Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Ovidanie.Chişca ta e "rudă" cu caltaboşul.Foarte interesant că nu se fierbe!Mereu m-am întrebat la "maţele calde olteneşti" de ce trebuie fierte şi înţepate dacă compoziţia e gătită anterior!Dacă se foloseşte varianta cu adaus orez negătit şi gătirea compoziţiei în maţ,e altceva...N-am găsit însă niciodată reţetă de maţ cald nefiert!

Link spre comentariu

 

Ultimele murături. Mai bune ca anul trecut nu țin minte sa fi reusit vreodată. Asta e cea mai ramas, aveam si castraveți, aveam si gogonele..

Rferitor la murături, o sa va povestesc ce experientă am avut in Republica Moldova.

 

y4m0wAcWBgwNIBF6asmxAizJet8lPVmZ3YKhB3ax

 

 

Gatite in cuptorul plitei cu lemne, inclusiv cartofii noi.

 

y4m1Dy9zZJeR0mlIaes4pTSLvGSLvvfrlc8_hXnh

 

Ceva de mare clasă:

Black Angus maturat. Platoul este din fontă, măsoară 26cm diametru, bine infierbantat, asa am adus carnea la masă. Atat de fragedă,  parcă era carne de pui.

 

y4m6LlAyQu5LHw8kLwHdYzJ3gMeWWM42Z8Ui6A6-

 

Diferența clara dintre vaca autohtonă si rasele de carne. Un amic are frigider special pt. maturat carnea, eu plateac jumătate din factura electrică, folosim la comun. Am tot pus diverse bucăti de vită, diverse rase, ce am reusit sa procur.  Cumpăr numai de la crescatori cunoscuti dar vă spun ca nu se compară rasele de carne cu vaca de lapte.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

N-am găsit însă niciodată reţetă de maţ cald nefiert!

Apa fierbinte turnata peste chișcă asta face, le fierbe puțin. Cine doreste poate sa le fiarbă cateva minute, asa, ușor, la foc mic...oricum riscă sa crape.

 

 

 

Acum 29 minute, Mircea a spus:

Ce legume sunt alea murate de la ora 12 in farfurie?

Țelină. In butoi am pus multă țelină taiată felii. Am pus si o sfeclă roșie, de acolo are  culoarea.

 

 

 

 

 

Friptură din carnea porcului taiat de craciun: Asa arara inainte sa o dau la cuptor unde a stat vreo 6 ore:

 

 

y4mAh9EMZq1EnqU_vNcAVPth9BaipLctEd46V_Ma

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Azi, un poké romanesc. Se vede din poze: morcov taiat in spirale, ridichii, castraveti, avocado, jalapeno (pacat ca nu am taiat mai mult, ca de-abia incepuse sa piste la limba), boabe de soia (edamame), orez si peste crud (calitate sushi).

 

Alimentul de baza e orezul, insa cum sotia pregatise niste bulgur, am inlocuit orezul. Regret un pic alegerea, din considerente estetice ale farfuriei si modului de a manca cu betisoarele - urat si greu. Orezul sta mai lipit si se mananca mai usor.

 

Deci, se pune orezul/bulgurul in mijloc (un pic strivit intr-un bol mic ca sa ia forma.

MmxJvql.jpg

 

Se stropeste cu niscai sos de soia (preferabil cu continut redus de sare).

 

Se pun ingredientele prin imprejur.

SDwexRt.jpg

 

Se adauga pestele - aici somon salbatic afumat. Textura este mai consistenta si densa decat la somonul de cultura. In prealabil, se pune la marinat in frigider 30-60 minute inainte de a-l arunca in farfurie. Pestele e tratat cu un bot de maioneza (da putina), 2-3 stropi de sos de soia, un pic mai mult de ulei de sesam, un varf de lingurita de otet de orez.

 

La sfarsit, se aplica niste sos similar cu cel de mai sus, dar se renunta la uleiul de sesam, se poate adauga un pic de ketchup - pentru culoare, sa devina usor portocaliu si sa se indulceasca un pic.

 

LE: Voiam sa mai adaug si niste patrunjel, dar l-am uitat pe masa, l-am vazut dupa ce am infulecat toata farfuria.

 

Pofta mare!

 

2tqIba5.jpg

 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

 Parcă am mai întrebat odată,aţi găsit în comerţ "păstrăv de fag",adică Pleurotus,de calitate?Toate încercările mele,din diverse surse,au fost proaste.Cumperi bureţii,îi găteşti şi zici că sunt cauciucaţi!

 Personal zic că n-au nicio legătură cu păstrăvul de fag cules din pădure...O fi de la soi,o fi de la metoda de cultivare,nu ştiu...

Link spre comentariu

 Mircea.E relativ bun,dar trebuie crestat cam din 5 în 5 mm,pentru tăierea oaselor.Şi gătit cu sos de roşii cam 2 ore la cuptor...Se moaie şi oasele...

 Personal prefer cărăşeii mici prăjiţi în untură.Se fac crocanţi şi-s al naibii de dulci!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări