Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Va salut,

 

N-am mai postat de ceva vreme pe-aici, dar urmaresc cu interes topicul.

Am si eu cateva mestereli recente cu care sa ma laud.

 

1) Inspirat de iutub, am confectionat acum vreo 10 zile niste muschiulet umplut cu ceapa tocata si ciuperci si bandajat cu felii de slaninuta afumata. A iesit de vis: fraged si suculent. Iata cateva etape ale procesului tehnologic si in final o sectiune alaturi de cativa cartofi in farfurie.

 

 

 

 

 

 

 

2) Mi-am incercat norocul la o specialitate de prin Asia de sud-est. Am mancat la restaurant si mi-a placut, asa ca mi-am spus ca e cazul sa incerc sa confectionez si in bucataria proprie. Se numeste laksa. Puteti gasi detalii cu ajutorul lui Nea Gogu. A iesit bine, sunt multumit, dar gustul e foarte diferit in comparatie cu ce suntem noi obisnuiti pe meleagurile mioritice. Mancarea asiatica ori iti place, ori n-o atingi nici cu prajina. Scriu dupa ce am mancat-o, asa ca banuiesc ca sunt in afara oricarui pericol :d

 

 

 

3) Si in final, dar poze mai tarziu, am si eu la maturat o pastrama ca aceea descrisa mai sus de colegi. E facuta dintr-o bucata de ceafa. Sper sa iasa marmorata in sectiune. Sta deja de doua saptamani cu mirodenii, dupa cele 3 zile regulamentare la sare. Peste o saptamana o desfac din scutece, ca sa vad ce minune a iesit.

 

 

Link spre comentariu

Astazi am afumat slănina!!

Pe 12 ianuarie am pus-o la sare și de ieri pana astazi a stat la zvantat. Așa arata după 5 ore la fum călduț.

 

20240203-145055.jpg

 

 

Am gustat putina slănină și vreau să vă spun... mi-a iesit bine!

Urmează să o fierb in moare de varză.

 

20240203-181211.jpg

 

 


20240203-181135.jpg

 

Link spre comentariu
La 03.02.2024 la 19:53, Ovidanie a spus:

Am gustat putina slănină și vreau să vă spun... mi-a iesit bine!

Urmează să o fierb in moare de varză.

 

20240203-181211.jpg

 

 


20240203-181135.jpg

 

Imi ploua in gura nene!!! :dffe

Mie atunci cand o scoti din afumatoare si o mananci cand inca este calda mi se pare cea mai buna. 

 

Link spre comentariu

Fiecare cu preferinta lui. Sotia o mananca numai proaspat scoasa din frigider, nu trebuie sa se incalzeasca la temperatura camerei. Si trebuie sa fie taiata bucati foarte mici, atat de mici ca baga 3-4 bucati la o inghititura. Unchiul meu apreciaza slanina afumata la fum rece, un sfert din podul casei este afumatoare. Dupa doua luni la fum, se face slanina ca scandura, daca vrei sa tai felie subtire nu poti, se aschiaza. De soric nu mai zic, se face ca tabla. Asa se facea in vechime, cand iernile erau cu zapada, rar temperatura urca peste zero grade, atunci puteau sa tina slanina in podul casei, nu exista risc sa se altereze.

Alt vecin are o reteta "nemteasca", in Ilisesti au fost candva nemti sau sasi,  au mai invatat si ai nostri cate ceva. Cum procedau: Construiau din scanduri o lada cam de 1,5m inaltime, 1,2 m latime, si 1,8 m lungime, focul il faceau la 3-4 m distanta, de la focar pana la cutia afumatorii faceau un tunel din brazde de pamant, acoperit cu ce aveau la indemana. Afumau 3-4 zile, cate 2-3 focuri pe zi, ce mancau un urmatoarele saptamani duceau in camara iar ce aveau de pastrat pe termen lung puneu in sare, aveau niste cazi din lemn, covata se numeste in zona mea. Deci bagau slanina in covata, ingropata in sare, in felul asta statea perfect pana la a doua prașilă,  aprox. 15 iunie...

Prieten de-al meu din Ipotesti-Suceava, portioneaza slanina cruda, apoi o fiebe in vin cu condimente, o condimenteaza cu boia, mujdei de usturoi, etc, apoi o pastreaza la congelator cat este necesar. Foarte-foarte buna, o placere sa mannanc de cate ori trec pe la el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări