Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Nu sunt secretos, cine vrea cumpere, pot sa-i spun. Sa ma contacteze in privat sau la tel, numarul meu e public.

Treaba asta cu scos ochii pestelui ... am observat ca  dupa decongelare nu arata bine, sunt tulburi. Musafirul meu avea un fix, probabil considera ca e ceva gretos. Nu ma mira, am mai vazut fixuri de astea, cel mai nostim a fost unul care urla la mine sa nu spal carnea, tocmai feliasem cotletul, urma sa-l spal apoi sa-l pun la frigider, cu ceva condimente. Altuia i-a picat fata cand gazda a adus la masa o ceapa gata curatata si taiata in 4, a vorbit jumantate de ora explicand cum si de ce se sparge ceapa cu pumnul.

Rata o cumpar fara ficat, cu 20 lei kg. Ficatul nu mi-l  vinde mie, are clienti care platesc bine de tot. Gainile, gastile, 20-25 lei kg, cu cat e mai mare cu atat e mai scumpa. Astea din urma sunt cu ficat cu tot. Asta este pret de pasare gata jumulita, daca o cumpar vie cred ca platesc la jumatate. Nu am intrebat, nu am chef sa jumulest oratanii. Am facut-o de cateva ori, nu-mi place.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Ovidanie a spus:

cel mai nostim a fost unul care urla la mine sa nu spal carnea, tocmai feliasem cotletul, urma sa-l spal apoi sa-l pun la frigider, cu ceva condimente.

Carnea de vita nu se spala si nici nu se ingheata pentru ca apa in urma spalarii sau inghetarii ii schimba gustul/aroma. Are un gust mai bun carnea care nu intra in contact cu apa. Dar in nici un caz nu ma apuc sa urlu la cineva care face asta. Daca spre exemplu din greseala cade carnea pe jos, doar nu o arunc ca sa nu o spal :57, o spal si apoi o pun pe niste servetele de hartie sa traga cat mai multa apa si apoi la tigaie! 

Link spre comentariu

Intrebare pt colegul Mircea: La saramură, care ar trebui sa fie proporția intre legume și peste?

 

@merck, de unde treaba asta cu nespălatul cărnii? Cine a spus-o? In toate manualele și cursurile din scolile de bucătari scrie clar ca torul se spală in doua trei ape.

Faza cu urlatu' s-a petrecut la o cabană, unde eram cazati peste noapte. Eu trebuia sa fiu bucătarul dar un individ din grup, după ce a luat cateva pahare in plus a inceput sa dirijeze toate treburile, inclusiv muzica și pregătirile culinare. Am avut grijă sa aibă paharul plin tot timpul, pulbere s-a facut, a doua zi l-am revazut pe la amiază. L-am intrebat daca vrea un fresh de portocale și cand a raspuns afirmativ, i am adus vreo 200ml suc de portocale in amestec cu 150ml de votcă. Separat i-am adus 100ml de votcă, omu' stia vorba aia, cui pe cui se scoate. A băut votca, a băut sucul cu votcă și paradoxal, după treaba asta a fost treaz trezut vreo 30 minute. Apoi a băut apa si kaput, a adormit cu capul pe masă.

Link spre comentariu

 Ovidanie.Nici eu nu scot ochii la peşte.E normal să fie tulburi după fiert,în fond conțin nişte proteine ce se opacizează.

 Cel mai important e să scoți branhiile,chestie pe care se pare c-ai făcut-o.Cam greoi,eu le iau cu o pensetă cu autostrângere.

 Nu ştiu cum e tipicul pe la voi cu ciorba de peşte,o serviți sau nu cu legumele fierte?La sârbi totdeauna ne servesc cu aceasta strecurată,clară.

 Ieftine orătănile la 20-25 lei,să vezi pe lângă Bucale prețuri...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 9 ore, Ovidanie a spus:

 

@merck, de unde treaba asta cu nespălatul cărnii? Cine a spus-o? In toate manualele și cursurile din scolile de bucătari scrie clar ca torul se spală in doua trei ape.

Spalatul carnii nu ajuta la indepartatul bacteriilor ci din contra ajuta la raspandirea lor prin spalare, ca doar nu speli carnea cu apa + sapun. 

Citat

"Some people think they are supposed to wash their meats and chicken before cooking. I recommend not washing them because that puts you at risk for spreading the bacteria around your kitchen and around yourself,"

Pama si FDA recomanda sa nu fie spalata carnea ci sa fie utilizata direct din ambalaj. 

Citat

Cooking raw chicken straight from the package is safe, says the Food and Drug Administration

Cand se prepara trebuie atinse urmatoarele temperaturi:

Citat

Chicken and all poultry products are safe to eat at 165 F. Beef, pork and lamb should be cooked to 145 F and ground meats are safe to eat at 160 F.

 

 

Inclusiv la US Department of Agriculture gasesti scris:

However, washing raw poultry, beef, pork, lamb or veal before cooking it is not recommended. Bacteria in raw meat and poultry juices can be spread to other foods, utensils and surfaces. We call this cross-contamination.

https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/washing-food-does-it-promote-food#:~:text=However%2C washing raw poultry%2C beef,We call this cross-contamination.

 

Daca vrei sa te convingi ca apa schimba gustul si textura carnii de vita la prajit poti sa faci singur un experiment (mai fortat) ca sa vezi consecintele. Fa un chateaubriand spaland carnea si punand-o asa uda in tigaie. Chateaubriand presupune sa ai o crusta la exterior si in interior carnea sa fie tandra. Pentru asta trebuie realizata o "cauterizare" a bucatii de carne pe ambe parti. Daca carnea are apa pe ea temperatura va fi mai scazuta si practic tu fierbi carnea pana la evaporarea apei si in felul acesta si sangele/zeama din carne se va scurge in tigaie in loc sa ramana in bucata de carne ceea ce va prelungi procesul de fierbere rezultand o bucata de carne fiarta si tare. 

In Franta nici nu se concepe sa pui la prajit carnea de vita pana nu atinge temperatura camerei si tigaia trebuie deja sa fie incinsa bine tocmai pentru a preveni aparitia condensului (apei). 

Link spre comentariu

 merck.Şi mie mi-ar place steak din ăla la 3-4 zile,dar produce găuri "negre" în buget!

 Pe timpuri am văzut într-un reportaj din New York un magazin care vindea steakuri bio la 60-70 $ juma de kil!Am impresia că prețurile actuale sunt mult mai mari,iar la Kobe şi mai şi...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Eu bag cam 4 pe saptamana, ca tot e post :57!

60-70$ pe 500g este exagerat. In Franta sau Irlanda pretul per kg se invarte in jurul a 40-45 de euro si sa nu-mi spui ca in Irlanda nu exista pasuni :rzb, acolo e mai scump sa dai altceva la vaca decat sa deschizi usa la grajd si sa se duca vaca la pasune. 

Link spre comentariu

 Până la urmă câte păşuni sunt,că sunt cam multe vite...Am citit undeva pe net că sunt f bine cotate păşunile de pe malul mării atât pentru berbecuți,cât şi pentru Angus.Cică iarba puțin sărată ar îmbunătăți carnea.Nu ştiu dacă e adevărat...

 Privitor la steakuri mi s-au părut puțin diferite .Ăl mic ia de la Lidl şi m-a servit de câteva ori.Nu de fiecare dată gustul a fost la fel,unele erau mai bune ca altele...Cum vi se par vouă?Vorbesc de preparare ca la carte şi la acelaşi nivel de coacere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări