Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Mircea

Postări Recomandate

Ujio.Referitor la faptul că grăsimea de porc "alergat" e mai sănătoasă.Am auzit de la un nepot doctor că unii confraţi de-ai lui recomandă câte o "cură" de grăsime de Mangaliţa...Asta în Germania...

Eu fac legătura cu alimentaţia boşimanilor.Cercetătorii erau intrigaţi de faptul că aceştia consumau grăsimi în draci şi n-aveau probleme cu colesterolul sau probleme cardiovasculare!Au descoperit că în fapt grăsimile proveneau de la animale sălbatice şi aveau o compoziţie,structură,diferită de cele ale animalelor domestice...

Porcul "alergat" dezvoltă,probabil,grăsimi asemănătoare celui sălbatic.

Link spre comentariu

Nu ma hazardez sa fac afirmatii nefondate.Carnea oricarui animal ce face miscare e mai sanatoasa,pentru simplul fapt ca nu are grasime.Ca exista si porci precum Petrain,ce genetic sunt programati sa aiba hipertrofie musculara si grasime cam deloc,asta e altceva.Sa nu uitam ca jumarile nu sunt o delicatesa,sunt doar un rezultat din producerea unturii.Untura e mai nou reconsiderata,din simplul mtiv ca uleiurile din plante sunt manarite la greu.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Mircea a spus:

@merck, salamurile, sau chiar prosciutto, sareaza rau pizza. Mancam dar foarte rar. D-aia e bine sa le pui cand mai ai 15-20% din timpul de coacere sau chiar dupa ce o scoti, nu de la inceput. E adevarat, mancam destul de nesarat. La restaurant, uneori, ni se pare sarata mancarea.

Nu dom'le, nu-mi place sa adaugi dupa ce o scoti din cuptor. Macar 5 minute (perefer 10) sa stea in cuptor sa fie ceva bun! :ewryt45w

Link spre comentariu

Așa fac și eu, cu 10 minute înainte de coacere, cu toate că pun și de la început brânză etc. la sfârșitul coacerii pun și niscai parmezan sau cascaval ras. Apoi dau drumul la foc sus să pârlească legumele și cașcavalul. O bag la foc, când începe focul să ardă, în aragaz ca să crească, apoi o dau la temperatură mai mare, apoi la foc mic, apoi să pârlească legumele,iese bună dar... ca la țăst nu iese indiferent de cât mă chinui, cu aburi etc.,la țăst se umflă de zici că are cine știe ce i-am facut, asta cu drojdie, cu maia îmi imaginez doar, încă... 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, maresaldeflota a spus:

,iese bună dar... ca la țăst nu iese indiferent de cât mă chinui, cu aburi etc.,la țăst se umflă de zici că are cine știe ce i-am facut, asta cu drojdie, 

Cuvântul țăst nu este în dicționar.

WTF is țăst? :scarpin

Link spre comentariu

Pantelimon, crescut prin Teleorman. 

Lut, se pun niște crăci de vie si ceva lemne să ardă, după ce se trec se trag la o parte, sebpune pâinea și se lasă vapacul, adică țăstu' și jarul acoperă lutul. 

Link spre comentariu

Din motive de randament, țest/țăst sigur este lasat "in foc" pana se face jarul ca sa se incalzeasca. Randamentul ar fi mic  daca s-ar tine țest/țăst-ul deoparte de foc si apoi ar acoperi paine sau pizza cu el. Din ce vad eu țest/țăst-ul mimeaza un cuptor preincalzit dar cu variatii de temperatura mult mai mici. La cuptorul electric nu-i chiar ok sa ventilezi aerul pentru o temperatura uniforma. Insa nici mort nu as gati la asa ceva. 

Eu altceva sunt curios: cum se scoate mirosul? Ca dupa ce ai facut pizza si faci paine sigur te trezesti cu painea ca are miros de pizza. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Te înveți din mers, nu trebuie să depășești măsură că strici țăstu',pui lemne cât să acoperi cu jăragai de jur împrejur. 

Se bate și se curăță, să nu rămână cenușă,și e numai bună. 

Link spre comentariu
6 hours ago, merck said:

Nu dom'le, nu-mi place sa adaugi dupa ce o scoti din cuptor. Macar 5 minute (perefer 10) sa stea in cuptor sa fie ceva bun! :ewryt45w

Expunerea la temperatura elimina sarea mai dihai, zici ca o amplifica. Eu vorbesc de carnuri uscate, ca nu pun salam de vara.

6 hours ago, maresaldeflota said:

Așa fac și eu, cu 10 minute înainte de coacere

Colegii, 10 minute e tot timpul coacerii. Daca o tii la temperaturi mici mai mult timp se usuca coca. La temperatura mare se coace repede, se formeaza crusta si ramane moale inauntru. 

Multumesc pentru  amintirea painii in ţest. Ce paine iesea, unsa cu sos de rosii. Apoi taiata in felii de 2 degete si unsa cu unt proaspat scos din putinei...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări