Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Ovidanie.Care e rețeta ta de pastramă?

Am mâncat una preparată la Craiova.Otravă de sărată...Am mâncat şi la Bran în stilul pieptului de porc semicrud şi a fost excelentă.Neafumată...

 Cineva îmi spunea tot aşa că lua de la un particular neafumată şi trebuia consumată în 2-3 zile.De asta întreb,că nu sunt lămurit care e rețeta originală,afumată sau neafumată?

Link spre comentariu

Probabil ca fiecare comunitate are cate o rețetă proprie,  "originală". Am un amic pasionat de paleogastronomie, o sa-l rog sa ma lumineze puțin.

Pot sa spun cum procedez eu, toamna cand cumpar oaia, am grijă să fie grasă, doar așa carnea e fragedă. Minimum 30kg fară cap și organe. In primă fază trebuie să hrănesc pisicile, altfel atacă carcasa oii. Apoi atarn carcasa in locul leagănului și cu lampa cu gaz parlesc bine carcasa, oricat de curat ar lucra ciobanul, mai sunt firicele de par lipite. Cand parlesc, se zbârcește pielița aia care acoperă cam toată carcasa, e un fel de grăsime. Toată pielița se inlătură. Apoi scot carnea premium, cele 4 pulpe, pentru fripturi, cateva cotlete pentru un grătar fabulos și preferatul meu, gatul de oaie, gatit lent, in cuptor, vreo 6-7 ore, după parerea mea, asa iese cea mai gustoasa friptură. Tata preferă coastele, am grijă sa-i pregătesc trei  pachete premium, sa-și satisfacă pofta. Restul cărnii il porționez in bucați de max 1kg și țin carnea la baiț 4-10 zile, depinde cum reusesc sa programez musafirii.

Carnea scoasa de la baiț o coc puțin in afumătoare, apoi feliată  convenabil și definitivată la tigaie sau la grătar. Rețeta de baiț am spus-o in acest topic, cine o gaseste îl rog sa spună la ce pagină a gasit-o.

Eu folosesc baiț lichid, am vazut prin alte parti preferă să foloseasca o marinadă rapidă, un fel de sos cu care ung feliile de carne și după 2-3 ore la frigider, direct pe grătar.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, cdinu332 a spus:

cine nu preferă oaie/capră,

Intre oaie si capra e diferența ca de la cer la fundul mării...

Apropo ,cand am fost la targul de la Negreni ,printre vanzatorii de antichitati am gasit un secui care avea si cas de bivolita,,,la cantitate mai mare am obtinut un pret de 40 lei per kg....avea si sarat si normal, am luat normal , nu mi prieste sarea la tensiune....A avut un gust fantastic , a batut orice cas ce am mancat pana acum ...,pare rau ca nu am luat nr telefon....

( Si nu am avut deranjamente gastro - intestinale....)

Link spre comentariu

 Ăl mic al meu mai ia câteodată steak de vită de la Lidl.Nu ştiu cum e maturată,da' e excelentă la grătarul electric.

 Hamburgeri de vacă Angus am încercat şi eu,da' sunt leşinați.O pleşcavița sârbească îi bate la orice oră!

 Privitor la oaie,dacă prind,mănânc fără nicio problemă.În RO nu prea există carne de berbecuț de rasă.Aia este ceva deosebit,fără gust pronunțat de oaie.Berbecuții din rasă neozelandeză sar de 50 de kg!!

 Vita aia din magazin de 110 lei/kg e Angus?Mi se pare mare prețul pentru vită obişnuită...

 Privitor la cărnăraie v-ați pus întrebarea de ce preferă lumea pe cea de porc?Personal aş zice că nu e chestie de obişnuință ci de cât de gustoasă e,comparativ cu restul...

Link spre comentariu

Oi de rasă? Cate vreți, trebuie doar sa va intereseze. Crescatori de oi din rasa Dorper avem și aici, pe forum. Trebuie doar sa fiți puțin atenți, pe unde mergeți, intrebați și alte cele, nu doar "de unde pot sa cumpăr o țuică bună" Daca puneți intrebările corecte, o sa descoperiți ca exista mici intreprinzatori care cresc Angus si maturează carnea. Eu obișnuiesc sa-mi fac contacte pe unde merg, am in agendă o mulțime de potențiali furnizori, cand am nevoie sun și stabilesc cand sa vin după marfă. Eu sunt din Suceava dar porcul îl cumpăr din Mihăileni-Botoșani, peștele de la Ștefănești, cereale și făină de la Trușești și Hudești, rațe și gaște de la Cervicești...cam pentru orice produs am de parcurs dus-intors intre 80 și 200km. Am prieteni care-mi trimit branzeturi ulei de masline și alte cele din Roma-Italia și de mai bine de un an primesc branzeturi și alte cele din Eindhoven. Inainte de primul război Ruso-Ucrainean primeam pastramă din pește și icre roșii de undeva de langă Mariupol, tot de acolo primeam și sare, cea mai albă și mai bună sare gemă, nu am putut cumpăra ceva asemanator din RO.

Daca eu pot, puteți și voi.

Link spre comentariu

Bors de peste.

Astazi am fiert un bors de peste, si cand am servit musafirii am fost intrebat daca am scos ochii pestelui. Voi scoateti ochii pestelui? Eu i-am scos, inca de asta toamna, cand am curatat pestele si am pus capurile alea in lada frigorifica. Pe langa capetele alea am mai fiert si burta afumata de la un fitofag de 10Kg, a iesit un bors extra!

Care-i faza cu burta afumata: pestii astia mari, de 8-10 Kg, sunt foarte grasi si burta pestelui nu prea poate fi gatita, este prea grasa. Eu decupez burta pestelui, de la sfincter, pe varful coastelor, pana deasupra inotatorii de langa branhii. Tin in sare grasimea aia exact cum tin slanina de porc, apoi o afum pana vad ca incepe sa se usuce, cred ca pierde jumatate din greutate. O pun la conngelator, pentru iarna, pentru asemenea borsuri.

 

 

20231210-120838.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări