Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Cand spuneam ca nu am prea multe de spus, nu incercam sa par modest... ma refeream la diverse organe facute la gratar. Am copt la viata mea mult ficat, dar alte organe doar inima de vita, doar de doua ori. Organe coapte de altii am mai gustat diverse, dar nu se pune, nu stiu cum au fost pregatite, eu am vazut doar cum se coceau pe gratar.

Despre ficat, pot sa va spun ca daca e facut in sange, este moale. Dar nu toti mananca in sange, cel putin la mine in familie. Daca-i copt bine, ficatul se intareste. Ar mai fi o varianta, copt rapid pe ambele fete, cat sa se inchege putin, apoi lasat la odihnit intr-un castron de ceramica, pana se patrunde. Pe ficat sarea se pune intotdeauna dupa copt, stiut este ca sarea intareste ficatul.

Eu fac ficat de vita la gratar, tai felii  de 3cm si-l coc bine, pe ambele parti. Se intareste dar nu ma deranjeaza, mai departe il tai cubulete si-l gatesc cu legume si multa ceapa, pun si sos de rosii, fac un fel de tocanita. Binenteles ca-l gust imediat ce-l iau de pe gratar, cu ceapa si alte legume, este o placere.

Ficatul de porc il fac la tigaie, am "compilat" o reteta agreata de toata familia, parca am postat mai la inceputul topicului.

 

Voi cum pregatiti ficatul? Cat de gros il taiati? Cat de tare-l spalati? Il tineti sau nu in lapte?

Ce inseamna "copt direct pe jar"?

 

 

Link spre comentariu

Carne sau ficat, direct pe jar, nu am facut.

---------------------------------------------------------

 

Astazi am copt/afumat niste carnaciori din carne de pui amestec cu 15% vita. Discutam cu un amic macelar despre combinatia vita-pui, am facut un experiment, sa vad ce iese. Eu am facut compozitia, el a umplut matele. Sunt comestibili dar am gresit undeva, sunt prea sarati. Pentru a putea trage concluzii trebuie repetat experimentul.

 

20230607-214225.jpg

Link spre comentariu

Aseara, carnatul scos direct din afumatoare, mancat cu rosii, ceapa si paine, nu a facut impresie prea buna. Nici cand i-am dat cu mustar nu m-a impresionat.

Dupa ce am scos carnatii din afumatoare, pe la ora 21,  i-am bagat intr-un lighean si am acoperit cu un fund de lemn, sa nu-i atace pisicile. Fiind fierbinti, au continuat sa se coaca, s-au patruns bine, au fuzionat carnurile. Pe la 2 dimineata i-am bagat in frigider. Dimineata, i-am dus amicului meu, macelarul, cativa carnaciori, sa guste si dumnealui. Succes total, aveau cu totul alt gust!

Care ar fi explicatia: Carnea de vita se gateste mai greu decat cea de pui, iar  eu, seara, dupa doua in afumatoare, cand i-am gustat era gatita doar carnea de pui, cea de vita era inca semi-cruda. Cat au stat in lighean s-a mai patruns si carnea de vita, au mai fuzionat condimentele, iar peste noapte in frigider, la rece, s-a inchegat perfect, poate fi feliat subtire, nu se destrama.

Reteta asta se va numi ''Carnati de a doua zi". O sa o fac publica in curand, vreau sa o mai modific ceva si dupa inca un test, va spun reteta.

Link spre comentariu

 Ovidanie.De ce le fierbi "beton" şi atâta timp?Alea de găină le prefer cleioase sau la tigaie,ochiuri sau amestecate.

 Cele mari sunt de gâscă?Mâncam curent în copilărie,că aveam gâşte.Da' numai la tigaie, niciodată fierte!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Inca experimentez.

Carnati pui-vita. Acum i-am scos din afumatoare, unde au stat la fum cald, practic i-am copt. Cei de sus sunt cu 20% vita, cei de jos 40% vita. Maine, dupa ce-i testez serios, va povestesc impresiile.

 

 

20230629-170512.jpg

 

 

20230629-171118.jpg

 

 

20230629-183556.jpg

 

 

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Intre timp am facut vreo 8 experimente pentru reteta asta pui-vita.

Reteta finala:

20% carne slaba de vita, 5% grasime de vita, restul carne de pui fara piele si grasime. Eu am folosit pulpa.

Lla fiecare Kg de compozitie adaugati o lingura de zagar si doua linguri cu lapte praf. Lingurile umplute bine, cu varf.

Condimente de care vreti.

Asta-i reteta pentru carnati copti in afumatoare, unde stau vreo 4-5 ore, inevitabil pierd grasime. A doua zi sunt mai buni.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am ramas fara porc.

Vorbisem cu cineva, dintr-un sat de langa Vatra Dornei, sa-mi creasca "liber" un porc, la stana, se plimba cu oile. De fapt avea patru porci, cam de 50 kile bucata.  L-au aflat cei de la DSV, iar cetateanul, pentru a scapa de amenda, a taiat porcii, atunci, pe loc. Asta este, nu mi-a iesit de data asta. Poate la anu' voi avea mai mult noroc.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Un amic de-al meu, care a tot primit din partea mea diverse afumaturi, a hotarat ca este randul lui sa faca cateva specialitati.  S-a hotarat sa inceapa lejer, cu niste pui copt in afumatoare. A cumparat niste gaini gigant, ceea ce nu e bine, trebuia sa ia ceva mai mic, niste pui, sa se coaca in 3-4 ore, gainile alea trebuiau tinute vreo 6 ore la copt. Sambata dimineata l-am dus la mine la tara, am aprins focul in afumatoare, i-am aratat de unde sa ia lemne si l-am lasat sub supravegherea unui unchi, aveam o frica sa nu faca foc prea mare si sa ia foc carnea din afumatoare. Eu am plecat la serviciu, urmand sa revin dupa ora 15. Daca amicul meu ar fi afumat porc, nu l-as fi lasat singur. Cu toate ca s-a documentat pe Youtube si considera ca este cunoscator, lasat de capul lui a facut ce se vede in poza:

Concluzia a fost: ''Asa-i cand lucrezi in zi de sarbatoare'' (fusese Sf. Parascheva)

 

 

 

20230919-135601.jpg


20230919-135534.jpg

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări