce faci moldovene? Am belit niste ochi mari si am zis: Pwla mea, n-am scos nici macar un cuvant deci de unde stiti ca sunt moldovean? Toate au izbucnit in ras si alta mi-a zis: in armata oltenii intreaba cum se poate inainta in grad, ardelenii intreaba unde-i dormitorul si moldovenii intreaba unde-i bucataria! Deci daca ai intrat in bucatarie => esti moldovean! :rzb

Ca tot spuneau unii mai sus cu cate kg au intrat in arma si cu cate au iesit, eu cand ma imbracam dupa juramant sa plec acasa, a trebuit sa imprumut o curea de la un coleg ca altfel pantalonii imi cadeau pur si simplu de pe mine. Capitanul deja paria ca nu erau pantalonii mei. Nu-mi placea neam mancarea din armata si doar la pranz ma duceam sa servesc felul 2 si seara incercam sa ciugulesc ceva daca se putea. Una din bucatarese dupa 5 saptamani chiar mi-a zis: bai moldovene, eu nu te vad bine, te-ai strans la fata ca țapu' la coaie! (atunci am auzit prima si ultima data in viata mea asa ceva). 

 

P.S. Na ca nu-s singurul care zice ca nu functiona sub presiune. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Ce vezi in poza e un cazan dezafectat, macar daca i se vedea capacul de deasupra. Eu am petrecut mai mult timp in blocul alimentar ca se facea de serviciu. Era numai un maistru bucatar, restul soldati. 

Capacul avea sistem de inchidere, precum si un sistem in care statea intredeschis. Sistemul de protectie era orientat in jos, fiecare cazan avea in apropiere un sifon de pardoseala si era orientat catre acel sifon. Aveau sistem de siguranta ca leatul pe timp de noapte mai adormea sau era beat.

Link spre comentariu

Marmita era "rucsacul" ala izoterm de inox folosit la dus mincarea calda pe aliniamentul de lupta.

Alea din bucatarie erau cazane cu abur sub presiune la unitatile mari.

 

Link spre comentariu

Vasele de fierbere ( cazan inox militar / marmita ) erau incalzite cu abur de joasa presiune, compartimentul de fierbere avea capac cu garnitura dar fara dispozitive de strangere / zavorare (etansarea o realiza greutatea capacului), practic nu functiona sub presiune, cele mai noi aveau supapa de siguranta dar era montata pe conducta aburului de incalzire, am vazut la un moment dat unele prin spitale care avea sudat pe capac un stut de evacuare a vaporilor.

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu
Acum 17 minute, Ion_Bumbu a spus:

Marmita era "rucsacul" ala izoterm de inox folosit la dus mincarea calda pe aliniamentul de lupta.

Alea din bucatarie erau cazane cu abur sub presiune la unitatile mari.

 

Mai erau si altele mai mari care erau fie in remorci fie pe camioane.

Aici sunt unele mai mici:

53788267_376669116252498_339572430240481

Link spre comentariu

Alea erau pentru bucataria mobila. Stateau in ulei, uleiul era incalzit cu un arzator. Practic se gatea in mers (ma rog, se puneau de toate - fasole, cartofi - inchideai capacul, legai bucataria de campanie de un camion si, la sosire, aveai mancarea calda).

Bucatarie Rulanta Auto BRA-2 - Armata Romana | Surplus militar \ Romania \ Echipament surplus militarysurplus.ro | Surplus Militar, Imbracaminte,Bocanci Combat, Uniforma Jandarmi, Echipament institutii, Echipament tactic, Paza si Protectie, Airsoft, Outdoor

Link spre comentariu

 La genul ăla de cazan nu poți vorbi de "slow cooking"!Mai degrabă "fast cooking",că seamănă cu kuktele...

 Oricum ideea e că pe un eventual front nu pierzi timp cu gătitul...

 Şi o întrebare,de ce unii cârnați afumați acasă au gust puternic de fum şi gustul mai păcătos?Noi chiar dacă afumam cârnații 2 zile la fum cald ieşeau perfect!

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări