Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Nu de fiecare dată gustul a fost la fel,unele erau mai bune ca altele...Cum vi se par vouă?

Si nu-i normal? Doar citele nu-s identice :rzb. Daca stii ce sa alegi ajungi sa aiba cam acelasi gust (e clar ca nu poate fi identic), insa daca vrei sa cumperi mai multe bucati odata (doar nu te duci sa conlinzi magazinele LIDL sa cumperi ce vrei) si alegi din ce gasesti ajungi sa iei si din aia care nu-i asa de gustoasa, oricum prefer asa decat sa iau carne de porc. 

Gust aproape identic are doar aia nemteasca (din prima poza) si la aia nu trebuie sa te apuci sa alegi, poti lua oricare. 

 

Asa pot sa-ti spun ca prin vest, la LIDL chiar gasesti Irish eye rib (deci chiar din Irlanda) care la fel are cam acelasi gust. La noi cred ca de fapt este tot carne romaneasca (aia din Irlanda are un altfel de gust si textura este total diferita, mult mai tandra). Eu chiar m-am sincronizat cu un prieten si am cumparat amandoi in aceeasi zi Irish eye rib (el in RO eu dincolo de gard) si am pus amandoi poze si pret pe whatsapp. Sa-ti mai zic ca acolo era mai ieftin ca in Romania? :85 

 

P.S. Era si Black Angus din Argentina dar n-am avut curaj sa cumpar. Daca nu-i produsa in UE nu cumpar. Asa vizual si la pipait se vedea ca este peste Irish eye rib (si pretul era mai mare), dar cum am zis .... n-am avut curaj. 

Editat de merck
Link spre comentariu

@BRANCA daca friptura de vita nu arata macar asa:

Screenshot-2023-12-11-at-16-10-45.png

sigur gustul nu-ti va fi pe plac. Am prajit-o un pic mai mult ca sa vezi sucul ala care iese. (nu am pus nimic in tigaie, de obicei se pune un varf de cutit de unt, tocmai pentru a nu maroni carnea cu untul ars, sa poti sa vezi clar cat de prajita este). 

Cand nu esti sigur daca carnea "e din aia buna" mai bine o faci in sange ca altfel daca se intareste si nu are sucul ala si gustul va fi de carne de vita fiarta. Si acum daca o fac in sange si nu am grija ce mananc dupa am diaree. 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, merck a spus:

Asa pot sa-ti spun ca prin vest, la LIDL chiar gasesti Irish eye rib (deci chiar din Irlanda) care la fel are cam acelasi gust. La noi cred ca de fapt este tot carne romaneasca (aia din Irlanda are un altfel de gust si textura este total diferita, mult mai tandra).

confirm 100% eu pana sa ajung in Irlanda nu mancam carne de vita aveam senzatia ca e imposibil de mestecat (in Ro)

aici am invatat cum se prepara si cum se serveste (exista pub-uri unde iti aduce o bucata de carne cruda si o bucata de piatra - de marimea unui carpator care e incinsa in cuptor - ti-o faci tu cum vrei pe masa in restaurant ad hoc - se cheama steak on the stone) 

https://stonehaven.ie/steak-on-stone/

RR

 

Citat

spui ca in Irlanda nu exista pasuni :rzb, acolo e mai scump sa dai altceva la vaca decat sa deschizi usa la grajd si sa se duca vaca la pasune. 

din pacate nu-i asa simplu 3-4 luni pe ani (mai precis acum) pasunile sunt saturate de apa (de la soarele asta care nu se mai opreste) si nu poti sa lasi vitele pe pasuni ca distrug pasunile (se framanta si se distruge pasunea) asa ca tii vitele in shed (un fel de magazie imensa) si le dai fan (tot iarba) pe care ai pregatit-o in baloti in timpul anului.

Crede-ma habar n-veam lucrurile astea acum 25 de ani dar am construit diverse electronice pentru crescatorii de vite. (aparate care injecteaza diverse minerale in apa de baut pentru vite in functie de statiul de dezvoltare, magneziu, calciu si altele)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 19 ore, Ovidanie a spus:

Intrebare pt colegul Mircea: La saramură, care ar trebui sa fie proporția intre legume și peste?

 

In functie de pestele pe care intentionezi sa-l folosesti poti estima proportiile de legume si cum vrei sa iasa gustul.

Pentru un plus de dulceata eu folosesc mai mult ardei kapia copt in detrimetrul rosiei (nu se mai gasesc rosii dulci).

Nu e o greseala sa folosesti mai multe legume si nu exista o proportie batuta in cuie.

Atentie! La saramura nu se foloseste ceapa sau morcovi. Nu e plachie.

In Dobrogea sunt doua culturi diferite:

-Lipovenii din delta care prefera pestele fiert si servit separat cu mujdei de usturoi frecat cu otet;

-Pescarii de mare care au o bucatarie ceva mai bogata dar putin cunoscuta.

Link spre comentariu

La saramura oltenească de peşte rețeta prevede că la 1,5 kg peşte poți pune 3-4 roşii potrivite şi 3-4 ardei,preferabil kapia.Legumele obligatoriu se coc la grătar,inclusiv 1-2 ardei iuți şi se toacă mărunt.Usturoiul cam 1-2 căpățâni mari se bagă la finalul fierberii saramurii,obținută din 1,5-2 litri de apă.Practic apa se fierbe cu legumele tocate cca 5-7 min.

 Peştele prăjit la grătar sau tigaie se bagă la final în zeama fierbinte,odată cu usturoiul pisat.

 Rețeta țărănească n-are adaus de verdeață şi nici piper,dar cine doreşte poate pune.Sarea e după gust.Peştele obligatoriu se sărează înainte de coacere.

 "Zama" se poate face mai lungă sau mai groasă,adică cu mai multă sau mai puțină apă,funcție de preferințe.

 Se serveşte fierbinte cu mămăigă moale,nu tare.

 Aproximativ la fel e şi saramura oltenească de pui.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
La 11.12.2023 la 11:25, BRANCA a spus:

Ăl mic ia de la Lidl şi m-a servit de câteva ori.Nu de fiecare dată gustul a fost la fel,unele erau mai bune ca altele...Cum vi se par vouă?Vorbesc de preparare ca la carte şi la acelaşi nivel de coacere.

Mie îmi place vita din Lidl (şi nici raţa nu e rea). Caut să fie cît mai marmorată, o las la temperatura camerei cam o oră, o şterg de zeamă, pun sare şi piper, apoi cîte trei minute pe fiecare parte într-o tigaie de fontă încinsă zdravăn.

 

Acum 9 ore, BRANCA a spus:

Aproximativ la fel e şi saramura oltenească de pui.

E prima oară cînd aud şi pare un fel de mîncare interesant. Se face tot ca la peşte, adică prăjită carnea şi pusă spre final?

Link spre comentariu

 ratza.Saramura de pui oltenească se face aproximativ ca cea de peşte.La rețeta autentică,se foloseau pui de țară cam cât doi pumni,copți pe grătar.

 Zeama se ia cu ardei roşii scurți,tăiați la vârf.Se numesc "raci" şi se folosesc şi uscați în unele preparate olteneşti.

 Cam aşa arată rețeta:

https://www.caietulcuretete.com/2010/10/saramura-de-pui.html?m=1

Link spre comentariu

E maturata carnea aia si ai luat-o de la macelarie, aia nu-i carne de supermarket suta'n mie.

Compar cu ce este la LIDL:

Screenshot-2023-12-13-at-19-56-32.png

si este alta liga. 

Cat e kilogramul?

 

P.S. Mai mananci carne de porc??? :scarpin

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

 Măi să fie,"fleur de sel"?Păi nu băgați din start "sare"?Trebuie să umblăm la Gogu să căutăm termenul?

Nu stiu sa avem in romaneste traducere pentru fleur de sel. Nu-i sare obisnuita, la gust simti si altceva nu numai sare. 

Noi avem de exemplu sarea aia de cariera, care nu are acelasi gust cu sarea alba de bucatarie. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări