Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Referitor la soricul de porc: De pe un animal de 150 Kg avem 2,5 kg soric bun de mancat. Ar mai cateva bucatele de soric pe capul porcului, pe langa urechi, mai adunam si de acolo max. jumatate de Kg. 

 

Iarasi am gatit peste: Rasol de salau si platica. Nu aveam chef sa prajesc pestele, pe loc, cand vin musafirii, am ales varianta sa-l gatetsc  rasol, am pregatit totul cu o zi inainte.

Asa arata "marfa" de la care am pornit: O platica de vreo 30 cm, fara cap si coada si sase șalăi.

 

20221227-104531.jpg

 

Pestele trebuie sa stea cu sare cateva ore.

Apoi se da prin faina de grau si prajit cat sa fie putin rumen. 

Scurgeti tot uleiul din tigaia dar pastrati faina ramasa in tigaie si continuati cu ceapa, patrunjel radacina, morcov, ardei gras, ardei iute, toate tocate marunt, toate puse la fiert cu o foaie de dafin si putin vin. Dupa ce se evapora alcoolul adaugati apa, cat sa acopere bine toate legumele si fierbeti 20-30 minute.

Sare, piper si alte condimente nu mai spun, stie fiecare ca trebuie.

Asezati pestele intr-o tava sau orice alta cratita, turnati sosul de legume peste si dati la cuptor vreo 15- 20 minute.

Nu uitati de mamaliga si usturoi, eventual un ardei iute.

 

Platica am gatit-o intr-o oala de fonta:

 

20221227-131038.jpg

 

 

Iar șalăul in vas de sticla:

 

20221227-145353.jpg

 

Asa arata o portie pentru un barbat adevarat:

 

20221227-144916.jpg

 

Observati ca platoul are 30 cm diametru:

 

20221227-144925.jpg

 

Asa arata o portie modesta, pentru doamne delicate:

 

20221227-145912.jpg

 

Care-i avantajul acestui preparat:

Poate fi pregatit cu o zi inainte si pus la cuptor cand intra musafirii in casa. Daca e gatit de pe o zi pe alta nici nu trebuie sa stea cateva ore cu sare plus ca pestele imprumuta din gustul sosului de legume, capata alta savoare. Merge cu orice fel de peste.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

 Ovidanie.Faină reţeta!Mai că aş zice că mergeau şi nişte roşii sau roşii în suc...

 Mai jos o poză cu "păstrăv" de copac.Ce mâncare crezi că ar fi ieşit?Eu n-am primit decât o variantă marinată la borcan...

 Niciodată când am fost după ciuperci n-am avut noroc ca amicul meu,cu aşa frumuseţe de captură!

 

Pastrav-munteanu.jpg

Link spre comentariu

Da, puteam sa pun rosii sau suc de  rosii. Data viitoare chiar voi pune.

 

Ce as face din pleurotus? O tocanita si o ciorba de pleurotus. La ciorba dai prin blender cozile ciupercilor, sunt gumoase de felul lor, oricat le-ai fierbe tot raman tari. Palariile le tai bucati, cat sa incapa in lingura. Ceapa, morcov, tulpini de telina, 2-3 catei usturoi, eventual taitei, preferabil de casa.

Cozile ciupercilor bine blenduite in apa suficienta, fierbi la foc mic cel putin jumatate de ora si cu acest fond de ciuperci stingi ceapa prajita cu legume. Adaugi ciupercile taiate bucati si tulpinile de telina, eu pun tulpinile intregi si le scot la urma. La sfarsit se drege cu smantana si un galbenus de ou, in smantana pun o lingura de faina. Daca vrei, pui usturoiul simultan cu legumele, dupa ce ai prajit ceapa. Daca nu, aduci mujdei la masa, ca la ciorba de burta.

Sau nu mai dregi ciorba si pui o mana de taitei, arata altfel, mai light.

 

Tocanita o fac tot cu fond de ciuperci, adica blenduiesc si fierb toate cozile de la pleurotus.

Odata am facut ciorba de cartofi si dovlecel folosind fond de ciuperci  si tot ciorba de pleurotus mi-a iesit.

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,

 

Inspirat de un comentariu mai vechi al lui @Усилитель in care spunea ...

"Sambata am "bobinat"   niste sarmalute in foi de varza murata si frunze de hrean , de m-am lins pe degete",  am trecut si eu azi la fapte.

 

Asta vara am pus cu saramura la borcan niscai frunze luate dintr-un hrean care creste pe lotul ajutator. Le-am rulat ca pe frunzele de vita de vie, tot pentru sarmale. Azi am deschis borcanul. Frunzele de hrean s-au pastrat foarte bine si le-am si dat destinatia sarmale printre cele in foi de varza. Am facut doar cateva de test. Rezultatul a fost foarte apreciat.

 

 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, Ovidanie a spus:

dar cum??

In etape ... Prima etapa, ca fel principal, 9 (noua) bucati. Apoi la desert am mai insfacat inca 3.

 

Acum 20 ore, Ovidanie a spus:

Cu mamaliguta?

Bien shnur! Absolut! Pai cum sa mananci sarmale fara mamaliga? Ei, merge si cu paine, dar e pacat.

 

Acum 20 ore, Ovidanie a spus:

Salata de sfecla cu hrean?

Nu stiam de combinatia asta. De obicei sfecla cu hrean e rezervata pentru piftie ...

 

Acum 20 ore, Ovidanie a spus:

Ardei iute?

Si ala e alaturi de mamaliga. E predestinat sarmalelor.

 

Acum 20 ore, Ovidanie a spus:

Sau moldoveneste, cu niste smantana desupra?

Si cu smantana. Aia e facultativa. Merge si fara, dar parca aluneca mai usor pe bulevardul gatului daca sunt scaldate in smantana. Si daca mai ai langa ele si un pahar de vin rosu, se cheama ca te-ai scos.

Nu stiam ca smantana e obicei moldovenesc. Oricum, e bun obiceiul.

 

 

Link spre comentariu

 Şi în Ardeal mâncam sarmalele cu smântână.Ca variantă la cele postate,la mama se făceau în oală de lut smălţuită,pe sobă de lemne,aproape o jumate de zi.Se mai gratinau şi la "ler",adică cuptorul sobei...

 Salata de sfeclă coaptă,cu hrean,nu se servea decât la fripturi de carne sau cârnaţi,la salata boeuf sau alte produse reci din carne...

 În Moldova a fost singurul loc unde am mâncat sarmale în foi de viţă,un pic mai mari ca o nucă,înainte de Paşti...

Link spre comentariu

Sarmalele se pot inveli in multe feluri de frunze, pentru cei destupati la minte. Sunt extremisti pentru care sarmale sunt doar cele facute in frunza de varza murata.

 

Personal am mancat sarmale in frunza de varza, fasole, vița de vie, hrean, potbal, sfecla, ştevie, loboda si floare de bostan.

Frunza de vița de vie trebuie  culeasa primavara devreme, sa nu ajunga la maturitate. Este mai tare de felul ei dar nu se desface la fiert. Imediat dupa liceu am lucrat sofer la fabrica de conserve "Facos" din SV, prima mea cursa a fost la o podgorie din Iasi, detinutii de la penitenciar culegeau frunze de vița de vie, eu le transportam cu TIR-ul, in containere de 1mc, in saramura. Fabrica unde am lucrat printre altele facea si sarmale, in conserva, iar astea in frunze de vița de vie rezistau cu brio la sterilizarea in autoclava. Majoritatea mergeau export in Germania.

 

Cat despre marimea sarmalelor...e treaba de virtuozitate.  E migalos sa faci sarmale mici, trebuie indemanare si mult timp. Prin zona mea sarmalele se fac mici ca dimensiuni, cel mult medii. E rusinos sa prezinti niste sarmale cat pumnul. In schimb in Beştepe sau Murighiol, nu mai retin exact, am mancat niste sarmale generoase, greu am dovedit 4 buc. 

Salata de fecla rosie cu hrean merge combinata cu sarmalele, cel putin in zona mea si in restaurante am mancat in acest fel.

 

 

 

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
Acum 56 minute, Ovidanie a spus:

In schimb in Beştepe sau Murighiol, nu mai retin exact, am mancat niste sarmale generoase, greu am dovedit 4 buc. 

Salata de fecla rosie cu hrean merge combinata cu sarmalele, cel putin in zona mea si in restaurante am mancat in acest fel.

Povestea cineva ca a fost in sud in vizita la ceva cunostinte, si i-au servit aia niste sarmale cat capul pisicii. Fix asta am reținut, si m-a distrat comparația. Spunea ca nici vorba sa mananci mai mult de 2 max 3 bc. La noi se fac cat maslinele mari. Te plictisesti cărând in gura. In casa, ale noastre, au cam 5cm lungime si cam 3 cm diametru. Cel mai mult mi-au placut sarmalele in potbal. Am mai incercat si alte combinatii, de ex frunza de tei. Potbalul a ramas preferat. Nu am combinat cu sfecla rosie, dar o sa incerc. Nu lipseste din casă, facuta cu hrean,sare, ulei,oțet. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări