Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Câte bordeie, atâtea obiceie. Asa e moda pe acolo, plus ca e mai comod pentru  bucatareasa. Eu zic ca e de bine ca nu sufera de virtuozitati de ordin estetic. 

Cand am mancat sarmalele alea, tocmai venisem de la o partida de pescuit. Eram lihnit. Gazda a intrebat , cate sarmalle vreau? La ce foame aveam imi venena sa-i cer vreo douăsprezece dar bine educat cum sunt, am cerut numai patru sarmale, sperand totusi ca o sa-mi puna cinci sau sase... Patru am cerut, patru am primit. Dar a fost exact cat trebuia, m-am saturat bine.

Link spre comentariu

In Suceava (oras) am mancat cele mai mici sarmale pe care le-am vazut vreodata. Dar si cele mai gustoase.

Erau in frunza de vie. Sarmalele erau grupate vreo 5 sau 6 (cred), impreuna cu niste bucati de carne grasa afumata si invelite toate intr-o frunza de varza. Parca le zicea sarmale in cuib.

Link spre comentariu

Functie de gust, exista o proporție convenabila. Cu cat e mai mica sarmaua, cu atat continutul de "ambalaj" din frunza sau foaie de varza este mai mare raportat la compozitie, ajungand la continut mic de ambalaj vs continut mare de compozitie la cele cat capul pisicii. O variata de sarmale vrac am mancat in armata, unde o tura era asigurata de un maistru militar din Brasov. Era asa numita varza a la Cluj, un fel de sarmale neasamblate. Compozitia de sarmale era amestecata cu varza (murata) tocată.  Avea un gust atat de deosebit incat si acum cand facem acasa, am tendinta sa fac comparatie. Afumatura a facut totdeauna casa buna si cu sarmalele si cu varza a la Cluj. O vreme nici nu concepeam fara, doar ca in ultimii ani mi-a recomandat medicul de familie sa ma mai uit in buletin inainte de a inghiti precum curcanul ce e in farfurie. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pate din ficat de gaina.

Pus in borcane, cateva sigilatate cu untura de rata, cateva cu untura de curcan, restul cu unt.

Daca doriti, pot sa va spun reteta.

 

DSC-0039.jpg

 

 

Edit:

Era sa uit ce e mai important: Am facut carnatii!! Matusa mea s-a tinut de cuvant si am primit vreo 15 kg carne, am mai cumparat 8 kg slanina tare si am mesterit cativa carnati, reteta clasica.

 

DSC-0004.jpg


DSC-0005.jpg

 

Am mai afumamt niste soric, ce am primit de la matusica mea si ce am cumparat cu cele 8kg slanina, are tatal meu o reteta de toba din sorici, el o prepara, el o mananca. Fierbe soricul, o ureche de porc, cateva bucatele de carne, adauga usturoi, dafin si alte condimente, apoi baga carnurile intr-un mic sac de panza curata si dupa ce se scurge zeama pune la presa, intre doua funduri de lemn, drept greutate  foloseste o oala cu apa.

 

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
La 28.01.2023 la 13:11, maresaldeflota a spus:

Reteta la pate.... :reytre

 

Da, o sa scriu reteta, poate chiar maine.

 

Intre timp mi-a facut mama cateva sarmale, eu am mai facut o portie de pate...

 

20230129-220623.jpg

 

 

Pate-ul din prima tura mi-a iesit bun, am tot daruit pana am ramas fara. Am mai facut o sarja, de data asta portie dubla. Mi-au iesit 43 borcane.

 

In tava, la sterilizat:

 

20230129-185925.jpg

 

 

Pe plita, la foc de lemne.

 

20230129-185948.jpg

 

 

 

20230129-184753.jpg

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am ramas restant cu reteta pt. pate, sa stiti ca nu am uitat.

Incurajati ( sau dezorientati) de vremea de afara, parintii mei au facut putina chisca. Fotografia este facuta miercuri, sotia m-a felicitat ca lenes cum sunt nu am strans instalatiile  luminoase din tuia... parca e din nou craciunul.

 

Asa se vede  din living:

 

20230207-213556.jpg

 

 

 

Chestia aia luminoasa ce se vede in tuia este reflexia semineului in sticla geamului.

 

20230207-213629.jpg

 

 

Chisca de care pomeneam.

Am avut si muraturi dar nu au mai incaput in foto.

 

20230207-184337.jpg

 

Link spre comentariu

Va salut, 

Mie imi place foarte mult placinta cu dovleac, am inceput sa o fac singur in urma cu vreo 7 ani, am facut in fiecare toamna-iarna de cca 4-5 ori pana anul trecut cand nu am mai facut. Nu-s priceput la bucatarie dar m-a ambitionat sotia, ei nu-i place placinta respectiva, noi deja suntem supraponderali (e adevarat), etc deci avea motiv de refuz. 

Azi am facut un experiment, am cerut  AI/inteligenta artificiala sa-mi dea o reteta de placinta cu dovleac. O sa o reproduc mai jos. Stiu ca AI mai da si rateuri de aceea am rugamintea sa-mi spuneti daca merita sa incerc reteta respectiva, pare ca cere efort mai putin. Macar sa nu stric ingredientele...

Sa fiti sanatosi, gurmanzilor!

 RETETA PLACINTA CU DOVLEAC data de AI:

Ingrediente:

  • 500g de dovleac curatat si taiat cubulete
  • 250g faina
  • 120g zahar
  • 100g unt
  • 2 oua
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • un varf de cutit de sare
  • zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare:

  1. Incingeti cuptorul la 180 de grade C.

  2. Amestecati faina, sarea si praful de copt intr-un bol si setati-le deoparte.

  3. In alt bol, frecati untul cu zaharul pana se obtine o compozitie pufoasa. Adaugati ouale si amestecati bine.

  4. Adaugati faina si amestecati bine, apoi adaugati dovleacul taiat cubulete si scortisoara. Amestecati pana se obtine o compozitie omogena.

  5. Intindeti compozitia obtinuta intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

  6. Coaceti placinta timp de 40-45 de minute sau pana cand devine aurie la suprafata.

  7. Lasati sa se raceasca, apoi presarati zahar pudra peste placinta.

  8. Serviti placinta calda sau la temperatura camerei.

Editat de altuser
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări