Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Mircea

Postări Recomandate

Asa arata afumatoarea mea.  Este absolut in regula, am folosit-o intensiv de cand am construit-o,  din 2012.

DSC-0004.jpg

Sunt cateva reguli care obligatoriu trebuie respectate. In primul rand carnea se baga in afumatoarea fierbinte. Adica faci focul cu minimum o ora inainte.

Carnea trebuie sa fie uscata, asta inseamna ca trebuie pusa la zvantat cu o zi inainte, daca carnea este uda, fumul adera puternic si produsele nu mai au culoarea aurie, vor fi maro la culoare. Chestia asta cu zvantatul ma incurca cel mai mult, pana de curand reconfiguram frigiderul pentru bauturi, in asa fel incat sa pot agata carnurile de gratarele frigiderului si sa stea la zvantat peste noapte. Dar in ultimii trei ani am testat o varianta care da rezultate bune. Cum procedez: Usuc cat de bine pot, prin tamponare, cu un prosop de hartie, apoi infasor carnurile in hartie de copt, si in staniol. Nu impachetez, doar infasor, in asa fel incat partea superioara si partea inferioara sunt deschise. Hartia si staniolul  sunt ca un cilindru peste carne. Grija la staniol, are tendinta sa se desfaca de la caldura si curentul de aer, vedeti in ultima fotografie cum am prins straturile de staniol intre ele.

Bag pachetele in afumatoarea fierbinte, las doua-trei ore la copt, asa impachetate, in acest timp toata apa se evapora, grasimea incepe sa curga, urmand ca in ultima ora sa defac pachetele si sa las carnea sa ia putin fum.

20231016-093326.jpg

Asa arata carnurile crude:

20231016-093124.jpg

Asa arata pachetele facute.

20231016-093108.jpg

Ce a facut amicul mei de a stricat toata carnea? In primul rand nu a asteptat ca afumatoarea sa se infierbante. Trebuia sa sterga bine  gainile alea cu prosoape de hartie apoi sa le lase la zvantat, macar o ora, eu am recomandat sa astepte o ora si jumatate. In acest timp afumatoarea s-ar fi infierbantat suficient, iar in vatra afumatorii s-ar fi adunat suficient jar, a carui caldura  ar fi evaporat apa de pe carne. Jarul fumega foarte putin, nu ar fi inegrit carnea. Dupa 30 minute la jar, cand primii stropi de grasime incep sa picure, peste jarul ramas trebuia sa puna surcele de fag, sa aprinda repede focul, in afumatoare trebuie sa fie flacara sau jaratec, exclus lemn care fumega. Nu a respectat nimic din toatet astea, pe deasupra nici nu a folosit lemn subtire de fag, i-a fost lene sa foloseasca toporul.

Link spre comentariu

Ovidanie.Deci ai afumătoare cu fum cald...Astea sunt pretențioase şi cer supraveghere.

Am avut şi eu afumătoare asemănătoare.Nu făceam foc atât de puternic cum se vede în poza ta.La început făceam un pic de foc,iar apoi puneam lemne rotunde de stejar,fag sau carpen.Astea rotunde ard mocnit,încet...

Link spre comentariu

Eu pun doar lemn de fag superuscat, fara coaja, crapat subtire, in sectiune avand max 40*40mm. Parerea mea este ca lemnul care arde mocnit, la temperatura mica, genereaza multe gudroane, pentru a evita asa ceva fac focul intr-o cutie metalica, tin jaratecul adunat gramada, lemnele ard cu flacara. Aparatul foto este sensibil la infrarosii, in realitate flacarile nu sunt chiar asa mari.

Chiar acum am mai pregatit putin cotlet, va sta la marinat 2 zile doar cu sare, ardel iute macinat si piper, apoi spal condimentele si pentru inca doua zile va sta intr-un bait facut din vin alb demisec, rozmarin, coriandru, piper, dafin, putin cimbru si binenteles sare.

Cele trei bucati din susul imaginii vor sta doar cu sare, sunt pentru sora-mea, asa le vrea, nu suporta condimentele pe sunca/pstrama. In mancare adauga condimente, dar numai macinate fin, sa nu-i crantane printre dinti.

20231016-195234.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Incepe sezonul !  Cum stati cu porcul??  Totul e stabilit?

Intre timp eu m-am mai antrenat, am afumat cotlet, ceafa, spata, gusa, carne cumparata.

Asa arata in prima faza, pana se usuca bine:

20231021-173831.jpg

Focul adunat granada, numai lemn subtire,  fag fara coaja.

20231021-173719.jpg

Asa arata in faza finala:

20231021-203125.jpg

Cine este din zona Clujului. de pe langa Dealu Mare? Vreau detalii despre o reteta, se pare ca se numeste 'zamuca de ardei' de fapt este un ardei umplut servit intr-o farfurie cu ciorba. Adica si ciorba si ardei umplut, simultan  in aceeasi farfurie. Doream sa stiu ce fel de ciorba e aia, se fierbe separat de ardeii umpluti, sau este zeama in care au fiert ardeii?

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Ovidanie.Eu cred că e vorba de o rețetă asemănătoare cu asta:

https://savoriurbane.com/ciorba-de-ardei-umpluti-reteta-pas-cu-pas/

Şi Gina Bradea are ceva asemănător:

https://pofta-buna.com/ciorba-de-ardei-umpluti-reteta-ardeleneasca/

"Zamă","zămucă","zămuță",e denumire ardelenească pentru supe,ciorbe,fiertură,adică "zeamă"...

Dacă vezi câte regionalisme sunt în Ardeal şi Banat pentru mâncăruri te cruceşti!

Dacă ai răbdare:

https://gastroart.ro/2018/12/19/mircea-grozabucataria-romaneasca-este-reprezentata-special-de-zamuri-si-tocane/

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Acum 46 minute, validae a spus:

Am mâncat doar creveți o singură dată, dar nu m-au dat pe spate.Dar probabil n-a știut nici soția să-i gătească cum trebuie....

Crevetii, homarul, noix de Saint Jacques etc. sunt foarte sensibile la timpul/temperatura de preparare. Cum il depasesti => devin cauciucate. Pana inveti sa le prepari dai cateva rateuri. Homarii de aceea sunt prefierti tocmai pentru a impiedica esecul (nu-s ieftini :dffe). Cine insa stie (are ceva rateuri la activ) poate sa ii cumpere si vii si ii fierbe el singur. In plus sunt si mai multe specii si chiar unii sunt mai buni decat altii. Mircea fiind in Franta cred ca are Homard Breton acolo si este mai bun. Eu cand am fost invitat la masa la un italian am vazut clar diferenta. El imi pusese mie si sotiei homar Breton si lui isi pusese homar canadian (nu a gasit decat 2 breton, desi a dat comanda de 3). Si i-am zis ca vreau sa fac comparatie si am schimbat cu el cate un cleste deci am avut posibilitatea sa compar cei doi homari.

La creveti de exemplu, trebuie neaparat un sos sau o crema. Deci nu merge sa ii consumi simplu pentru ca gustul final care este deosebit provine din amestecul de crevete + sos/crema. Homarul se poate consuma si integral fara nimic pe langa el, pentru ca este altceva.

Zici ca nu ai sa manaci niciodata ceva care arata ca o ganganie uriasa, da raci n-ai mancat? 

P.S. Homarii mai mici au "carnea" mai tandra si mai buna la gust, dar ... mai putina. Stropesti peste tot in jur pentru nici doua linguri de "carne" :57

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări